- oglas -

“Dream Team Babe”: Film o ženama koje su ostatak života odlučile proživjeti

Pročitajte i ovo

Skoro 200 evropskih aerodroma prijeti kolaps

Udruženje evropskih aerodroma upozorava da su u narednim mjesecima 193 aerodroma u riziku od nesolventnosti ako se putnički promet...

Europske države bilježe rekordne brojke novozaraženih i umrlih

Pandemija korona virusa posebno je pogodila Europu koja dnevno ima na desetke tisuća novozaraženih. Najviše ih je u Francuskoj...

Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja sedmice

Bosni će danas biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a po kotlinama i uz riječne tokove bit će sa...
- Advertisement -
Novi dokumentarni film “Dream Team Babe” scenaristice i rediteljice Lejle Zvizdić zatvorit će treće izdanje AJB DOC filmskog festivala 15. septembra. Njen dokumentarni film “Lakonoga” je prošle godine na AJB DOC festivalu dokumentarnog filma doživio ogroman uspjeh i izazvao veliki interes javnosti.

No ove godine Zvizdić donosi nešto drugačiju priču – “Dream Team Babe”. U početku razgovora objašnjava kako je željela napraviti film čija će tematika odudarati od dokumentaraca na koje smo navikli. Željela je snimiti nešto što će opustiti i nasmijati ljude.

“Ideja se rodila spontano. Na kolegiju Jutarnjeg programa BHT1 smo razgovarali o potencijalnim temama i kolega Leo me je pitao da li sam čula za bake iz Ljubuškog, o kojima se u hrvatskim medijima pojavilo već nekoliko priča. Prvobitno sam mislila da je u pitanju rock bend bakica. Krenula sam istraživati o njima. Spoznaja da to nije rock bend, nego pjevačka skupina koja izvodi autentične, tradicionalne pjesme obojene preduhovitim tekstovima bila mi je još egzotičnija. I znala sam da iza tog prvog dojma ekstrovertnih, zabavnih i uvijek nasmijanih bakica sigurno postoji slika njih koju tek treba otkriti. Već naredni dan sam bila u Ljubuškom, u domu frontmenke Nade, gdje sam zamolila da okupi sve babe. To je bio dan u kojem sam se zaljubila u njihovu energiju i rekla ‘one moraju biti moje'”, prisjeća se Zvizdić.

Proces snimanja je uz manje prekide trajao skoro godinu, a rediteljica ističe da je tek naknadno shvatila koliko je cijeli projekt značio ekipi bakica.

“Tek sam poslije shvatila da sam, s još nekoliko ljudi, bila kreator njihovog mozaika sreće. Recimo, nakon snimanja scene njihovog dolaska na motorima na ‘Ljubuško ljeto’, baba Anica zvana Tetka mi se zahvaljivala što sam im priuštila tu uspomenu u životu. Ne dešavaju se u malim sredinama atraktivni događaji kao u velikim gradovima, zato kada dođete u te sredine i ponudite im takav sadržaj, znajte da ste im učinili veliku čast. Tako smo na ‘Ljubuškom ljetu’ imali posebnu najavu, gdje je moderatorica pozvala ljude u gledalištu da aplauzom pozdrave filmsku ekipu koja mjesecima snima film o njihovim Dream Team Babama. Dakle, njima je to atrakcija. Kao što je bila i pretpremijera filma, zatvorenog tipa, u Ljubuškom početkom jula. Babe su tada vidjele film prvi put i ne mogu vam opisati koliko su bile sretne i ponosne. Na drugoj minuti filma se sala orila njihovim smijehom. Uzgred, projekciju filma smo organizirali u hotelskoj sali, jer Ljubuški nema kinodvoranu. Radovalo bi me, ako bismo ovim filmom, doprinijeli da taj projekt konačno bude realiziran, pa možda da upravo film ‘Dream Team Babe’ bude prva projekcija u tom kinu, zašto ne”, kaže.

Zvizdić nastavlja objašnjavati kako grupa baka nevjerovatnom energijom i šarmom plijeni pažnju gdje god se pojavi te podsjeća kako su nedavno nastupile i na svjetskom show programu “Supertalent”.

“Nevjerovatne su. Iza svake od njih krije se različita i teška životna priča. Narušeno zdravlje, mizerne penzije, rad u poljima za dnevnicu, samoća i tuga za izgubljenim bračnim drugovima i djecom rasutom po svijetu. Sve su udovice, sem jedne. Ali uprkos teškim uvjetima i okolnostima, ne predaju se i ne čekaju da im smrt pokuca na vrata. Posljednju dionicu života odlučile su živjeti punim plućima”, govori.

“Dakle, od prvog dana smo izgradile visok stepen povjerenja i kooperacije, što je vrlo važno reditelju u procesu snimanja. Odnos koji danas podrazumijeva da će mi javiti ukoliko je neko od članova oporodica baba bolestan ili ima smrtni slučaj, sa mnom ili producentom se konsultirati čak i o njihovim nastupima i dugoročnijim planovima. Doživljavaju nas, rekla bih, kao članove porodice i kao njihove svojevrsne menadžere. Ja sam sa svojom porodicom, i nakon završenog snimanja filma, vrlo često u Ljubuškom. Vratim se s Jagodinim krompirom i paradajzom, Blagicinim paprikama i višnjevačom, u kući imam cvijet koji se zove po babi Kati, a koji mi je presadila iz svoje bašte. Dakle, sada kada, nažalost, nemam više biološke nane, imam stečene babe”, nasmijano govori Zvizdić.

Babe su slatke, zabavne, energične i nikad ne možete pretpostaviti kako će vas iznenaditi. Gledatelji će ih imati priliku upoznati kroz 45 minuta filma koji će zatvoriti ovogodišnji AJB DOC, a koji će biti dostupan na online platformi festivala.

U samoj odjavi su i urnebesne bonus scene sa snimanja koje nisu ušle u ovu kraću verziju filma. Film su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo za kulturu i sport KS, Grad Ljubuški i Općina Ilidža.

Zvizdić naposljetku govori kako već razvija scenarij za novi dugometražni dokumentarni film, produkcijski izrazito kompleksan i zahtjevan, jer zbog specifične tematike zahtijeva snimanja na tri kontinenta.

IZVOR. klix.ba

Najnovije vijesti

Skoro 200 evropskih aerodroma prijeti kolaps

Udruženje evropskih aerodroma upozorava da su u narednim mjesecima 193 aerodroma u riziku od nesolventnosti ako se putnički promet...

Europske države bilježe rekordne brojke novozaraženih i umrlih

Pandemija korona virusa posebno je pogodila Europu koja dnevno ima na desetke tisuća novozaraženih. Najviše ih je u Francuskoj i Njemačkoj gdje su zatvorene...

Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja sedmice

Bosni će danas biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a po kotlinama i uz riječne tokove bit će sa maglom i niskim oblacimaU Bosni...

Božićne Mise u Vatikanu slavit će se bez vjernika

Broj zaraženih koronavirusom u cijeloj Italiji nezaustavljivo raste.Papa Franjo božićne će Mise u Vatikanu predslaviti bez nazočnosti vjernika, javlja Catholic News Agency a prenosi Laudato.U...

​Bh. sela postaju turistički fenomen, EU daje milijune maraka za razvoj

Ruralni turizam kao jedna od obećavajućih gospodarskih grana u Bosni i Hercegovini sigurnim koracima doživljava svojevrsni procvat, a rastuće zanimanje domaćih, ali i stranih...

Povezane vijesti