- oglas -

Dan žena u znanosti i tehnologiji: Znanstvenica u BiH više, ali im i dalje izmiču visoke pozicije

Pročitajte i ovo

Velika tragedija u SBK: Izgubljena dva mlada života!

Dvije osobe su poginule u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu M-5, na planinskom prevoju Komaru kod Donjeg Vakufa. Kako je rečeno iz Ministarstva unutrašnjih...

Bayern brojao do osam, Perišić strijelac, Messi u šoku

Nogometaši Bayerna plasirali su se u polufinale Lige prvaka nakon što su večeras na stadionu Luž u Lisabonu razbili...

Zagrebačkoj Lokomotivi zbog koronavirusa upitan povijesni nastup u Ligi prvaka

Povijesna europska sezona za Lokomotivu pod velikim je znakom upitnika budući da su nakon dodatnih testiranja saznalo da su...
- Advertisement -

 

Evidentno je da broj žena koje se bave znanošću i tehnologijom u BiH raste, ali veliki problem i dalje predstavlja njihov manjak na rukovodećim pozicijama u visokom obrazovanju. Rekli su ovo za “Nezavisne” stručnjaci povodom Međunarodnog dana žena u znanosti i tehnologiji, koji se obilježava danas širom svijeta.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH za 2018. godinu, broj žena diplomiranih studenata, magistara i doktora je u većini oblasti veći od broja njihovih muških kolega, osim u oblasti informacijskih i komunikacijskih tehnogija, gdje je njihov broj 288, a broj muškaraca 579, te inženjerstva, proizvodnje i građevinarstva gdje je broj žena 937, a muških kolega 1.513.

“Tijekom 2018. godine u svim oblastima znanosti i tehnologije ukupno je diplomiralo, magistriralo i doktoriralo 10.539 žena i 7.210 muškaraca”, rekli su u ovoj agenciji. Dalje se navodi da su 2018. godine u BiH bile 2.052 žene magistri i specijalisti znanosti, a broj muških kolega je bio nešto manji i iznosio je 1.284.

“Broj muškaraca doktora znanosti u 2018. godini iznosio je 106, a broj žena s istim zvanjem je bio 87”, rekli su u ovoj agenciji.

Primat žena

Jasmin Branković, pomoćnik za znanost i tehnologije u Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti, rekao je da u FBiH u mnogim programima postoji čak idealan balans između žena i muškaraca kada je istraživanje u pitanju, te da u nekim programima postoji čak i primat žena.

“Ovo sigurno nije naša zasluga, već zasluga tih žena i kvaliteta njihovog znanstvneoistraživačkog rada”, kazao je Branković.

Istaknuo je da BiH nema problem učešća žena u programima i projektima jer je njih sve više, ali da je još primjetno da žena nema na rukovodećim položajima.

“Još je manji broj žena na mjestima dekana, direktora instituta i šefova odsjeka. Na to bi trebalo obratiti veću pažnju, ali to nije jedino problem u BiH, već i u razvijenijim zemljama EU”, objasnio je Branković.

U Ministarstvu za znanstvenotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo RS su kazali da je broj muškaraca i žena koji se bave znanstvenoistraživačkim radom u većini europskih zemalja, pa tako i u RS, uglavnom ujednačen.

“Žene su manje zastupljene u takozvanim STEM znaostima kao što je elektrotehnika, strojarstvo, fizika i matematika”, rekli su u ovom ministarstvu. Dodaju da na javnim fakultetima u RS ima 29 dekana muškaraca i svega četiri žene dekana, te da su rektori oba javna univerziteta u RS muškarci.

Rodni jaz

Ističu da su statistički pokazatelji i rezultati istraživanja pokazali da je rodni jaz u znanosti generiran na razini postdiplomskog obrazovanja, jer žene zaostaju nakon sticanja diplome.

Slavica Đ., diplomirani inženjer elektrotehnike iz Banja luke, kaže da se za ovu oblast odlučila jer su je oduvijek zanimali računari i matematika.

“Iako muškarci prevladavaju u ovoj struci, smatram da žene imaju podjednake šanse tijekom studiranja i zaposlenja. Danas postoji dosta organizacija i projekata koji pokušavaju uključiti veći broj žena u IT industriju”, kazala je ova mlada inženjerka.

U Gender centru RS su rekli da potiču mlade žene da biraju netradicionalne oblasti studija i zanimanja, te da provode programe savjetovanja dječaka i djevojčica o izboru zanimanja.

“Naš centar svake godine obilježava u RS međunarodni ‘Dan djevojčica u IKT-u’ u cilju poticanja zanimanja djevojčica, djevojaka i žena, radi povećanja njihove vidljivosti, zanimanja i sudjelovanja u obrazovanju, kao i profesionalnim karijerama u inovacijama, tehničkim, tehnološkim i IKT oblastima”, kazali su u ovom centru za Nezavisne.

Najnovije vijesti

Velika tragedija u SBK: Izgubljena dva mlada života!

Dvije osobe su poginule u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu M-5, na planinskom prevoju Komaru kod Donjeg Vakufa. Kako je rečeno iz Ministarstva unutrašnjih...

Bayern brojao do osam, Perišić strijelac, Messi u šoku

Nogometaši Bayerna plasirali su se u polufinale Lige prvaka nakon što su večeras na stadionu Luž u Lisabonu razbili Barcelonu rezultatom 8:2.Da nas večeras...

Zagrebačkoj Lokomotivi zbog koronavirusa upitan povijesni nastup u Ligi prvaka

Povijesna europska sezona za Lokomotivu pod velikim je znakom upitnika budući da su nakon dodatnih testiranja saznalo da su još četiri nogometaša zaražena koronavirusom,...

NOVI TRAVNIK: Rizvić ide za načelnika, Brljak nositelj liste stranke Narod i pravda

Predsjedništvo Naroda i Pravde Sarajevo potvrdilo je i potpisalo službene kandidature za lokalne izbore 2020 u Novom Travniku.Narod i Pravdu će u načelničkoj utrci...

Krizni štab u BiH izdao nove upute za svadbe

U kino dvorani u Grudama je održana sjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Zapadnohercegovačkog kantona. Na njoj su osim članova Kriznog štaba sudjelovali i Nikica Tomas direktor Uprave...

Povezane vijesti