Poveži se s nama

BiH

Čović na koordinaciji u Žepču – Veliko hvala onim koji razumiju BiH, a to je Vlada RH

Objavljeno

Danas je u Žepču održana XIX. Koordinacija načelnika/gradonačelnika/županijskih premijera s predsjednikom HDZ-a BiH dr. Draganom Čovićem na kojoj su nazočili i gosti iz Vlade Republike Hrvatske koje je predvodio Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Nakon održanog sastanka predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom Žepču, gdje je poručio kako će Žepče ostati HDZ-ovo, kao odgovor svima koji maštaju o nekoj drugoj politici.

„Danas razgovaramo o drugim temama, imamo drage goste, ministra gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Habijana sa svojim suradnicima, zatim gospodina Milasa (državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske) koji je uvijek uz naše projekte. 19. koordinacija je završila, drago mi je da je danas u Žepču, naredna će biti u Grudama“, kazao je predsjednik Čović.

Istaknuo je kako je tema jako puno, od aktualne političe situacije, do projekta koji rade zajedno preko Republike Hrvatske s Europskom unijom iz Bosne i Hercegovine iz svih sredina.

Oglas

„Ovo je bila prigoda da povežemo sve ono što je zanimljivo u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju hrvatski narod, jer smo ovdje iz svih krajeva u BiH. Velika zahvala Vladi RH, predsjeniku Vlade Plenkoviću i svim institucijama, tu je danas ministar Habijan, naravno i gospodinu Milasu. Ne postoji ni jedan projekt u RH koji se nije realizirao na izravan način u BiH, bez obzira o kojem projektu govorimo. 2024 godina za nas je jako zanimljiva, zbog toga je sastanak imao posebnu važnost. Mislim da će kroz ožujak biti raspisano na desetine netječaja, i iz Federacije BiH i kroz institucije RH. Svi želimo biti pripravni da imamo spremne projekte, tako da, kad se natječaji raspišu da ih možemo brzo realizirati“, kazao je predsjednik Čović.

„Veliko hvala onim koji razumiju BiH a to je Vlada RH. Uvjeren sam da je naš put ka Europskoj uniji, ohrabren dolaskom predsjednika Plenkovića prije 15-ak dana, da posao koji mi trebamo završiti, napokon završimo, kako bi onda mogli maštati o drugoj dimenziji našeg EU puta. Njega nema bez ovakvih organiziranosti. Ja ću i dalje sve činiti sa svojim kolegama da hrvatski narod kroz Hrvatski narodni sabor BiH predvodi sve pozitivne procese u Bosni i Hercegovini“, zaključio je predsjednik Čović u izjavi medjima nekon održanog sastanka.

Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, iskazao je zadovoljstvo današnjim sastankom i posjetom Žepču.

„Današnje izaslanstvo pokazuje značaj i punu podršku Vlade RH i svih ministarstava, naporima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Razgovarali smo o širokom broju projekata, prije svega iz domene ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Onaj dio koji se odnosi na pitanje područja hrvatskih voda ali i javnih poziva koji će uskoro biti, vezani za Fond za zaštitiu okoliša i energetsku učinkovitost, a tiču se preko i međugranične suradnje, između RH i BiH. Kao i projekata koji se odnose na određene prekogranične suradnje i na neki način podrške putu koji sada slijedi što se tiče BiH i pristupanja Europskoj uniji, odnosno prilagodbe malih i srednjih poduzeća programima i projektima koji predstoje nakon što BiH uđe na taj put“, kazao je ministar Habijan.

Oglas

Mato Zovko, načelnik općine Žepče bio je domaćin danas održane koordinacije. Poručio je kako je bitno da se na redovnim koordinacijama informiraju dužnosnici nižih razina vlasti o svim značajnim pitanjima koja su važna za lokalnu samoupravu.

Na XIX. održanoj koordinaciji dužnosnici su raspravljali o provedbi zaključaka s prethodne koordinacije, projektima i suradnji s Republikom Hrvatskom, aktualnoj situacija i pripremi za izbornu godinu te Proračunu Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu u odnosu na niže razine vlasti.

 

Oglas

Oglas

BiH

Vlade FBiH dala prethodnu suglasnost za imenovanje članova Uprave Elektroprivreda HZHB

Objavljeno

Piše

Vlada Federacije BiH danas je imenovala Pregovarački tim za vođenje pregovora za potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora elektroprivredne djelatnosti u Federaciji BiH u sastavu Jasmina Pašić, predsjednik, te članovi Muamer Ćulum i Sanjin Habul (Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije), Draženka Subašić (Ured premijera FBiH), Ernis Imamović i Aida Kovačević (Federalno ministarstvo rada i socijalne politike), Sanel Buljubašić, Amra Ohranović i Sanela Jurišić (JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo), te Vedrana Ćavar i Jelena Bukić (JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar).

Dana je i prethodna suglasnost Nadzornom odboru Gospodarskog društva JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar za donošenje Odluke o imenovanju izvršnih direktora – članova Uprave ovog gospodarskog društva na mandatno razdoblje od četiri godine, i to Vitomira Dodiga za izvršnog direktora za proizvodnju električne energije, Maria Bandića za izvršnog direktora za distribuciju električne energije, Josipa Čelara za izvršnog direktora za opskrbu električnom energijom, Jelene Bukić za izvršnog direktora za ekonomske poslove, Vedrane Ćavar za izvršnog direktora za pravne poslove i Sonje Sušac za izvršnog direktora za razvoj. Prije toga dana je prethodna suglasnosti Nadzornom odboru za donošenje odluke o razrješenju vršitelja dužnosti izvršnih direktora – članova Uprave radi okončanja natječajne procedure.

Za koordinatora za provođenje Akta o malim i srednjim poduzećima iz Federacije BiH (SBA koordinator) za period 2024-2026. imenuje se Sead Džiho.

Vlada Federacije BiH je donijela Rješenje kojim se Admir Mujanović imenuje za člana Upravnog odbora Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini – FIPA, na razdoblje od dvije godine.

Oglas

Danas je doneseno rješenje kojim se Željko Škarica imenuje za koordinatora za reformu javne uprave uime Vlade Federacije BiH. Prethodno je razriješen dužnosti dosadašnji koordinator, zbog stjecanja zakonom propisanih uvjeta za odlazak u mirovinu.

Za sudjelovanje u radu i odlučivanju na predstojećim skupštinama gospodarskih društava danas su opunomoćeni Sanela Milavić-Repak (BH Telecom d.d. Sarajevo) i Jasmina Pašić (JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar), priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Nastavi čitati

BiH

Podignuta optužnica: Upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti u Vitezu

Objavljeno

Piše

Tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigla je optužnicu protiv Samira Nukića (2002.) iz Bihaća koji se tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Optuženi se tereti da je, sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja tragičnog stradanja osmero djece u Vitezu, koja su 1993. godine ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenoj djeci, javnim objavama na društvenoj mreži ‘Meta-Facebook’ sa korisničkog računa sa pripadajućim i identificiranim ID brojem, sa svog mobilnog telefona i svog korisničkog broja, upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti, da bi nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, ponovno više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama.

Na taj način, optuženi je, prema tužbenim navodima, izazvao uznemirenje kod osobe Ivana Garića, koji je jedan od preživjelih, a u spomenutom događaju su mu ubijeni sestra i brat i koji je osnivač udruge posvećene stradanju osmero djece u Vitezu, kao i drugih osoba, kojima je sporni govor mržnje koji je bio dostupan na društvenoj mreži kao i drugim medijima, izazvao uznemirenost i nelagodu prouzročenu navedenim komentarima i izjavama optuženog.

Optuženi se tereti da je javno podstrekao na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba s obzirom na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost, čime je počinio kazneno djelo – Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Oglas

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Nastavi čitati

BiH

Vlada FBiH zatražila od kantonalnih MUP-ova da se obave ljekarski pregledi policijskih službenika

Objavljeno

Piše

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog federalnog ministra unutarnjih poslova Rame Isaka, usvojila je zaključak kojim je od kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova zatraženo da u najkraćem roku obave ljekarske preglede svih policijskih službenika.

U zaključku je navedeno da se prilikom vršenja ljekarskih pregleda, koji trebaju biti okončani u najkraćem roku, a najduže za tri mjeseca, poseban fokus stavi na pregled psihičkog zdravlja policijskih službenika, prenosi N1.

Također, preporučeno je da se ljekarski pregledi policijskih službenika vrše u kantonalnim javnim zdravstvenim ustanovama.

U skladu s tim u budžetu za 2024. godinu planirana su i osigurana sredstva u iznosu od 220.000 KM za ljekarske preglede policijskih službenika Federalne uprave policije Federalnog MUP-a, a koji će početi uskoro.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Vozači, oprez: Udes kod petlje Butile, na terenu i Hitna pomoć

Objavljeno

Piše

Zbog saobraćajne nezgode otežano, preticajnom trakom, saobraća se na autoputu A-1 Jošanica-Butile, prije petlje Butile.

Kako javljaju čitatelji portala Radiosarajevo.ba u nesreći su sudjelovala dva vozila.Na terenu je i Hitna pomoć, a na ovom dijelu je došlo i do manjih saobraćajnih gužvi.

Nastavi čitati

BiH

Predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Marinko Čavara razgovarao s apostolskim nuncijem u BiH

Objavljeno

Piše

“Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara danas je razgovarao s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini, nadbiskupom Francisom Assisijem Chullikattom.

Predsjedatelj Čavara upoznao je papskog nuncija s aktualnom političkom situacijom u BiH i nadolazećim aktivnostima s ciljem realiziranja europske agende i ispunjavanja uvjeta za otvaranje pregovora o punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji. Predsjedatelj Čavara posebno se, s tim u svezi, zahvalio nadbiskupu Chullikattu na potpori koju Sveta Stolica kontinuirano pruža europskom putu Bosne i Hercegovine, kao i na zalaganju za ravnopravnost svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Tijekom susreta bilo je riječi i o odnosima Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na provedbu Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH.” (priopćenje iz Ureda predsjedatelja Zastupničkog doma Marinka Čavare)

Nastavi čitati

BiH

Halid Bešlić pred koncert u Brčkom: To je čaršija koja voli muziku

Objavljeno

Piše

Brčko će u naredni utorak, 5. marta, biti muzički centar regiona. Hiljade posjetilaca iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Hrvatske i Srbije uživat će u spektaklu legendarnog Halida Bešlića na Trgu mladih.

Koncerti Halida Bešlića su više od koncerata, a on bez problema puni najveće dvorane i stadione širom regiona. Muzika i pjesme su jednostavno njegov život. Spektakl 5. marta se održava povodom 24. godišnjice distrikta Brčko i u organizaciji Vlade Brčko distrikta, a ulaz je besplatan.

“Ja bez tebe ne mogu da živim”, “Miljacka”, “Prvi poljubac”, “Lavanda”, “U meni jesen je”, “Zlatne strune”, “Romanija”, “Dvadesete” samo su neki od hitova Bešlića koje će publika horski pjevati 5. marta.

-Nisam odavno bio u Brčkom. Publika može da očekuje moje najbolje izdanje, najbolje pjesme i dva sata dobre muzike. Pružit ću im kofer mojih hitova. Pjevat ću uz kompletan bend sa vrhunskim stejdžom i produkcijom. Brčko je čaršija koja voli muziku i zna šta je dobra muzika. Prve koncerte imao sam u Domu kulture u Brčkom. Na repertoaru će se naći i pjesma “Dvadesete” koja je posljednjih sedmica doživjela pravu ekspanziju u regionu, posebno u Srbiji. To je jedna lijepa pop pjesma koju su uradili momci iz benda “Okus meda” iz Bihaća. Poslije Brčkog nemam vremena za odmor i 9. marta nastupit ću u Gossau (St. Galen) u Švicarskoj, a publiku će prije mene zagrijati Amar Jašarspahić Gile. Nakon toga slijede koncerti u Varaždinu (13. mart) i Osijeku (16. mart) – kaže Halid Bešlić.

Oglas

Gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić sretan je što će na 24. rođendanu distrikta Brčko pjevati Halid Bešlić.

-Halid voli Brčko, Brčko voli Halida. Nije slučajno da je upravo on bio naš izbor da u utorak pjeva u našem gradu. Bešlić je omiljen među svim ljudima i, kada smo saopštili da će pjevati u Brčkom, svi su bili oduševljeni. Svi u našem gradu odbrojavaju dane do spektakla regionalne muzičke zvijezde. Dobrodošli su i svi ljudi dobre volje iz našeg okruženja, ali i iz susjednih država – kaže Zijad Nišić, gradonačelnik Brčkog.

Nastavi čitati

BiH

Danas sastanak stranaka koalicije u Mostaru

Objavljeno

Piše

Danas će se u Mostaru održati sastanak predstavnika političkih stranaka koalicije na razini Bosne i Hercegovine, a domaćin je HDZ.

Lider “Naroda i pravde” Elmedin Konaković izrazio je nadu da će biti napravljen iskorak uzimajući u obzir važnost puta BiH ka EU.

Radne grupe će prije toga podnijeti izvještaj o tome što su uradile u pripremi sastanka i eventualnim dogovorima.

Zakon o sukobu interesa manje je problematičan u ovoj fazi, a kada je riječ o zakonu o sudovima, on može trpjeti modifikacije, ali, kako kaže, ne odustaju od svojih zahtjeva, kazao je Konaković.

Oglas

Lideri SNSD-a, HDZ-a i stranaka “Trojke” iz Federacije BiH koju čine SDP, Narod i pravda i Naša stranka, prethodni sastanak imali su 8.veljače u Sarajevu, prenose mediji.

 

Izvor: BHRT

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Pretežno oblačno vrijeme, vjetar slab i umjeren

Objavljeno

Piše

U Bosni i Hercegovini će biti pretežno oblačno vrijeme. 

Lokalno može padati slaba kiša ili pljusak na području Hercegovine i jugozapadu Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera.

Povremeno jakih udara juga može biti na jugu Hercegovine i jugozapadu Bosne.

Oglas

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8, na jugu zemlje do 12, najviša dnevna između 12 i 17.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno vrijeme.

Najniža jutarnja temperatura zraka oko 7, a najviša dnevna oko 14, priopćeno je iz FHMZ-a.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Sastanak stranaka državne koalicije u utorak u Mostaru

Objavljeno

Piše

U utorak, 27. veljače, u Domu HDZ-a BiH (Ulica kneza Domagoja bb) s početkom u 15 sati održat će sastanak predstavnika političkih stranaka koalicije na razini BiH.

Fotografi i snimatelji mogu uzeti uvodne kadrove na početku sastanka, a izjave za medije planirane su u 16.30 sati, priopćeno je iz HDZ BiH.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Crna kronikaprije 4 sata

POČIVAO U MIRU BOŽJEM: Preminuo Ivo Gašić, posljednji ispraćaj u srijedu na groblju Zabilje

Proteklog petka, u 71. godini života, preminuo je Ivo Gašić. Ovaj ugledni Vitežanin ostavio je dubok trag u društvu, svojevremeno...

Sportprije 4 sata

LOKOMOTIVA – OSIJEK 1:0 Lokomotiva s igračem manje prošla u polufinale Kupa

LOKOMOTIVA je u polufinalu SuperSport Hrvatskog kupa. U četvrtfinalu je pobijedila Osijek 1:0, a gol za pobjedu je zabio Robert...

BiHprije 4 sata

Vlade FBiH dala prethodnu suglasnost za imenovanje članova Uprave Elektroprivreda HZHB

Vlada Federacije BiH danas je imenovala Pregovarački tim za vođenje pregovora za potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora elektroprivredne djelatnosti u Federaciji...

BiHprije 4 sata

Podignuta optužnica: Upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti u Vitezu

Tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigla je optužnicu protiv Samira Nukića (2002.) iz Bihaća koji se tereti za izazivanje nacionalne,...

Sportprije 4 sata

‘Rijeka ima igrača za hrvatsku reprezentaciju, nevjerojatno je podcijenjen. Cijena mu je narasla preko noći‘

Dinamo je na Maksimiru s 1:0 svladao Rijeku u susretu 24. kola SuperSport HNL-a. Zagrebačka je momčad bila taman dovoljno...

Događanjaprije 5 sati

U mjesecu ožujku započinje književna manifestacija “Andrićev portal” u Travniku

Ivo Andrić je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu iz oblasti književnost za roman “Na Drini ćuprija” koju je odlučio pokloniti...

BiHprije 7 sati

Vlada FBiH zatražila od kantonalnih MUP-ova da se obave ljekarski pregledi policijskih službenika

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog federalnog ministra unutarnjih poslova Rame Isaka, usvojila je zaključak kojim je od kantonalnih...

Društvoprije 9 sati

U Vitezu obilježena 32.godišnjica osnivanja ZP HVO Vitez

U Vitezu je danas 27.02.2024. u organizaciji Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Srednjobosanske županije, obilježena 32. obljetnica od osnivanja Zbornog...

Oglas
Oglas
LM