- oglas -

DEMANT: Zastupnica DF-a Vildana Kulić uputila otvoreni demant prosvjetnim djelatnicima SBK

Pročitajte i ovo

Za veći dio Bosne i Hercegovine na snazi žuti meteoalarm

Za veći dio Bosne i Hercegovine danas je na snazi žuti meteoalarm.Europski meteorološki servis "Meteoalarm" saopćio je da se...

Bayern savladao Borussiju u Dortmundu i stigao na korak do odbrane titule prvaka

Nogometaši Bayerna su savladali Borussiju u 28. kolu Bundeslige na Signal Iduna Parku rezultatom 1:0. Bayern je slavio eurogolom Joshue...

GODIŠNJICA UBOJSTVA Obitelj Joze Kafadara: “Na mjestu ubojstva policija našla DNK, identificirali veliki broj lokusa, ne žele naći ubojicu!”

Ubojstvo poznatog viteškog gospodarstvenika Joze Kafadara vezano je za još uvijek neriješena ubojstva ostalih Hrvata povratnika u općinu Travnik,...
- Advertisement -

Na naš redakcijski mail stigao je i demant na naše tekstove, kao i na dostavljeni tekst od strane facebook grupe Prosvjetni radnici, vezano za facebook objavu gđe Vildane Kulić

Tekst DEMANTA upućen od strane Zastupnice DF-a u Kantonu Središnja Bosna g-đe Vildane Kulić, Vam prenosimo u cijelosti:

Poštovana najplemenitija profesijo!

Rado bih Vam se, Prosvjeto SBK, obratila direktno na adresu,ali Vi volite ovaj način komunikacije pa ću Vam se tako i obratiti, putem portala.
Moja reakcija je bila na odgovor koji Vam je ministar obrazovanja uputio s kojim se ,ja lično, slažem i nema potrebe da kontaktirate adrese DF. Odluku je donio ministar i vladajuća garnitura,koja vlada već godinama i uz pomoću koje je većina Vas dobila posao.

U Vašoj poruci meni naveli ste da sam se ja hvalila svojim primanjima i podcjenjivala plate nastavnika. To nije tačno! Ja nemam primanja koja Vi navodite u svom tekstu, što možete provjeriti i u Skupštini SBK. Ja radim u privatnom sektoru ,nisam profesionalno zaposlena , a zasvoj rad u Skupštini primam paušal u iznosu od 850,00 KM. Što se tiče mog odricanja paušala reći ću Vam da sam ja žena vjernica, i moj moto je „Nek“ ne zna ljevica šta radi desnica“. A ako već baš hoćete, a tiče se Vaše najplemenitije struke, navest ću da pored ostalog humanitarnog rada, finansiram školovanje jedne Vaše učenice.

Ja kao zastupnica nisam ostavljena u neznanju nakon Vašeg obraćanja meni lično, niti me vrijeđa Vaš ugriz za jezik povodom oslovljavanja “gosopođo” kao sto me ne vrijeđa ni pitanje persiranja, ali evo ja kao zastupnica Vas ne želim ostaviti u neznanju i reći Vam da se danas u ravnopravnim i demokratskim društvima titula Gospođa izbjegava, a dama i pogotovo. U mnogim društvima se izbjegava i persiranje, tako da mi je drago sto me ne smatrate ni gospođom ni damom, a jos draže sto me ne persirate.

No, ono sto je nažalost i u ovom obraćanju meni izašlo na vidjelo jeste da baš oni/e koji/e uče nasu djecu su itekako spremni koristiti se navodima kojima aludiraju na razliku između onih koji/e jesu ili nisu roditelji/ke, imaju ili nemaju svoju biološku djecu i time svjesno diskriminiraju sve one koji/e to nisu. Također, iz Vašeg obraćanja Vi ste uvrijedili ne samo mene, nego i svoje kolegice i kolege koji možda nemaju djecu ili nemaju svoju biološku djecu.

Ovim obraćanjem ste mnogo više rekli o sebi, te ja nikad ne bih željala da neko ko ovako razmišlja obrazuje moje dijete. Osvrnula bih se na online nastavu i način na koji se ona vodi, kao i sliku koja nam se od strane Sindikata želi prikazati kao žrtvena,u kojoj opet i ponovo ispaštaju samo nastavnice koje su čak imuževe zapostavile ?!? Zbog nepripremljenosti kao i zbog ne zalaganja nastavnog kadra u normalnim okolnostima da se educiraju , usavršavaju i u svojim predmetima,a pogotovo u IT svijetu , te kako to u normalnim okolnostima ne tražite od nadležnih, te se Sindikat oglašava samo kada plate prosvjetara dođu u pitanje, je nas u vanrednoj situaciji dovelo do toga da kao roditelji/ke, staratelji/ke i općenito porodica sjedimo po čitav dan i radimo online nastavu sa našom djecom. Da li se Sindikat upitao da li u ministarstvu ima novaca za računare za svu djecu, da li Sindikat ima informaije koliko djece u SBK ima računare i internet, te da li se Sindikat oglasio po pitanju ONLINE nastava za sve ili se Sindikat samo oglašava kada se dovodi u pitanje, kako kažete, krvavo zarađen novac.

Da li ste se zapitali koliko ima roditelja koji su primorani uz svoje poslove raditi i osoposobljavati djecu za online nastavu? Prema vašim stavovima, žrtve ste jedino Vi,draga najplemenitija prosvjeto!

Da li ste se zapitali kako uspijevaju roditelji iz tzv. realnog sektora i oni koji rade kod malih privatnika? Roditelji pokušavaju provjeravati svoju djecu, kradući vrijeme od svog posla za koji nisu sigurni da li će ga uopće imati. Poznato je da kod malih/srednjih preduzeća ne postoji misaona imenica zvana “sindikat”. Da li ste se zapitali koliko roditelja je dobilo otkaz i da im je sada važnije kako prehraniti svoju porodicu od Vašeg krvavo zarađenog novca?

Mnogi građani u SBK nemaju računare kod kuće. Razlog tome može biti da su nezaposleni, da nemaju novca za kupovinu računara, da se ne znaju njime koristiti pa ga ne smatraju potrebnim u svom domaćinstvu, da će njihova djeca sebi moći priuštiti računar tek kad budu sami prihodovali, da računar sa sobom vuče i dodatne troškove na teret porodice kao što je mjesečni račun za internet, sporadično održavanje računara i šta sve ne.

I dok se sve to dešava,većina šuti, aplaudira, slika se pored,uz ili iza zavjese,apelira i čeka da se konačno sve ovo završi i da traljavi sistem nastavi gdje je stao.

Moje duboko suosjećanje sa roditeljima I porodicama koji u ovoj situaciji višestruko trpe, bilo zbog finansijskih poteškoća, bilo zbog toga što su jednoroditeljske porodice u kojima je otac/majka obavezan otići na posao dok dijete samo prolazi sve ovo, bilo da se jednostavno ne mogu snaći u situaciji koju pored virusa otežava i bezosjećajnost i nerad odgovornih i nadležnih.Da ne budem krivo shvaćena (opet) – ovim ne kažem kako nastavni kadar ne radi ništa! Naprotiv, mnogi od Vas se zaista trude da olakšate roditeljima koji rade i djeci stojeći im maksimalno na usluzi .

I na kraju, nema potrebe da me žalite što nemam TO što Vi imate. Možda ja TO imam a da ne znate, možda ja TO ne želim da imam, a možda TO ne mogu da imam usljed više sile ili Boga, kako hoćete!

Ovo je moja posljednja korespodencija s Vama.
Lijep pozdrav i svako dobro!

VILDANA KULIĆ

Najnovije vijesti

Za veći dio Bosne i Hercegovine na snazi žuti meteoalarm

Za veći dio Bosne i Hercegovine danas je na snazi žuti meteoalarm.Europski meteorološki servis "Meteoalarm" saopćio je da se...

Bayern savladao Borussiju u Dortmundu i stigao na korak do odbrane titule prvaka

Nogometaši Bayerna su savladali Borussiju u 28. kolu Bundeslige na Signal Iduna Parku rezultatom 1:0. Bayern je slavio eurogolom Joshue Kimmicha iz 43. minute i...

GODIŠNJICA UBOJSTVA Obitelj Joze Kafadara: “Na mjestu ubojstva policija našla DNK, identificirali veliki broj lokusa, ne žele naći ubojicu!”

Ubojstvo poznatog viteškog gospodarstvenika Joze Kafadara vezano je za još uvijek neriješena ubojstva ostalih Hrvata povratnika u općinu Travnik, a policija je na mjestu...

Koliko je gašenje Aluminija utjecalo na bh. industriju?

Sektor metalne i elektroindustrije BiH u prva četiri mjeseca ove godine zabilježio je pad izvoza od 18,31 posto, odnosno 275,9 milijuna KM u odnosu...

Na KCUS-u testirana 234 uzorka, 14 pozitivnih na koronavirus

posljednja 24 sata na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirana su 234 uzorka na prisustvo koronavirusa.Kako je potvrdila generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija...

Povezane vijesti