Connect with us

Politika

DNS “ruši” dvotrećinsku većinu u NS RS?

Published

on

Nakon odluke DNS-a da istupi iz koalicije sa strankama okupljenih oko SNSD-a na razini BiH i RS, u pitanje se dovodi dvotrećinska većina na razini RS, a u zavisnosti od razvoja situacije, promjene su moguće i na razini BiH.

Što se tiče RS, za dvotrećinsku većinu koaliciji oko SNSD je neophodan DNS, osim u slučaju da nekoliko zastupnika iz opozicije u sljedećem razdoblju pređe ka vladajućoj koaliciji, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, nakon sjednice Predsjedništva stranke u subotu, na kojoj je donesena odluka o istupanju iz koalicije, nije htio izravno odgovoriti na pitanje kako će u narednom periodu glasati njihovi zastupnici u parlamentu RS. On je rekao da će se DNS voditi interesima RS, pozivajući se na zaključke koje je Predsjedništvo stranke donijelo.

Iz ovog se ne može zaključiti hoće li, primjera radi, DNS glasovati protiv eventualne odluke srpskog člana Predsjedništva BiH da se pokrene veto u Predsjedništvu ako smatra da je ugrožen interes RS. Bez glasova DNS-a, veto koji bi srpski član Predsjedništva podigao, ne bi mogao biti usvojen, ako ga ne budu podržali zastupnici opozicije.

Advertisement

Nešić je rekao da je Predsjedništvo DNS-a dalo rok do srijede da se lokalni odbori stranke opredijele u vezi s koalicijskim partnerima povodom predstojećih lokalnih izbora, a nakon tog datuma bit će jasnija situacija koliko članova i lokalnih odbora DNS-a će biti spremno slijediti novi politički pravac ove stranke, koja je u koaliciji sa SNSD-om bila od početka, a završena je nakon što je Nešić istupio s pozicije direktora “Puteva RS”.

Nešić je nakon sjednice Predsjedništva u subotu rekao da je DNS povratio vitalnost nakon što je on preuzeo stranku, i dodao da neće trgovati sa SNSD-om.

“Pred nas je stavljen izbor koji jedino DNS na političkoj sceni RS ima snagu da odbije – da naša uvjerenja trgujemo za funkcije”, rekao je Nešić.

Dodik je danas optužio DNS iz Istočnog Sarajeva i rukovodstvo u Putevima RS da su “sinonim za krađu novca”, a ustvrdio je da će mnogo članova DNS-a odlučiti ostati u vladajućoj koaliciji. On je za večeras zakazao sastanak vladajuće koalicije.

Advertisement

“Vrijeme za obračun DNS-a s tom skupinom je bio kada su šutali novac na nekom veselju, ali to tada nije urađeno”, rekao je Dodik.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, je izjavila da odluka DNS-a ne može poremetiti izborni proces, i optužila DNS za neiskrenost.

“Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali nemate pravo da budete neiskreni, da lijepite etikete i da govorite da vam je netko razvalio političku stranku. Političke stranke se čuvaju tako što imaju adekvatno rukovodstvo i strukturu. Ne može vam nitko razvaliti stranku, ako vi znate njom upravljati”, rekla je Cvijanović.

Ona se u ovoj izjavi referirala na Nešićeve navode da je DNS pomogao izbor srpskog člana Predsjedništva i predsjednice RS, a da im je DNS na to odgovorio cijepanjem njihove stranke.

Advertisement

U opoziciji su ovaj DNS-ov potez pozdravili i pozvali da se priključi opozicijskom djelovanju i rušenju vladajuće koalicije u RS./HMS/

Advertisement

BiH

Sastanak stranaka državne koalicije 2.srpnja u Mostaru

Published

on

By

Lider HDZ-a BIH Dragan Čović danas je potvrdio da će sastanak stranaka državne koalicije (HDZ, SNSD i Trojke) biti održan 2.srpnja u Mostaru, prenosi Klix.

Kako kaže, sastanak je dogovoren s liderima SNSD-a Miloradom Dodikom te SDP-a Nerminom Nikšićem.

Ovo će biti prvi sastanak državne koalicije nakon nekoliko burnih političkih tjedana, poslije tzv. svesrpskog sabora u Beogradu, novih sankcija Sjedinjenih Američkih Država za pojedince i firme po te evidentne krize zbog neusvajanja državnog budžeta.

BiH između ostalog još mora usvojiti zakon o sudu BiH, zakon o VSTV-u i još mnogo toga.

Pred državnom koalicijom još je jako mnogo posla na putu ka ispunjavanju uvjeta za dobijanje datuma za otvaranje pregovora s Europskom unijom, piše Klix.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Predsjednica Bradara na konferenciji “Zakonski okvir za očuvanje šuma: Izazovi i perspektive”

Published

on

By

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predstavilo je danas u Sarajevu novi tekst Zakona o šumama u Federaciji BiH. Predstavljanje je održano u okviru konferencije “Zakonski okvir za očuvanje šuma: Izazovi i perspektive”.

Predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, na otvaranju konferenciju istaknula je važnost poštovanja podijeljenih nadležnosti u BiH. “BiH je složena zemlja podijeljenih nadležnosti i važno je poštovati iste. Zakon o šumama mora biti okvirni, donesen u skladu s ustavnom procedurom bez diranja specifičnosti i nadležnosti kantona. Također, javna rasprava mora biti široka i kompromisna, a nadam se da je današnja rasprava na ovoj konferenciji početak tog procesa”, rekla je Bradara u svom govoru.

Konferencija je bila prilika za raspravu o dugoročnom upravljanju i gospodarenju šumama u Federaciji BiH, kao i o ulozi društva u očuvanju ovog prirodnog bogatstva kroz partnerski odnos institucija i različitih razina vlasti.

Konferenciju je organiziralo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predvođeno ministrom Kemalom Hrnjićem. Uz premijera Nikšića, ministricu Pozder, događaj je okupio brojne druge predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, nevladinog sektora, akademske zajednice, gospodarstva i sindikata, s ciljem pružanja jasnije slike i konkretnijih prijedloga za predloženi Zakon o šumama u Federaciji BiH.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Ćulum odlučio: Prijavit će se na konkurs za direktora SIPA-e

Published

on

By

Aktuelni direktor SIPA-e Darko Ćulum prijavit će se na konkurs za direktora SIPA-e, saznaje portal “Avaza”.

Aktuelnom direktoru SIPA-e Darku Ćulumu četverogodišnji mandat istječe 14. jula, a on ima pravo na još jedan mandat na čelu ove institucije.

Iako važi za profesionalca, Ćulum ima jaku podršku SNSD-a, prije svega Milorada Dodika.

Više kandidata

Ipak, pitanje je ko će u krugovima iz reda Srba, jer ova pozicija pripada S-komponenti, „progurati“ svoga kandidata.

Advertisement

 

A kandidata je, kako je ranije objavio portal “Avaza”, mnogo više.

Jedan od njih je Ljubiša Pandurević, aktuelni načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e u Banjoj Luci, koji je u dobrim odnosima s ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem.

Među kandidatima je i mladi Branimir Šehovac, načelnik Policijske stanice Istočno Sarajevo. Ali ni on za sada nije odlučio hoće li se prijaviti.

Advertisement

U igri su i Slobodan Radinković (načelnik PU Doboj), Boro Šarić (načelnik Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata u MUP-u RS).

Uslovi za kandidaturu

Ranije se spominjao i Žarko Laketa, direktor Službe za poslove sa strancima, ali njegova kandidatura nije izvjesna.

Podsjećamo, konkurs za direktora SIPA-e je otvoren 7. juna.

U konkursu se navodi da se direktor bira na mandat od četiri godine te da, pored općih uvjeta, direktor mora imati visoku stručnu spremu i radno iskustvo u toj spremi od najmanje pet godina, da ima čin glavnog inspektora policije ili viši čin i najmanje tri godine rada u tom činu. Ne smije biti član stranke.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Predsjednica FBIH Lidija Bradara svečano zatvorila “Napretkove lipanjske dane kulture 2024.”

Published

on

By

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara svečano je zatvorila “Napretkove lipanjske dane kulture 2024.” koje tradicionalno organizira HKD Napredak podružnica Bugojno.

 

Na završnoj svečanosti, održanoj u okviru književno-poetske večeri i likovne izložbe “Bugojno – zauvijek u mom srcu”, predsjednica Bradara se obratila prisutnima prigodnim govorom, zatvarajući ovogodišnje dane kulture.

Prije početka programa, predsjednica Bradara je u pratnji predsjednice HKD Napredak Bugojno Dubravke Vukadin i njenih suradnika obišla prostorije Hrvatskog doma u Bugojnu. Tijekom obilaska, upoznala se s opsežnim radovima i investicijama koje su provedene u proteklom razdoblju, kao i onima koje su trenutno u tijeku.

Advertisement

 

Tijekom “Napretkovih lipanjskih dana kulture” 2024. godine održano je nekoliko izložbi, uključujući retrospektivne izložbe Ivice Strujića-Struje i akademskog kipara Stipe Ledića, te izložbu i književnu večer “Bugojno – zauvijek u mom srcu”. Između ostalog, održana je i zdravstveno-edukativna tribina u suradnji s udruženjem DONNA Bugojno, gala koncert Zorice Kondža te promocija romana Božane Volić “Kraljičin izbor” i “Bosanski kod” u povodu 600 godina od rođenja kraljice Katarine Kosača.

Continue Reading

Politika

IVANA SMOLJO KANDIDATKINJA HDZ-a BiH ZA NAČELNICU OPĆINE BUSOVAČA

Published

on

By

Večeras, na sjednici Općinskog odbora HDZ-a BiH Busovača jednoglasno je usvojena odluka da Ivana Smoljo bude kandidat HDZ-a BiH za načelnicu Općine Busovača na predstojećim Lokalnim izborima, koji će biti održani 6. listopada 2024. godine.

Ivana Smoljo je po struci magistar komunikologije, dugogodišnja članica OO HDZ-a BiH Busovača, udana, majka dvoje djece i aktivna sudionica društvene zajednice.

„Zahvaljujem Općinskom odboru na ukazanoj časti i povjerenju da budem kandidatkinja za načelnicu Općine Busovača. U Busovači sam rođena, u Busovači živim sa svojom obitelji i u Busovači želim djelovati, dati svoj doprinos u izgradnji uspješne lokalne zajednice, na dobrobit svih njezinih stanovnika. Uvjerena sam da sa svojim dosadašnjim iskustvom i stečenim znanjima mogu, uz potporu HDZ-a BiH, unaprijediti sveukupnu kvalitetu življenja u našoj Busovači“, izjavila je Ivana Smoljo za medije nakon sjednice.

Na spomenutoj sjednici usvojena je i odluka da Marko Šantić, aktualni predsjedatelj Općinskog vijeća, bude nositelj liste kandidata za Općinsko vijeće Općine Busovača.

Advertisement

Na listi HDZ-a BiH za Lokalne izbore 2024. bit će kandidatkinje i kandidati iz svih ogranaka i mjesnih zajednica, osobe iz gospodarske, braniteljske te kulturno – sportske sfere općine Busovača, raznoliki po profesionalnom usmjerenju, te mnogo mladih ljudi spremnih za poboljšanje životnih uvjeta uz provjerene i iskusnije članove ove lokalne zajednice.

Continue Reading

BiH

Danas istječe rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi neovisnih kandidata

Published

on

By

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine, danas u 16:00 sati ističe rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi neovisnih kandidata za sudjelovanje na Lokalnim izborima 2024. godine, koji će biti održani u nedjelju, 6. listopada, priopćeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Središnje izborno povjerenstvo BiH, kako se navodi,  u skladu s rokovima utvrđenim u navedenom Uputstvu izvršit će provjere i ovjeriti prijave onih političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete, nakon čega se podnose kandidatske liste.

Rok za podnošenje kandidatskih listi je od 26. 06. do 08. 07. 2024. godine do 16:00 sati.

Continue Reading

BiH

Danas u 16 sati istječe rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi nezavisnih kandidata

Published

on

By

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine, danas u 16.00 sati ističe rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi nezavisnih kandidata za sudjelovanje na Lokalnim izborima 2024. godine, koji će biti održani u nedjelju, 6. listopada, priopćeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Centralna izborna komisija BiH, kako se navodi,  u skladu s rokovima utvrđenim u navedenom Uputstvu izvršit će provjere i ovjeriti prijave onih političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete, nakon čega se podnose kandidatske liste.

Rok za podnošenje kandidatskih listi je od 26.06. do 08.07. 2024. godine do 16.00 sati.

Continue Reading

BiH

Helezova lekcija Zahiragiću: Poruči Fadilu da se ponaša uzorno u zatvoru, možda ga puste na dopust nekad

Published

on

By

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane BiH Zukan Helez na društvenim mrežama je poručio kako određeni visokopozicionirani funkcioneri u SDA, “a među njima perjanica ove stranke u Kantonu Sarajevo zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić”, nikako da prežale gubitak vlasti.- U tom bunilu i ludilu prouzrokovanom gubitkom vlasti, besramno lažu i zasluge za razvoj namjenske industrije prepisuju osuđenom premijeru Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću. Jedina Fadilova zasluga za ekspanziju namjenske industrije u našoj zemlji je njegov odlazak u zatvor. Upravo tada započinje ubrzani razvoj ove grane industrije u BiH – naveo je Helez.

Dodao je da je za vrijeme Novalića, namjenska industrija bila na izdisaju.

– Nijedna firma nije imala sigurne ugovore i poslovali su od danas do sutra. U većini firmi je kasnila plata. Binas d.d. Bugojno i Zrak d.d. Sarajevo su bili pred stečajem. Radnicima u Binasu je kasnilo 14 plata, a radnicima u Zraku i više. Radnici su bili poniženi, molili su da im se podijeli makar po 100 KM, da mogu dočekati Bajram. Danas, pred Kurban-bajram u Binasu je podijeljeno 2.500 KM pomoći svakom radniku, a plata i topli obrok se redovno isplaćuju.

 

Advertisement

U vrijeme vlasti SDA, namjenska industrija naše zemlje je radila za lične i stranačke interese. Namjenski i precizno su gašene određene državne firme, da bi se otvarale privatne te pravili isti proizvodi i punili džepovi raznih mešetara povezanih sa SDA – istakao je Helez.

Poručio je da postoji nešto što nikada neće oprostiti.

– A siguran sam ni radnici i građani u Bugojnu, ali i čitavoj BiH, što ste tehnologiju za proizvodnju iz Binasa prenijeli u Bratunac te na taj način razvijali namjensku industriju u RS. Od preuzimanja mandata ministra odbrane BiH i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministra BiH fokus moga rada je bila namjenska industrija. Razvijamo je i razvijat ćemo i dalje. Ona je okosnica ekonomskog razvoja čitave Federacije BiH, a i neka imamo, za ne daj Bože – naveo je Helez.

Potom je uputio poruku Zahiragiću.

Advertisement

– Dragi Harise, ja znam da se ti ne razumiješ u problematiku i razvoj namjenske industrije, kao što se ne razumiješ u mnogo toga. Pozivam te da zajedno obiđemo naše fabrike, porazgovaraš sa radnicima i jednostavno pitaš, kad im je bilo bolje, za vrijeme vladavine SDA i osuđenika Fadila Novalića ili sad.

PS: Poruči Fadilu da se ponaša uzorno u zatvoru, možda ga puste na dopust nekad – zaključio je Helez u objavi.

Continue Reading

BiH

REFIK LENDO UPOZORAVA: VUČIĆ JE ZAPOČEO REALIZACIJU DEKLARACIJE SVESRPSKOG SABORA

Published

on

By

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo izjavio je da je “svesrpski sabor“ usvojio deklaraciju koja predstavlja pravne i političke alate za ostvarivanje ideoloških, teritorijalnih i historijskih pretenzija srpske nacionalne politike protiv teritorijalnog integriteta, političkog suvereniteta i nezavisnosti drugih država i naroda.

“Iz sadržaja deklaracije proizlazi stvarna i neposredna opasnost koja se ogleda u jasnim instrukcijama i otvorenoj podršci Srbije vlastima entiteta RS da nastave s podrivanjem Dejtonskog sporazuma i urušavanjem ustavnog i pravnog poretka države Bosne i Hercegovine,” kaže Lendo.

On je ocijenio da su izjave o miru i poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, sadržane u deklaraciji, samo prazne floskule bez stvarne namjere.

Dodatno, Lendo tvrdi da je srpska nacionalna politika već započela realizaciju deklaracije, što potvrđuje jučerašnje otvoreno i neposredno miješanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Srbije Miloša Vučevića u pitanje državne imovine Bosne i Hercegovine.

Advertisement

“Duboko me zabrinjava odsustvo reakcije vlasti i nadležnih institucija koje su dužne štititi teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost države. Posebno je zabrinjavajuće što raspravu o državnoj imovini Bosne i Hercegovine vode predsjednik Srbije i diplomatski predstavnici, prijateljskih ali ipak stranih država,” poručio je Lendo.

Podsjetio je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u Odluci u predmetu U-1/11 utvrdio da je država Bosna i Hercegovina jedini titular prava vlasništva nad državnom imovinom, da je državna imovina sredstvo provođenja javne vlasti i da se pitanje državne imovine može urediti samo i isključivo zakonom usvojenim u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, navedeno je iz Službe za odnose s javnošću potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Continue Reading

Najnovije vijesti

BiH1 sat ago

PODACI KOJI NE ZANIMAJU VLAST Skoro 100 tisuća osoba odreklo se bh. državljanstva

Državljanstva BiH se od 1. siječnja 1996. godine odreklo 99.991 osoba, najviše radi stjecanja državljanstva Njemačke, Austrije i Slovenije, podaci...

Središnja Bosna1 sat ago

Konjic spreman za Summer Fest 2024.

Od 5. do 7. srpnja u Konjicu će biti održan Summer Fest 2024., po šesti put u organizaciji Atletskog Kluba...

Društvo2 sata ago

U Vitezu održan veliki plesni i mažoret festival pod nazivom “LDF Dance fest”

Proteklog vikenda u Vitezu u kongresnoj dvorani FC BiH,održan je veliki plesni i mažoret festival pod nazivom LDF Dance fest,15.po...

BiH2 sata ago

IMA 335.386 NEZAPOSLENIH OSOBA – ZAŠTO ONDA ZAPOŠLJAVAMO STRANE RADNIKE?

Novi trend zapošljavanja stranih radnika nikako ne odgovara evidencijama prema kojim Bosna i Hercegovina ima 335.386 nezaposlenih osoba. Ovo je...

Sport2 sata ago

Najavljen tradicionalni 14. turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj

Župljani u iseljeništvu župe sv. Petra i Pavla u Brajkovićima najavljuju 14. tradicionalni turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj, u...

Društvo3 sata ago

“Da sam ja neko” Enisa Bešlagića ovoga ljeta u Travniku

Bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić posljednjih dana rasprodaje dvorane širom regije sa svojom predstavom “Da sam ja neko”, ovog ljeta predstava...

BiH3 sata ago

NEVRIJEME VAM JE OŠTETILO AUTOMOBIL? PRIJAVITE POLICIJI KAKO BI OD OSIGURANJA NAPLATILI ŠTETU

Vozilo vam je oštećeno usljed jakog nevremena, kakvo je u subotu i nedjelju pogodilo brojne gradove BiH? Trebalo bi da...

Središnja Bosna3 sata ago

Sinoć se na uočnicu sv. Ivi u Podmilačju okupio ‘najveći broj vjernika nakon Domovinskog rata’

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit Tomo Vukšić predslavio je misu uočnicu na vanjskom oltaru u Podmilačju, kojom je u nedjelju 23....

Advertisement
Advertisement
LM