Connect with us

BiH

ČAVARA: Vratiti povjerenje među narode, bez promjene zakona izbori su bez smisla

Published

on

Godinu dana nakon potpisivanja sporazuma iz Mostara i dalje nemamo realizaciju drugog dijela dokumenta koji se odnosi na legitimno zastupanje, a pritom je jasno kako se u ovoj godini mora završiti proces promjene Izbornog zakona – u suprotnom izbori gube svaki smisao, upozorio je, između ostaloga, Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, u intervjuu za Večernji list. U kontekstu realizacije mostarskoga sporazuma ističe kako postoji dosta dobro razumijevanje od predstavnika EU-a i SAD-a te dodaje kako se bez dogovora ključnih aktera, prvenstveno predstavnika konstitutivnih naroda, ne može graditi pravna država u kojoj će postojati rješenja za mnoge probleme.

Večernji list: Godinu dana nakon potpisivanja sporazuma HDZ-a BiH i SDA u Mostaru, drugi njegov dio, onaj koji govori o promjeni Izbornoga zakona i legitimnom predstavljanju, i dalje nije realiziran. Što je razlog tomu?

– Nitko nije očekivao da ćemo obilježavati godišnjicu od potpisivanja sporazuma, nego da ćemo ga u roku od godinu dana realizirati. Nažalost, ne postoji spremnost supotpisnika Bakira Izetbegovića da bilo što radi po tom pitanju, odnosno po pitanju izmjene Izbornoga zakona sukladno presudi Ustavnog suda BiH. Došli smo u situaciju da godinu dana nakon potpisivanja sporazuma, odnosno nakon realizacije sporazuma za Mostar, drugi dio sporazuma, koji se odnosi na izmjenu Izbornoga zakona sukladno odluci Ustavnog suda o legitimnom zastupanju, nismo riješili. Ono što još više zabrinjava je nespremnost Stranke demokratske akcije da uopće dalje razgovara na način na koji je dogovoreno mostarskim sporazumom. Podsjetit ću, tada nije bilo problema oko toga da SDA sam pregovara i dogovora, potpiše, a sad bi željeli u razgovore oko izbornoga zakonodavstva uvući sve stranke koje participiraju s bošnjačke političke scene. Tako da je to apsolutno pokušaj izbjegavanja provedbe dijela mostarskoga sporazuma po pitanju Izbornoga zakona.

Večernji list: Predstavnici međunarodne zajednice su medijatori procesa i svjedoci potpisivanja. Znači li to kako će, zapravo, biti mnogo teže izbjegavati realizaciju drugog dijela sporazuma?

Advertisement

– Mislim kako postoji dosta dobro razumijevanje predstavnika međunarodne zajednice, a prvenstveno Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Nadam se da dobro razumiju situaciju u Bosni i Hercegovini i da bez dogovora ključnih aktera, prvenstveno predstavnika konstitutivnih naroda, ne možemo graditi pravnu državu u kojoj ćemo imati rješenja za mnoge probleme. Upitno je koliko je država u kojoj se ne provode odluke Ustavnog suda pravna država, odnosno koliko ona funkcionira. S druge strane, postoji varijanta da vam jedan brojniji narod krade prava, tj. krade prava Hrvatima. A onda nam kažu kako, evo, moramo dati da bi nam vratili naša prava koja su nam ukrali. To je isto kao da platite nekome tko je ukrao vašu stvar da vam je vrati. Prema tomu, s te pozicije ne možemo govoriti o bilo kakvom vraćanju ili davanju od Hrvata za bilo koju stvar koja pripada hrvatskom narodu. A to je pitanje izbora legitimnih predstavnika, što je jasno zapisano u Ustavu.

Večernji list: Ostalo je manje od pola godine do početka 2022. godine, one izborne. Smatrate li kako je to dovoljno da se usvoje promjene Izbornoga zakona?

– Mi moramo završiti u ovoj godini pitanje izbornoga zakonodavstva bez obzira na to kako bilo tko to promatrao. Jer, ako to ne završimo, ne možemo imati sljedeće godine izbore jer tada oni gube sav smisao. Jer imamo neustavan Izborni zakon i neprovedenu odluku Ustavnog suda BiH, imamo odluke iz Strasbourga koje isto tako nisu provedene. A pritom imamo mogućnost provesti i odluke iz Strasbourga i odluke Ustavnog suda BiH. Moramo graditi pravnu državu, moramo graditi demokratski poredak. Ako izbore ne možemo realizirati zbog nedostatka u Izbornom zakonu, zbog nemogućnosti provedbe ustavnih načela legitimnog zastupanja konstitutivnih naroda, onda je jasno kako ne možemo govoriti ni o uređenju države ni o napretku za sve njezine žitelje.

Večernji list: Kako gledate na situaciju u kojoj smo nedavno svjedočili usvajanju Rezolucije u Europskom parlamentu, a u kojoj se, nažalost, nije našla konstatacija o konstitutivnim narodima?

Advertisement

– Ja se ovdje ne bih složio te ne vidim nikakvu žalost, to je rezolucija kao rezolucija. Svake godine imamo nekoliko rezolucija. Rezolucija je poruka nekog tijela nekome, a pitanje je u trenutku donošenja je li ta većina, koja je donijela rezoluciju, imala potpuno prave informacije o tomu što se događa. Za mene je najvažnije ono što piše u Ustavu Bosne i Hercegovine, a to je ono što je i Ustavni sud BiH odlučio, i to više puta. Pa sjetimo se odluke iz 2000. godine kojom je Ustavni sud odlučio da su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine. Ponovno je to potvrdio u slučaju “Ljubić” kada je rekao da legitimno zastupanje konstitutivnih naroda mora biti ugrađeno u Izborni zakon i rješenja u tom zakonu. Ja tu ne vidim nikakve dvojbe. A da se sada bavimo bilo kakvom rezolucijom, to ništa ne znači ustavnopravnom poretku Bosne i Hercegovine.

Večernji list: Uostalom, a u kontekstu obveza, treba se sjetiti i izjave iz Bruxellesa kojom su se domaći politički predstavnici obvezali kako jedan narod drugom neće birati predstavnike.

– Netko je spremna ne poštovati odluke Ustavnog suda i odredbe Ustava. Onda je jasno kako ih bilo kakve izjave i bilo kakvi sporazumi manje pravne snage manje obvezuju. Moramo prvenstveno govoriti o stvaranju okolnosti za povratak povjerenja među narode koji čine Bosnu i Hercegovinu. To su konstitutivni narodi, oni je tvore. Moramo osigurati da svaki stanovnik, građanin ostvaruje prava, ali moramo i osigurati da konstitutivni narodi ostvaruju svoja prava koja su zapisana u Ustavu. To je pravna država. Na temelju takve pravne države možemo graditi i sigurnost i bolje uvjete za gospodarstvo, a samim time i uvjete za bolji život, ostanak i povratak državljana Bosne i Hercegovine.

Večernji list: Smatrate li kako je domaći dogovor ključ rješenja?

Advertisement

– Međunarodni predstavnici potenciraju, promoviraju i potiču dogovor. Evo, kroz mostarski sporazum oni su bili svjedoci sporazuma između predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Oni su motivirali i na neki su način jamstvo za provedbu toga sporazuma. Ali, evo, kao i uvijek, imamo dvolično ponašanje SDA te situaciju u kojoj ono što im, uvjetno rečeno, odgovara, provedu bez problema, dok se iz onoga što bi, uvjetno rečeno, trebalo ogovarati HDZ-u, a u stvarnosti odgovara svima jer je riječ o provedbi odluka Ustavnog suda, povlače.

Večernji list: Kakva je politička situacija u kontekstu Federacije, odnosno kada je riječ o odnosima stranaka koje čine većinu?

– Nedostatak povjerenja odražava se na sve razine vlasti. Sve one funkcioniraju u smislu sprečavanja potpune blokade. Znači, želja je da sustav funkcionira, ali, ako nema povjerenja na najvišoj razini, na rješavanju pitanja konstitutivnih naroda, jasno je kako je otežano dogovaranje i funkcioniranje. Vidite kako često nema kvoruma na Domu naroda, odnosno da Vlada Federacije BiH jednostrano nacionalno donosi odluke i to ne može doprinijeti stabilizaciji odnosa. Nadam se kako će se svi ti neki ratni ciljevi pojedinih umišljenih povijesnih uloga staviti po strani, a da ćemo se okrenuti realnom dogovoru i razgovoru za budućnost svih koji žele živjeti u Bosni i Hercegovini.

Večernji list: Kako gledate na tematiku ekonomskog oporavka, a posebice s obzirom na situaciju da imamo određene optimistične pokazatelje u prvom dijelu godine?

Advertisement

– Nadam se kako se neka predviđanja o novom valu najasen neće ostvariti. Znamo kako to umnogome otežava gospodarski rast i povratak na pretpandemijsko vrijeme. I nadam se većem rastu jer su gospodarstvenici sposobni u teškim okolnostima uvijek pronaći rješenja te vjerujem kako će naći i za ovu, ali da to neće poremetiti nove pandemijske mjere.

Izvor: vecernji.ba

 

Centralna.ba

Advertisement

Advertisement

BiH

PODACI KOJI NE ZANIMAJU VLAST Skoro 100 tisuća osoba odreklo se bh. državljanstva

Published

on

By

Državljanstva BiH se od 1. siječnja 1996. godine odreklo 99.991 osoba, najviše radi stjecanja državljanstva Njemačke, Austrije i Slovenije, podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH.

Državljanstva se u posljednje tri godine odrekla 8.991 osoba, a od početka ove godine 893, ali je u odnosu na prethodne u 2024. godini smanjen broj zahtjeva za prestanak državljanstva odricanjem, piše Avaz.

Najčešće se kao stvarni razlozi odricanja putovnice matične zemlje navode povoljniji radno-pravni status, pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, te studiranje u inozemstvu.

Prema podacima iz Ministarstva civilnih poslova, 2003. je bila godina u kojoj se najviše građana odreklo državljanstva, čak 9.125, a 8.344 je to učinilo godinu dana ranije. Pristojba za ispis iz državljanstva iznosi 800 KM, izuzev za one koji uzimaju državljanstvo neke od država bivše SFRJ, koji plaćaju pristojbu od 200 KM, prenosi Avaz.

Advertisement

Continue Reading

BiH

IMA 335.386 NEZAPOSLENIH OSOBA – ZAŠTO ONDA ZAPOŠLJAVAMO STRANE RADNIKE?

Published

on

By

Novi trend zapošljavanja stranih radnika nikako ne odgovara evidencijama prema kojim Bosna i Hercegovina ima 335.386 nezaposlenih osoba.

Ovo je zaključak sagovornika s kojima smo razgovarali, a saglasni su i u tome da, prema svemu sudeći, biroi za zapošljavanje preuzimaju ulogu zavoda za zdravstveno osiguranje.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH upravo se “iz prve ruke” suočio sa nedostatkom radnika te je njegova firma bila primorana zaposliti strance.

Smatra da je na našem tržištu veća potražnja od ponude te kako mnogi građani “crpe” zdravstveno osiguranje preko zavoda za zapošljavanje.

Advertisement

“Malo je aktivnih tražioca posla jer rade van države ili ‘na crno’. Mislim da je od tog broja već četvrtina u Njemačkoj, Austriji..”, napominje on.

A onda, dodaje, dolazi do situacija da i koji traže posao biraju jer žele manje zahtjevne poslove.

“Vi pošaljete zahtjev zavodima i oni vam pošalju spisak ljudi koji su na birou i vi ih zovete”, kaže Smailbegović za Klix.ba.

Navodi kako se neki radnici jave, ali da odustanu ili se uopšte i ne jave na oglase na posao. Jedina opcija su onda strani radnici, a u firmi gdje je Smailbegović zaposlen, ima ih oko 20.

Advertisement

“Nama stranci do unazad godinu dana nisu ni trebali pa niko nije te propise nije ni gledao. Procedure su kompleksne i duge, na svakom koraku možete izgubiti po mjesec dana do tri. Uglavnom to traje od osam do 12 mjeseci, a onda dosta njih i odustane”, pojašnjava Smailbegović.

Kaže da je imao sličnu situaciju gdje radnici zbog dugotrajnih procedura odustanu od posla. Smailbegović također napominje da neki od njih dođu, ali brzo pobjegnu u drugu zemlju.

Strani radnici se traže preko agencija te poslodavci rade online intervju, gledaju zanimanje, bračno stanje potencijalnog zaposlenika…

“Potpisivanjem zahtjeva za garantno pismo, poslodavac preuzima kompletan finansijski rizik ukoliko taj radnik sutra pobjegne te ga naši vlasti uhvate i smjeste u prihvatne centre. To je 100 ili 150 eura koliko košta njihov smještaj i sve to kompanija preuzima kao rizik. Zato mnoge kompanije i odustanu te se ne žele upuštati u to”, navodi Smailbegović.

Advertisement

Kako riješiti ovaj problem: dva su pravca

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić smatra da zvanični podaci zavoda za zapošljavanje daju pogrešnu ili još direktnije lažnu sliku o stanju nezaposlenosti.

Naročito, ako kompariramo ove podatke sa regionom: 88.327 nezaposlenih u Hrvatskoj, 375.793 nezaposlenih u Srbiji, 101.558 zaposlenih u Sjevernoj Makedoniji i 35.415 nezaposlenih u Crnoj Gori.

Čavalić za Klix.ba navodi kako ovi podaci pokazuju niz nelogičnosti te da je problem vjerovatno u našim statistikama.

Advertisement

“Tu se prvenstveno misli na evidencije zavoda za zapošljavanje. Mijenja se uloga zavoda za zapošljavanje i zavoda za zdravstveno osiguranje jer jedni preuzimaju aktivnosti drugih”, rekao je Čavalić.

Napominje da će se za nekoliko dana održati sjednica o Nacrtu zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba koji bi mogao riješiti to pitanje na način da se izdvoje aktivni i pasivni tražioci posla.

“Idealno bi bilo da se usvoji inicijativa da svaki građanin ima zdravstveno osiguranje. Neki građani dolaze iz drugih zemalja gdje uzmu recimo godišnji odmor da bi se prijavili na biro zbog zdravstvenog osiguranja. Imamo taj apsurd decenijama i sada je vrijeme da ga riješimo”, smatra Čavalić.

Po uzoru na susjednu Hrvatsku, fokus bi trebao biti na kontinuirane programe zapošljavanja, a ne da se oni rade nekoliko puta godišnje.

Advertisement

“Činjenica je da nedostaje radnika i to svi vidimo, ali zvanična statistika to ne prepoznaje. Imamo dvije stope koje se prate: registrirana i anketna. Anketna pokazuje daleko manji broj nezaposlenih i to je vjerovatno realnija slika”, navodi on.

Prema Anketi o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti je u prvom kvartalu ove godine iznosila 13,5 posto.

A kako Čavalić kaže, suština priče o zdravstvenom osiguranju je da se samo doda stav gdje se nabrajaju oni koji su korisnici zdravstvenog osiguranja te da se dopuni da su to” “i svi ostali građani FBiH”.

Na budžet koji iznosi više od sedam milijardi KM, na ovu stavku bi bilo utrošeno oko 50, 60 miliona pod uslovom da svi koriste zdravstveno osiguranje te godine, navodi Čavalić.

Advertisement

“U praksi bi to iznosilo dosta manje, oko nekih 30.000 miliona KM. Ja sam dobio informaciju da postoji oko 10 posto neosiguranih građana. To nije dobro, trebamo ih zaštiti”, pojasnio je zastupnik.

A potpise će Nacrt zakona o dopuni Zakona o zdravstvenom osiguranju u FBiH imati i od vlasti i opozicije, prema svemu sudeći. Problem je jer Vlada FBiH nije dala odgovor o ovome iako je prošao zakonski rok.

RS već odvojio aktivne i pasivne tražioce posla

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da smo trenutno u situaciji vidljive nezaposlenosti, sudeći prema statistici, ali pri traženju radnika – ne mogu se dobiti.

Advertisement

Navodi primjer kako je i sam tražio pomoćnog radnika za gradilište preko biroa za zapošljavanje. Javio se jedan zaposlenik koji je udaljen od mjesta rada, dok se ostali, koji su dobili kontakt, nisu ni javili.

“Mi smo iz socijalizma naslijedili koncept po kome je činjenica da je neko zaposlen i prijavljen uslov zdravstvenog osiguranja. U RS-u je to odvojeno tako da nije obaveza biti na zavodu za zapošljavanje dok u FBiH još uvijek nisu”, napominje on.

Podcrtava “nakaradan” sistem mjera aktivnog traženja posla te izdvaja primjer Crne Gore gdje su napravljeni centri za preobuku radne snage.

“Oni su obučavali ljude za potrebe tržišta”, pojašnjava Pavlović.

Advertisement

Imamo odsustvo takvih projekata aktivnih mjera zapošljavanja, a brojni ljudi nisu ni zainteresovani da rade, napominje on.

Smatra da je potrebno odvajanje aktivnih i pasivnih osoba koji traže posao te razdvajanje zdravstvenog osiguranja od biroa.

Vlada FBiH utvrdila isti problem

Vlada Federacije BiH je, čini se, razumjela problem nedostatka radne snage te su prije nekoliko dana utvrdili i uputili u procedure Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca.

Advertisement

Navode kako na evidencijama službi za zapošljavanje postoji određen broj nezaposlenih, ali da te osobe ipak ne traže posao nego su zavedeni samo zbog zdravstvenog osiguranja i drugih eventualnih socijalnih naknada.

Izmjenama i dopunama se propisuje da je kantonalna služba rješenje o radnoj dozvoli dužna donijeti u roku od najduže 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Zatim se dodaje i odredba po kojoj postupak i proceduru izdavanja radne dozvole strancu koji namjerava registrovati obrt propisuje Federalno ministarstvo, u roku od najduže 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Continue Reading

BiH

NEVRIJEME VAM JE OŠTETILO AUTOMOBIL? PRIJAVITE POLICIJI KAKO BI OD OSIGURANJA NAPLATILI ŠTETU

Published

on

By

Vozilo vam je oštećeno usljed jakog nevremena, kakvo je u subotu i nedjelju pogodilo brojne gradove BiH? Trebalo bi da se obratite nadležnoj policiji, gdje će vam napraviti zabilješku o pričinjenoj šteti, a sve u cilju dokaza da bi osiguravajuća kuća kod koje je automobil osiguran, mogla da vam nadoknadi štetu.

Uslov za nadoknadu štete, pojašnjavaju iz Udruženje osiguravajućih kuća, jeste da je auto kasko osiguran.

“Kada tražimo dokumentaciju, moramo imati na uvid od meteorološke stanice da je bio grad na nekoj teritoriji, pa onda da se desio taj nesretni slučaj. Tu ne mora biti policijski zapisnik, ali treba neka zabilješka kako bi građani mogli da predaju to, a da policija potvrdi da se to desilo na toj i toj lokaciji. Dakle, ako je automobil kasko osiguran, dovoljna je ta policijska zabilješka gdje se potvrđuje šta se desilo, šta je oštećeno. Led je jedan od rizika koji je pokriven osiguranjem”, pojašnjava za Nezavisne Bojan Popović, predsjednik Udruženja osiguravajućih kuća.

Continue Reading

BiH

Dijaspora BiH u prošloj godini poslala 5,26 milijardi maraka, 307 milijuna više u odnosu na godinu ranije

Published

on

By

Informacija da je samo prošle godine bh. dijaspora poslala iznos koji premašuje tri godišnja proračuna Sarajevske županije ili nešto manji od entitetskog proračuna Republike Srpske, najbolje ilustrira razmjere egzodusa iz Bosne i Hercegovine (BiH), kao i potrebe onih koji ostaju.

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupne doznake iz inozemstva prošle su godine iznosile rekordnih 5,26 milijardi maraka, što je bilo 307 milijuna maraka više nego prethodne godine. U 2021. godini ukupne doznake iz dijaspore iznosile su 4,35 milijardi maraka.

“Svake godine doznake dijaspore rastu, i to sigurno nije zato što dijaspora šalje više novca, već nažalost zato što naša dijaspora raste. I da, nažalost, doznake dijaspore su veće od izravnih stranih ulaganja,” kaže profesor Ermin Cero s Internacionalnog Burch univerziteta.

Dodaje da iznosi koje radnici iz BiH izdvajaju od svojih zarada u zapadnoj Europi i drugim dijelovima svijeta održavaju domaće gospodarstvo.
“Međutim, problem će nastati s drugom generacijom dijaspore, gdje će doznake vjerojatno biti smanjene iz više razloga – zbog manje emocionalne povezanosti s domovinom, gubitka izravnih obiteljskih veza, integracije te generacije u zemlju domaćina… To zahtijeva povećan angažman na identifikaciji faktora koji bi eventualno mogli kompenzirati očekivani pad,” ističe Cero, piše Avaz.

Advertisement

Slaže se s ocjenom da pitanje kako usporiti odlazak stanovništva gubi smisao u vremenima kada političari svako malo izazovu novu krizu, jer osnovni uzrok egzodusa iz BiH, koji se broji stotinama tisuća mladih, obrazovanih i sposobnih ljudi, više nema toliko veze s ekonomskom situacijom koliko s osjećajem nesigurnosti i besperspektivnosti.

Continue Reading

BiH

Za sutra najavljeno nestabilno vrijeme s mogućnošću pojave grada

Published

on

By

U ponedjeljak 24.6.2024. u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme s lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Moguća je i pojava grada. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 34°C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Povremeno su mogući pljuskovi s grmljavinom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 26°.

Continue Reading

BiH

Mostar domaćin konferencije Connecto 2024: Jačanje veza s dijasporom za ekonomski rast

Published

on

By

U Intera Tehnološkom Parku u Mostaru, u utorak, 25. lipnja, održat će se konferencija Connecto 2024.

Program konferencije započinje u 11 sati, a radi se o jedinstvenom poslovnom događaju koji će okupiti više od 260 poslovnih ljudi iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, iz 29 zemalja regije, Europe i svijeta.

Izjave za medije predviđene su u 10.30 sati, a novinarima će se obratiti Petar (Pero) Desnica, vlasnik Ruff Cyclesa iz Travnika (BiH) i Regensburga (Njemačka), međunarodni stručnjak za dijasporu iz Velike Britanije Loksan Harley, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto, gradonačelnik Mostara Mario Kordić te direktor INTERA Tehnološkog Parka Mostar Vedran Šimunović, najavili su organizatori.

Kako su pojasnili, cilj konferencije je kroz suradnju s dijasporom raditi na jačanju gospodarstva i privlačenju investitora iz dijaspore koji će uložiti u matičnu zemlju.

Advertisement

Na dan konferencije, nakon programa, održat će se B2B sastanci uživo, dok će se online B2B sastanci održati u srijedu i četvrtak, 26. i 27. lipnja.

Zajedno s INTERA Tehnološkim Parkom, organizatori konferencije CONNECTO 2024 su GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) kroz BOOST Projekt, sufinanciran od Europske unije i njemačke Vlade kroz projekt EU4DigitalSME, kao i Enterprise European Network (EEN).

Autor: Fena

Advertisement

Continue Reading

BiH

Općina Doboj Istok proglasila stanje prirodne nesreće

Published

on

By

Općina Doboj Istok proglasila je stanje prirodne nesreće zbog štete koju je grad veličine teniske loptice nanio usjevima, objektima i automobilima, rekao je danas direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla Zoran Jovanović.

Jovanović je rekao da grad koji je jučer u poslijepodnevnim satima padao ne pamte ni nastariji ljudi ovog kraja, a najviše štete nanio je općini Doboj Istok.

Oštećeni su poljoprivredni usjevi, voćnjaci, automobili, plastenici i krovovi stambenih objekata, rekao je Jovanović.

On je dodao da grad nije zaobišao ni ostala područja Tuzlanskog kantona – Gračanicu, Lukavac, dio Tuzle, Požarnicu, Živinice i ostale lokalne zajednice.

Advertisement

Jovanović je istakao da je gradonsoni oblak nanio veliku štetu dijelu Gračanice, te da prijave o šteti i dalje stižu i da komisije rade na procjeni

Izvor: BHRT/SRNA

Continue Reading

BiH

Promet pojačan prema jugu zemlje kao i na graničnim prijelazima

Published

on

By

Na putevima u Bosni i Hercegovini promet se odvija  bez vanrednih ograničenja, uz umjeren promet vozila. Izuzetak su dionice koje vode ka jugu zemlje, gdje je promet izrazito pojačan. U večernjim satima očekujemo intezivniji promet i na prilazima većim gradskim centrima.

Apeliramo na vozače da voze maksimalno opezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Savjetujemo i ostale učesnike u prometu da poštuju sve prometne propise.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je promet na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci. Dodatno, zbog održavanja manifestacije „Sveti Ivo“, večeras do 22 sata i sutra 24.06. (od 06 do 16 sati) zabranjuje se promet teretnih vozila i na dijelu puta od Crne Rijeke prema Banja Luci. Također, danas i sutra zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija i vangabaritnog tereta na teritoriji Srednjobosanskog kantona.

Zbog održavanja biciklističke utrke danas do 15 sati dolazi do etapnih obustava prometa na putnom pravcu Zavidovići- Banovići.

Advertisement

Sanacijski radovi aktualni su i na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Lukavac-Šićki Brod, Livno-Kamensko, Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Karuše), Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, Semizovac-Srednje, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova prometuje se usporeno.

Za večeras u 23 sata najavljen je polazak vangabaritnog tereta iz Zenice prema Tarčinu. Planirani dolazak na odredište je sutra ujuto u 5 sati. Molimo vozače da poštuju upute ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prijelazima: Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina, Doljani i Gabela Polje pojačana je frekvencija prometa na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na graničnom prijelazu Bosanski Brod duga je kolona putničkih vozila na ulazu u našu zemlju. I na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila je pojačan, ali su zadržavanja za sada do 30 minuta. Do kraja avgusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić).

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Veliki uspjeh bh. namjenske industrije u Parizu: Dogovoreni poslovi vrijedni desetine miliona KM

Published

on

By

Zajednički nastup bosanskohercegovačkih kompanija namjenske industrije na međunarodnom sajmu odbrane i sigurnosti bio je više nego uspješan za sedam bh. kompanija.

Riječ je o sljedećim kompanijama: Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Binas Bugojno, Pretis Vogošća, Tehnički remont Bratunac, BNT Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik i AC-Unity Goražde.Saradnja kompanija oba entiteta u Bosni i Hercegovini i zajednički nastupi traju već sedam godina i svake godine ostvaruju sve bolje rezultate. Vrijednosti svih dogovora, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prelaze desetine miliona KM.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je istakao iznimnu važnost nastupa na međunarodnim sajmovima, posebno zajednički nastup svih kompanija namjenske industrije iz Bosne i Hercegovine.Desetine sastanaka, obnove starih i dogovaranje novih poslova su još jednom pokazali da namjenska industrija BiH ima ogroman potencijal i da je ulaganje u njen razvoj od višestruke koristi. Uspjesi na prestižnim sajmovima, razgovori i novi ugovori povlače za sobom i nova upošljavanja koja potiču razvoj ekonomije i osiguravaju izvore prihoda stotinama porodica. Da uspjeh dolazi predanim radom pokazuje i BNT TMiH koji su potpisali dva nova ugovora vrijednosti oko 11 miliona KM, poručio je Lakić.Inače, Eurosatory je vodeći međunarodni sajam odbrane i sigurnosti koji se održava svake dvije godine u Parizu. Sajam je prvi put održan 1967. godine i od tada se razvijao u jedan od najvažnijih događaja u industriji odbrane i sigurnosti. Okuplja brojne izlagače iz cijelog svijeta, uključujući prozvođače vojne opreme, vladine agencije, prestavnike oružanih snaga i stručnjake iz sigurnosnog sektora. Ove godine je okupio 2.000 izlagača iz 41 zemlje, posjetilo ga je 62.000 posjetitelja iz 150 zemalja, a učestvovalo je 250 delegacija iz 56 zemalja.

Advertisement

Continue Reading

Najnovije vijesti

BiH1 sat ago

PODACI KOJI NE ZANIMAJU VLAST Skoro 100 tisuća osoba odreklo se bh. državljanstva

Državljanstva BiH se od 1. siječnja 1996. godine odreklo 99.991 osoba, najviše radi stjecanja državljanstva Njemačke, Austrije i Slovenije, podaci...

Središnja Bosna1 sat ago

Konjic spreman za Summer Fest 2024.

Od 5. do 7. srpnja u Konjicu će biti održan Summer Fest 2024., po šesti put u organizaciji Atletskog Kluba...

Društvo2 sata ago

U Vitezu održan veliki plesni i mažoret festival pod nazivom “LDF Dance fest”

Proteklog vikenda u Vitezu u kongresnoj dvorani FC BiH,održan je veliki plesni i mažoret festival pod nazivom LDF Dance fest,15.po...

BiH2 sata ago

IMA 335.386 NEZAPOSLENIH OSOBA – ZAŠTO ONDA ZAPOŠLJAVAMO STRANE RADNIKE?

Novi trend zapošljavanja stranih radnika nikako ne odgovara evidencijama prema kojim Bosna i Hercegovina ima 335.386 nezaposlenih osoba. Ovo je...

Sport2 sata ago

Najavljen tradicionalni 14. turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj

Župljani u iseljeništvu župe sv. Petra i Pavla u Brajkovićima najavljuju 14. tradicionalni turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj, u...

Društvo2 sata ago

“Da sam ja neko” Enisa Bešlagića ovoga ljeta u Travniku

Bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić posljednjih dana rasprodaje dvorane širom regije sa svojom predstavom “Da sam ja neko”, ovog ljeta predstava...

BiH2 sata ago

NEVRIJEME VAM JE OŠTETILO AUTOMOBIL? PRIJAVITE POLICIJI KAKO BI OD OSIGURANJA NAPLATILI ŠTETU

Vozilo vam je oštećeno usljed jakog nevremena, kakvo je u subotu i nedjelju pogodilo brojne gradove BiH? Trebalo bi da...

Središnja Bosna3 sata ago

Sinoć se na uočnicu sv. Ivi u Podmilačju okupio ‘najveći broj vjernika nakon Domovinskog rata’

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit Tomo Vukšić predslavio je misu uočnicu na vanjskom oltaru u Podmilačju, kojom je u nedjelju 23....

Advertisement
Advertisement
LM