Connect with us

BiH

Damir Džeba: SDA i DF blokiraju gospodarstvo, gradonačelnika Kordića “mitraljezac” Komšić napao iz zasjede

Published

on

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je izvrsno počeo svoj mandat u tomu mu svi mi trebamo pomoći, rekao je u intervjuu za portal Politika24 izaslanik u Domu naroda parlamenta FBiH Damir Džeba.

Džeba, dužnosnik HDZ-a BiH, u intervjuu za Politika24 je govorio o rada Gradskog vijeća Mostara i gradonačelnika Kordića, objasnio je što se događalo na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH,  te prokomentirao podizanje optužnice Tužiteljstva BiH u slučaju „Respiratori“ u koji je u posljednjoj fazi stavljena i dopremijerka i ministrica financija Jelke Milićević.

Istaknuo je, govoreći o radu novoizabranog gradonačelnika Mostara, kako će biti pokušaja podmetanja poput “podmetnutog Komšića na Podveležju”. Podsjećamo, nedavno je gradonačelnik Kordić uslikan kako stoji u društvu Željka Komšića tijekom otvaranja vjetroelektrane na Podveležju iznad Mostara. Džeba kaže kako je riječ o “zasjedi mitraljesca Komšića”.

“Pozvati gradonačelnika Mostara na otvaranje vjetroparka Podveležje 1 na području grada Mostara je sasvim normalan čin, pitanje odgoja. Prije svega kućnog a onda protokolarnog, političkog i društvenog. Živimo u kući koja se zove Mostar a domaćin kojeg smo izabrali da bude prvi je Mario Kordić. Doći u nečiju kuću nenajavljen i unositi nemir je nepristojno. Pokazuje nedostatak kućnog odgoja, ali i onog političkog i društvenog, ukazuje na odsustvo obraza i karaktera. Ovdje naravno mislim na ‘mitraljesca’ Komšića koji ga je ‘zaskočio’ s nametnutom rukom za fotografirano rukovanje s gradonačelnikom Kordićem. Opet mitraljezac iz zasjede. Trostruki kradljivac pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka još jednom je pokazao ‘obraz’ i ‘karakter’ došavši na noge gradonačelniku Kordiću za kojeg je, usput rečeno, svojevremeno govorio kako se ne smije dopustiti da tzv. ‘UZP politike ponovno preuzmu Mosta’, rekao je Džeba te pri tom čestitao Kordiću na veličini i što nije dopustio da ovaj, kako je rekao, tat nanosi štetu i u Mostaru.

Advertisement

Također, izjavio je kako su Komšićev DF i SDA zbog vlastitih interesa blokirali imenovanje novih članova Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH. Ovakvim ponašanjem, veli, opet su blokirali stotine milijuna maraka a na čekanju je skoro 300 predmeta o kojima ovisi gospodarski i financijski život u FBiH. Zbog ovoga investitori, tržište kapitala i financijski sektor ima ozbiljne probleme.

U vremenu kada moramo potaknuti gospodarstvo, dodao je, posebice nakon štete koju su nanijele zabrane poslovanja zbog koronavirusa, te povrh toga svega, sada imamo i dodatne probleme djelovanjem Komšićevog DF-a i pojedinaca iz SDA samo radi njihovih kadrovskih interesa.

“Izaslanici su u formi nacrta usvojili Zakon o poduzetničkoj infrastrukturi u Federaciji BiH.  Cilj predloženog zakonskog rješenja o kojemu će se, u skladu sa zaključkom Doma naroda, voditi javna rasprava u trajanju od 30 dana,  je da unaprjeđenjem poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH se potakne razvoj poduzetništva i povećanje investicija. Zakonom se osigurava  institucionalni okvir poduzetničke infrastrukture, prije svih poduzetničkih zona ali i pratećih institucija poput poslovnih inkubatora i razvojnih agencija.”

Kroz zakon se planira, pojašnjava, osigurati brži rast  poduzetništva  i  povećanje investicija  te  zaposlenosti  unutar  područja  na kojem  se poduzetnička infrastruktura planira graditi. U formi nacrta usvojen je i Zakon o slobodnim zonama u Federaciji BiH s potrebom  usklađivanja i uređenja ove oblasti sa Zakonom o slobodnim zonama u Bosni i Hercegovini.

Advertisement

Govoreći o uvlačenju dopremijerke i ministrice financija u Vladi FBIH Jelka Milićević u aferu “Repiratori”, Džeba je ocijenio kako je u optužnici nedostajalo Hrvata te da je stoga u nju uključena Milićević.

“Jelka Milićević je najsavjesniji član aktualne Vlade FBiH te u najmanju ruku začuđuje da su je optužili za tzv. ‘nesavjestan rad’. Ministrica Milićević je javno i angažirano upozoravala protuzakonite aktivnosti od početka ‘koronakrize’. Na samome početku je upozorila javnost kako izmjene u sastavu i opsegu Federalnog stožera Civilne zaštite nisu zakonski utemeljene. ‘Zbog svega navedenog zaista je potrebito potpuno istražiti što se dogodilo jer je u pitanju novac poreznih obveznika iz proračuna FBiHo, tada je istaknula. Ministrica Milićević je i tada upozorila javnost i nadležne kako je iz Kriznog stožera CZ FBiH izbačena struka a i da mora pojasniti da relevantne i nadležne institucije u ovoj krizi nisu sudjelovale u nabavci 100 respiratora ali i ostale medicinske opreme.”

Podsjetio je i kako je federalni premijer Fadil Novalić bio slavodobitno izjavio: „Imenovan je novi Krizni štab, jer smo bili nezadovoljni radom prethodnog sastava koji je bio jako glomazan. Brojao je 21 osobu i nije odgovorio na zadatke postavljene pred njega, naročito kada je u pitanju nabavka medicinske opreme za Federaciju BiH. Novi Krizni štab FBiH brojat će samo sedam osoba.“ Ovo je, kazao je Džeba,  činjeno bez potpore hrvatskih ministara u Vladi FBiH.

“Ovakva odluka o smanjenju Kriznog stožera CZ FBiH je prethodila ‘korona korupciji’ i nabavci 100 respiratora zbog čega se vodi proces pred Sudom BiH. Kao da je pripreman ‘teren’ za posao oko respiratora. U cijelom tom vremenu u potpunosti je izbačena razina zakonodavne vlasti u FBiH. U ovom slučaju od početka se radi pritisak na pravosuđe od strane pojedinih bošnjačkih političara. Mi od rata nismo imali ovakvo izravno uplitanje u pravosudni proces, pritisak i napade na Tužiteljstvo BiH i glavnu tužiteljicu od strane Bakira Izetbegovića i Šefika Džaferovića koji ovu aferu i kriminal oko nabavke respiratora žele odvesti na nacionalni teren gdje su tobože svi Bošnjaci ugroženi i gonjeni. Žele predstaviti da je utvrđivanje kriminala oko nabavke respiratora napad na Bošnjake u BiH što je u biti pokušaj ‘zamagljivanja’ cijele afere, a također žele da Vlada FBiH kao kolektivno tijelo bude odgovorno pokušavajući sakriti trojac Novalić-Solak-Hodžić.”

Advertisement

Džeba smatra kako braneći vlastite kadrove u aferama, braneći ratne zločine tzv. Armije BiH, braneći gospodarski kriminal pojedinih članova SDA, Izetbegović ide u minimiziranje razmjera zločina i nedjela.

“Na žalost, pred sam kraj formiranja predmeta Tužiteljstvo je ubacilo i ministricu Jelku Miličević u proces, jer je eto možda nedostajao Hrvat u cijeloj priči.”

Dnevnik.ba

Advertisement

Advertisement

BiH

TRAVNIK: U slučajnog prolaznika ispalio nekoliko metaka, liječnici u Novoj Biloj mu se bore za život

Published

on

By

Danas oko 19:25 u travničkom naselju Zolote dogodila se strašna tragedija, a kako saznaje naš portal napadač je u slučajnog prolaznika ispalio nekoliko metaka, a ozlijeđeni je u automobilu dovezen do bolnice.

Ljekari u Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj, čine sve kako bi spasili život stradalom u pucnjavi, u kojeg je ispaljeno pet do šest metaka.Prema prvim informacijama napadač je u slučajnog prolaznika ispalio nekoliko metaka, a ozljeđeni je u automobilu bio s suprugom i dvoje djece.

Na licu mjesta su i dalje prisutne ekipe krim-policije MUP- SBK, koje vrše uviđaj.

Continue Reading

BiH

Pucnjava u Travničkom zaseoku: Jedna osoba ranjena, hitno prebačena u bolnicu

Published

on

By

U mjestu Zolote, Općina Travnik, u predvečernjim satima , oko 19:25 dogodila se pucnjava, a jedna osoba je zadobila povrede, te je prevezena u bolnicu Nova Bila.

Prema informacijama glasnogovornika MUP-a , jedna osoba je u ranjenkm stanju prebačena u Bolnicu Nova Bila, a osoba koja se sumnjiči za pucnjavu je lišena slobode te joj je oduzet pištolj za koji se sumnja da je korišten.

Na terenu su pripadnici MUP-a i Kantonalnog tužilaštva.

Continue Reading

BiH

Lana Pudar na poštanskoj marki BH Pošte

Published

on

By

????Evropska prvakinja Lana Pudar na poštanskoj marki BH Pošte!????

Poštansku marku na kojoj je naša evropska prvakinja Lana Pudar izdali smo pod okriljem Mediteranske poštanske unije, čija je Bosna i Hercegovina punopravna članica, a u okviru ovogodišnje teme „Euromed Postal – Sportovi na Mediteranu”.

Sa ovim filatelističkim izdanjem željeli smo iskazati podršku našoj najboljoj plivačici i odati joj priznanje za sportske rezultate koje je ostvarila.

Poštanska marka odštampana je u tiražu od 10.000 primjeraka, sa nominalnom vrijednošću od 3,20 KM. Također je izdat i prigodan FDC koverat u tiražu od 150 komada, vrijednosti od 2,00 KM. Autori najnovije poštanske marke BH Pošte su Tamer Lučarević, Istvan Derencseny i European Aquatics.

Advertisement

Plivačica Lana Pudar rođena je 19. januara 2006. godine u Mostaru gdje i živi. Rekorderka je naše države u svih šest disciplina delfin, te je i rekorderka Mediteranskih igara u disciplini 100 metara delfin za žene.

Ostvarila je mnogo pobjeda, a ovom prilikom izdvajamo njen uspjeh na Evropskom juniorskom prvenstvu 2023. godine gdje je osvojila zlato u sve tri discipline u stilu delfin. U svakoj od disciplina postavila je novi rekord evropskih juniorskih prvenstava.

Osvojila je zlatne medalje na 100 i 200 metara, zatim srebrnu medalju na 50 metara na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2023. godine. U Barseloni u disciplini delfin na 200 metara Lana Pudar je ostvarila pobjedu i na taj način ispunila normu za predstojeće Olimpijske igre 2024. godine u Parizu, stoji u objavi BH Pošte.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Kupres: Najavljen Obiteljski dan, već sedmu godinu zaredom

Published

on

By

VII. Obiteljski dan u Bosni i Hercegovini, kao i ranijih godina, bit će održan u posljednju nedjelju u mjesecu srpnju odnosno 28. srpnja 2024. u župi Svete Obitelji u Kupresu.

Svetu misu uoči Obiteljskog dana u župnoj crkvi Svete Obitelji u Kupresu u subotu, 27. srpnja 2024. u 19 sati predvodi predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, kao i euharistijsko klanjanje nakon Svete mise.

Središnje Euharistijsko slavlje na Obiteljski dan u župnoj crkvi Svete Obitelji u Kupresu, u nedjelju 28. srpnja u 11 sati predvodit će potpredsjednik BK BiH mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Program VII. Obiteljskog dana

Subota, 27. srpnja 2024.

Advertisement

18.15 sati – priprava za sakrament pomirenja i prigoda za svetu ispovijed

19:00 sati – Sveta misa uočnica: predvodi nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH. U okviru Misnog slavlja bit će blagoslovljen kip sv. Ivana Krstitelja koji je izradio i cijeli prostor oko njega osmislio akademski kipar  Ilija Skočibušić. Liturgijsko pjevanje animirat će zbor župe Kupres.

20:00 sati – jednosatno klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu: također predvodi nadbiskup Vukšić. Pjesme će animirati zbor mladi kupreške župe.

Nedjelja, 28. srpnja 2024.

Advertisement

10:00 sati – molitva krunice i prigoda za pristup sakramentu pomirenja.

11:00 sati – svečano Euharistijsko slavlje: predvodi potpredsjednik BK BiH mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. U okviru Misnog slavlja bit će jedno krštenje. Liturgijsko pjevanje animirat će zbor župe sv. Ivana Krstitelja iz Lug-Brankovića, stoji u najavi na stranici Katoličke tiskovne agencije.

Continue Reading

BiH

Tužan kraj životne borbe: Preminuo mladić zbog kojeg je nedavno izmijenjen zakon

Published

on

By

Preminuo je 22-godišnji  mladić Adnan Šemić iz Mostara zbog kojeg je promijenjen Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja Federacije BiH. Ovo pretužnu vijest za N1 je potvrdio donor Željko Mijailović iz Loznice.

Adnan se dugo borio sa Wilsonovom bolesti, a nekoliko puta se pokušala izvesti transplantacija jetre, nažalost svaki put je odbijen jer nije imao donora s kojim je bio u krvnom srodstvo.

Javnost se digla i u rekordnom roku na vanrednim sjednicama oba Doma parlamenta, jednoglasno je usvojen “Adnanov zakon”.

Očekivalo se u narednim danima da će mu jetra biti presađena na klinici u Tuzli, na koju su trebali doći stručnjaci i obaviti zahtjevnu operaciju, nažalost Adnanovo srce nije izdržalo.

Advertisement

Dženaza Adnanu bit će klanjana u utorak, 16. jula, u 19 sati u haremu Blagaj, gdje će biti i ukopan.

 

Continue Reading

BiH

Predstavnički dom sutra o budžetu institucija BiH

Published

on

By

U Sarajevu je za sutra zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će poslanici raspravljati o Prijedlogu zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu po hitnom postupku.

Prema ovom dokumentu, ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH iznose 1.355.400.000 KM, što je više za 40 miliona KM od prošlogodišnjeg budžeta.

Hitna sjednica bit će održana od 16.00 sati, po okončanju redovne sjednice Predstavničkog doma koja je zakazana za isti dan u 12.00 sati, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Predlagač Prijedloga zakona o budžetu je Predsjedništvo BiH, prenosi Srna.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Održan tradicionalni Porodični dan Bosnalijeka

Published

on

By

U krugu najveće bosanskohercegovačke farmaceutske kompanije Bosnalijek, 13. jula 2024. godine održan je Porodični dan.

Zdrava porodica je ključ razvoja zdravog društva, pa tako i radnog kolektiva, stoga Bosnalijek njeguje tradiciju porodičnog okupljanja kao manifestacije posvećene njegovanju zdravih kolektivnih i porodičnih vrijednosti.

„Nema većeg zadovoljstva nego svoju porodicu upoznati s radnim kolegama i radnim mjestom, a ovo je idealno mjesto i prilika za to. Kao društveno odgovorna kompanija, u svim segmentima poslovanja poseban fokus stavljamo na zaposlenike koje smatramo našom najjačom pokretačkom snagom te generatorom uspjeha. Vrlo nam je važno da naš kolektiv predstavlja ugodno mjesto za svakog pojedinca te da održimo harmoniju i zajedništvo koje svakodnevno njegujemo“, istakao je direktor Bosnalijeka Adnan Hadžić.

U okviru Porodičnog dana, proglašen je i pobjednik 8-sedmičnog FIT izazova, takmičenja koje je kompanija Bosnalijek organizovala za svoje zaposlenike u sklopu jednogodišnje interne kampanje pod nazivom #ZAJEDNO.

Advertisement

Prema ocjenama stručnog tima fitnes studija Avalon, pobjednik ovog izazova je Mirza Musić koji je postigao impozantan rezultat, drugo mjesto je osvojila Hafa Gojak, dok se na trećem i četvrtom mjestu nalaze Melina Palo i Vedad Kučukalić. Svim učesnicima 8-sedmičnog izazova uručene su medalje i prigodni pokloni.

Interna kampanja #ZAJEDNO pokrenuta je početkom tekuće godine s ciljem promovisanja i jačanja zajedništva i timskog rada među zaposlenicima koji zajedničkim trudom i radom ostvaruju sjajne rezultate – poručili su iz Bosnalijeka.

Centralna.ba

Advertisement

Continue Reading

BiH

Danas u BiH vrijeme sunčano i vruće, temperature u Hercegovini prelaze 40 stupnjeva

Published

on

By

U Bosni i Hercegovini danas će biti sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ponegdje u Bosni su mogući izolirani lokalni pljuskovi.

Vjetar slab u Hercegovini uglavnom jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 28, a dnevna od 32 do 38, na jugu 41 stupanj Celzijusa.

U Sarajevu sunčano i vruće. Jutarnja temperatura oko 21, a dnevna oko 36 stupnjeva, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Continue Reading

BiH

ČOVIĆ ČESTITAO PLENKOVIĆU: Uvjeren sam kako ćemo nastaviti i dalje osnažiti rad naših sestrinskih stranaka

Published

on

By

Predsjednik Čović čestitao Plenkoviću na reizboru za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice

-Poštovani predsjedniče Plenković, dragi Andrej,

koristim ovu priliku izraziti iskrene čestitke, kako u osobno ime tako i u ime Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, na Vašem reizboru na mjesto predsjednika Hrvatske demokratske zajednice.

Dominantna podrška koju ste, zajedno sa zamjenikom i potpredsjednicima, ostvarili na upravo održanim unutarstranačkim izborima još je jedan dokaz Vaše spremnosti kao i Vaših brojnih uspjeha na čelu stožerne stranke hrvatskoga naroda, stranke koja je ostvarila i nastavlja ostvarivati sve temeljne i strateške ciljeve domovine nam Hrvatske i našega hrvatskog naroda.

Advertisement

Ujedinjeni u zajedničkim načelima utkanima u našu povijest i današnjicu, uvjeren sam kako ćemo nastaviti i dalje osnažiti rad naših sestrinskih stranaka, doprinoseći time zaštiti hrvatskoga naroda, njegovih prava i prosperiteta kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta.

S vjerom u daljnji uspjeh Vašega vodstva Hrvatske demokratske zajednice kao i Vlade Republike Hrvatske, srdačno Vas pozdravljam – navedeno je u čestitci.

Continue Reading

Najnovije vijesti

Politika4 sata ago

Devet političkih stranaka će imati kandidatske liste za Općinsko vijeće Novi Travnik

Centralna izborna komisija ovjerila je liste političkih subjekata koji će imati kandidate za Općinska i Gradska vijeća na narednim Lokalnim...

BiH6 sati ago

TRAVNIK: U slučajnog prolaznika ispalio nekoliko metaka, liječnici u Novoj Biloj mu se bore za život

Danas oko 19:25 u travničkom naselju Zolote dogodila se strašna tragedija, a kako saznaje naš portal napadač je u slučajnog...

Društvo6 sati ago

Najavljujemo tradicionalnu smotru folklora “Sijelo u Paklarevu”

Tradicionalna Smotra folklora “Sijelo u Paklarevu” nastavlja se i ove godine, u subotu 27.srpnja od 19 sati. Datum: Subota, 27....

BiH7 sati ago

Pucnjava u Travničkom zaseoku: Jedna osoba ranjena, hitno prebačena u bolnicu

U mjestu Zolote, Općina Travnik, u predvečernjim satima , oko 19:25 dogodila se pucnjava, a jedna osoba je zadobila povrede,...

Sport7 sati ago

Luka Modrić stigao u Mostar i izazvao neviđenu euforiju, dočekalo ga stotine navijača

Kapiten hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić je večeras stigao u Mostar i izazvao opću euforiju. Stotine navijača ga je dočekalo...

Društvo7 sati ago

BOLJE NEGO U NJEMAČOJ: Restoran Vrelo zapošljava konobara,plata do 2000 KM

Renomirani restoran Vrelo, koji se nalazi uz magistralnu cestu Travnik-Turbe zapošljava konobara/icu. Kako se navodi u oglasu, poželjno je iskustvo,...

Moda10 sati ago

Da li ste spremni za outdoor?! Otkrijte kako se pripremiti za avanture na otvorenom ovog ljeta

Kada govorimo o outdoor aktivnostima, prva asocijacija često su robusne planinarske cipele i praktične, ali ne nužno atraktivne odjevne kombinacije....

BiH10 sati ago

Lana Pudar na poštanskoj marki BH Pošte

????Evropska prvakinja Lana Pudar na poštanskoj marki BH Pošte!???? Poštansku marku na kojoj je naša evropska prvakinja Lana Pudar izdali...

Advertisement
Advertisement
LM