- oglas -

“Dodikova” ikona potječe od Mimare, koji je s Titom opljačkao Zagrebačku katedralu?

Pročitajte i ovo

Pogledajte kako se proveo japanski novinar koji je pokušao izdržati Cro Copov udarac

MIRKO FILIPOVIĆ bio je i ostao velika zvijezda u Japanu, gdje su njegove borilačke vještine oduševljavale mase. Pred utakmicu...

Zbog ovog čovjeka naša zvijezda Joško Gvardiol nosi masku: Prošao je bez ozljeda, a Vatrenom je pružena pomoć

Joško je prije mjesec dana morao napustiti igru tijekom susreta njemačke Bundeslige... Hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol u zadnje je vrijeme pod povećalom...

Adriano se rastao nakon 24 dana u braku

Poznati brazilski nogometaš Adriano koji je poznat po burnom načinu života razvodi se nakon 24 dana braka sa 15...
- Advertisement -

Zagrebački odvjetnik Ozren Tatarac u razgovoru za „Avaz“ iznio je šokantnu tvrdnju: ikona koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, a za koju Ukrajina tvrdi da je njena povjesna baština, naslijeđena je s teritorije NDH! Tatarac tvrdi da je ikona, vjerojatno, bila dio umjetnina koje su nacisti opljačkali u Sovjetskom savezu tokom Drugog svjetskog rata te deponirali u Zagreb.

- Advertisement -

Partner u tome bio im je, tvrdi Tatarac, Ante Topić Mimara, sakupljač umjetnina, koji je, prema njegovim riječima, tokom Drugog svjetskog rata surađivao s nacističkim okupatorima i ustaškom vlašću, a poslije rata bio blizak suradnik Brozovog režima.

Austrougarski vojnik

No, tko je bio Mimara?

Identitet Mimare misteriozan je i intrigantan skoro koliko i porijeklo njegove umjetničke kolekcije. U njegovom životu sve je misterija – od stvarnog identiteta do poslova kojima se bavio. Život Ante Topića Mimare je više okrenut pretpostavkama i pričama, nego konkretnim povjesnim podacima. Zvanična biografija kaže da je rođen 7. travnja 1898. godine u dalmatinskom selu Korušce.

Međutim, pojedini izvori upućuju da je rođen 16. ožujka 1897. godine u Splitu, pod imenom Mirko Maratović, od čega, navodno, i potječe nadimak Mimara (“Mi” od Mirko, “mara” od Maratović). Prema nekim teorijama, njegovi maniri, govor i obrazovanje nikako nisu odgovarali osobi iz Dalmacije, nego prije čovjeku sa sjevera Hrvatske.

 

 • Ante Topić Mimara: Mnoge tajne ponio u grob

  Ante Topić Mimara: Mnoge tajne ponio u grob

  FOTO: ARHIV


Borio se u Prvom svjetskom ratu kao austrougarski vojnik. Ranjen je u bici na Pijavi 1918. godine, kada je zarobljen i prebačen u Rim. Prema verziji u kojoj je Mimara zapravo Mirko Maratović, on je, nakon smrti pravog Ante Topića u vojnoj bolnici u Rimu, preuzeo njegov identitet. Tamo je postao učenik i suradnik talijanskog portretiste Antonija Mancinija (1852. – 1930.).

Mimarin život tokom dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća obavijen je velom tajne i o tom periodu postoje svakakve priče. Živio je i obilazio galerije, muzeje i antikvarnice u Parizu, Amsterdamu, Berlinu i Minhenu. Navodno je tamo još 1927. godine upoznao Adolfa Hitlera, tada lidera Nacionalsocijalističke njemačke radničke partije, s kojim je ostvario blisko poznanstvo.

Jedna priča navodi da je Mimara 1927. ili 1928. godine, zajedno s mladim komunističkim gradskim rukovodiocem Josipom Brozom Titom, organizirao krađu diptiha od slonovače iz Zagrebačke katedrale i prodao je muzeju u Clevlendu, a da je ona vraćena 1936. godine.

Privatna kolekcija

Svoju privatnu kolekciju umjetnina Mimara započinje sakupljati krajem tridesetih godina. Mnogi tu vide vezu između imovine jevrejskih obitelji koja je prodana uoči rata ili oteta od nacista i Mimarine bliskosti s visokim nacističkim funkcionerima poput Hermana Geringa, naročito zainteresiranog za umjetnička djela.

Mimara je tvrdio da je, prema Geringovom zahtjevu 1943. godine, naslikao Hitlerov portret. Tu možda i leži mogućnost da se preko njega i sporna ukrajinska ikona našla na ovom prostoru.

 • Muzej „Mimara“ u Zagrebu

  Muzej „Mimara“ u Zagrebu

  FOTO: ARHIV


Ratna šteta

Nakon Drugog svjetskog rata nastavio je živjeti u Njemačkoj i Maroku. Navodno je 1946. godine bio savjetnik jugoslavenske vojne komisije za reparaciju, te je određivao koja će umjetnička djela biti predana Jugoslaviji na ime ratne štete. Tvrdi se i da je, u dogovoru s vlastima u Beogradu, dostavljao spisak vrijednih umjetnina, koje bi onda vlasti iz Beograda proslijedile Centralnom birou za vraćanje ukradenog umjetničkog blaga u Minhenu, kao spisak onoga što su nacisti oteli tokom okupacije.

Šezdesetih godina kupio je dvorac kod Salzburga i počeo posjećivati Jugoslaviju, odnosno Hrvatsku. Od sedamdesetih godina živio je u Zagrebu, pa sve do svoje smrti 1987. Novinar Milomir Marić je prvi uradio intervju s Mimarom, nakon čega je rekao:

– Kad sam ga prvi put vidio, rekao je: „Imam tri slike – ja i Hitler, ja i Musolini, ja i Tito. Objavi koju hoćeš ili koju smiješ.“

3.000 predmeta

Ante Topić Mimara je svoju privatnu kolekciju od oko 3.000 predmeta zavještaćio 1972. godine hrvatskom narodu. Muzej „Mimara“ na Ruzveltovom trgu u Zagrebu je svečano otvoren 17. jula 1987. godine. Do danas postoje optužbe i tvrdnje da je najveći dio njegove kolekcije zapravo ukraden.

Darovao umjetnine

Od 1948. Mimara je počeo darovati umjetnine Štrosmajerovoj galeriji u Zagrebu. Oženio se Viltrudom Merman-Topić (nem. Wiltrud Topić Mersmann), profesoricom povijesti i umjetnosti na Univerzitetu u Salzburgu.

IZVOR: avaz.ba

Najnovije vijesti

Pogledajte kako se proveo japanski novinar koji je pokušao izdržati Cro Copov udarac

MIRKO FILIPOVIĆ bio je i ostao velika zvijezda u Japanu, gdje su njegove borilačke vještine oduševljavale mase. Pred utakmicu...

Zbog ovog čovjeka naša zvijezda Joško Gvardiol nosi masku: Prošao je bez ozljeda, a Vatrenom je pružena pomoć

Joško je prije mjesec dana morao napustiti igru tijekom susreta njemačke Bundeslige... Hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol u zadnje je vrijeme pod povećalom javnosti zbog svojih odličnih igara...

Adriano se rastao nakon 24 dana u braku

Poznati brazilski nogometaš Adriano koji je poznat po burnom načinu života razvodi se nakon 24 dana braka sa 15 godina mlađom Mikaelom Meskitom. Naime,...

Naučnici otkrili savršenu formulu pomoću koje ćete se buditi odmorni i svježi

Često se budite uspavani i tromi, a bez obzira na to koliko dugo spavali i dalje se osjećate umorno? Možda imate sreće jer naučnici...

Pobjednički ritual nastavljen, zastava dolazi i na stadion

Pobjednički ritual se nastavlja, navijačka zastava je još jednom razvučena na plaži ispred hotela Hilton Doha u kojem je smještena hrvatska nogometna reprezentacija tijekom...

Povezane vijesti