Poveži se s nama

Politika

DR. KORDIĆ ZA HMS: Mostar je stolni grad Hrvata, ali i europski i kozmopolitski grad svih njegovih stanovnika

Objavljeno

Dr. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar i nositelj gradske liste HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostara i kandidat te stranke za gradonačelnika Mostara u potpunosti se oporavio od koronavirusa. U intervjuu za Hrvatski Medijski Servis govorio je o razlozima kandidiranja na ovu odgovornu dužnost kao i o potezima koje će učiniti ako dođe na čelo grada na Neretvi.

Između ostaloga je kazao da su za privid da je Mostar duboko podijeljen grad krive odluke visokih predstavnika, nesnalaženje međunarodne zajednice, ali i destruktivno ponašanje pojedinaca koje se koristi u političke svrhe. Dodao je da je Mostar stolni grad svih Hrvata, ai i europski i kozmopolitski grad svih građana koji u njemu žive za što se, kako kaže, zalaže i HDZ BiH.

Razgovarao: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

HMS: Jeste li se oporavili od Covida 19 izazvanim pozitivnim testom na prisustvo koronavirusa? Kakva su vaša iskustva s tom bolešću?

Oglas

KORDIĆ: Zahvaljujem na pitanju, osjećam se dobro i covid bolest je, srećom, iza mene. Ova bolest koju komuniciramo već 10 mjeseci nije nimalo bezazlena i koristim ovu priliku, a i osobno iskustvo, da ponovno pozovem sve naše sugrađane da ostanu odgovorni, poštuju preporučene epidemiološke mjere kako bi minimizirali posljedice i kako bismo svi zajedno što lakše prošli kroz ovu korona krizu. Pozitivno je, u cijeloj priči, što se nazire svjetlo na kraju tunela i vrlo je izgledan skori dolazak cjepiva koje bi nam trebalo pomoći okončati ovu pandemiju i svu agoniju koju je ona prouzročila.

HMS: Kako se, prema vašem mišljenju BiH, a posebno HNŽ i Mostar nose s pandemijom koronavirusa?

KORDIĆ: Grad Mostar se od početka epidemije dobro organizirao kroz primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno svoja dva Doma zdravlja. Sjetit ćemo se kako od početka epidemije gdje su Grad Mostar, a samim time i HNŽ, bili opterećeni izuzetno visokim brojevima oboljelih od covida, a činjenica je kako nam sustav još uvijek uspijeva odgovoriti svim izazovima pandemije, govori da se mi jako dobro nosimo sa ovom krizom. Siguran sam da je to u velikoj mjeri rezultat načina i organizacije zdravstvenog sustava u cijelosti, a posebno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno Domovima zdravlja. Statistički gledano zadnjih mjesec dana, tjedna incidenca od 700 oboljelih na 100 000 stanovnika ne raste što nam sugerira kako se nalazimo na platou ovog vala te iz istog razloga očekujemo kako će dalje pridržavanje svih epidemioloških mjera rezultirati padom krivulje incidence ili u najgorem scenariju ostati na ovoj razini. Napominjem kako to isključivo ovisi o našem ponašanju i poštivanju propisanih mjera. Isto tako vidimo u zemljama okruženja da na istu incidencu imaju vrlo ozbiljne probleme u svojim zdravstvenim sustavima pa mi to daje za pravo da kažem kako smo u gradu Mostaru, po pitanju zdravstva, dorasli zadatku.

HMS: Nositelj ste liste HDZ-a BiH za gradsko vijeće Mostara i kandidat za gradonačelnika Mostara. Zbog čega ste se odlučili okušati u “političkoj utakmici”?

Oglas

KORDIĆ: Politika je, kao i zdravstvo djelatnost čijim se obavljanjem služi čovjeku i nastoji mu se pomoći, naravno kroz svaku od tih djelatnosti na njima specifičan način. Ipak, kao liječnik, humanist, čovjek koji skrbi o zdravlju drugih, pri svakom kontaktu s osobom kojoj je liječnička skrb potrebna, nastojim birati najučinkovitija rješenja za djelotvorno otklanjanje problema svojih pacijenata. S druge strane i političar u prvom redu mora biti humanist, on mora svakim svojim postupkom pomagati onima koji su upućeni na njegovo područje djelovanja. Dakle, i on mora služiti onima koje predstavlja. Upravo zato i političar bira najučinkovitija rješenja za otklanjanje problema koji su u njegovu djelokrugu i čini sve kako bi služio svojim sugrađanima, svome narodu i svojoj domovini. Duboko sam uvjeren da mogu pomoći svome gradu i svojim sugrađanima, imam viziju za učinkovito rješavanje mnogih problema i unaprjeđenje kvalitete života.

HMS: Osim vas, nositelj liste koalicije bošnjačkih stranaka predvođenih sa SDA je dr. Zlatko Guzin, a koalicije srpski stranaka “Ostajmo ovdje – zajedno za naš Mostar” je dr. Velibor Milivojević. Što kažete na činjenicu da su, uključujući i vas, nositelji listi za Gradsko vijeće liječnici na odgovornim dužnostima?

KORDIĆ: Činjenica da su tri nacionalne stranke birale liječnike na liste za Gradsko vijeće nije iznenađujuća, jer liječnici funkcioniraju po svome habitusu na brz, odgovoran, promišljen i konkretan način, što je vrlo primjenjivo i na području politike. Dvoje spomenutih mojih kolega su također izvrsni liječnici i kako navodite činjenica da izvršavamo odgovorne dužnosti je rezultat našeg dosadašnjeg truda, rada i zalaganja.

HMS: Često se u javnom diskursu zna čuti da je Mostar duboko podijeljen grad. Koje je vaše mišljenje o toj tvrdnji i koliko opterećenost nacionalnim odnosima Hrvata i Bošnjaka utječe na izborni proces?

Oglas

KORDIĆ: Mostar je podijeljen grad onoliko duboko koliko je Neretva duboka duž svog toka. Jedino se s tim može dovesti u vezu sintagma duboko podijeljen grad. Taj privid podijeljenosti je posljedica odluka visokog predstavnika, nesnalaženje međunarodne zajednice sve ove godine, ali i dugogodišnjeg neiskrenog i destruktivnog ponašanja pojedinaca u Gradu Mostaru, i koristi se isključivo u političke svrhe. Popis stanovnika 2013. je dao jasne podatke o strukturi stanovnika u Gradu Mostaru, i čak mogu i razumjeti da nekome ti podaci ne odgovaraju ali su to službeni podaci i oko toga se ne trebamo raspravljati. Grad Mostar je stolni grad svih Hrvata, ali je isto tako i europski i kozmopolitski grad svih njegovih stanovnika za što se mi zalažemo. Hrvatski narod i HDZ BiH kao stožerna stranka hrvatskog naroda jedini zagovaramo jednakopravnost svih naroda na području cijele Bosne i Hercegovine. Nema niti jednog razloga da tako ne bude i u Mostaru, iako naši zahtjevi da to bude pravilo u svim sredinama ne nailaze na podršku od stranke Bošnjaka. Bosna i Hercegovina je zemlja tri konstitutivna naroda, i naravno da postoje odnosi među narodima, i postojat će još dugo, ali tu dolazimo u sličnu situaciju kao i sa sintagmom duboko podijeljen grad, gdje nacionalni odnosi odnosno problematiziranje istih služe za ostvarivanje privatnih političkih i/ili financijskih ciljeva određenih skupina, umjesto da se doživljavaju kao realnost i možda prilika da ovaj grad bude kvalitetnije mjesto za život.

HMS: Ako postanete gradonačelnik Mostara, koji će biti prioriteti nove gradske administracije s vama na čelu?

KORDIĆ: Prioritet nove gradske administracije bih stavio na funkcionalno djelovanje javnih poduzeća, a potom i drugih preostalih segmenata . Smatram da je potrebno omogućiti djelotvorno pružanje svih gradskih usluga u potpunosti. S druge strane snažno ću se zalagati za participaciji građana, kroz razne dijaloške okvire. Građani moraju sudjelovati u kreiranju gradskih politika, a svi djelatnici Gradske uprave i gradskih poduzeća i ustanova preuzeti odgovornost za svoj rad ili nerad na temelju kojeg će se, između ostalog, poboljšavati stanje u Gradu Mostaru.

HMS: Ne poštujući ustaljene natječajne procedure bošnjačka većina je, potpomognuta srpskom oporbom u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, izabrala novi saziv Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i prolongirala održavanje izbora u Mostaru u odnosu na sve druge lokalne zajednice u BiH. Kada sve ovo uzmemo u obzir, vjerujete li da će izborni proces u Mostaru biti do kraja transparentan?

Oglas

KORDIĆ: Odgovor proizlazi iz samog pitanja. Nažalost, institucija koja je zadužena za provođenje izbora u Bosni i Hercegovini je duboko kompromitirana i politički kontrolirana da je zaista upitno u kojoj mjeri možemo vjerovati u njihovu spremnost da će ovaj izborni ciklus voditi na način da mandati zaista pripadnu onima koje su birači izabrali. Svjedočili smo kašnjenju i nesnalaženju u određenim situacijama u netom završenom izbornom ciklusu u ostalim jedinicama lokalne samouprave, a i sama činjenica da se izbori u Gradu Mostaru održavaju izvan redovnog izbornog ciklusa iako je potpisan sporazum definirao da se izbori moraju održati u isto vrijeme, upućuje nas na to da ćemo sami morati osigurati transparentnost izbornog ciklusa. Održavanjem izbora na dan 20.12. dovedeni smo u situaciju, da ukoliko želimo adekvatno pratiti aktivnosti koje se događaja nakon dana izbora moramo biti u Sarajevu u vrijeme Božićnih blagdana, upravo da bi zaštitili glasove birača jer nažalost izgleda da je važnije tko broji u Sarajevu nego za koga je tko glasovao. Sve rečeno ukazuje, najblaže rečeno, na neobične aktivnosti Središnjeg izborenog povjerenstva kada je riječ o održavanju izbora u Gradu Mostaru./HMS/

Oglas

BiH

Održana sjednica Predsjedništva HNS-a: nastavljamo predvoditi europsku integraciju BiH, pozivamo na dogovor i usvajanje reformskih zakona

Objavljeno

Piše

Danas je u Mostaru održana osma sjednica Predsjedništva HNS-a BiH na kojoj je govoreno o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, aktivnostima vezanima za izmjene izbornog zakonodavstva te otvaranju pregovaračkog procesa s Europskom unijom. Dužnosnici su također razgovarali o stanju u elektro-energetskom sektoru te kulturi i obrazovanju.
Naznačeno je kako je usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti na Domu naroda 16. veljače napravljen važan iskorak za europsku Bosnu i Hercegovinu, u čemu su hrvatski dužnosnici imali ključnu ulogu. Izraženo je očekivanje za što skorijim postizanjem dogovora političkih lidera i usvajanjem preostalih reformskih zakona koji će pomoći da BiH u ožujku ostvari otvaranje pregovora s EU.
Ključnim je istaknuto usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Time bi se, kako je kazano, stabilizirao unutarnji politički dijalog i vratilo međusobno povjerenje, prvenstveno u Federaciji BiH, koje je narušeno destruktivnom praksom preglasavanja hrvatskoga naroda. Odbacivanjem konstruktivnih i ustavno utemeljenih rješenja pod krinkom žurno potrebnih ustavnih izmjena odlaže se i izbjegava rješavanje jednog od najbitnijih unutarnjih pitanja – kazano je.
Dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora pozvali su političke lidere na dijalog i kompromis, kao i poštivanje ustavne arhitekture i prava tri konstitutivna naroda. Suradnja legitimnih predstavnika sva tri naroda preduvjet je za sve odluke koje će omogućiti da se u ožujku ostvari otvaranje pregovora s Europskom unijom.
Razgovarano je i o energetskoj diverzifikaciji te planovima za poticanje kulture i obrazovanja u BiH koji zahtijevaju potporu sa svih razina vlasti. Naglašeno je kako BiH mora postići značajne iskorake u elektro-energetskoj oblasti te isto iskoristiti kao povijesnu šansu za gospodarski i socijalni razvoj.
U pogledu kulture i obrazovanja, razmatrani su projekti od strateške važnosti za unaprjeđenje kulturne scene diljem BiH, kao i unaprjeđenje obrazovanja. Predsjedništvo HNS BiH na današnjoj je sjednici prihvatilo izvješće o aktivnostima Radne skupine Glavnog vijeća HNS BiH koja se bavi pitanjem ustanova kulture i znanosti od značaja za (F)BiH.

Ured za informiranje HNS-a

Nastavi čitati

BiH

Stanivuković najvjerojatniji kandidat za gradonačelnika Banja Luke

Objavljeno

Piše

Gradonačelnik Banje Luke i predsjednik Gradskog odbora PDP-a Draško Stanivuković poručio je da ima podršku stranke i da će opet biti kandidat, te da ga ne brinu kokodakanja onih koji ne misle dobro partiji. 
Stanivuković je ovo izjavio komentirajući jučerašnje priopćenje dvojice potpredsjednika PDP-a Igora Crnatka i Milka Grmuše u kojem su “pobili” njegovu raniju izjavu da će biti kandidat za gradonačelnika.Kolegijum Predsjedništva PDP-a, Predsjedništvo PDP-a i Glavni odbor PDP-a organi koji u skladu sa Statutom PDP-a mogu donijeti odluku o kandidatu PDP-a za gradonačelnika Banje Luke do kraja februara ove godine, rekli su u zajedničkoj izjavi Crnadak i Grmuša.

Naveli su i to da se u Gradskom odboru PDP-a Banja Luka sprovode unutarstranački izbori, te da u glasanju za kandidata za gradonačelnika Banje Luke na sastanku u petak nije učestvovao nitko od članova najužeg rukovodstva PDP-a koji su iz Banje Luke, ni predsjednik PDP-a, ni počasni predsjednik PDP-a, kao ni bilo koji od tri potpredsjednika PDP-a.

Stanivuković im danas odgovara da je nakon sjednice Predsjedništva Gradskog odbora PDP-a jasno navedeno da je jednoglasno predložen kao kandidat za gradonačelnika.

Dakle, nisam uopšte osporio to da konačnu odluku donosi Predsjedništvo i Glavni odbor PDP-a, niti sam osporio proceduru. Jasno sam naveo da će se u narednom periodu o istom pitanju izjasniti svih 57 mjesnih odbora PDP-a Banja Luka, istakao je Stanivuković.

Oglas

On kaže da to što pojedinci ne dolaze ili dolaze rijetko na sjednice Predsjedništva Gradskog odbora PDP-a Banjaluka, iako se uredno pozivaju, nije na njemu da komentira.

Stanivuković ističe da je sjednica Predsjedništva Gradskog odbora PDP-a Banja Luka sazvana legalno, svi su o tome bili obaviješteni, a na njoj su bila prisutna dvojica potpredsjednika i sekretar, te su imali potreban kvorum

Na sjednici smo imali dvije teme: kandidatske liste za odbornike i kandidatura za gradonačelnika. Usaglašeno je da će jedini kandidat ispred Gradskog odbora PDP-a biti sadašnji i budući gradonačelnik koji sjedi ispred vas,  istakao je Stanivuković.

Na pitanje zašto je toliko siguran u to s obzirom na priopćenje Crnatka i Grmuše, Stanivuković je odgovorio da je ono bilo neozbiljno s njihove strane.

Oglas

Obojica su starija od mene 10 ili čak 20 godina. Neki imaju političke karijere koliko ja imam godina i služe se tako neozbiljnim stvarima. Ako smo jedna stranka, a jesmo, onda se sjedne i razgovara. Na tu sjednicu su bili pozvani svi i nije moje da dovodim ljude na nju, rekao je Stanivuković.

On je dodao da je Gradski odbor PDP-a Banja Luka najveći rezultat u povijesti njegovog postojanja u ovom gradu ostvario prije četiri godine, kada je on postao gradonačelnik.

Prije toga, ističe Stanivuković, PDP je u Banjoj Luci imao tri odbornika, a sada sedam.

On kaže da Banja Luka ide dobrim putem, te da rezultati o tome sve govore.

Oglas

Stanivuković nije želio da detaljnije komentira  izjave Crnatka i Grmuše, ističući da će se ovaj put suzdržati od “suvišnih riječi”.

Ako neko s druge strane bude previše provocirao reći ću sve što imam. Međutim, umjetnost je prećutati i ovdje ću se zaustaviti. Te njihove poruke najmanje štete meni personalno, čak ne mogu nikako da mi naštete. Dok neki ljudi daju jedno saopštenje ja obiđem deset terena i tako 10 godina,  istakao je Stanivuković.

On je na kraju dodao da je epilog cijele priče taj da će on biti kandidat PDP-a i drugih koalicijskih partnera na ovim izborima.

Podržaće me jednoglasno Gradski odbor i Predsjedništvo Gradskog odbora PDP-a. Imam snagu i stabilnu većinu da sav taj proces i proceduru završim u sopstvenoj stranci. Imaću snažne i stabilne koalicione partnere. Ubjedljivo ću opet pobijediti na izborima, kategoričan je Stanivuković.

Oglas

On je istakao da kritike, pa čak i od stranačkih kolega, “doživljava na lagan i mekan način jer zna šta treba da uradi”.

Razlika između mene i drugih je jer radim ćutke, a drugo je što neki kokodaču i idu u medije. To je nečija slabost kada se moraju obračunavati na taj način. Dokaz da oni to rade vrlo pogrešno jeste da se tome najviše raduju oni koji nas politički ne vole, u prvom redu SNSD. Ako žele loše stranci neka nastave tako, a ako žele dobro neka ćute i riješe to unutar PDP-a, poručio je Stanivuković.

Izvor: Klix.ba

Oglas

Nastavi čitati

Politika

Ovo su svi izabrani članovi Hrvatskog demokratskog saveza!

Objavljeno

Piše

POPIS SVIH IZABRANIH U PREDSJEDNIŠTVO, GLAVNI I NADZORNI ODBOR HDS-A!

Predsjedništvo HDS-a:

 

IVO TADIĆ -Predsjednik,

Oglas

 

ZDRAVKO MAROŠEVIĆ -Zamjenik predsjednika,

 

Dopredsjednici:

Oglas

ANTO PEŠIĆ, VALENTINA TROGRLIĆ, dr. ANTONIO ŠIMUNOVIĆ, ANTE KELAVIĆ, ANDREJ KAJIĆ.

 

Članovi Predsjedništva:

SANDRA KOMŠO, ANTO PERKOVIĆ, MARIJANA JOZINOVIĆ, JOSIP LOVRIĆ, VEDRANA DUGONJIĆ, ROBERT BOŠNJAK, VALENTINA ĐURIČIĆ, DAMIR JUKIĆ, IVAN TOMIĆ, MARKO TOMAS, MIROSLAV STAPIĆ, IVAN LUKIĆ, PERICA PERIĆ, NIKOLA SPAJIĆ.

Oglas

 

Glavni odbor HDS-a: 21 član Predsjedništva + članovi:

MARIJA PAVLOVIĆ, DANIJEL ŽUTIĆ, ANTUN PERIĆ, IRENA JUKIĆ, TOMISLAV JOZINOVIĆ, TAMARA MARJANOVIĆ, ŽELJKO ŠUMIĆ, RUŽA MILIČEVIĆ, JOSIP ANTOLOVIĆ, SUZANA PAPIĆ ŠIRIĆ, MARIO ŠUPUKOVIĆ, BRANIMIR BIRČIĆ, MARINA ŠIMIĆ, STJEPAN ILIĆ, MARIJA CVITANOVIĆ, MATO ADŽIĆ, IVAN LOVRIĆ, BRUNO JOZINOVIĆ, DRAGO ANTOLOVIĆ, DANIJEL RADIĆ, IVANA TADIĆ, IVICA ANDRIĆ, ANTON SPAJIĆ, EMILIJA ANTOLOVIĆ, MARIO KAJIĆ, JOSIP MARKOVIĆ, NIKOLA JOZINOVIĆ, FRANJO TROGRLIĆ.

 

Oglas

Nadzorni odbor HDS-a:

 

GORAN GARIĆ -predsjednik,

RUŽA PERKOVIĆ -član,

Oglas

DANIJEL PEŠIĆ -član.

Nastavi čitati

BiH

Borjana Krišto sudjelovala na otvaranju 60. konferencije o sigurnosti u Minhenu

Objavljeno

Piše

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH je naglasila važnost suradnje s europskim partnerima i kontinuirane potpore država članica EU kako bi Bosna i Hercegovina ostala na europskom putu, te važnost regionalne suradnje u osiguranju mira i stabilnosti, što je ključ za napredak BiH i cijele regije, stoji u priopćenju.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sudjelovala je na otvaranju 60. konferencije o sigurnosti u Minhenu.

Ključne teme o kojima se raspravljalo na panelima su uloga Europe u sigurnosti i obrani, novim vizijama globalnog poretka, te o sigurnosnim implikacijama klimatskih promjena.

Krišto je sudjelovala na panel diskusiji „Povećanje kolača: globalni poredak koji funkcionira za sve“, na kojoj su panelisti bili: glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, predsjednik R. Gane Nana Addo Dankwa Akufo Accra, predsjednik R. Kolumbije Gustavo Francisco Petro Urrego i premijerka Barbadosa Mia Amor Mottly.

Oglas

Također je sudjelovala na panel diskusiji „Sjedinjene Američke Države u svijetu“, na kojoj je glavni panelist bila zamjenica predsjednika SAD-a Kamala Harris.

Krišto se na marginama konferencija susrela s predsjednikom R. Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom vanjskih poslova R. Austrije Alexanderom Schallenbergom i ministrom vanjskih i europskih poslova R. Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, te održala odvojene bilateralne susrete s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom i delegacijom Vlade Republike Hrvatske koju je predvodio premijer Andrej Plenković, a u kojoj je bio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

Tijekom sastanaka razgovarano je o europskom putu Bosne i Hercegovine, reformskim procesima, sigurnosnim izazovima i regionalnoj suradnji.
Predsjedateljica Vijeća ministara BiH je naglasila posvećenost Bosne i Hercegovine ostvarenju našeg ključnog vanjskopolitičkog cilja punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Informirala je sugovornike o postignućima Vijeća ministara BiH u provedbi reformi u različitim sektorima. Istaknula je važnost suradnje s europskim partnerima i kontinuirane potpore država članica EU kako bi Bosna i Hercegovina ostala na europskom putu, te važnost regionalne suradnje u osiguranju mira i stabilnosti, što je ključ za napredak BiH i cijele regije.
Informirala je sugovornike  da je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jučer podržao Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, čime je ispunjen još jedan uvjet za otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Izvor: Vijeće ministara 

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Usvojen zakon o sprečavanju pranja novca

Objavljeno

Piše

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno su izglasali Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je jedan od tri uslova za otvaranje pregovora s EU u martu.
Treba istaći da su hitnu sjednicu sazvali opozicioni delegati u Domu naroda PSBiH.

Zakon je ranije po hitnoj proceduri usvojen u Predstavničkom domu BiH, ali su ga poslanici SNSD-a bez ijedne riječi i obrazloženja, oborili u Domu naroda uprkos tome što ga je pripremio DNS-ov ministar Nenad Nešić.

Zbog toga je moralo doći do dodatnog usaglašavanja kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH nakon čega je ponovo upućen u Dom naroda po hitnoj proceduri.

Osim što je ovaj zakon, pored zakona o sudovima i zakona o sukobu interesa, jedan od prioriteta EU kako bi konačno dobili otvaranje pregovora, a što smo propustili da dobijemo u decembru, on je također važan i kako bi spriječili negativan izvještaj Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL).

Oglas

Delegacija MONEYVAL-a boravi u BiH od 12. februara upravo s ciljem ocjene napretka BiH iz ove oblasti, a za šta nam je bilo neminovno usvajanje zakona.Brojne delegacije EU i SAD-a su tokom ovog mjeseca također bile u BiH. Naime, prije zasjedanja Evropskog vijeća u decembru prošle godine, Evropska komisija je BiH dala uslovnu preporuku za otvaranje pregovora, stoga su delegacije bile u BiH kako bi nam detaljnije precizirali šta je potrebno za konačno otvaranje pregovora.

Jasno su istaknuli da su nam potrebni ispunjeni 3+1 prioriteti, a do sada je već usvojeno otvaranje pregovora s Frontexom. Osim zakona o pranju novca, potrebno je da lideri na državnom nivou postignu saglasnost i o zakonu o sudovima i zakonu o sukobu interesa, međutim uslovljavanje i posljednje poruke koje dolaze s vrha ne ulijevaju optimizam.

Dragan Čović je pokušao u prioritete EU progurati i svoje želje za izmjenu Izbornog zakona BiH u dijelu izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. To mu je i uspjelo u jednom dijelu NiP-a, međutim iz Naše stranke, kao i pojedinci iz SDP-a poručili su da ne podržavaju izmjene Izbornog zakona BiH bez izmjena Ustava BiH.

Zatim su Čović i Dodik pokušali svaliti krivicu na Trojku zbog izostanka napretka na EU putu, nakon čega se javila Američka ambasada i poslala poruku Dodiku da je on jedini krivac za to. Dodik je odgovorio kontranapadom pa je u svojim medijima predstavio Ambasadu SAD-a kao rušitelja evropskog puta BiH.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

MINISTAR HELEZ OBEĆAO PODRŠKU TVORNICAMA “ZRAK” I “TRZ HADŽIĆI”

Objavljeno

Piše

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, posjetio je tvornice namjenske industrije “Zrak” u Sarajevu i Tehnički remontni zavod “Hadžići”, izražavajući podršku i obećavajući angažman na poboljšanju uslova rada i proizvodnih kapaciteta.

Stečajni upravnik tvornice “Zrak”, Mesud Bogilović, informirao je ministra Heleza o trenutnom stanju u tvornici, istaknuvši potrebu za modernizacijom proizvodnje kako bi ostali konkurentni na tržištu.

Ministar Helez naglasio je da će se lično angažirati kako bi se osigurali neophodni uslovi za rad i povećanje broja zaposlenih.Tokom obilaska proizvodnih pogona, ministar Helez razgovarao je s radnicima i upoznao se s njihovim potrebama. Naglasio je da će podržati napore za spašavanje tvornice “Zrak” i da će se angažirati na unapređenju uslova rada.

U posjeti tvornici “TRZ Hadžići”, ministar Helez razgovarao je s direktorom Ismom Hebibovićem i obišao proizvodne pogone. Konstatirao je vidan napredak u radu te obećao punu podršku za daljnje unapređenje proizvodnih kapaciteta tvornice.

Oglas

Ministar Helez istaknuo je ponos na namjensku industriju Bosne i Hercegovine te obećao dodatno se angažirati na osiguranju boljih uslove za razvoj namjenske industrije u zemlji, podržavajući tvornice poput “Zrak” i “TRZ Hadžići”.

Nastavi čitati

Politika

Oporba danas predaje potpise za raspuštanje Hrvatskog sabora

Objavljeno

Piše

Zastupnici iz redova oporbe danas će predati potpise za raspuštanje Hrvatskog sabora jer žele što prije raspisivanje parlamentarnih izbora, nakon što je protiv budućeg glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića podnesena pritužba zbog kršenja Kodeksa sudačke etike.

“To je po meni sada apsolutni razlog da se Hrvatski sabor raspusti, u tom smislu mi sutra predajemo potpise i zahtjev za raspuštane, da cijela vlada da ostavku i da idemo na izbore”, rekla je zastupnica Možemo Sandra Benčić u izjavi za medije nakon sjednice predsjedništva Hrvatskog sabora u četvrtak.

Time se osvrnula na pritužbu koju je protiv suca Turudića Državnom sudbenom vijeću podnio predsjednik Visokog kaznenog suda, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda. Pritužba protiv Turudića podnesena je zbog njegovih sastanaka s ”osobom protiv koje je pokrenuta istraga čime je prekršio Kodeks sudačke etike”, navedeno je u priopćenju podnositelja.

”Ovo više nema smisla, potpuno je jasno da je Andrej Plenković, glavom i bradom zajedno sa svima onima koji su digli ruku za izbor Ivana Turudića, odgovoran za ozbiljno sramoćenje ove zemlje”, istaknula je Benčić.

Oglas

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je da podnositelji pritužbe protiv Turudića imaju dobre razloge za takav potez, ”pogotovo u ovakvom trenutku”.

”Svjedočimo srozavanju države na najniže moguće temelje. Partijska država se stvara naočigled sviju i ja na to moram reagirati. I mediji su reagirali, ali je pitanje kako će reagirati kada ‘lex AP’ dođe na snagu, a oni ga namjeravaju progurati prije izbora”, rekao je Grbin.

Grbin je kazao da ljudi ne mogu imati povjerenja u sustav kada se sudac u tajnim noćnim sastancima druži s osobom koja je netom puštena iz pritvora, aludirajući na Zdravka Mamića.

Dalja Orešković (Stanka s imenom i prezimenom) poručila je da pravosuđe mora ”očistiti kukolj iz vlastitih redova” bez obzira kakva će biti sudbina Ivana Turudića, ako želi vratiti povjerenje građana.

Oglas

Na izjavu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da je i protiv predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića pokrenut stegovni postupak uoči glasanja saborskih zastupnika, Orešković je odgovorila da je to neusporedivo.

”Dobronić je bio prijavljen jer nije ispunio neku administrativnu normu, a pritom je ključni element njegova programa bio taj da suci ne mogu biti mjereni kao da rade na traci. Nije isto riješiti sto jednostavnih predmeta ili jedan predmet kao što je to bio slučaj Franak”, kazala je.

Mostov zastupnik Nino Raspudić rekao je da pritužba protiv Turudića pokazuje da struka ima negativno mišljenje o njemu. Uz to, naveo je razlog zašto premijer Hrvatske Andrej Plenković nije odustao od njegovog izbora.

HDZ se pomirio s time da će izgubiti izbore, da neće moći formirati većinu, stoga već priprema teren za ponovljene izbore kojima se nadaju”, naglasio je Raspudić.

Oglas

Nastavi čitati

Politika

Grlić Radman: Želimo otvaranje pristupnih pregovora s BiH što je prije moguće

Objavljeno

Piše

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u četvrtak da vlada želi što prije otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom jer ona zahtijeva jednakopravnost sva tri naroda, dok desni dio oporbe smatra da je njezin raspad vjerojatniji od ulaska u EU.

“Dodjela kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini je naš veliki uspjeh, jer smo se odlučno zalagali za takvu odluku Europske unije koja nije bila zajamčena, a sad se Hrvatska zalaže za sljedeći korak – otvaranje pristupnih pregovora što je prije moguće”, rekao je ministar u Hrvatskom saboru na predstavljanju Izvješća o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH za 2022. godinu.

BiH je na prvom mjestu među primateljima razvojne pomoći, napomenuo je Grilć Radman. Samo Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske osigurao je oko 33 milijuna kuna za provedbu projekata u područjima zdravstva, obrazovanja, kulture. Međutim, susjedna je država suočena s brojnim prijetnjama, dodao je ministar, među kojima je istaknuo srpski separatizam i unitarizam koji je definirao kao preglasavanje manjina.

“Onog trenutka kada BiH krene s pristupnim pregovorima, ona mora započeti s implementacijom pravnih stečevina koje podrazumijevaju jednakopravnost i ljudska prava. Mi ne možemo dopustiti da Hrvati u BiH postanu manjina koji će samo imati kulturu, izložbe i slično”, odgovorio je Grlić Radman HDZ-ovoj zastupnici Aniti Pocrnić Radoševć na pitanje napreduje li BiH prema EU članstvu.

Oglas

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček naglasio je da je BiH disfunkcionalna država na svim razinama vlasti s ogromnim brojem ministara i dva entiteta koji nemaju zajednički stav ni o jednom važnom pitanju

“Mislite li da će BiH ikad postati punopravna članica EU s obzirom na to da bez dotacija iz inozemstva ona ne može opstati. Ona je čisti protektorat međunarodne zajednice, bojim se da će se prije raspasti nego postati punopravnom članicom”, rekao je Pavliček.

“BIH, ovakva kakvu je čine ovi diletantski međunarodni faktori, država bez smisla, bez perspektive, bez šanse, to je aksiom na kojem treba bazirati hrvatsku politiku”, kazao je zastupnik Ante Prkačin (Hrvatsko bilo).

Ministar Grlić Radman odgovorio je da ni on nije zadovoljan trenutnom situacijom, ali Vlada poduzima sve što može da ona bude bolja

Oglas

“Svake godine ipak vidimo određeni napredak, ali on se stječe kvalitetnim radom. Uzmite za primjer grad Ljubuški u koji se vraćaju povratnici iz Švicarske, iz Njemačke. To je za mene radost, to je za mene budućnost”, poručio je.

Resorni ministar također je istaknuo izbornu reformu kao jedan od najvećih izazova u politički turbulentnoj 2022. godini.

Predsjednik Vlade održao je niz sastanaka s legitimnim političkim predstavnicima iz redova sva tri naroda radi postizanja dogovora o izbornoj reformi kako bi svi narodi mogli bit legitimno zastupljeni na svim razinama vlasti”, kazao je.

Hrvate u Predsjedništvu BiH predstavlja Željko Komšić iako je izabran glasovima Bošnjaka, podsjetio je Grlić Radman, a dio odgovornosti za to vidi i u predsjedniku države Zoranu Milanoviću.

Oglas

“Kada je 2006. prvi put prekršen Daytonski sporazum, on je u crvenim šuškavcima podupirao Komšića kao nelegitimnog predstavnika hrvatskog naroda, on nije izbran glasovima hrvatskog naroda”, ustvrdio je.

Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom) ocijenila je HDZ-ovo zalaganje za izbornu reformu u BiH licemjernim.

“Čija je izborna reforma bila ovdje u Hrvatskoj? HDZ-ova, a svi drugi su isključeni iz političke participacije, ostali su bez mogućnosti da kažu svoj stav o formiranju izbornih jedinica, uključujući i ustavnopravne stručnjake”, rekla je Orešković.

Oglas

Nastavi čitati

Politika

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BIH Dragan Čović u Novom Travniku

Objavljeno

Piše

Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH danas je boravio u radnom posjetu načelniku Općine Novi Travnik Stjepanu Duji i ujedno predsjedniku Općinskog odbora HDZ-a.

Razgovarano je o dosadašnjim aktivnostima, obimnim radovima koji se izvode na prostoru novotravničke općine i grada te potpori koju je Novi Travnik dobio sa svih razina vlasti.

Predsjednik HNS-a i HDZ-a Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima u posljednje tri godine te istaknuo kako je provedbom projekata Novi Travnik postao istinskim mjesto za sve njene građane. Uz konstataciju da je Proračun Novog Travnika u ovome mandatu povećan za skoro četiri puta naglasio je da to govorio o tome da Novi Travnik postaje mjesto u kome se da živjeti, bez ograničenja i razlika te da je s zadovoljstvom primio informaciju da projekti koje osmišljava općinska administracija na čelu s načelnikom nailazi na razumijevanje kod svih viših razina vlasti te ima prođu i kod apliciranja za EU fondove.

Sagledavajući urađeno predsjednik Čović naglasio je potrebu ubrzanja procedure koja će Novom Travniku dodijeliti status grada.

Oglas

 

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Promoprije 6 sati

GS-TMT zapošljava radnike na dvije pozicije

Kompanija GS-TMT objavila je oglas za zaposlenje radnika na dvije radne pozicije: GS-tvornica mašina Travnik d.o.o Travnik raspisuje oglas za...

Sportprije 6 sati

PSV i Dortmund remizirali u Eindhovenu

Nogometaši PSV-a i Borussije iz Dortmunda remizirali su u večerašnjem meču osmine finala Lige prvaka, pošto je u nizozemskom Eindhovenu...

Sportprije 6 sati

Inter u finišu slomio Atletico

Nogometaši Intera pobijedili su Atletico Madrid rezultatom 1:0 u prvom susretu osmine finala Lige prvaka odigranom na milanskoj Giuseppe Meazzi....

Društvoprije 6 sati

U KREŠEVU ODRŽANA POSLJEDNJA SJEDNICA UO UDRUGE PRSTEN U MANDATU 2022-2024

U Kreševu je danas održana posljednja sjednica Upravnog odbora udruge Prsten BiH. Na sjednici je donesena Odluka o održavanju Izvještajno-izborne...

BiHprije 14 sati

Europski prvak u karateu, Ali Arnautović, prodaje rukavice na aukciji , sav novac namijenjen djeci oboljeloj od raka

Europski prvak u karateu Ali Arnautović odlučio je donirati potpisane rukavice udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka”, prenosi Klix....

Društvoprije 16 sati

Novotravničke mažoretkinje posjetile načelnika Duju

“Novotravničke mažoretkinje“ slave 13. rođendan te ih je tim povodom primio načelnik Stjepan Dujo. Nakon kraćeg prigodnog programa na središnjem...

BiHprije 16 sati

Vjetroelektrana Vlašić: Europska unija odobrila kredit od 36 miliona eura

EIB Global, finansijski ogranak Evropske investicijske banke (EIB) za aktivnosti izvan EU, odobrio je kredit u iznosu od 36 miliona eura za...

BiHprije 20 sati

VOZAČI – IMATE PRAVO NA BESPLATNU POMOĆ NA CESTI

Bosanskohercegovački auto-moto klub, u skladu sa Ugovorom sa JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, obavezan je svim motorizovanim građanima koji...

Oglas
Oglas
LM