- oglas -

Don Ledić za Centralnu: Do kraja ljeta završit ćemo radove na trgu Drinskih mučenica (FOTO)

Pročitajte i ovo

Engleska i Škotska remizirale, sve reprezentacije iz grupe u igri za osminu finala

Reprezentacije Engleske i Škotske odigrale su meč bez golova (0:0) na Wembleyju u okviru 2. kola grupe D Evropskog...

Sutra se bira novi Predsjednik Mladeži HDZ BiH

Dvanaesta izborna konvencija Mladeži HDZ-a BiH na kojoj će biti izabran novi, deseti po redu predsjednik Mladeži HDZ-a BiH...

Čavara: Hrvati u FBiH su za razgovor o budućnosti BiH

Predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kazao je za RTRS da Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor o budućnosti.Međutim, kako je...
- Advertisement -

Povodom radova na izgradnji Trga Drinskih mučenica u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku, razgovarali smo s župnikom don Antom Ledićem.

- Advertisement -

Centralna:  Don Anto, iako su brojni naši čitatelji mogli o Vama mnogo saznati, ipak, za one koji Vas možda i ne poznaju, možete li nam se na početku ovoga razgovora kratko predstaviti?

Budući da sam često u medijima imao sam prigodu više puta govoriti o sebi pa ću doista u kratkim crtama reći da sam prije 54 godine osjetio svjetlo dana, a i zime, na Kupresu. Za svećenika sam zaređen 1993.godine u ratnom Sarajevu. Službovao sam u Sarajevu, Žepču, Konjicu, Travniku, Zenici i evo trenutno sam župnik u Novom Travniku. Osamnaest godina djelovao sam kao ravnatelj u katoličkim školskim centrima Konjicu i Zenici, na što sam izrazito ponosan, jer biti odgojitelj i učitelj je odgovorno, plemenito i sveto zvanje, kao i biti svećenik.


Centralna: U župi Presvetog Trojstvaste već punih šest godina. Možete li nam reći jeste li doista zadovoljni ovim pukom?

Kako kaže jedan stih „lete danci kao sanci, a godišta kao ništa“, tako evo i ja imam osjećaj kao da sam jučer došao u ovaj kraj, a već je šest godina iza mene. Doista vrijeme brzo prolazi! Nisam naučio okretati se i gledati u prošlost. To je posao povjesničara, a iako sam volio povijest ipak ne volim gledati što je bilo i kako je bilo. Ovaj grad nisam poznavao, ili bolje rečeno ono što sam znao o povijesti ovoga grada jest da je bio komunistička tvorevina koji je nosio čak i ime po njihovom političkom aktivisti Pucaru te da je nastao zahvaljujući vojnoj industriji. Poznato je da se željelo stvoriti grad bez bogomolje, bez Boga, bez religije. Osjetno je kako je ovaj narod proživio svoju Golgotu i u vrijeme komunističke diktature i tijekom prošloga rata. Mnogo je žrtava položeno, mnogo je majki ucviljeno, mnogo se zla učinilo ovome narodu. Ali, idemo gledati u sadašnjost i budućnost. Ovaj narod, zahvaljujući vjeri u Krista Isusa uspio se izboriti za slobodu duha, a to znači, ne mrzi i nema u sebi osvetoljubivi karakter. Kao i svi drugi kako u Središnjoj Bosni, tako i šire, rastemo i dozrijevamo u duhu vjere koja nas poziva i obvezuje na Isusovu poruku: „Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima…“ I evo, slobodno mogu reći da ovaj narod živi Isusovu poruku. Zato i jesam kao njihov župnik ponosan i držim da je ovaj konstatacija opravdana.

Centralna: Ipak, mora se priznati da je sve više nazočan trend nezdrave zapadne klime. 

Nažalost primjetno je da ima onih koji prihvaćaju ateistički promiskuitet u obliku hedonizma i sekularizma, ali na svu sreću to je manja skupina pojedinaca s kojima trebamo raditi, raditi i raditi. Često se zna reći da je obitelj najodgovornija za pojavu moralnih anomalija. Mi svećenici ne bismo smjeli odgovornost prebaciti samo na obitelj, školu i društvo nego i sebe staviti u kontekst odgovornosti. I mi znamo često zakazati na odgojnom planu pasivnom duhovnošću. Zaboravljamo da je naša odgovornost dvostuko veća od svih drugih jer „Kome je god mnogo dano, od njega će se mnogo iskati. Kome je mnogo povjereno, više će se od njega iskati.“ Ako mi svećenici ne nudimo živoga Boga, tko će? Ako mi ne živimo Evanđelje i ako nismo dosljedni Kristovom putu, tko će!? Tko će drugi izliječiti ako ne Isus Krist, živi Bog!? Tko može više pomoći ako ne svakodnevna konzumacija sakramenata koje nam Crkva nudi svaki dan!? Mi kao Crkva smo jedan od temeljnih rješenja disfunkcinalnosti pojedinca i društva, i toga trebamo biti svjesni. Sve loše društvene trendove moramo zaustavljati s visoko podignutim Presvetim oltarskim sakramentom, otvorenim crkvama i svakodnevnim molitvama.

Centralna: Moramo priznati da ste doista kroz ovih šest godina i na duhovnom, a i na materijalnom planu realizirali mnogo vrijednih projekata. Možete li nam nešto više reći što nudite na duhovnom planu i što ste sve realizirali u svojoj župi?

Ja kao župnik učinio sam jako malo. Međutim, u suradnji s Bogom i mojim vrijednim župljanima, članovima pastoralnog i ekonomskog vijeća, učinili smo doista dosta toga. Da nije bilo Božjeg blagoslova i potpore mojih župljana sve što sam u svom pastoralnom programu zamislio ne bi se moglo ostvariti. Neizmjerno sam zahvalan dragom Bogu, mojim župljanima, pastoralnima suradnicima, bilo svećenicima koji su zajedno samnom pastorizirali bilo časnim sestrama Kćeri Božje Ljubavi koje djeluju u našoj župi. Na duhovnom planu tijekom godine nudimo jednu široku lepezu događaja; svaki dan svete mise, ispovijedi i razgovori, duhovne obnove, duhovne koncerte u Došašću i Korizmi, svakog četvrtka i prvog petka adoraciju pred Presvetim, a od ovog Uskrsa i cjelodnevno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, različite pobožnosti svecima u obliku devetnica i trodnevnica, blagoslov župe s Presvetim u Velikom Tjednu, župni vjeronauk za sve uzraste, svake subote molitvene susrete Trećeg reda sv. Franje i molitvene zajednice „Misionari ljubavi Srca Isusova i Srca Marijina“, zavjetne mise Drinskim mučenicama svakog 15-og u mjesecu, duhovne vježbe, hodočašća, animiranje mladih kroz misijsku sekciju, župni animatori, lektori, župni caritas koji je tijekom pet godina djelovanja imao preko 250 različitih aktivnosti, župni bend „Trinitas“, redovito sudjelujemo na gotovo svim aktivnostima koje nam nudi Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ itd. Nabrojao sam samo one krucijalne pastoralne aktivnosti, a ima još mnogo toga što se možemo reći podrazumijeva i što je redovni ili svakodnevni pastoralni plan. Na obnoviteljskom i građevinskom planu uspjeli smo uz pomoć donatora i velikim dijelom pomoći vjernika u potpunosti završiti interijer crkve s uvođenjem grijanja. Trenutno smo u fazi izgradnje trga Drinskim mučenicama koji planiramo akobogda završiti već ovoga ljeta. U sklopu Trga bit će i zavjetna kapelica, za koju je Apostolska pokorničarna dala hodočasnički status tj. da svaki koji hodočasti na ovo mjesto te ispunjavajući propisane uvjete, može dobiti potpuni oprost za svoje pokojne. Što se tiče drugih planiranih građevinskih radova imamo u planu postavljanje toplotne izolacije na vanjske zidove crkve i uređenje prilaza župnoj kući i sestarskom samostanu.

Centralna: Upravo smo Vas htjeli i pitati kad planirate zavšetak radova trga i tko Vam je sve pomogao?

Prema našem planu ovog ljeta privodimo kraju radove na trgu Drinskih mučenica. Trenutno se izvode radovi na postavljanju betonskih flastera i uređenju spomenika Drinskim mučenicama za koji je idejno rješenje dao naš župljanin i član ekonomskog vijeća gospodin Josip Barnjak. Budući da naša župa, prema odluci Ordinarijata od 2015.godine slavi drugotni patron 24.rujna, dan proglašenja sestara blaženicama, mi ćemo 24.rujna ove godine uz proslavu jubilarne desetogodišnjice proglašenja, svečano blagosloviti trg, zavjetnu kapelicu i spomenik Drinskim mučenicama. Ukoliko pandemijska situacija bude povoljna planiramo imati trodnevnu duhovnu obnovu te uoči samog supatrona koncert duhovnog benda „Božja pobjeda“. Već smo poslali pozivnice biskupima BK BIH, svim biskupima biskupija iz kojih sestre vode svoje porijeklo, svim biskupijama koje su financijski pomogle te političkoj eliti Hrvata BiH i Republike Hrvatske. Osim svojih vjernika koji su doista u velikoj mjeri pomogli i pomažu moram istaći da smo dobili i znatnu pomoć kroz projekte od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske. Nažalost s trenutnim stanjem finacija nećemo moći pokriti sve troškove za predviđene radove među kojima je i spomenuti spomenik. Ponudili smo vjernicima da sudjeluju kupovinom jednog spomenika koji košta 3.500,00 KM, a koji mogu kupiti kao svoj zavjetni dar pojedinačno ili grupno više obitelji. Sve donatore istaknut ćemo na zavjetnoj ploči koja će također taj dan biti svečano otkrivena i blagoslovljena. Ukoliko netko želi pomoći može svoje uplate izvšiti na župni račun: ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA NOVI TRAVNIK  ,1549995000303687 za uplate iz inozemstva BA391549995000303687, S.W.I.F.T. : UPBKBA22

 

Centralna: Možete li nam ukratko reći tko su bile Drinske mučenice?

Pet časnih sestara Kćeri Božje Ljubavi; s. M. Jula (Kata) Ivanišević, s. M. Bernadeta (Terezija) Banja, s. M. Krizina (Josefa) Bojanc, s. M. Antonija (Jožefa) Fabjan i s. M. Berchmana Johanna (Karoline-Anna) Leidenix na poziv prvog sarajevskog nadbiskupa Josipa Stadlera dolaze u Marijin dom na Pale s prvotnom zadaćom promicati odgoj i obrazovanje djece i mladeži, napose ženske. Upravo one su u hrvatskom narodu poznate kao „Drinske mučenice“ jer su stradale 15.prosinca 1941. godine iz mržnje prema katoličkoj vjeri i nacionalnoj pripadnosti, a koje su ubile četničke formacije u Goraždu. Nakon što su sestre skočile kroz prozor nastojeći sačuvati svoje djevičanstvo i zavjete koje su obećale Kristu, četinici su ih bacili u rijeku Drinu. To je razlog što se u našem narodu časte kao „Drinske mučenice“ i zbog čega su zavrijedile biti proglašene blaženicama i mučenicama.

Centralna: Vaša župna zajednica njima u čast gradi trg i znamo da aktivno promičete kult sestara u našem narodu. Što sve planirate realizirati na trgu?

Samostan sestara Kćeri Božje Ljubavi također nosi naslov blaženica, a vlč. Žarko Vujica, prvi župnik ove župe, započeo je sa sestrama slaviti Drinke mučenice svakog petnaestog u mjesecu molitvom litanija. Ja sam uz litanije uveo i zavjetne mise te započeo izgradnju trga, zavjetne kapelice i spomenika. Idejno rješenje trga dao je poznati arhitekta gospodin Josip Ledić, a kapelicu je osmislio akademski slikar gospodin Anto Mamuša dok je kako sam već rekao idejno rješenje za spomenik dao gospodin Josip Barnjak. Trg će prije svega biti na raspolaganju za pastoralne aktivnosti, ali svakako i za kulturna događanja na kojima će se prezentirati kulturna baština Hrvata BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije i općenito dijaspore kroz etno festivale, kazališne predstave, kino projekcije, tribine, adventske sajmove nakita i tradicionalnih hrvatskih jela, koncerte klasičnog i duhovnog melosa, humanitarne projekte, sajmove rukotvorina domicilnog puka i iseljenika, okupljane mladih i djece kroz različite kulturne i zabavne projekte, radionice, škole, volontiranja itd. Dakle, ovaj trg imat će višetruku ulogu i nadamo se da će biti maksimalno iskorišten za potrebe svih nas.

Centralna: Don Anto zahvaljujemo Vam što ste izdvojili svoje vrijeme i predstavili nam svoju župu kroz duhovne i građevinske projekte.Želimo Vam uspješan rad i evo na koncu našega razgovora jedna kratka poruka za sve naše čitatelje.

Hvala vama koji vodite portal centralna.ba i pratite nas u gotovo svim našim aktivnostima. Svakako da prije svega zahvaljujem dragom Bogu na blagoslovu i zagovoru Drinskih mučenica koje nas sigurno prate svojim molitvama. Hvala mojim župljanima na svemu što su učinili i čine za našu župnu zajednicu kao i svim donatorima, a pozivam i vas dragi čitatelji da ukoliko možete pomognete kako bismo dovršili sve predviđene radove i naravno svi ste pozvani 24.rujna o.g. na proslavu blagoslova trga koji gradimo Bogu na slavu, Drinskim mučenicama u čast, a svima nama na duhovnu i kulturnu dobrobit.

centralna.ba

Najnovije vijesti

Engleska i Škotska remizirale, sve reprezentacije iz grupe u igri za osminu finala

Reprezentacije Engleske i Škotske odigrale su meč bez golova (0:0) na Wembleyju u okviru 2. kola grupe D Evropskog...

Sutra se bira novi Predsjednik Mladeži HDZ BiH

Dvanaesta izborna konvencija Mladeži HDZ-a BiH na kojoj će biti izabran novi, deseti po redu predsjednik Mladeži HDZ-a BiH održat će se u subotu,...

Čavara: Hrvati u FBiH su za razgovor o budućnosti BiH

Predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kazao je za RTRS da Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor o budućnosti.Međutim, kako je rekao, za sada Bošnjaci odbijaju...

Dalić: “Nije mogla biti ofenzivnija momčad nego danas, sve je u našim rukama”

Prokomentirao je i napise Turaka o mogućem preuzimanju Fenera.Tek bod je Hrvatska danas osvojila nakon remija s Česima. Rezultat od 1:1 nije zadovoljio nikoga,...

Lovren: ‘Pa ne mogu skakati kao svijeća’, Vlašić: ‘Česi su bili agresivniji’

Susret Hrvatske i Češke komentirali su i Nikola Vlašić, koji je utakmicu počeo s klupe, te Dejan Lovren koji je skrivio kazneni udarac za...

Povezane vijesti