- oglas -

DANIJEL NIKOLIĆ ZA CENTRALNU: Ministarstvo naobrazbe i znanosti mora biti predvodnik politike zaštite djece i jednakih prava za sve i prestati oduzimati prava djeci

Pročitajte i ovo

Caffe Club City Vitez traži više djelatnika

Caffe Club City Vitez raspisao je natječaj za radnu poziciju konobar – više djelatnika m/ž.Opis radnog mjesta:– usluživanje gostiju–...

Derbi na Grbavici završio bez golova

U derbiju 20. kola Premijer lige nogometaši Željezničara i Sarajeva su na Grbavici odigrali meč bez golova pa je...

TUGA U ISTRI: Zaljubljeni par motociklom se odvezao u smrt: Bili su predivni

Ni sami još neznamo što se točno dogodilo, osim da su sletjeli na ravnom dijelu ceste. Ne mogu vam...
- Advertisement -

Roditelji osnovaca koji pohađaju JU Osnovna škola „Sveti Franjo“ u Tuzli na početku školske godine bili su iznenađeni kad su njihova djeca ostala bez udžbenika iako je resorno Ministartsvo naobrazbe i znanosti najavilo nabavku udžbenika za sve osnovce od I do IV razreda.

- Advertisement -

Nakon što je postalo jasno da osnovci KŠC neće dobiti knjige postavilo se pitanje krši li se na takav način Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djece i Zakon o diskriminaciji u BiH. Danijel Nikolić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Soli Tuzla uputio je reakciju i zatražio da se takvo što ispravi.

No kako do toga nije došlo ovaj slučaj je svoj epilog doživio i pred Institucijom ombusmena za ljudska prava BiH, ali i reakcijama u medijima.

Za portal centralna.ba zamolili smo Danijela Nikolića za komentar kompletnog slučaja

„Nakon što je bilo jasno da će osnovci KŠC biti izostavljeni uputili smo reakciju i zatražili da se takvo što ispravi jer smo smatrali da nije uredu razdvajati djecu i njihova prava na takav način. Budući da u razgovorima sa čelnim ljudima SDA u TK nije bilo sluha da se iznađe rješenje pokrenuo sam postupak pred Institucijom ombdusmena za ljudska prava BiH jer smatram da se treba prekinuti takva praksa, a naročito da se djeci oduzimaju prava“ istako je Danijel Nikolić, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Soli.

Postupak isključivanja osnovaca KŠC u Tuzli iz prava na besplatne udžbenike resorno Ministarstvo pravda time što osnivačka prava ove školske ustanove pripadaju Vrhobosanskoj nadbiskupiji i da su oni zaduženi da nabave udžbenike. (DOPIS INSTITUCIJE OMBDUSMENA ZA LJUDSKA PRAVA BIH PREMA MIMISTARSTVU)

„To je poptuno neprihvatljiva teza. Vrhbosanska nadbiskupija je samom činjenicom izgradnje školskog objekta i održavanja kvalitete sustava obrazovanja dala veliki doprinos ukupnom procesu obrazovanja u Tuzlanskoj županiji. KŠC je kroz svoju povijest pokazao da je ustanova otvorena za svu djecu koja žele pohađati ovu školsku instituciju i nije trebalo uopće dijeliti djecu prema tome tko je čiji osnivač.“ dodaje Nikolić.

U tijeku je postupak pred Institucijom ombdusmena (DOPIS MINISTARSTVA INSTITUCIJI OMBDUSMENA ZA LJUDSKA PRAVA MINISTARSTVU) za ljudska prava BiH koji bi nakon prikupljenih činjenica i očitovanja strana u postupku trebao donijeti svoj stav naspram svega.

„Konzultirajući pravne stručnjake svi su bili na tragu da se prije donošenja odluke o dodjeli besplatnih udžbenika trebalo sukladno Konvenciji UN o pravima djeteta izmijeniti Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju TK ukoliko je on bio prepreka da se osiguraju besplatni udžbenici i za osnovce Katoličkog školskog centra u Tuzli“ naglašava Nikolić.

U odgovoru na pritužbu kojeg je uputilo Ministarstvo obrazovanja i nauke TK navode kako je ova institucija pribavila komplete udžbenika za 3 763 učenika prvog razreda, 3 915 udžbenika za učenike drugog razreda, 3 817 udžbenika trećeg razreda i  33 749 kompleta za učenike četvrtih razreda.

„Podaci koje je dostavilo Ministarstvo u svom odgovoru jasno ukazuju da su se udžbenici dodijelili djeci, a ne školama. Dakle nikakve veze nema tko je osnivač ustanove jer se radi o tome da se udžbenik daje djetetu za njegove potrebe obrazovanja. Da se radilo o opremanju škola ili nečemu tome sličnom onda bih razumio da se različito gleda i da se povlači pitanje osnivačkih prava. Zbog toga je Ministarstvo itekako pogriješilo u navedenom slučaju i zbog toga sam se odlučio na ovaj potez, jer prava djeteta moraju biti jednaka i tome kao društvo trebamo težiti. Naročito institucije u ovom slučaju, Ministarstvo naobrazbe i znanosti mora biti predvodnik politike zaštite djece i jednakih prava za sve“, dodao je Danijel Nikolić.

U dopisu Institucije Ombdusmena za ljudska prava BiH koje je stiglo na Nikolićevu adresu, jasno su navedena načela iz Konvencije o pravima djeteta koja bi trebala biti osnov za sve pravne norme koje donose institucije BiH, a koje se tiču prava djece. Između ostalog je navedeno da se treba poštivati načelo nediskriminacije, načelo najboljeg interesa djeteta kao i odredbe Zakona o zabrani diskriminacije u BiH. Konačan stav Ombdusmena za ljudska prava i određene preporuke o ovom pitanju očekuje se nakon što sve strane u postupku daju svoja izjašnjenja.

AUTOR: JK

Najnovije vijesti

Caffe Club City Vitez traži više djelatnika

Caffe Club City Vitez raspisao je natječaj za radnu poziciju konobar – više djelatnika m/ž.Opis radnog mjesta:– usluživanje gostiju–...

Derbi na Grbavici završio bez golova

U derbiju 20. kola Premijer lige nogometaši Željezničara i Sarajeva su na Grbavici odigrali meč bez golova pa je razlika na tabeli i nakon...

TUGA U ISTRI: Zaljubljeni par motociklom se odvezao u smrt: Bili su predivni

Ni sami još neznamo što se točno dogodilo, osim da su sletjeli na ravnom dijelu ceste. Ne mogu vam opisati koliko smo svi tužni...

OPET PROVOCIRA: Bačićka raspametila fanove: Vizažistica je dirala po grudima

Na svom TikTok profilu već ima 59 tisuća pratitelja s kojima svakodnevno dijeli šaljive videosnimke, a ne nedostaje ni onih na kojima ponosno pokazuje...

VIDEO: Detalji stravične nesreće u BiH: Odvezla prijateljicu pa je usmrtio vlak

Kristina C. (36) iz Prijedora poginula je u nedjelju navečer kada je u automobil opel astra, kojim je upravljala, na pružnom prelazu u prijedorskom...

Povezane vijesti