- oglas -

Dragan Čović: “Da sam želio treći entitet, dobio bih ga”

Pročitajte i ovo

PRVA ADVENTSKA VEČER HRVATA U ŠVICARSKOJ: Bebek, Hrnjkaš i Slavonske lole okupili veliki broj Hrvata

U subotu, 26. studenog, u Sporthalle Unterrohr u Schlierenu kod Züricha održala se “Prva adventska večer Hrvata Bosne i...

Svi hvale Kramarića, ali BBC se divi drugom vatrenom

Hrvatska je u svojoj drugoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u Kataru deklasirala Kanadu i zasjela na čelo skupine F,...

Uhićen bračni par iz BiH, kćerku tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhitili su bračni par iz Bosne i Hercegovine, koji su svoju 14-godišnju...
- Advertisement -

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović u intervjuu za Klix.ba odgovarao je na najaktuelnija politička pitanja, od izbora u Mostaru, blokadi Federacije BiH, trećem entitetu, građanskoj BiH, Izbornom zakonu i drugim temama.

- Advertisement -

Izbori u Mostaru i formiranje vlasti

Pitanje izbornih krađa u Mostaru, promjenama u broju mandata i sve više realnim najavama o ponavljanju brojanja svih listića za Čovića je krivac Središnja izborna komisija (SIK).

“Za mene je SIK nelegalan i ja od početka, od kada su imenovani imam takav stav o njima. Oni su i na izborima 15. studenog napravili nekoliko presedana gdje su kalkulantski donosili odluke, poput Travnika i građani ne mogu imati povjerenje u takvu instituciju. I za Mostar je napravljena politička odluka jer su izbori u Mostaru trebali biti istovremeno kada i u ostatku BiH pa smo tako prihvatili da taj grad ima poseban status. Tražio sam da se izbori u Mostaru održe pod nadzorom međunarodne zajednice i da se okončaju u ovom gradu, da se listići nigdje ne smiju nositi. I onda nam se na dan izbora dešava da se kontaminira cijeli proces, negdje oko 16 sati uprkos ogromnom broju posmatrača”, kazao je Čović za Klix.ba.

Poručuje da će HDZ praviti vlast sa onima sa kojima mogu postići dvotrećinsku većinu.

“Ja sam ponudio svima koji žele da imamo moderan Mostar da su dobrodošli. Mario Kordić će biti gradonačelnik, nema tko drugi biti”, ističe.

Na pitanje kako vidi prijedlog Bh. bloka da Irma Baralija bude gradonačelnica Mostara Čović kaže:

“Razne ideje postoje, ali ja ne vidim kompetentnije osobe da bude gradonačelnik od Marija Kordića”.

Ipak, ukoliko Kordić ne bude gradonačelnik, upitan je da li će uvjetovati funkcioniranje drugih razina vlasti.

“Pa zašto bi uvjetovali. Pa Federacija je blokirana evo dvije godine. Za to su krivi oni koji su kompromitirali vrijednosti Ustava BiH , odnosno partneri sa kojima nismo uspjeli postići dogovor o Izbornom zakonu posljednjih pet godina”, ističe predsjednik HDZ-a.

Zašto HDZ nema opoziciju?

“To je vaše promišljanje. Ja sam stavio politički subjekt koji svojim radom treba da dobije podršku. Ali evo kada pričamo o meni evo kazat ću vam ekskluzivno, da sam nekih sedam, osam dana prije izbora u Mostaru na sastanku sa gospodinom Johannom Satlerom i Ericom Nelsonom kazao gospodinu Izetbegoviću da će HDZ dobiti 14 ili 15 mandata, vi ćete dobiti sedam, osam ili devet mandata. Ja vam nudim odmah da napravimo dvotrećinsku većinu. Ako bude obratno, ja opet pristajem da napravimo većinu s vašim gradonačelnikom”.

Na pitanje o dogovorima za podjelu funkcija u sjeni žalbi, tužbi i ponavljanju brojanja listića Čović kaže:

“Desetak razgovora sam obavio do sada, a ovo o čemu vi govorite o funkcijama, to će niži nivoi dogovarati. Ja sam uvjeren da u Mostaru moramo napraviti odmah dvotrećinsku većinu, da usvojimo statut, jer ga nemamo i da funkcioniramo sa gradskim vijećem. Jasno je ko ima kapacitet za gradonačelnika, bez obzira na prebrojavanja i devalviranja. Nama je prvi dan otuđeno 2.000 glasova različitim igrama. Krađa ne podrazumijeva samo ovo da je neko dodavao preferencije , već znači da je mnogo listića nestalo, da su listići popunjavani na haubama automobila i slično. Eh, sada moje je umijeće hoću li uspjeti da postignemo dvotrećinsku većinu, a ako ne, ima kao i prošli put prvi krug dvotrećinska, pa drugi krug tako i treći krug natpolovična većina, ali se nadam da na taj način nećemo dobiti gradonačelnika”.

Treći entitet

Često se uz ime Dragana Čovića spominje treći entitet, stoga je i upitan želi li treći entitet.

“Pa da sam ga želio i zagovarao, do sada bih ga imao. Ono što ja zagovaram je transparentnost i ono što je u interesu svakog građanina BiH. To što tome neko različitim spinovima daje drugu dimenziju , pa kada ja nešto kažem onda je to kao treći entitet”, kaže Čović.

Na konstataciju da je to najviše zbog njegovih zahtjeva u izmjenama Izbornog zakona Čović tumači da svaki narod po Ustavu treba birati svog člana Predsjedništva.

“Koga će Hrvati izabrati nije važno, da li će izabrati Sejdić, Komšića ili nekoga petog nije važno, to je do Hrvata. Pravo je također da u Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH Hrvati biraju svoje predstavnike, kao i Bošnjaci, Srbi i Ostali svoje. A kada je u pitanju treći entitet, ja sam zagovarao da FBiH i RS budu kompenzirani i da imamo četiri izborne jedinice, ali to je davno zastarjelo“, istakao je Čović.

O odnosima Bošnjaka i Hrvata i približavanju Miloradu Dodiku

“Ma to je potpuno pogrešna percepcija. Pa ja redovno razgovaram s gospodinom Izetbegovićem kao s najvećim prijateljem. Sa Miloradom Dodikom godišnje sjednem tri puta, a sa Izetbegovićem 23 puta. Ali kada sjednem sa Dodikom to je tema, a kada sam sa Izetbegovićem to nikoga ne interesuje. Logično je da s Izetbegovićem pričam o svemu, pa evo i prije tri četiri dana smo pričali”.

O odlasku u Beograd s Dodikom i preskakanju Sarajeva

“Evidentno meni neko daje poseban značaj i ulogu u BiH. Pa ja redovno odem u Crnu Goru i to niko ne objavi, a razgovaram s predsjednikom te države. Ali otišao sma tu noć sa Aleksandrom Vučićem i to je bila tema svih tema. Kada sam u Zagrebu to više nije tema, ne objavi se”.

A da li smatrate da se se politički udaljili od Sarajeva?

“Ne, pa kako ću se udaljiti kada svakodnevno o tome pričamo i isključivo o Federaciji i isključivo sa Bošnjacima. Pa sa Srbima skoro ništa i ne pričamo”.

Ali zašto onda imamo problem da nemamo federalnu vladu dvije godine?

“Pa to i jeste problem, o tome pričam sa Izetbegovićem. Mi na isti način vidimo BiH i FBiH. Treba nam partnerstvo . Moja idej aje da stavimo na list papira šta želimo u naredne četiri godine uraditi. Ja kažem Bakiru da u ću staviti pet stvari na papir i nek on stavi isto toliko i završili smo priču. Ali da formiramo federalnu vladu, a da ne znamo šta ćemo raditi, e u to mene ne uvlačite. Pa šta ćemo dobiti novo, istog premijera i zamjenike? Ovih dana ćemo razgovarati intenzivno o Izbornom zakonu i ja ću zagovarati svoje, a hoće li neko nama uskratiti pravo da biramo svoje predstavnike, da li će to biti SDP, DF ili SDA, to me ne zanima”.

O građanskoj BiH

Na pitanje da li mu smeta građanska BiH Čović i zar kroz građansku BiH i Hrvati ne bi ostvarili svoja prava odgovara:

“Zašto bi mi smetala. Mi imamo građansku BiH u svim općinama, gradovima, izuzev Mostara. Tko je tražio da u Mostaru imamo minimalne i maksimalne kvote, zaštićen jedan i drugi narod. Je li to tražio Dragan Čović? Pa sve županijske skupštine i entitetske su građanske. Samo su ostala dva elementa gdje su u pitanju kolektiviteti, to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH. To kaže Ustav i kada se promijenit ja ću to poštivati. Tu se traži konstitutivnost. Ako to netko želi dirnuti, ja ću kazati jasno. Ja u građansku BiH kakvu želi SDA ne vjerujem. To je unitarizam. To je država koja će se raspasti, to je država koja nema budućnost. Građanski koncept u BiH se ne može osmišljati kao u nekim drugim državama EU“.

“Što se mene tiče BiH će se morati graditi u nekoj kombinaciji građanskog i kolektivnog. Pa i prije 70 godina imali ste nacionalni ključ, a bila je Partija”.

Kada ste zadnji put razgovarali sa Željkom Komšićem?

“Desetke puta sam razgovarao sa gospodinom Komšićem. Posljednji put možda prije nekih šest ili sedam godina. Dragan Čović sa gospodinom Komšićem može razgovarati o svemu, ali Dragan Čović kao predsjednik HDZ-a i HNS ne može razgovarati sa Komšićem kao drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH”.

Na konstataciju da se to doživljava kao uvreda, Čović ističe:

“Ako za vas glasa 250.000 Bošnjaka, onda ste bošnjački član Predsjedništva . Da je za njega glasalo 100.000 Hrvata, on bio bio hrvatski član Predsjedništva. Ali za njega nažalost nije glasalo možda 500 Hrvata, ne možete to mijenjati. To je podvala Dejtonu iako tu neke stvari treba mijenjati.”, naglasio je.

Zašto termin “stolni grad”?

“A zašto bi nekome smetalo da u Mostaru imamo Sveučilište Hrvatsko narodno kazalište, Sveučilišnu bolnicu. To je naglasak da je to hrvatska institucije, iako pripada i drugim narodima. Tu su sjedišta hrvatskih institucija. Kao što Bošnjaci dominantno sve te institucije imaju u Sarajevu, a Srbi u Banjoj Luci. To je ipak samo jezička forma, a Mostar je u srcu svih onih koji ga vole. Pa i do sada u Mostaru Ljubo Bešlić ništa nije mogao uraditi bez Bošnjaka. On je samo glumio gradonačelnika, mogao se samo slikati. Institucije koje Hrvatima pripadaju kao konstitutivnom narodu mogu biti samo u Mostaru i bez obzir koliko to nekoga iritiralo, ja ću to govoriti da je stolni grad”, zaključio je Čović.

Najnovije vijesti

PRVA ADVENTSKA VEČER HRVATA U ŠVICARSKOJ: Bebek, Hrnjkaš i Slavonske lole okupili veliki broj Hrvata

U subotu, 26. studenog, u Sporthalle Unterrohr u Schlierenu kod Züricha održala se “Prva adventska večer Hrvata Bosne i...

Svi hvale Kramarića, ali BBC se divi drugom vatrenom

Hrvatska je u svojoj drugoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u Kataru deklasirala Kanadu i zasjela na čelo skupine F, a prezentaciji Dalićevih odabranika na...

Uhićen bračni par iz BiH, kćerku tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhitili su bračni par iz Bosne i Hercegovine, koji su svoju 14-godišnju kćerku fizički i psihički zlostavljali...

Kanadski izbornik je najavio da će sje*ati Hrvatsku. Evo što je rekao nakon poraza

REPREZENTACIJA Hrvatske upisala je prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu rezultatom 4:1 protiv Kanade u drugom kolu skupine F, čime je skočila na prvo mjesto....

Španjolska i Njemačka su remizirale. Evo zašto je to važno za Hrvatsku

ŠPANJOLSKA i Njemačka odigrale su 1:1 u drugom kolu skupine E Svjetskog prvenstva u Kataru. U prvom poluvremenu nije bilo golova, dok su u nastavku zabili...

Povezane vijesti