Čović sa izaslanstvom HDZ-a BiH na blagoslovu temelja novog Franjevačkog samostana na Plehanu

74

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović uz stranačko izaslanstvo svih razina vlasti i veliki broj vjernika, nazočio je večeras na blagoslovu temelja novog Franjevačkog samostana sv. Marka Evanđelista na Plehanu.

Temelji novog samostana na Plehanu blagoslovljeni su po završetku svete mise koju je predslavio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.

„Potrebno je doživjeti ovaj samostan kao gnijezdo zajedništva, bratstva, ali i kao oazu gdje će se moliti. Danas blagoslivljamo kamen temeljac. To je simbolika. Isus Krist je kamen temeljac na kojem gradimo život vjere i taj kamen koji ćemo blagosloviti označava Isusa Krista, čvrstu stijenu na kojoj ćemo ustrajati živjeti. Kamen temeljac je simbolika, ali i poruka da se mi u svemu što živimo i radimo oslanjamo na Krista“, naglasio je kardinal Puljić u svojoj propovijedi.
Prilikom blagoslova kamena temeljca za novi Franjevački samostan predsjednik Čović obraćajući se nazočnima, kratko se osvrnuo na vrijeme kada je nakon rata došao prvi put na Plehan.

„Ja sam ovdje došao prije dvadesetak i nešto godina kada je fra Ivan bio tu, tada je bio jedan mali kontejner, pa evo malo po malo, stvorilo se puno toga što stvara preduvjete da mi možemo malo odgovornije raditi posao kojim se bavimo. S te strane evo poruka svima nama koji smo pozdravljeni ovdje na različite načine, s različitim poslanjima koje radimo, da ugradimo u ovaj element zajedništvo, da ovaj blagoslov kamena temeljca urodi jednim posebnim plodom. Da među nama, kao i danas u ovom jednom duhu imate dovoljno prijatelja za ovo putovanje na koje ste krenuli, u ovaj projekt. Siguran sam u svoje ime, ali i u ime Vlade Republike Hrvatske, Vlade Republike Srpske, siguran sam i ja se nadam Vijeća ministara, da ćemo vam do kraja biti na raspolaganju“, kazao je predsjednik Čović.

Predsjednik Čović je izrazio nadu kako će ovaj projekt biti uskoro završen. „Završen na dobro svih vas ovdje, svećenika, ali i žive crkve. Ako izgradimo bolji i kvalitetniji život da ljudi ponovno požele da žive na području predivnog Plehana. Još jednom hvala svima vama koji ste pomagali ovdje u Plehanu i diljem RS i naše domovine BiH ali i zahvala svima onima koji će se uključiti u ovaj projekt“, kazao je na kraju svog obraćanja predsjednik Čović.

Plehanski kompleks od posebnog je povijesno-kulturnog značaja, ne samo za Hrvate toga kraja, nego i za cjelokupan Hrvatski narod Bosne i Hercegovine. Bogata povijesna građa koja je tu čuvana dokaz je stoljetne opstojnosti Hrvata na ovim prostorima. Obnova ovog iznimno vrijednog objekta naša je dužnost prema budućim generacijama, kao jamstvo očuvanja identiteta, kulture i zajedništva, kazao je ranije predsjednik Čović, podržavajući ovaj vrijedan projekt.

Franjevački samostan Plehan, udaljen je desetak kilometara od Dervente, sagrađen je 1870‐tih godina, ali je ovaj vrijedni objekt kulturnog naslijeđa potpuno uništen početkom rata, priopćio je Ured za informiranje HDZ-a BiH.