Dan općine Busovača, nekada i danas?!

66

Busovača, općina, a nekada majdansko naselje u srednjoj Bosni prvi put se u pismenom obliku spominje davne 1371. godine, točnije 16. Kolovoza 1371. godine na dokumentu koji je vezan za trgovinu željezom. Tada je trgovac Gojko Čepić iz Busovače prodao mlečaninu Johanu Rombaldu 30 milijarija ( 15 T ) željeza. Ovaj dokument je i danas „u životu“, a čuva se u dubrovačkom arhivu.

Po mnogima, najveća i najznačajnija proslava dana Općine je ona koja datira iz 1971. godine, točnije na datum kada je Busovača slavila 600-ti rođendan. Najveće pohvale tada za organiziranje Dana Općine 1971. godine dobio je Stevo Marić, tada jedan od značajnijih Busovljaka.

16. Kolovoza te davne godine započela je proslava „otvaranjem“ kulturnog spomenika koji su građani Busovače poklonili gradu, a to je danas nama poznata fontana ispred IK Banke. Ovaj kulturni spomenik simbolizira Majsku ružu koja je jedan prirodni endem koji raste na Busovačkoj planini, a bitno je istaknuti da je u cijelom svijetu zaštićena biljna vrsta.

Zadnjih nekoliko godina Dan Općine se slavi u nekom sentimentalnijem i skromnijem okruženju, prvenstveno iz razloga što Općina nema novca za svoje dugove, a kamoli za Dan Općine. Tradicija je da se na dan Općine organizira svečana sjednica Općinskog vijeća koju organiziraju predsjednik ili zamjenik OV, ali eto prošle godine to nije bio slučaj zbog mnogih problema koji su vezani za ustroj kantonalne vlade te zbog diskriminacije Hrvata u već navedenoj vladi.

Građani Busovače imaju sreću da to nije slučaj ove godine. Vrijedni aktivisti predvođeni Omladinskim centrom Busovača i Kinom „Theatre“ organiziraju „Open Air Party“ na platou HKD-a Napredak Busovača. Gost Party-a je poznati band „Heaven“ iz Sarajeva. Party počinje u četvrtak, 16. kolovoza u 20:00, a organizatori pozivaju sve građane Busovače i ostale goste da se priključe ovoj svirci s ciljem da svi pokažemo kako Busovača još nije „mrtva“.

(Dario Plavcic/Centralna.ba)