Poveži se s nama

BREAKING

Danas u svemir ide najskuplji i najmoćniji teleskop u povijesti. Jako je važan

Objavljeno

NASA-in svemirski teleskop James Webb, revolucionarni instrument, trebao bi biti lansiran u subotu iz Francuske Gvajane i otvoriti novo doba astronomskih istraživanja.

Snažni infracrveni teleskop, koji je NASA predstavila kao premijerni opservatorij za svemirsku znanost sljedećeg desetljeća, poletjet će u svemir u raketi Ariane 5 koja će biti lansirana u 13:20 po srednjoeuropskom vremenu iz lansirne baze Europske svemirske agencije u Francuskoj Gvajani.

Ako sve bude po planu, instrument težak 6350 kg bit će pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir.

Oglas

Teleskopu će nakon toga trebati mjesec dana da se doveze do svog odredišta u solarnoj orbiti otprilike milijun milja od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Mjeseca.

Za usporedbu, Webbov prethodnik, svemirski teleskop Hubble, kruži oko Zemlje s udaljenosti od 340 milja, ulazeći i izlazeći iz sjene planeta svakih 90 minuta.

Ovaj teleskop, nazvan po čovjeku koji je nadzirao NASA-u tijekom 60-ih, oko sto puta je osjetljiviji od Hubblea i očekuje se da će duboko promijeniti razumijevanje svemira i mjesta čovjeka u njemu.

Oglas

Webb će uglavnom promatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da prodre kroz oblake plina i prašine gdje se rađaju zvijezde, dok je Hubble djelovao prvenstveno na optičkim i ultraljubičastim valnim duljinama.

Projekt težak 11 milijardi

Projekt je težak 11 milijardi dolara iako je prema početnim projekcijama trebao stajati jednu. Doduše, u takve projekcije od početka je malo tko vjerovao. Na ideji o ovom teleskopu znanstvenici i inženjeri počeli su raditi već godinu dana prije lansiranja njegova prethodnika, Hubblea 1989. Promjer njegova zrcala, koje se sastoji od 18 šesterokutnih dijelova presvučenih zlatom, iznosi 6.5 metara, dok je promjer Hubbleova 2 metra. Golemo zrcalo složeno je nalik na origami kako bi stalo u letjelicu. Webbov zaklon od sunčeva svjetla ima površinu teniskog terena. Opremljen je brojnim sofisticiranim instrumentima, među kojima i uređajem za hlađenje kojim će se temperatura detektora infracrvene svjetlosti (MIRI) spuštati na samo 7 Kelvina, odnosno 7 Celzijevih stupnjeva iznad apsolutne nule.

Naš ugledni astronom, stručnjak za svemirske letove Ante Radonić kaže da teleskop ima masu od 6.5 tona, što je blizu maksimalne mase koju Ariane 5 može ubrzati do brzine oslobađanja kako bi teleskop stigao na 1.5 milijuna km od Zemlje.

Oglas

“Ondje će kružiti oko Lagrangeove točke L 2 sustava Sunce – Zemlja, u kojoj se izjednačavaju privlačne sile Sunca i Zemlje”, kaže Radonić.

Izjednačenost sila gravitacije te centrifugalne sile u L 2 omogućit će da se teleskop parkira i ostane vezan uz tu točku. Budući da se ta točka nalazi na liniji Sunce – Zemlja, ali u produžetku te linije, dalje od Zemlje i Sunca, teleskop će se trajno nalaziti s noćne strane našeg planeta (video dolje).

Oglas

“Površina velikog zrcala teleskopa je 25 kvadratnih metara. Ima žarišnu daljinu od 131 metra. Štitnik od Sunca ima dužinu od 20 m i širinu od 14 m. Moći će snimati i u jednom dijelu spektra vidljive svjetlosti, u žutom, narančastom i crvenom, iako će najviše informacija prikupljati u infracrvenom dijelu spektra”, kaže naš popularizator astronomije.

Snimanje u infracrvenom dijelu spektra, koji Hubble nije mogao registrirati, omogućit će mu da zabilježi zrake koje bi inače bile blokirane svemirskom prašinom te zrake iz udaljenih dijelova svemira koje su njegovim širenjem razvučene tako da su iz vidljivog svjetla pretvorene u infracrveno. Također će moći proučavati prašinu koja obavija područja stvaranja zvijezda, kao i plin između zvijezda, koji se ne može vidjeti na kraćim valnim duljinama. Nadalje, moći će snimati spektre astronomskih objekata, što znači da će njihovu svjetlost moći rastavljati na komponente kako bi odredio od kojih su materijala napravljeni.

Najveća svemirska kocka

Činjenica da će se nalaziti na tako velikoj udaljenosti od Zemlje onemogućit će da se do njega pošalje misija koja bi eventualno popravila neki mogući kvar, kao što je to napravljeno u slučaju Hubblea. Naime, stručnjaci su na zrcalu Hubblea uočili aberacije koje su onemogućavale stvaranje oštrih slika. Astronauti su ga popravili 1993. No, on je bio i zamišljen kao prvi teleskop koji će se moći popravljati i servisirati kako bi što duže obavljao svoju misiju.

Oglas

Budući da je toliko skup da su neki stručnjaci postavili pitanje hoće li opravdati troškove koje najvećim dijelom snosi NASA te da se neće moći popravljati, neki su projekt nazvali kozmičkom kockom.

Zašto se Webb postavlja u svemir?

Zemljina atmosfera ometa većinu zemaljskih astronomskih studija, osobito u infracrvenom dijelu spektra. Stoga se teleskopi postavljaju u svemir. Svemirski teleskopi, kao što je ESA-in Herschel, koji je radio između 2009. i 2013., već su istraživali svemir u infracrvenom svjetlu. No, Webbovo ogromno zrcalo i skup osjetljivih instrumenata podrazumijevaju da će njegova otkrića nadmašiti sva prijašnja u tom dijelu spektra.

“To će promijeniti puno onoga što znamo o mnogim područjima astronomije”, rekla je za Nature Jeyhan Kartaltepe, astronomkinja s Rochester Institute of Technology u New Yorku.

Oglas

Pogled vrlo daleko u prošlost

Webb će moći registrirati vrlo blijede, crvene objekte, što znači da će biti sposoban promatrati neke od prvih zvijezda i galaksija koje su se formirale nakon što je svemir nastao u velikom prasku prije 13.8 milijardi godina. Gotovo je sigurno da će srušiti rekord za najudaljeniju ikad zabilježenu galaksiju, koji trenutno drži malena GN-z11, koja je od Zemlje udaljena 13.4 milijarde svjetlosnih godina.

U jednoj velikoj studiji Webb će promatrati područje neba veličine tri puna Mjeseca kako bi u njemu snimio oko pola milijuna galaksija. Ovo istraživanje, poznato kao COSMOS-Webb, temelji se na projektu koji se provodi već godinama, a u njemu je sudjelovao gotovo svaki veliki zemaljski i svemirski teleskop. To područje prostire se duž nebeskog ekvatora tako da se može vidjeti iz obje hemisfere. Webb će ga promatrati više od 200 sati kako bi prikupio gotovo svaki foton koji dolazi iz njega. To će biti najveći znanstveni projekt teleskopa u prvoj godini njegova rada, a trebao bi osigurati bogatu arhivu podataka koju će astronomi moći istraživati godinama.

Webbov infracrveni uređaj ispitat će, među ostalim, razdoblje od oko 400.000 godina do 1 milijarde godina nakon Velikog praska, kada su se formirale prve zvijezde i galaksije. Ova epoha, poznata kao era kozmičke reionizacije, postavila je temelje za razvoj današnjih galaksija. To znači da će znanstvenici dobiti uvid u vrlo rane faze evolucije svemira.

Oglas

NASA ističe da bi Webb trebao dati odgovore na dva ključna pitanja:

– Kako su nastale prve galaksije u svemiru i jesu li svemir učinile prozirnim za svjetlost?

– Kako su kasnije galaksije proizvele i raspršile u svemir teže elemente koji su građevni blokovi zvijezda, planeta, pa čak i ljudi?

Oglas

Promatranje ekstrasolarnih planeta i traženje uvjeta za život

Web će dobar dio vremena istraživati i planete, posebice neke od tisuća koji su otkriveni izvan Sunčevog sustava. Moći će ih pratiti dok prelaze preko diskova svojih matičnih zvijezda. To će mu omogućiti da provede spektralne analize svjetla koje je prošlo kroz atmosfere planeta kako bi odredio njihov sadržaj.

Astronomi se nadaju da bi u takvim analizama mogao otkriti molekule koje će biti znak postojanja života ili uvjeta koji bi ga mogli podržavati.

U prvoj godini rada proučavat će neke od najpoznatijih egzoplaneta, uključujući sedam njih veličine Zemlje koji kruže oko zvijezde TRAPPIST-1.

Oglas

Istraživanje tamne tvari

Webb će također neizravno moći istraživati tamnu tvar.

Tamna tvar je misteriozni sastojak koji čini 27% svemira; vidljiva čini samo 5%, a ostatak otpada na tamnu energiju. Njezin sastav nije poznat jer ne emitira elektromagnetske valove i ne reagira s običnom, vidljivom tvari, osim preko gravitacije. Njezino postojanje potvrđuje činjenica da u galaksijama nema dovoljno vidljive materije koja bi gravitacijom držala na okupu zvijezde tijekom kruženja. Znanstvenici stoga znaju da u galaksijama, odnosno oko njih, mora postojati još neka nevidljiva masa koja je izvor dovoljne gravitacije.

Fizičari koji rade na velikom hadronskom sudaraču (LHC) u Švicarskoj nastoje osmisliti eksperimente u kojima bi mogli izravno vidjeti tamnu materiju. Web bi to mogao učiniti neizravno. Naime, on će snimiti iznimno oštre slike na kojima će znanstvenici moći promatrati poremećaje uzrokovane tzv. gravitacijskim lećama. Gravitacijskim lećama naziva se pojava predviđena Einsteinovom općom teorijom relativnosti. U njoj putanje zrake svjetlosti postaju zakrivljene kada prolaze pored zvijezda ili galaksija jer masa zakrivljuje tkivo prostorvremena. Zahvaljujući fascinantnoj preciznosti Webb će moći zabilježiti iskrivljenja prostorvremena koja uzrokuje tamna tvar i tako odrediti gdje se ona nalazi i koliko je ima.

Oglas
Oglas

BREAKING

UBIO SE ZAŠTIČENI SVJEDOK: Trebao otkriti gdje su tijela nestalih Hrvata Bugojna

Objavljeno

Piše

Vijest da si je u utorak nešto prije podneva u Rostovu kod Bugojna život oduzeo bivši policajac Donji Vakuf odjeknula je kao i mnogi slični tragični događaji koji su, nažalost, česti u Bosni i Hercegovini. Mediji su objavili da si je Merzuk Aletić hicem iz vatrenog oružja oduzeo život te da policija istražuje motive samoubojstva. Prema našim saznanjima, motiv bi mogao biti ogroman pritisak kojem je Aletić u posljednje vrijeme bio izložen. On je bio jedan od svjedoka Tužiteljstva BiH u predmetu protiv glavnih kreatora etničkog čišćenja i progona bugojanskih Hrvata – Dževada Mlaće, predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna, i Selme Cikotića, zapovjednika Operativne grupe Zapad Armije RBiH. Svjedok si je odlučio oduzeti život dan prije nego što je trebao otkriti gdje se u Rostovu nalaze tijela nasilno odvedenih hrvatskih logoraša iz Bugojna, a traga se za njih još 15. Kako doznajemo iz više izvora, pucao je sebi u glavu pred istražiteljima.Još se traže odgovori

Tragedija je to koja potvrđuje strahovite pritiske kojima su izloženi svi oni koji pokušavaju pomoći u otkrivanju pomno čuvane istine o zločinima i etničkom čišćenju Bugojna, koje je osmislio i proveo bošnjački politički i vojni vrh s Dževadom Mlaćom i Selmom Cikotićem na čelu. Rezultirao je progonom 15 tisuća Hrvata iz Bugojna, ubojstvima, razaranjima i -pljačkom, ali i otvaranjem logora kroz koje je prošlo oko dvije tisuće hrvatskih zatočenika, od kojih su neki u njima proveli punih osam mjeseci, od zarobljavanja u ljeto 1993. godine do razmjene u ožujku 1994. godine. Kako je konstatirano prilikom jednog od predmeta u procesu suđenja odgovornima za zločine nad Hrvatima Bugojna, a dosad se sudilo i presudilo osmorici nižerangiranih pripadnika Armije RBiH, u logorima ArmijeRBiH hrvatski su zatočenici prolazili torture normalnom ljudskom umu nezamislive, od svakodnevnih premlaćivanja i izgladnjivanja do prisilnog vađenja krvi i odvođenja na prve crte obrane, gdje su kopali rovove bili živi štit. Mnogi zatočenici nisu izdržali višemjesečne torture, a oni a najugledniji među njima odvedeni su u nepoznato.

Pritisak na svjedoke

Oglas

U pitanju su 23 Hrvata Bugojna kojima se nakon izvođenja iz logora gubi svaki trag. U gotovo 30 godina pronađena su tijela njih osam, a posljednja četvorica ekshumirana su u Rostovu u ljeto 2020. godine. Dok su na padinama Rostova iskopavane kosti četvorice logoraša, u Sarajevu je za ministra sigurnosti BiH imenovan Selmo Cikotić, kojemu je ovo imenovanje samo jedno u nizu imenovanja, još jedan od brojnih dokaza moći njegovih političkih pokrovitelja iz SDA stranke čiji su kadrovi i on i Mlačo. SDA je u međuvremenu izgubila dobar dio poluga moći i moći, a Mlaćo i Cikotić, koji su, prema objavljenoj dokumentaciji i prepisci s generalom Enverom Hadžihasanovićem, odlučivali o sudbini nasilno odvedenih hrvatskih logoraša, izvedeni su pred sudom. zidu, odnosno pristaništu na kojemu su odavno. Pritisak na svjedoke posljednji je pokušaj da ih se spasi od odgovornosti koju ne mogu izbjeći. Prema informacijama kojima raspolaže Večernji list, proces se nastavlja i za očekivati ​​je da će uskoro biti okončan, a osim za progon i zločine nad Hrvatima, Mlaćo i Cikotić mogli bi odgovarati i za pritiske koji su izazvali jedan od tužiteljskih postupaka. svjedoci dići ruke na sebe, prenosi Večernji list.

Nastavi čitati

BREAKING

Drama na Rostovu: Muškarac se ubio pored ceste iz vatrenog oružja, policija na terenu

Objavljeno

Piše

Na Rostovu, u Općini Bugojno, danas oko 11:15 sati muškarac je pored magistralne ceste počinio samoubistvo, potvrđeno za portal “Avaza”.

– N. A. je izvršio samoubistvo vatrenim oružjem. Odmah po zaprimanju prijave na lice mjesta su izašli službenici policije koji su u saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom pristupili postupanju mjera i radnji iz svojih nadležnosti u cilju utvrđivanjma svih činjenica i okolnosti ovog događaja – naveli su iz MUP-a SBK za “Avaz”.

Nastavi čitati

BREAKING

Slovenija opet produljuje kontrole na granici s Hrvatskom

Objavljeno

Piše

RAVNATELJ slovenske Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin iznio je saznanja o trenutnom stanju u području ilegalnih migracija i nadzora državne granice. Pojasnio je kako je predloženo da se kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom produlji za još 20 dana, javlja RTV SLO.

Tvrdi da je slovenska policija od 21. listopada zbog neispunjavanja uvjeta odbila ulazak u Sloveniju 291 državljaninu trećih zemalja i zabilježila 54 kaznena djela. Prema njegovim riječima, radi se o 54 kaznena djela koja se uglavnom odnose na krijumčarenje ljudi, krivotvorene isprave i otkrivena ukradena vozila.

“Obrađeno je 438 prekršaja, uglavnom kršenja Zakona o strancima ili Zakona o nadzoru državne granice. Važan podatak koji govori o učinkovitosti rada policije i opravdanosti uvođenja su mjere koje se provode na temelju ulazaka u šengenskom informacijskom sustavu, kojih je u ovom trenutku bilo čak 187.

Oglas

Riječ je o prikrivenoj namjenskoj kontroli, tzv. istražnoj kontroli, pozivima nadležnih tijela drugih država sa željom za stjecanjem statusa, zabrani ulaska, prethodno izdavanje odbijajućeg rješenja, oduzimanje predmeta i sl. Uz sve to, doznajemo tijekom granične kontrole, ostalo je 436 prekršaja koji se uglavnom odnose na sigurnost cestovnog prometa, kao i javni red i mir, nedopušteno oružje i slično”, objasnio je.

“U srpnju velik porast ilegalnih prelazaka”

Tvrdi da su se kolone na granici zbog kontrola produljile, ali ne značajnije. Naglasio je da je slovenska policija do jučer obradila 52.506 ilegalnih prelazaka državne granice. “Prednjače državljani Afganistana, Maroka, Pakistana, Bangladeša, Rusije, od tih 52.500, oko 50.000 ih je na granici s Hrvatskom”, naveo je.

“Nakon umjerenog trenda rasta od siječnja do lipnja, u srpnju smo primijetili veliki porast ilegalnih prelazaka , a u listopadu se situacija smiruje, iako je razina i dalje visoka, oko tisuću neovlaštenih prelazaka na tjednoj bazi”, nastavio je. Kazao je kako je Slovenija obradila već 368 krijumčara ljudi, dok ih je u istom razdoblju prošle godine uhićeno 187.

Oglas

Inače, Slovenija je graničnu kontrolu prema Hrvatskoj uvela 21. listopada nakon odluke Italije o kontroli na slovenskoj granici, a krajem listopada produljila ju je do 19. studenoga. Slično Italiji, Slovenija je među razlozima odluke o privremenom uvođenju graničnih kontrola navela prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te sprječavanje terorizma.

Nastavi čitati

BiH

TEŠKA NESREĆA KOD TUZLE: AUTOMOBILOM SE ZABIO U PORODIČNU KUĆU

Objavljeno

Piše

Tokom današnjeg dana 12.11.2023. godine. dogodila se teška saobraćajna nesreća u naselju Par Selona teritoriju grada Tuzle. U nesreće je učestvovalo jedno putnično motorno vozilo marke Audi.

Kao što možemo vidjeti, zbog neprilagođene brzine, vozač automobila izgubio je kontrolu nad vozilom i sletio sa ceste. Zabio se u porodičnu kuću i prevrnuo se na krov.

Na kući kao i na automobilu pričinjena je veća materijalna šteta. Na sreću nema smrtno stradalih osoba. Vozač je povrijeđen te mu je pružena medicinska pomoć.“Tehnička intervencija u naselju Par Selo. Usljed nekontrolisane brzine vozilo se prevrnulo i udarilo u porodičnu kuću. Na svu sreću nije bilo smrtno stradalih. – potvrdili su tuzlanski vatrogasci.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

TEŠKO POVRIJEĐEN 26-GODIŠNJI MLADIĆ U SKUPOCJENOM AUTU

Objavljeno

Piše

Muškarac čiji su inicijali M.H. (26) iz Lukavca lakše je povrijeđen u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila kod Tuzle, nakon što je automobilom marke (Audi A6) uslijed neprilagođene brzine izletio sa kolovoza..

Saobraćajna nezgoda dogodila se sinoć oko  01:30 časova, rečeno je novinarima iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.Mještani su povrijeđenog vozača izvukli iz automobila, nakon čega je vozilom Hitne medicinske pomoći prevezen na Univerzitetski klinički centar u Tuzli, gdje mu je ukazana medicinska pomoć.

Na automobilu je pričinjena veća materijalna šteta..

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Teška nesreća kod Lepenice: Golf se zabio u korpu autodizalice, obustavljen saobraćaj

Objavljeno

Piše

Na dionici autoputa A-1 Lepenica – Tarčin, u tunelu Vis, došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj su učestvovala dva vozila.

Do nesreće je došlo kada se automobil marke “Golf” zabio u korpu autodizalice.

Zbog ove nesreće je saobraćaj potpuno obustavljen, pa se vozila na naplatnim kućicama u Lepenici isključuju na magistralni put M-17.

Oglas
Nastavi čitati

BREAKING

Drama u Hrvatskoj: Zbog nevremena 50 putnika pluta na pučini u Jadranskom moru

Objavljeno

Piše

Nevrijeme u Hrvatskoj očekivano je tokom vikenda svorila probleme u pomorskom prometu.

Snažni valovi ometaju prilazak splitskoj luci, a najviše poteškoća proživljava posada Petra Hektorovića koji je u 10 sati trebao uploviti u porat.Preko sat i po vremena nadomak kopna 50 putnika s Visa čeka bolje vremenske uvjete kako bi pristali u splitsku Trajektnu luku.

Iz Jadrolinije se nadaju što skorijem smirivanju vremena kako bi putnici konačno mogli dotaknuti kopno, prenosi Dalmatinski portal.

Oglas
Nastavi čitati

BREAKING

Umro direktor TMH Bratstvo Novi Travnik Adis Ikanović

Objavljeno

Piše

Tužna srca obavještavamo javnost o smrti našeg uvaženog direktora privrednog drustva BNT-TMiH d.d. Novi Travnik gdina Adisa Ikanovića.

Posljednji ispraćaj i dženaza obavit će se u subotu 04.11.2023.godine u Zavidovićima.

Prijevoz za Zavidoviće organiziran dana 04.11.2023 godine, ispred BNT-TMiH u 10:00 sati.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Strašna prometna nesreća u BiH, vozio u pogrešnom smjeru

Objavljeno

Piše

U stravičnom sudaru na brzoj cesti u Glamočanima kod Laktaša koji se dogodio večeras, poginuo je vozač “Golfa 2”.U ovoj nesreći teže je povrijeđen vozač “Audija”.

Do nesreće je došlo nakon što je vozač “golfa” u Klašnicama ušao u pogrešan smjer i krenuo suprotnom trakom prema Banjaluci.

– Ovo je već treća teška nesreća zbog tog pogrešnog ulaženja u Klašnicama. Ovo je luda kuća šta se dešava, ali nešto se pod hitno na tom mjestu mora napraviti- ispričao je mještanin Glamočana za Srpskainfo.Kaže da ga čudi što broj teških nesreća nije i veći.

Oglas

– Previše ljudi uđe u Klašnicama u pogrešan smjer, ali nekako shvate, pa se okrenu. Obično stariji ljudi ne primijete, mada ne znam kako, kada je sve obilježeno znakovima. Očigledno je da oni nisu dovoljno i da će inženjeri nešto morati rješavati- ispričao je sagovornik Srpskainfo.

Uviđaj na mjestu nesreće je završen, a AMS RS odvozi uništene automobile, pa se ubrzo očekuje normalizacija saobraćaja.

Podsjećanja radi prije nekoliko dana na ovom pravcu se takođe dogodila teška nesreća kada se vozač automobila zakucao u vozilo Hitne pomoći.

Oglas
Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 34 minute

U tijeku pojačane inspekcijske kontrole

U tijeku provođenja drugog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u oblasti borbe protiv “sive ekonomije” (rad na crno-neprijavljeni radnici, neregistrirani subjekti...

BiHprije 36 minuta

Priopćenje za javnost zamjenika ministra obrane BiH Slaven Galić

Komentar na odgovor Ureda člana Predsjedništva BiH i priopćenje za javnost poslao je zamjenik ministra obrane BiH gdin Slaven Galić....

Događanjaprije 2 sata

BUGOJNO: Promocija knjige „Svjetske poslovice“ Zibe Edželović

U petak, 08.12.2023. u 18,00 sati u Maloj sali KSC Bugojno će se održati promocija knjige „Svjetske poslovice“ Zibe Edželović....

Sportprije 2 sata

BBB ostaju u grčkim zatvorima još najmanje pola godine

Boyse Grci terete za osnivanje i pridruživanje zločinačkoj organizaciji, izazivanje snažne eksplozije u blizini sportskog objekta prije utakmice, posjedovanja eksplozivnih...

Sportprije 2 sata

Sprema se navijačka invazija za EURO 2024., koje su varijante najisplativije?

Naime, prema dostupnim informacijama na Booking.com, cijene smještaja proteklih su dana skočile “u nebo”. Oni sretniji, privremeno će preseliti kod...

BiHprije 2 sata

Selmo Cikotić osuđen na tri godine zatvora

Vijeće Suda BiH nepravomoćno je proglasilo krivim bivšeg ministra sigurnosti Selmu Cikotića (SDA) za zloupotrebu položaja, piše Avaz.   On...

Svijetprije 4 sata

OVO JE POTJERNICA ZA PALČOM PALEVSKIM, MUŠKARCEM KOJI JE LIKVIDIRAO 14-GODIŠNJU VANJU

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije objavilo je potjernicu za Ljupčom Paleskim Palčom, prvim osumnjičenim za brutalno ubistvo 14-godišnje Vanje Gorčevske...

BiHprije 4 sata

Teška prometna nesreća, jedna osoba smrtno stradala

Teška saobraćajna nesreća se desila jutros kod Rajlovca u smjeru Vogošće. Kako je potvrdila za portal “Avaza” portparolka MUP-a KS...

Oglas
Oglas
LM