Poveži se s nama

Vijesti

Donešena odluka za dodjelu stipendija Općine Travnik

Na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Travnik vijećnici su jednoglasno donijeli Odluku o dodjeli stipendija za akademsku 2012./201.3 godinu.

Objavljeno

Na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Travnik vijećnici su jednoglasno donijeli Odluku o dodjeli stipendija za akademsku 2012./201.3 godinu.

Ova Odluka je početak procedure dodjele stipendija za ovu školsku godinu na osnovu kojeg će Služba za razvoj, gospodarstvo i izvangospodarstvo raspisati Javni poziv studentima i organizirati kompletnu proceduru izbora stipendista.

Nažalost zbog općinskih izbora i postizbornih procedura te konstituiranja novog saziva Općinskog, vijeća dodjele stipendija ove godine kasne ali će svi izabrani stipendisti dobiti retroaktivno zaostale stipendije. Nadležna općinska služba će učiniti maksimalne napore napore da ubrza proces dodjele stipendija. Studenti će biti na vrijeme obaviješteni o datumu objave Javnog poziva.

Oglas

Gospodarstvo

Mladen se vratio iz Njemačke i nadomak Srednje Bosne otvorio Wellness centar

Objavljeno

Piše

Dok mnogi sanjaju o novim počecima u Njemačkoj, Mladen Savić je odabrao put povratka. Nakon 17 godina života u inozemstvu, vratio se u svoje rodno mjesto Jezero gdje je na porodičnom imanju započeo svoj poduzetnički pothvat, piše Jajce-online.

Otvorio je Ranč “Savić” u Čerkazovićima, koji je očistio od korova, unaprijedio pristupne puteve te napravio wellness centar – prvi takve vrste u regiji.

– Ideja mi je došla sasvim slučajno! U zimskom periodu, moja djeca su izrazila želju da ih odvedem na bazen. Međutim, u našem okruženju nismo imali bazen ni u blizini, čak ni do Banjaluke. Odlučio sam izgraditi bazen prvenstveno za potrebe svoje porodice. Kasnije mi je sinula ideja da bih mogao stvoriti nešto što postoji samo u većim gradovima, optimistično nam govori Mladen Savić na početku našeg razgovora.

Zemlja koju je Mladen naslijedio bila je zanemarena i neobrađivana godinama. S mnogo truda i predanosti, pretvorio je prostor koji je više nalikovao džungli u oazu za uživanje i povezivanje s prirodom.

Oglas

– Prvi korak koji sam poduzeo bio je ograđivanje porodičnog imanja, uključujući i šumski dio. Posvetio sam se proširenju pristupnog puta i čišćenju zapuštenog terena, što je zahtijevalo dosta vremena i truda. Obnovio sam i usmjerio vodu koja izvire s planinskog područja. U martu prošle godine započeo sam pripremu terena, dok je izgradnja bazena počela u julu. U realizaciji ovog projekta dosta su mi pomogli prijatelji i komšije. Uspio sam da vratim cjelokupnu imovinu njenom nekadašnjem sjaju, što me čini posebno ponosnim zbog naslijeđa koje je moja porodica ostavila, kazao je.

Ranč “Savić” je otvorio svoja vrata za goste 14. aprila, i od tog dana do danas kapaciteti su redovno popunjeni.

– Sada se već vide rezultati moga truda jer sam prije sedam dana otvorio vrata Wellness centra “Jezero”. Centar nudi bazen, prostoriju za masaže, saunu, kafić te zasebnu terasu sa roštiljem. Svaki dan imamo popunjene kapacitete. Pored mještana Jezera, u goste nam dolaze i stanovnici Šipova, Mrkonjić Grada te Jajca. Vjerujem da je ovakva ponuda bila potrebna u našoj regiji i očekujem da će ovaj turistički sadržaj pozitivno utjecati na promociju općine Jezero, govori nam Savić.

Oglas

U budućnosti, Mladen Savić planira proširiti turističku ponudu i obogatiti svoj ranč novim sadržajima. Njegov glavni cilj je osigurati da gosti ostanu duže i svakodnevno uživaju u ovoj oazi mira podno Otomalja.

– U budućnosti planiram izgradnju otvorenog bazena, zimske bašte i zasebnog caffe-restorana. Trenutno nam nedostaju smještajni kapaciteti, no dok ih ne uspostavimo, uspješno sarađujem s osobama koje iznajmljuju smještaj u Jezero. Cilj mi je zadržati prirodnu ambijentalnost cijelog prostora. Porodičnu kuću nisam želio mijenjati jer je građena od kamena u tradicionalnom duhu. Imam mnogo planova za budućnost i vjerujem da će se s vremenom sve realizirati, rekao nam je Mladen Savić.

Mladen Savić je ilustracija kako se sa posvećenošću, trudom i vizijom može revitalizirati zapušteno imanje i pretvoriti ga u uspješan poduzetnički projekt.

Njegov povratak na porodično imanje nije samo obnovio prirodu ovog dijela Jezera – s pticama i mačkama koje nisu bile viđene godinama – već je također vratio život u zajednicu. Ljudi su se ponovno počeli okupljati, a posebno se ističu dječji smijeh i veselje koje sada odzvanja tom još uvijek netaknutom prirodom.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Krizma u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku

Objavljeno

Piše

Na Nedjelju Dobrog pastira 21. travnja, vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić tijekom svečanog misnog slavlja u župi Presvetoga Trojstva u Novom Travniku podijelio je sakrament svete potvrde za 19 kandidata, piše nedjelja.ba.

Nakon svečanog dočeka, nadbiskup je prije euharistije susreo krizmanike čime je imao uvid u njihovo znanje vjere te su mogli pristupiti podjeli sakramenta potvrde.

Potom je uslijedilo misno slavlje u kojem su s nadbiskupom koncelebrirali župnik vlč. Anto Ledić, arhiđakon Gučogorskog arhiđakonata mons. Pavo Jurišić i župni vikar vlč. Boris Plavčić.

Nakon naviještenog Evanđelja vlč. Ledić predstavio je krizmanike, a potom je prigodnu homiliju uputio nadbiskup Tomo. Osvrćući se na Radosnu vijest tumačio je krizmanicima i nazočnim vjernicima sakramente koje je Krist ostavio, te potaknuo „kako smo kao vjernici pozvani da živimo po njima”. „Moramo biti uz Krista koji je naš pastir“, kazao je, među ostalim, mons. Vukšić.Poslije propovijedi krizmanici i okupljeni Božji narod ispovjedili su svoju vjeru, a nadbiskup Tomo molitvom je i polaganjem ruku te mazanjem uljem krizme podijelio sakrament potvrde. Na kraju župnik je pozdravio i zahvalio nadbiskupu, a potom su to isto učinili krizmanici.

Oglas

Misno slavlje pjevanjem animirao je župni zbor.

 Poslije sv. mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje i slavlje po obiteljima krizmanika.

Foto: Nedjelja.ba

Oglas

Nastavi čitati

BiH

BHMeteo objavio najnoviju fotografiju sa planine u BiH: Snježna idila u aprilu

Objavljeno

Piše

Protekle noći i u nedjelju, 21. aprila, snijeg je ponovo zabijelio planine većeg dijela zemlje.

Meteorolozi sa stranice BHMeteo najavili su snijeg tokom noći sa subote na nedjelju u dijelovima Bosne i Hercegovine.

“Došlo je do porasta oblačnosti širom zemlje uz lokalno slabiju kišu. Do kraja dana, a glavninom večeras i u noći na nedjelju (21. april) padavina će biti u većem dijelu zemlje. U nizinama kiša, na planinama snijeg”, objavili su iz BHMeteo.Kako su najavi, jutros je na Vučijoj planini između Teslića i Travnika zabijelio snijeg.

Oglas

“Snijeg na planini uobičajan je i u maju. Samo što ove godine imamo rano buđenje vegetacije zbog jako tople zime, pa će ovaj hladni period i snijeg ostaviti negativne posljedice. U ‘normalnim’ okolnostima ne bi bilo skoro nikakvih šteta”, saopštili su iz BHMeteo.

Danas je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U nizinama će većinom padati slaba kiša, lokalno i pljusak. U višim područjima će padati i slab snijeg. Prestanak padavina u večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 11°C, na jugu zemlje do 15°C.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica -5; Sokolac 3; Srebrenica i Tuzla 5; Banja Luka, Gradačac i Trebinje 6; Bijeljina, Doboj i Prijedor 7; Široki Brijeg 10; Mostar 12°C.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

DODIK: Želimo živjeti bez nametanja mišljenja i lažiranja povijesnih  činjenica

Objavljeno

Piše

Milorad Dodik predsjednik RS-a zadnjih je dana radikalniji nego inače.

Ipak, ponekad uz svu ratnohuškačku, primitivnu i vrijeđaujuću retoriku objavi poruku koja se naizgled čini miroljubivom.

– Srpski narod želi da živi u miru u svojoj Republici Srpskoj za čiju obranu su život dale tisuće srpskih junaka. RS nije nikakav inat, već sloboda. Srbi žele da žive ponosni, bez omalovažavanja, ponižavanja, nametanja mišljenja i lažiranja povijesnih  činjenica od političkog Sarajeva i raznih bjelosvjetskih mešetara – objavio je Dodik na društvenoj mreži X.

Nastavi čitati

BiH

POPIS NAJVEĆIH TVRTKI U BIH: Od kladioničara, do farmaceuta i metalaca

Objavljeno

Piše

Portal Biznis.ba predstavio je Top 20 tvrtki sa sjedištem u HNŽ-u.

Na prvom mjestu po dobiti je javno poduzeće Elektroprivreda HZHB sa 52,438,551 KM. Ova tvrtka imala je prihode od 464,976,823 KM, dok je broj zaposlenih u prošloj godini porastao za 50 te sada zapošljavaju 2.330.

Na drugom mjestu najuspješnijih je kladionica sa sjedištem u Čitluku – Premier World Sport sa dobiti od 46.361.145 KM. Premijer je u prošloj godini imao ukupne prihode od 96.112.018 KM. To znači da su u odnosu na prošlu godinu prihodi povećani za 12 milijuna KM, a dobit za oko 350 000 KM. Ova kladionica ima 1.138 zaposlenih.

Na trećem mjestu je još jedna tvrtka sa sjedištem u Čitluku, Ledo koji je prošle godine ostvario dobit od 27.540.961, što je povećanje za oko 4 milijuna KM u odnosu na godinu ranije. Ledo je u prošloj godini imao prihode od 132.513.253 KM. Broj zaposlenih je bio 375, no podsjetimo da je tvrtka 1. prosinca prošle godine donijela odluku da zatvori proizvodni pogon u Čitluku, što je rezultiralo gubitkom 52 radna mjesta.

Oglas

Slijedi ih tvrtka sa sjedištem u Mostaru – Ataco sa dobiti 24.296.634 KM. Tvrtka koja se bavi trgovinom i distribucijom svjetski renomiranih proizvođača je u prošloj godini imala prihod od 442.646.952 KM i 680 zaposlenih.

Na petom mjestu je javno poduzeće u vlasništvu Federacije sa sjedištem u Mostaru – Autoceste FBIH. Poduzeće je povećalo dobit za oko 11 milijuna KM, te je prošlu godinu završilo s dobiti od 20.284.437 KM. Imali su ukupan prihod od 151.435.233 KM, te 502 uposlena.

Šesta je Hercegovinalijek sa dobiti od 12.856.048 KM, što je povećanje od preko 3 milijuna KM u odnosu na 2022. godinu. Ukupan prihod Hercegovinalijeka u prošloj godini bio je 398.946.615 KM. Ovo privatno poduzeće sa sjedištem u Mostaru, koje se bavi prometom farmaceutskih proizvoda na velika ima 280 zaposlenih.

Slijedi Zinkteknik Bosnia, sestrinska tvrtka Zinkteknik AB iz Švedske. Tvrtka se bavi proizvodnjom odlivaka od cinka. U prošloj godini imali su dobit od 9.743.378.

Oglas

Na osmom mjestu je SIK d.o.o iz Mostara sa dobiti od 9.517.287 KM, deveta je mostarska tvrtka Inel-med, koja se bavi prometom medicinskih sredstava i lijekova sa dobiti od 7.860.043 KM, dok je u top deset još čitlučki distributer roba široke potrošnje – Union Foods sa 7.168.672 KM dobiti.

Nastavi čitati

Društvo

Proljetni blagoslov polja i sveta misa na groblju u Bučićima

Objavljeno

Piše

Danas je po veoma hladnom i vjetrovitom vremenu na groblju Podbučići u župi svetog Martina održan proljetni blagoslov polja.

Mnoštvo vjernika zapalilo je svijeće za svoje najmilije, a sveto misno slavlje predvodio je fra Drago Pranješ.

Blagoslov polja je tradicionalni obred koji se često prakticira u ruralnim zajednicama, obično na početku poljoprivredne sezone.

To je obred blagoslova polja ili usjeva kako bi se osigurala dobra berba i zaštita od nepogoda ili štetočina.

Ovisno o kulturi i religiji, blagoslov polja može uključivati molitve, ritualno prskanje  blagoslovljene vode ili drugih blagoslova.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Sveto mjesto Hrvata Srednje Bosne: Srednjovjekovna crkva sv.Ive u Podmilačju

Objavljeno

Piše

Franjevačko sakralno graditeljstvo u Bosni svoje početke ima u srednjem vijeku. Jedina crkva iz toga doba (15. st.), koja je opstala do novijeg vremena, jest hodočasnička crkva sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca. Ona je jedina i o njoj je ovaj zapis!

Naime, govoriti o srednjovjekovnom franjevačkom graditeljstvu znači oslanjati se isključivo na arheologiju. Sve što je tada izgrađeno, tijekom sljedećih stoljeća gotovo je sve porušeno i za većinu tih građevina saznajemo iz ljetopisnih i sličnih zabilješki. A bilo ih je nekoliko stotina, sudeći po pisanim vijestima koje, istina, kazuju jedva išta više osim da su postojale. O nekim ponešto saznamo tek nakon arheoloških istraživanja, na temelju kojih se može rekonstruirati tlocrt crkvene građevine. O važnijim srednjovjekovnim crkvama, kakve su samostanske, nalazimo opširnije zapise ljetopisaca i pojedinih vizitatora koji su u ime crkvenih vlasti iz Rima službeno obilazili Bosnu Srebrenu i tamo slali izvješća. I to je sve.

 

Vidljiva poveznica

Oglas

 

Jedino drevna mala hodočasnička crkva u Podmilačju ima drukčiju povijest. Podmilačje je naselje smješteno na desnoj obali Vrbasa oko sedam km nizvodno od Jajca. Poznato je prije svega po spomenutom zavjetnom svetištu sv. Ivana Krstitelja (sv. Ive), kamo na svetkovinu sveca, 24. lipnja, svake godine pristignu deseci tisuća hodočasnika. Crkva je izgrađena sredinom 15. stoljeća, preživjela je četiristo godina osmanlijske/turske vlasti (1463–1878) i opstala sve do novijega vremena kao najstarija i jedina srednjovjekovna franjevačka crkva. Bila je vidljiva poveznica s dalekom prošlošću i olovnim vremenima, simboličan vizualni znak višestoljetne prisutnosti katolika i franjevaca u Bosni. Iako po dimenzijama skromna, ali arhitektonski skladno građena u duhu kasne gotike europskoga kontinentalnog tipa, u sebi je usidrila simboličnu duhovnu snagu i vitalnost katoličanstva i franjevaštva Bosne Srebrene.

Graditeljskim značajkama ove stare crkve prvi se temeljitije pozabavio arheolog Đuro Basler (1917–1990) sredinom šezdesetih godina prošloga stoljeća. Zgrada je bila nevelikih dimenzija (15,85 x 8,50 m) s omanjom sakristijom (3,60 x 2,70 m) koja se navezivala na vanjski zid lađe i bila diskretno osvijetljena kroz mali četvrtasti prozor. Prostor za puk, lađa crkve, u obliku je pravokutnika. Na bočnim zidovima nalazi se po jedan uski gotički prozor, s prelomljenim lukom u gornjem dijelu, kroz koje prolazi svjetlost u crkvenu lađu. Vanjske zidne plohe ozidane su pravilno tesanim kamenom četvrtastoga oblika. Svetište, malo izduženo i oštro presvođeno, završava poligonalnom apsidom u koju ulazi svjetlost kroz neveliki prozor na pregibnom zidu sa sjeverne strane. U njegovu središtu nalazio se zavjetni oltar.

Na pročelju je bio umjetnički ukrašen portal, što je za skromnu crkvu, kakva je ova u Podmilačju, zaista znakovito, jedva bismo takvo nešto očekivali. Ovaj iznimni umjetnički uradak na pohvalu je ne samo vrsnom umjetničkom klesaru nego i naručitelju. Kad već nisu mogli graditi crkvu velikih dimenzija, franjevci su umjetnički uresili portal kao znak vjernicima da ulaze u sveti prostor, prostor duha i molitve. Nisu žalili truda da traže vrsne majstore umjetnike, a nalazili su ih među graditeljima i klesarima u Dalmaciji s kojom su postojale prisne veze, te je moguće da je skupocjeni umjetnički portal možda stigao i kao dar neke imućne osobe. Tako je crkva, iako skromnih gabarita, obilježena raskošnim umjetničkim znakom.

Oglas

Ukrasni dio portala tvori 32 cm široki obrub/bordura od pet traka. Vanjskim dijelom obruba ide traka s nizom prelomljenih pravokutnika, a prati je druga, usporedna, s mnoštvom sitnih piramidalnih zubaca, dok dva ukrasna izvijena „užeta” („gužve”), razdvojena ravnom plohom, čine vizualno dominantni oblik bordure. Sve to ukazuje na „sličnost sa srednjodalmatinskom gotikom druge polovice XV. stoljeća”, dok se „građevinska cjelina crkvice sada uklopljena u lijevo krilo transepta neogotičke crkve, vezuje više uz srednjoeuropsku kasnu gotiku”, smatra splitski povjesničar umjetnosti Cvito Fisković (1908–1996). Tu se dakle susreću stilski utjecaji kontinentalne Europe, s jedne, i primorski/jadranski s druge strane.

 

Višestoljetna tradicija

 

Oglas

Toranj izrasta iz crkve iznad pročelja. Ima više etaža, razdijeljenih vijencima, od kojih su tri iznad krovišta. Na tri strane predzadnje etaže nalazi se po jedan vrlo uski prozor, dok je na četvrtoj vidljiva nevelika okrugla ploha gdje je možda nekoć bio sat. Na zadnjoj etaži na sve četiri strane nalazi se po jedna bifora (dvostruki prozor). Ozidani dio tornja doseže 29 metara, a iznad se nastavlja piramidalni završetak s križem što čini ukupnu visinu od 37 metara.

Crkva je tijekom vremena obnavljana više puta: 1705. veći zahvat, 1758. izmijenjen krov, 1822. znatan popravak, te 1872. godine preuređen toranj. Najveća promjena dogodila se prilikom gradnje nove crkve (1910) za potrebe povećanog broja vjernika. Građena je u neogotičkom slogu, u skladu s tada prevladavajućim shvaćanjem da stilske uzore u graditeljstvu i umjetnosti treba tražiti u najboljim ostvarenjima prošlosti. U nju je integrirana stara crkva kao pobočna kapela zbog čega je porušeno njezino pročelje s tornjem. Šteta je da je tako učinjeno, jer je stara crkva kao višestoljetni duhovni simbol, bila istodobno i važan kulturno-povijesni spomenik. Nasreću, najveći je dio zgrade, prilikom ugradnje u novu crkvu, očuvan u izvornom stanju. Ukrasni luk portala prenesen je u samostansko dvorište u Jajcu, a kod rekonstrukcije, nakon razaranja u zadnjem ratu, ponovno je ugrađen tamo gdje je prvotno bio.

Nije poznato što je ta drevna crkva imala od liturgijskoga inventara. Sačuvan je tek jedan gotički kalež koji joj je pripadao, a možda je ponešto od likovnoga inventara nestalo prilikom neogotičkoga preuređenja (1910). Vjerojatno je veći dio njezine sakristijske riznice nestao u požaru 1916. godine. Iako je u novoj crkvi u ulozi tek pobočne kapele, ona je i dalje zbog svoje višestoljetne tradicije bila žarište podmilačkoga prošteništa; vjernici su svoje zavjete i molitve vezivali za taj drevni sveti prostor. Stoga su ga franjevci dali umjetnički urediti. Imali su pritom u vidu da se radi o višestoljetnom zdanju, nastalom u srednjem vijeku, te je u umjetničkom pristupu trebalo uzeti u obzir upravo tu činjenicu; to je zahtijevalo da se stvori kreativna poveznica starog gotičkoga prostora i modernog likovnog izraza, što je, dakako, bila primarna zadaća umjetnika. Ona je povjerena sarajevskom kiparu Zdenku Grgiću (1927–2017). Njezinu unutrašnjost ukrasio je mozaicima prigušenih tonova od prirodnoga kamena i reljefima u drvu s biblijskim i povijesnim temama (1975), među kojima su Dolazak franjevaca u Bosnu, Franjevci propovijedaju puku i dr. Pokazalo se da je Grgić uistinu bio dobar izbor, jer je kao umjetnik demonstrirao istančan osjećaj za povezivanje staroga i novoga. Time je višestoljetnu bogatu tradiciju najznamenitije zavjetne i hodočasničke crkve Bosne Srebrene duhovno i umjetnički osvježio.

Drevna crkva sv. Ive nadživjela je sve povijesne perturbacije i ratove i opstala tijekom više od 500 godina, a onda je, paradoksalno, razorena u zadnjem ratu, koncem 20. stoljeća. Nju je, naime, zajedno s velikom crkvom u koju je bila ugrađena, minirala srpska vojska početkom ožujka 1993. godine i tom je prilikom uništen i sav umjetnički inventar. Nakon rata ona je u cijelosti rekonstruirana kakva je bila prije ugradnje u novu crkvu.

Oglas

Piše: Marko Karamatić / Svjetlo riječi

Nastavi čitati

Društvo

Slavica iz Brajkovića treba našu pomoć!

Objavljeno

Piše

Zamolba za pomoć u liječenju Slavice Matković nastanjena u Brajkovićima…

 

Poštovani,

Obraćamo Vam se sa zamolbom za pomoć u liječenju od karcinoma za našu župljanku Slavicu Matković, rođenu 1964. godine nastanjenu u Brajkovićima, općina Travnik.

Oglas

Naime, naša Slavica je, zbog životne ugroženosti, podrvgnuta žurnom operacijskom zahvatu u Zagrebu dana 28.12.2023. godine u Kliničkom bolničkom centru ,Sestre milosrdnice” te je konstatirana dijagnoza Zloćudna novotvorina tijela maternice. Od tada se nalazi u Zagrebu na liječenju i tretman je nastavijen primanjem kemoterapija.

Za prvi ciklus predviđeno je 6 kemoterapija i određeni specijalistički pregledi ali na žalost zbog žurbe i životne ugroženosti, nije se imalo vremena tražiti suglasnost zdravstva Županije i Federacije te je obitelj bila prinuđena da samostalno plaća sve: preglede, operaciju, kemoterapije, sve ljekove i vitamine koji su neophodni za onkološke pacijente a i sam život u Zagrebu je veoma skup pa sve to iziskuje velike troškove.

 

Suprug, Pero Matković, učesnik Domovinskog rata, inače umirovljeni dočasnik HVO i OS BIH sa sinovima i kćerkom je odlučio stati uz svoju suprugu te se i sada bore da joj priušte najbolje što mogu.

Oglas

 

Međutim, mislimo da nitko ne treba ostati sam u ovakvim životnim izazovima te da svi trebamo pomoći i biti uz ovu obitelj. Predviđeni troškovi do kraja prvog ciklusa kemoteraplja predviđeni su na preko 15.000 € a vrlo dobro znamo da će se liječenje morati i dalje nastaviti ali se ne zna gdje u Zagrebu ili možda u BiH te bi se time olakšalo što se tiče plaćanja i samog smještaja.

 

Molimo sve koji žele pomoći da svoje uplate izvrše u UniCredit banci

Oglas

(88000 Mostar)

na ime: Pero Matković

Brajkovići bb

72270 Travnik

Oglas

(za liječenje Slavice Matković)

-Devizni račun

BA39 3382 5028 0110 3285

IBAN (Banken Code): UNCRBA22

Oglas

Račun u KM (Konvertibilnim markama)

Za uplate unutar BiH:

338 250 251 080 6923

HVALA!

Oglas

Nastavi čitati

Servisne informacije

Ovo je raspored današnjih radarskih kontrola

Objavljeno

Piše

Donosimo vam listu radarskih kontrola u Srednjobosanskom kantonu.

PS TRAVNIK

08:30 do 10:30 sati Vrelo
12:00 do 14:00 sati Kalibunar
16:30 do 18:30 sati Mosor
20:00 do 21:30 sati Donje Putićevo

Oglas

PS VITEZ

15:00 do 17:00 sati M-5 Bila
17:00 do 19:00 sati R-441 Počulica
20:00 do 21:00 sati M-5 Jardol
21:00 do 22:00 sati M-5 Šantići

PS FOJNICA

08:00 do 10:00 sati ulica Bosanska
10:30 do 12:30 sati Polje Ostružnica
12:40 do 14:40 sati Tovarište

Oglas

PS BUGOJNO

18:00 do 19:30 sati Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Gračanica
20:00 do 21:30 sati Bugojno-Donji Vakuf, Čaušlije
22:00 do 23:30 sati Bugojno-Kupres, Poriče
00:00 do 01:30 sati ulica Slobode (GUMA)

PS DONJI VAKUF

16:30 do 17:30 sati Barice
18:30 do 19:30 sati ulica Titova
21:00 do 22:00 sati Babin Potok
23:00 do 00:00 sati Oborci

Oglas

PS GORNJI VAKUF/USKOPLJE

09:30 do 11:00 sati ulica Vrbaska
15:30 do 17:00 sati Ploča
18:00 do 19:30 sati Pajić Polje
22:00 do 23:30 sati ulica Vrbaska

PS BUSOVAČA

10:00 do 11:30 sati Gavrine kuće
11:30 do 13:00 sati ulica 1.mart/ožujak (skretanje za naselje Luka)
14:00 do 15:30 sati ulica N.Š.Zrinski (kod ug.ob.KIM)
15:30 do 17:00 sati ulica N.Š.Zrinski (kod BP Čaljkušić)

Oglas

PS KISELJAK

20:00 do 21:00 sati Potkraj
21:30 do 22:30 sati ulica Sarajevska cesta
23:30 do 00:30 sati ulica Kralja Tomislava
01:00 do 02:00 sati Polje Višnjica

PS KREŠEVO

10:00 do 12:30 sati Alagići
21:00 do 22:00 sati Resnik

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Gospodarstvoprije 9 sati

Mladen se vratio iz Njemačke i nadomak Srednje Bosne otvorio Wellness centar

Dok mnogi sanjaju o novim počecima u Njemačkoj, Mladen Savić je odabrao put povratka. Nakon 17 godina života u inozemstvu,...

Društvoprije 9 sati

Krizma u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku

Na Nedjelju Dobrog pastira 21. travnja, vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić tijekom svečanog misnog slavlja u župi Presvetoga Trojstva...

Sportprije 11 sati

Dinamo na vrhu: Kulenović zabio, Nevistić sačuvao pobjedu!

Dinamo je u dvoboju 31. kola SuperSport HNL-a kao gost u Kranjčevićevoj pobijedio Lokomotivu 1:0 golom Sandra Kulenovića iz 60....

Sportprije 11 sati

Ruud uzvratio Tsitsipasu i osvojio Barcelonu

NORVEŠKI tenisač Casper Ruud pobjednik je zemljanog ATP 500 turnira u Barceloni, u finalu je Ruud pobijedio Grka Stefanosa Tsitsipasa...

BiHprije 17 sati

BHMeteo objavio najnoviju fotografiju sa planine u BiH: Snježna idila u aprilu

Protekle noći i u nedjelju, 21. aprila, snijeg je ponovo zabijelio planine većeg dijela zemlje. Meteorolozi sa stranice BHMeteo najavili...

BiHprije 18 sati

DODIK: Želimo živjeti bez nametanja mišljenja i lažiranja povijesnih  činjenica

Milorad Dodik predsjednik RS-a zadnjih je dana radikalniji nego inače. Ipak, ponekad uz svu ratnohuškačku, primitivnu i vrijeđaujuću retoriku objavi...

BiHprije 18 sati

POPIS NAJVEĆIH TVRTKI U BIH: Od kladioničara, do farmaceuta i metalaca

Portal Biznis.ba predstavio je Top 20 tvrtki sa sjedištem u HNŽ-u. Na prvom mjestu po dobiti je javno poduzeće Elektroprivreda HZHB sa...

Sportprije 18 sati

Max Verstappen pobjednik VN Kine

NEZAUSTAVLJIVI Max Verstappen pobjednik je Velike nagrade Kine, utrke koja se vratila nakon pet godina. Bila je to peta utrka...

Oglas
Oglas
LM