Poveži se s nama

Srednja Bosna

DEMANT: Zastupnica DF-a Vildana Kulić uputila otvoreni demant prosvjetnim djelatnicima SBK

Objavljeno

Na naš redakcijski mail stigao je i demant na naše tekstove, kao i na dostavljeni tekst od strane facebook grupe Prosvjetni radnici, vezano za facebook objavu gđe Vildane Kulić

Tekst DEMANTA upućen od strane Zastupnice DF-a u Kantonu Središnja Bosna g-đe Vildane Kulić, Vam prenosimo u cijelosti:

Poštovana najplemenitija profesijo!

Oglas

Rado bih Vam se, Prosvjeto SBK, obratila direktno na adresu,ali Vi volite ovaj način komunikacije pa ću Vam se tako i obratiti, putem portala.
Moja reakcija je bila na odgovor koji Vam je ministar obrazovanja uputio s kojim se ,ja lično, slažem i nema potrebe da kontaktirate adrese DF. Odluku je donio ministar i vladajuća garnitura,koja vlada već godinama i uz pomoću koje je većina Vas dobila posao.

U Vašoj poruci meni naveli ste da sam se ja hvalila svojim primanjima i podcjenjivala plate nastavnika. To nije tačno! Ja nemam primanja koja Vi navodite u svom tekstu, što možete provjeriti i u Skupštini SBK. Ja radim u privatnom sektoru ,nisam profesionalno zaposlena , a zasvoj rad u Skupštini primam paušal u iznosu od 850,00 KM. Što se tiče mog odricanja paušala reći ću Vam da sam ja žena vjernica, i moj moto je „Nek“ ne zna ljevica šta radi desnica“. A ako već baš hoćete, a tiče se Vaše najplemenitije struke, navest ću da pored ostalog humanitarnog rada, finansiram školovanje jedne Vaše učenice.

Ja kao zastupnica nisam ostavljena u neznanju nakon Vašeg obraćanja meni lično, niti me vrijeđa Vaš ugriz za jezik povodom oslovljavanja “gosopođo” kao sto me ne vrijeđa ni pitanje persiranja, ali evo ja kao zastupnica Vas ne želim ostaviti u neznanju i reći Vam da se danas u ravnopravnim i demokratskim društvima titula Gospođa izbjegava, a dama i pogotovo. U mnogim društvima se izbjegava i persiranje, tako da mi je drago sto me ne smatrate ni gospođom ni damom, a jos draže sto me ne persirate.

Oglas

No, ono sto je nažalost i u ovom obraćanju meni izašlo na vidjelo jeste da baš oni/e koji/e uče nasu djecu su itekako spremni koristiti se navodima kojima aludiraju na razliku između onih koji/e jesu ili nisu roditelji/ke, imaju ili nemaju svoju biološku djecu i time svjesno diskriminiraju sve one koji/e to nisu. Također, iz Vašeg obraćanja Vi ste uvrijedili ne samo mene, nego i svoje kolegice i kolege koji možda nemaju djecu ili nemaju svoju biološku djecu.

Ovim obraćanjem ste mnogo više rekli o sebi, te ja nikad ne bih željala da neko ko ovako razmišlja obrazuje moje dijete. Osvrnula bih se na online nastavu i način na koji se ona vodi, kao i sliku koja nam se od strane Sindikata želi prikazati kao žrtvena,u kojoj opet i ponovo ispaštaju samo nastavnice koje su čak imuževe zapostavile ?!? Zbog nepripremljenosti kao i zbog ne zalaganja nastavnog kadra u normalnim okolnostima da se educiraju , usavršavaju i u svojim predmetima,a pogotovo u IT svijetu , te kako to u normalnim okolnostima ne tražite od nadležnih, te se Sindikat oglašava samo kada plate prosvjetara dođu u pitanje, je nas u vanrednoj situaciji dovelo do toga da kao roditelji/ke, staratelji/ke i općenito porodica sjedimo po čitav dan i radimo online nastavu sa našom djecom. Da li se Sindikat upitao da li u ministarstvu ima novaca za računare za svu djecu, da li Sindikat ima informaije koliko djece u SBK ima računare i internet, te da li se Sindikat oglasio po pitanju ONLINE nastava za sve ili se Sindikat samo oglašava kada se dovodi u pitanje, kako kažete, krvavo zarađen novac.

Da li ste se zapitali koliko ima roditelja koji su primorani uz svoje poslove raditi i osoposobljavati djecu za online nastavu? Prema vašim stavovima, žrtve ste jedino Vi,draga najplemenitija prosvjeto!

Oglas

Da li ste se zapitali kako uspijevaju roditelji iz tzv. realnog sektora i oni koji rade kod malih privatnika? Roditelji pokušavaju provjeravati svoju djecu, kradući vrijeme od svog posla za koji nisu sigurni da li će ga uopće imati. Poznato je da kod malih/srednjih preduzeća ne postoji misaona imenica zvana “sindikat”. Da li ste se zapitali koliko roditelja je dobilo otkaz i da im je sada važnije kako prehraniti svoju porodicu od Vašeg krvavo zarađenog novca?

Mnogi građani u SBK nemaju računare kod kuće. Razlog tome može biti da su nezaposleni, da nemaju novca za kupovinu računara, da se ne znaju njime koristiti pa ga ne smatraju potrebnim u svom domaćinstvu, da će njihova djeca sebi moći priuštiti računar tek kad budu sami prihodovali, da računar sa sobom vuče i dodatne troškove na teret porodice kao što je mjesečni račun za internet, sporadično održavanje računara i šta sve ne.

I dok se sve to dešava,većina šuti, aplaudira, slika se pored,uz ili iza zavjese,apelira i čeka da se konačno sve ovo završi i da traljavi sistem nastavi gdje je stao.

Oglas

Moje duboko suosjećanje sa roditeljima I porodicama koji u ovoj situaciji višestruko trpe, bilo zbog finansijskih poteškoća, bilo zbog toga što su jednoroditeljske porodice u kojima je otac/majka obavezan otići na posao dok dijete samo prolazi sve ovo, bilo da se jednostavno ne mogu snaći u situaciji koju pored virusa otežava i bezosjećajnost i nerad odgovornih i nadležnih.Da ne budem krivo shvaćena (opet) – ovim ne kažem kako nastavni kadar ne radi ništa! Naprotiv, mnogi od Vas se zaista trude da olakšate roditeljima koji rade i djeci stojeći im maksimalno na usluzi .

I na kraju, nema potrebe da me žalite što nemam TO što Vi imate. Možda ja TO imam a da ne znate, možda ja TO ne želim da imam, a možda TO ne mogu da imam usljed više sile ili Boga, kako hoćete!

Ovo je moja posljednja korespodencija s Vama.
Lijep pozdrav i svako dobro!

Oglas

VILDANA KULIĆ

Nastavi čitati
Oglas

Društvo

8.lipnja obilježava se 30.godišnjica stradanja Hrvata općine Travnik

Objavljeno

Piše

8.lipnja.2023.godine obilježava se 30.godišnjica stradanja Hrvata općine Travnik. Tog dana udruge HVO-a  proistekle iz Domovinskog rata organiziraju kolonu sjećanja, a kompletan program pogledajte na plakatu.

Nastavi čitati

BiH

Za utorak, 06.06.2023. godine zakazana je 21. redovita sjednica Općinskog vijeća Novi Travnik

Objavljeno

Piše

Za utorak, 06.06.2023. godine zakazana je 21. redovita sjednica Općinskog vijeća Novi Travnik.  Sjednica će se održati u velikoj dvorani Općine Novi Travnik, sa početkom  u  13:30 sati.

Na dnevnom redu  će se naći slijedeće točke:

 1. Prijedlog Odluke o usvajanju Izvješća o izvršenju proračuna  i o realizaciji kapitalnih potpora i izdataka Trezora Općine Novi Travnik za period 1.1.2023.-31.03.2023. godine;
 2. Prijedlog Odluke o dodjeli javnog priznanja „Pohvala“ Općine Novi Travnik;
 3. Prijedlog Odluke o dodjeli javnog priznanja „Plaketa“ Općine Novi Travnik;
 4. Prijedlog Zaključka o utvrđivanju Nacrta plana parcelacije „Sebešić-Ivoši“ Novi Travnik i stavljanju na uvid;
 5. Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na odluke skupštine JP „ORŠK“ d.o.o. Novi Travnik o usvajanju Izvješća o radu za 2022. godinu i Plana poslovanja za 2023. godinu;
 6. Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na odluke skupštine JKP „Vilenica čistoća“ doo Novi Travnik o usvajanju Izvješća o  poslovanju za 2022. godinu i Plana poslovanja i Financijskog plana za 2023. godinu;
 7. Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na odluke skupštine  JP „Vilenica-Vodovod“ d.o.o. Novi Travnik o usvajanju Izvješća o radu za 2022. godinu i Plana poslovanja za 2023. godinu;
 8. Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune Urbanističkog projekta trgovačko zanatski centar „Zelena pijaca/tržnica“–izmjene i dopune;
 9. Prijedlog Rješenja o utvrđivanju trajnog prava korištenja na građevinskom zemljištu za Stjepana Barića iz Novog Travnika;
 10. Prijedlog Odluke o prodaji zemljišta u državnom vlasništvu Nisvetu Tolja iz Novog Travnika;
 11. Prijedlog Odluke o davanju poslovnog prostora u zakup Karate klubu „Orhideja“ iz Novog Travnika;
 12. Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog nadmetanja – licitacije za prodaju etažnog stana u vlasništvu Općine Novi Travnik u Ulici Kralja Tvrtka 39/2;
 13. Informacija o realiziranim projektima kapitalnih ulaganja.
Nastavi čitati

BiH

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica posjetio načelnika Novog Travnika

Objavljeno

Piše

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar u pratnji Nisveta Mujanovića, pomoćnika ministra , Nijaza Heleza, zastupnika u Parlamentu Federacije BiH i Besima Belegića, vijećnika u Općinskom vijeću Novi Travnik boravio je u radnoj posjeti načelniku Općine Novi Travnik.

Na sastanku se razgovaralo o projektima održivog povratka koje je Općina Novi Travnik delegirala prema Federalnom ministarstvu.

Ministar Dizdar iskazao je dobru volju za ostvarenje suradnje sa lokalnom zajednicom a upoznao je načelnika i sa programima koje će ministarstvo u narednom periodu provoditi i koji će Općini Novi Travnik biti dostupni za apliciranje.

Oglas

Tijekom razgovora ministar Dizdar dao je potporu aktivnostima Općine a načelnik Stjepan Dujo iskazao je nadu da će biti prepoznate potrebe Novog Travnika iskazane kroz projekte koji će uskoro biti dostavljene Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica na razmatranje.

Nastavi čitati

Događanja

ULAZNICE U PRODAJI: Nakon spektakla u Skenderiji, Dženan Lončarević najavio koncert na tvrđavi u Jajcu

Objavljeno

Piše

Nakon spektakularnog koncerta u sarajevskoj Skenderiji, ulaznice za koncert Dženana Lončarevića na tvrđavi u Jajcu puštene su u prodaju.

Koncert Dženana Lončarevića na tvrđavi u Jajcu održat će se 15.07.s početkom u 20 sati, a koncert se održava pod okriljem manifestacije “Jajce Summer Fest”.

Ulaznice za ovaj spektakl u kraljevskom gradu možete kupiti na prodajnim mjestima u Jajcu, recepcija hotela Turist, Info centru Agencije Jajce, caffe Bunga Bunga, ge u sustavu Kupikartu.ba.

Oglas

Cijena ulaznice iznosi 15 KM, a na dan koncerta cijena ulaznice iznosit će 20 KM.

Nastavi čitati

BiH

Da li će 140 radnika fabrike Metalleghe Silicon u Jajcu ostati bez posla? Izostala podrška viših nivoa vlasti!

Objavljeno

Piše

Predstavnici kompanije „Metalleghe Silicon d.o.o “ Mrkonjić Grad za Jajce Online kazali su da su razočarani reakcijom viših nivoa Vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i da za 19 godina koliko djeluju i rade u Jajcu, nikada do sada nisu tražili pomoć vlasti.

Kako kažu, uprkos pozivima lokalne zajednice, konkretno načelnika općine Jajce Edina Hozana i njegovih saradnika upućenim nadležnom ministarstvu, rukovodstvu i premijeru Federacije Bosne i Hercegovine, niko od nadležnih se nije oglasio niti izrazio zabrinutost za sudbinu 140 uposlenih i njihovih porodica.

Prvi sastanak predstavnika ove kompanije i načelnika općine Jajce Edina Hozana i njegovih saradnika održan je u februaru mjesecu ove godine, odmah po gašenju proizvodnje u sve tri peći fabrike Metalleghe Silicon u poslovnoj jedinici broj 1 Jajce, a sve zbog previsokih cijena električne energije. Na ovom sastanku, rukovodstvo kompanije poručilo je da je krajnji rok rješavanja problema 1. juni , s obzirom na iscrpljujuće resurse i to da su radnici primali punu plaću iako je proizvodnja ugašena od januara mjeseca.

Oglas

S obzirom na to da je proizvodnja i dalje ugašena i nije pronađen adekvatan način rješavanja ovog problema, održan je današnji sastanak. Sastanku su prisustvovali načelnik općine Jajce Edin Hozan, predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić, Amila Hadžić v.d. pomoćnik općinskog načelnika za privredu, Jelena Kuridža direktor „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad, Janja Rudić direktor Metalleghe Silicon poslovne jedinice 1 Jajce, a putem video linka sastanku je prisustvovao Gianmichele Foglia prokurist i komercijalni direktor Grupacije Metalleghe S.p.A iz Italije.

Ova kompanija sa sjedištem u Mrkonjić Gradu i podružnicom u Jajcu, jedina u BiH i regiji proizvodi silicij metal potreban svjetskom tržištu i među tri je najveća potrošača električne energije za koju Elektroprivredi HZ HB mjesečno plaćaju oko 2 miliona maraka. Cijena koja je u posljednje vrijeme dostigla više od 100 eura po megavat satu dovela je do gašenja sve tri peći u pogonu u Jajcu.

Nažalost, ono što moramo da kažemo da od Januara mjeseca nismo uspjeli pronaći rješenje kako bi pokrenuli proizvodnju u našoj fabrici. Turbulentno vrijeme u čitavom svijetu, za čitavu metalnu industriju dovela je do ovakve situacije. Mi smo naišli na velike probleme s obzirom na visoke cijene električne energije posljednjih godina, izazvanih prvenstveno stanjem u toku i poslije pandemije COVID-a 19, a posljednju godinu krizom izazvanom Ukrajinsko-Ruskim ratom.

Oglas

Sve ovo znatno je utjecalo na cijene električne energije i generalno cijena energenata je znatno skočila. Iz tog razloga smo bili prisiljeni obustaviti proizvodnju, s obzirom da s ovim cijenama električne energije naša kompanija ne bi bila rentabilna i poslovala bi u minusu, poručila je s današnjeg sastanka Janja Rudić, direktorica Metalleghe Silicon poslovne jedinice 1 u Jajcu.

Rukovodstvo kompanije Metalleghe Silicon su čvrstog stava da radnike ne otpuštaju još neko vrijeme , s obzirom da ih kako kažu smatraju velikim resursom firme. Na ovom sastanku iskoristili su priliku da se zahvale prije svega matičnom preduzeću u Italiji koje je pronašlo unutrašnje resurse da zadrži skoro sve radnike i da im isplaćuju punu plaću.

-Uposlenima čiji su ugovori bili na određeno, njih 15, nisu produženi zbog nemogućnosti da te ljude zadržavamo dalje, ali ostali primaju punu plaću i tako će biti još određeni period, dok ne pokušamo pronaći sve načine kako da ih zadržimo i pokrenemo proizvodnju. Sada sigurno što možemo reći, cijena električne energije koju imamo u fabrici u Mrkonjić Gradu koju dobijamo od Elektroprivrede RS-a, odgovarala bi za pokretanje proizvodnje i u našoj poslovnici u Jajcu. U ovom momentu obe Elektroprivrede iz Federacije BiH nude nam znatno veću cijenu električne energije i do tri puta skuplju u odnosu na Elektroprivredu RS-a, kazala je Rudić.

Oglas

Iz kompanije Metalleghe Silicon izrazili su zahvalnost za spremnost i napor lokalne zajednice u pronalaženju adekvatnih rješenja za novonastale probleme, no vodeća struktura i nadležno ministarstvo Federacije BiH su se oglušili na ove pozive.

Ono što je jako važno naišli smo na razumijevanje načelnika Općine Jajce i lokalne zajednice koji nam pružaju podršku u koordinaciji i komunikaciji s višim nivoima vlasti, nadležnim ministarstvima i na kraju s elektroprivredom, koja nam je neophodna, kako bismo pronašli zajednički jezik u realizaciji dogovora o nižim cijenama električne energije“, kazala je Rudić.

Načelnik općine Jajce Edin Hozan izrazio je veliku želju i spremnost lokalne zajednice da uloži sve napore kako bi ova kompanije nastavila poslovati u Jajcu.

Oglas

-Već 19 godina ova kompanija posluje u Jajcu i uložena su ogromna sredstva da bi se ova fabrika digla na noge, gotovo 50 miliona KM u proteklom periodu. Ova kompanija upošljava 160 naših ljudi i sudbina njih i njihovih porodica ne smije biti ugrožena. Lokalna zajednica ima veliki interes da se proizvodnja nastavi, s obzirom da je ova fabrika i proizvodnja SI metala jedinstvena. Ova proizvodnja je jedna strateška i bazna industrija sirovine na cijelom svjetskom tržištu, mi ovdje u Jajcu u Bosni i Hercegovini imamo nešto što je jedinstveno i nešto što je dugoročno potrebno gotovo čitavom svijetu, kazao je Hozan.

Načelnik općine Jajce Edin Hozan poručio je da Jajce i Bosna i Hercegovina ne smije rizikovati da ostane bez ovakve jedne fabrike i da će Općina Jajce biti posrednik u komunikaciji s višim nivoima vlasti.

-Mi ćemo tražiti da se održi jedan sastanak na kojem bi zajedno sa nadležnim ministarstvom, rukovodstvom Federacije, Premijerom, direktorima elektroprivreda, predstavnicima lokalne zajednice i kompanije razgovarali, te pokušati dogovoriti i iznaći rješenje, kako bi ljudi koji su gotovo dvije decenije zarađivali kruh u ovoj fabrici znali šta ih čeka u budućnosti. Svi moramo sudjelovati i pokušati dugoročno riješiti problem , konkretno u nižoj cijeni, redovnog i stabilnog snabdijevanja električnom energijom“, poručio je načelnik općine Jajce Edin Hozan.

Oglas
Nastavi čitati

Društvo

Janov most postaje omiljeno mjesto biciklista za odmor!

Objavljeno

Piše

Popularna biciklistička staza “Old Rail Trail” – Staza stare pruge dodatno je obogaćena novim nasadom lipa! Ovaj prekrasan zeleni prostor ne samo da uljepšava stazu, već također pruža mjesto odmora i osvježenja za sve bicikliste.

Svakim danom Janov most se pretvara u omiljeno okupljalište i mjesto za odmor biciklista. Možete zastati, opustiti se i uživati u odmoru dok putujete biciklom. Ovaj most postaje simbol zajedništva biciklističke zajednice i mjesto gdje se dijele priče i doživljaji s putovanja.Turistička zajednica SBK/KSB poziva sve bicikliste i ljubitelje prirode da posjete ovaj obnovljeni dio biciklističke staze, uživaju u vožnji kroz predivan krajolik i iskoriste Janov most kao mjesto za opuštanje i susret s drugim biciklistima.

U narednim danima aktivnostima Turističke zajednice SBK/KSB i biciklističkih klubova sa područja središnje Bosne nastaviti će se uređivati biciklistička staza.

Oglas

Nastavimo zajedno graditi biciklističku kulturu i očuvati prirodu dok promoviramo zdrav način života. Uživajmo u vožnji biciklom i otkrijmo ljepotu našeg okoliša!

Nastavi čitati

Događanja

KUD “Novotravničko biserje” organizira koncert “Našoj općini”

Objavljeno

Piše

KUD „Novotravničko biserje“ u subotu, 03.lipnja, u Domu kulture, organizira koncert pod nazivom “Našoj općini”.

Koncert koji se održava povodom obilježavanja Dana općine Novi Travnik počinje u 19:00 sati, a uz domaćine nastupit će KUD “Željezara” Zenica, KUD “Stari Grad” Jajce, KUD “Vitez” Vitez i KUD “Mirsad Hajduković” Breza.

Iz “Novotravničkog biserja” pozivaju sve novotravničane i novotravničanke: “Dođite da zajedno zaigramo”.

Oglas

Nastavi čitati

Crna kronika

POČIVAJ U MIRU: U Kiseljaku preminuo Siniša Bošnjak “Čupo”

Objavljeno

Piše

U Kiseljaku je danas preminuo Siniša Bošnjak,poznat pod nadimkom Čupo.

Bio je svestrani gospodarstvenik, planinar, zaljubljenik u prirodu. Volio je smijeh, volio je ljude. Otišao tiho, baš onako kako je i živio.

U ime redakcije portala obitelji izražavamo iskrenu sućut.

Oglas

Nastavi čitati

Događanja

Udruga navijača Dinama iz Novog Travnika organizira turnir u stolnom nogometu

Objavljeno

Piše

Udruga navijača Dinama iz Novog Travnika povodom obilježavanja Dana općine organizira turnir u stolnom nogometu. Turnir će biti odigran 03.06.2023. U 18h ispred Gradsks sportske dvorane. Kontakt telefon za prijave je 063 349 580.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 5 sati

8.lipnja obilježava se 30.godišnjica stradanja Hrvata općine Travnik

8.lipnja.2023.godine obilježava se 30.godišnjica stradanja Hrvata općine Travnik. Tog dana udruge HVO-a  proistekle iz Domovinskog rata organiziraju kolonu sjećanja, a...

Sportprije 5 sati

Pogledajte kako je Rakitić zamalo zabio golčinu u finalu Europa lige

IVAN RAKITIĆ je zamalo postigao pogodak u utakmici finala Europa lige protiv Rome. Hrvatski veznjak je u šestoj minuti nadoknade prvog poluvremena,...

Sportprije 7 sati

RG: Alcaraz izgubio set, ispao Wawrinka

Španjolski tenisač Carlos Alcaraz, prvi nositelj Grand Slam turnira u Roland Garrosu, lakoćom se plasirao u treće kolo premda je izgubio...

Gospodarstvoprije 7 sati

Priča mjeseca: Najbogatiji Hercegovac ne staje s investicijama – kupuje firme, gradi fabrike, hotele, tržne centre…

Ovo pokazuje kakvom brzinom se kompanija razvija. Osim toga, ostvarena je dobit od 34 miliona KM, za oko dva miliona...

Događanjaprije 7 sati

Pogledajte program “Dani kosidbe Kupres 2023”

Ove godine Dani kosidbe u Kupresu počinju 26. lipnja 2023. godine a službeno će biti otvoreni u Hrvatskom domu Kupres...

Sportprije 7 sati

Salihamidžić je potjeran iz Bayerna zbog ultimatuma koji je postavila legenda kluba

HASAN SALIHAMIDŽIĆ je prošlog vikenda dobio otkaz na mjestu sportskog direktora minhenskog Bayerna nakon šest godina, a njemački Sport1 je...

BiHprije 7 sati

Bošković: SDA bliža ulasku u Vladu HNŽ-a

U Mostaru su nastavljeni pregovori o formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), a kako je nakon nove runde pregovora kazao predsjednik...

Scenaprije 8 sati

STIGMA: Stipan – obični, slijepi čovjek

Protagonist ove priče je radijski voditelj Stipan Ćurčić koji je još kao tinejdžer izgubio vid. Stipan je bez ustezanja govorio...

Oglas
Oglas