Poveži se s nama

Vijesti

Busovača: Započele predizborne rekonstrukcije puteva?

Busovljaci već dugo nisu vidjeli strojeve na ulicama, nisu se divili projektima obnove insfrastrukture koja je, kao i u većini bh. gradova, više nego zastarjela, oštećena i koja daje odraz sredine za koju nitko ne mari.

Objavljeno

Busovljaci već dugo nisu vidjeli strojeve na ulicama, nisu se divili projektima obnove insfrastrukture koja je, kao i u većini bh. gradova, više nego zastarjela, oštećena i koja daje odraz sredine za koju nitko ne mari. Izbori se polako bliže, pa tako i infrastrukturni projekti ponovno postaju odlična alatka za pokazati narodu kako se gradi, kako se brine o svom gradu. Posljednjih dana na busovačkim ulicama koje su godinama mnoštvom rupa “uljepšavale” vozačku svakodnevnicu provode se rekonstrukcijski radovi koje možete pogledati i u foto galeriji ispd članka. Procijenite sami koliko vrijedni vam se čine ovi radovi i zašto se tek sada investira u rekonstrukciju infrastrukture. (Centralna.ba)

{igallery id=6423|cid=28|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Oglas

BiH

Radna posjeta Čovića i dužnosnika HDZ-a BiH gradilištu Južne obilaznice Mostara

Objavljeno

Piše

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je u pratnji federalne ministrice prometa i komunikacija Andrijane Katić, gradonačelnika Grada Mostara dr. Marija Kordića, direktora JP Ceste FBiH Ljube Pravdića obišao gradilište Južne obilaznice Mostara, točnije lokacije tunela „Novi“.

Ugovor za izvođenje radova na tunelu Novi, koji se nalazi u sklopu Južne obilaznice Mostara, između JP Ceste FBiH d.o.o Sarajevo i Konzorcija Hering d.d. Široki Brijeg i Azvirt Company iz Azerbejdžana, potpisan je 2022. godine, te se financira iz kreditnih sredstava Europske banke za obnovu razvoj (EBRD). Nadzor provode IGH d.o.o. Mostar, Integra d.o.o. Mostar i Divel d.o.o. Sarajevo.

Ugovoreni radovi na tunelu Novi obuhvaćaju kompletne radove na glavnoj i servisnoj cijevi, kompletnu trasu ceste ispred tunela, kompletan gornji stroj ceste s kolovoznom konstrukcijom i zatvorenih sustavom odvodnje na dionici od rotora Varda do ulaza u tunel Novi, uključujući i vijadukt Marijanovića Draga.

Projekt je ovo od strateškog značaja koji će svakako rasteretiti promet kroz Mostar, te modernom prometnicom povezati sa zapadnom Hercegovinom i Hrvatskom, a predviđeni rok završetka radova je prosinac 2024. godine.

Nastavi čitati

Događanja

U subotu i nedjelju “Sajam minirela” u Kreševu

Objavljeno

Piše

Sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja  jedinstvena je manifestacija u BiH koju organizira Udruga „Kreševski citrin“, a ovogodišnji se organizira 20. godinu zaredom.

Ove se godine očekuje 30-ak izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije.
Sajam će se održavati u holu Osnovne škole ”Dr. Boris Ćorić” Kreševo.

U razgledavanju kristala, fosila, dragog i poludragog kamenja iz BiH i zemalja regije posjetitelji će moći uživati 7.10.2023. (subota) od 10:00 do 18:00 sati, te 8. 10. 2023. (nedjelja) od 10:00 do 16:00 sati.

Pokrovitelj Sajma je Općina Kreševo, sponzori su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo financija ŽSB i Ministarstvo gospodarstva ŽSB, a partner je organizacija Alterural.

Organizatori pozivaju sve ljubitelje minerala da dođu i uživaju u svijetu koji im se otvara zahvaljujući ovoj manifestaciji, svijetu kristala za kojim mnogi tragaju cijelu godinu kako bi ih izložili upravo na ovom Sajmu.
Među njima su i brojni Kreševljaci svih dobnih uzrasta, počevši od školaraca do iskusnih tragača za kristalima kojima je bogato srednjobosansko škriljavo gorje, poput kreševskog citrina ali i hijalofana čija su nalazišta u Busovači jedinstvena u svijetu.

Nastavi čitati

Društvo

Dom zdravlja Kreševo dobio novi Ultrazvuk vrijedan 100 000 KM

Objavljeno

Piše

Danas je u radnoj posjeti u Kreševu boravio Ministar zdravstva ŽSB gosp. Anto Matić.

Osim ravnateljice Doma zdravlja Kreševo Olivije Vukoje-Bradara, Ministra su dočekali Radoje Vidović, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH i Renato Pejak, načelnik općine Kreševo.

Javna ustanova Dom zdravlja Kreševo s ponosom predstavlja najnoviju i iznimno vrijednu opremu koja će unaprijediti kvalitetu zdravstvene skrbi za naše pacijente. Radi se o ultrazvučnom aparatu vrijednom 100.000,00 KM koji će omogućiti brže, preciznije i sveobuhvatnije dijagnostičke usluge.

Nabava ovog vrijednog uređaja ostvarena je zahvaljujući donaciji Vlade Kantona Središnja Bosna i nesebičnom doprinosu obitelji iz naše zajednice. Ova obitelj, koja živi u Kreševu, duboko razumije važnost ulaganja u naše zdravstvo. Iako žele ostati anonimni, njihova velikodušna donacija u iznosu od 20.000,00 KM svjedoči o njihovoj predanosti unapređenju zdravlja u našoj općini. Njihova neopisiva gesta ljubaznosti i brige za zajednicu duboko nas je dirnula i značajno doprinijela nabavi i osuvremenjivanju opreme u našem Domu zdravlja, rekla je ravnateljica Olivija Vukoja-Bradara.

Novi ultrazvučni aparat nije samo izniman po svom financijskom značaju, već i po svojim tehnološkim mogućnostima. Opremljen je naprednom tehnologijom koja omogućava brže i preciznije dijagnosticiranje različitih zdravstvenih stanja. Ova tehnologija će ubrzati procese dijagnostike i omogućiti bolju brigu o pacijentima.

Nadalje, ovaj ultrazvučni uređaj spada u prestižnu seriju ultrazvučnih aparata i nudi raznolike mogućnosti. Posjeduje sonde i softverske predispozicije za razne preglede, uključujući ultrazvuk srca, ginekološki ultrazvuk, pregled krvnih žila, color doppler, abdomena, dojke te štitne žlijezde. Ova široka lepeza dijagnostičkih opcija omogućava pružanje sveobuhvatne skrb pacijentima, te time smanjile potrebe za slanjem na daljnje pretrage.

Osim novog aparata, Ministar Matić je obišao i radove na proširenju kapaciteta Doma zdravlja, a ravnateljica mu je prezentirala i druge aparate koji su nabavljeni u ovoj godini.

Nastavi čitati

Društvo

Mažoretkinje Busovača viceprvakinje Europe  u kategoriji formacija senior pom pon  

Objavljeno

Piše

Mažoretkinje „ HKD Napredak“ Busovača prošlog vikenda sudjelovale su na  Europskom ADA mažoret kupu.
Na Europskom ADA mažoret kupu nastupilo je preko 600 djevojaka iz Bosne i Hercegovine, Češke Republike, Slovenije i Hrvatske.
Kako je najavljeno, u subotu u 10,30 ispred Gallery Malla započeo je svečani defile svih sudionika uz limenu glazbu Trebnje koji su išli sve do Gradske sportske dvorane gdje se i održavao natjecateljski dio.
Natjecanje je trajalo dva dana u kategorijama formacija štap i pom pon te neformacijama štap pom pon kadeti, juniori i seniori, a konkurencija je bila zaista na nivou.
Mažoretkinje iz Busovače su u Busovaču donijele još jedan pehar u nizu, osvojile su srebrenu medalju u kategoriji formacija senior pom pon i srebro kadet duo pom pon te kadet solo pom pon i senior solo. Ostali plasmani su bili više nego dobri i motivacija za daljnji rad i napredovanje.
“Hvala svima koji nas podržavaju i prepoznaju naš rad, a posebno hvala roditeljima na povjerenju i podršci. “, izjavila je trenerica Dragana Bohutinski.
Nastavi čitati

BiH

Centar “Duga” obilježio 26 godina postojanja

Objavljeno

Piše

JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar “Duga” Novi Travnik danas, 3. listopada obilježio je 26. godina od osnutka i rada.

Centar Duga je osnovan s ciljem pružanja socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja djece i mladih s teškoćama u razvoju na stupnju lakog, umjerenog i teškog mentalnog oštećenja s pridruženim smetnjama, koja nisu bila uključena u obrazovni proces.

Ovaj jedinstveni centar u SBK u posljednje vrijeme prima sve više zahtjeva za smještaj korisnika i izvan našeg kantona. Sve je to rezultat predanog rada, stručnosti i ljubaznosti svih djelatnika.

Ove godine Centar se može ponositi da je, uz pomoć Hrvatske katoličke misije Zurich opremio dvije prostorije u postojećem objektu, sobu za senzornu integraciju i sobu za relaksaciju u vrijednosti od 25.000,00 KM. Svrha senzorne sobe je pružiti djetetu odgovarajuću senzornu stimulaciju u skladu s njegovim individualnim potrebama, ne zapostavljajući ni u jednom trenutku važnost jačanja vještima brige o sebi, razvoja i stimulacije motoričkih vještina. Cilj boravka djeteta u ovoj sobi je da probude uspavana čula, postignu adekvatan emotivni balans i vremenom pojača samoregulaciju. Pod relaksacijom podrazumijeva se svjesno odabrani podražaj ponuđen u ugodnom okruženju u kojem se stimuliraju čula i stječu iskustva uz pomoć svjetla, mirisa, zvuka i dodira.

Centar Duga posebno se ponosi sportskim postignućima svojih štićenika. Pored brojnih postignuća na domaćim i stranim terenima prethodnih godina , najnovije medalje osvojene su ove godine na međunarodnom natjecanju u Mostaru gdje je osvojeno sedam zlatnih, četiri srebrne i dvije brončane medalje u plivanju, atletici i stolnom tenisu.

Ovaj centar je bio i domaćin tri državna prvenstva u malom nogometu. Zahvaljujući sudjelovanju na sportskim natjecanjima djeca centra proputovala su brojne gradove i države.

Na samoj svečanosti prisustvovali su predstavnici političkog i javnog života Novog Travnika i Srednjobosanskog kantona, kao i roditelji i prijatelji štićenika centra Duga.

I poruka na kraju bi bila da “Samo zajedničkim djelovanjem i razumijevanjem potreba osoba s invaliditetom možemo podići kvalitetu njihovog života.”

Izvor: Drukčiji radio

Nastavi čitati

Svijet

Japan zabilježio najtopliji mjesec rujan ikada

Objavljeno

Piše

Japan je zabilježio najtopliji rujan u povijesti, objavila je meteorološka agencija te zemlje.

Japanska meteorološka agencija objavila je kasno u ponedjeljak da je prosječna temperatura u rujnu bila za 2,66 stepeni viša od prosječnih temperatura.

To je najviše od početka statistike 1898. godine, navodi agencija. Očekuje se da će se toplo vrijeme nastaviti tokom zime do veljače.

Anketa agencije na 914 lokacija širom zemlje otkrila je da je Japan zabilježio temperaturu od 35 stupnjeva Celzijusa ili više na 385 mjesta.

Temperature su nadmašile prethodni rekord iz 2012. godine, kada je živa porasla 1,51 stupanj iznad prosječnih rekorda.

Nastavi čitati

BiH

Drama u KCUS-u: Potukli se doktor Damir i medicinska sestra Merima

Objavljeno

Piše

Da u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) malo toga štima pod vodstvom Sebije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, brojni su primjeri.

Prekršajne prijave

U posljednje vrijeme događaju se i sukobi među radnicima. Kako saznaje “Dnevni avaz”, prošle sedmice, tačnije u srijedu, 27. septembra, došlo je do fizičkog sukoba između doktora i medicinske sestre!

Ova informacija za “Avaz” je potvrđena iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

 

– U srijedu, 27. septembra, policija je zaprimila dojavu da je došlo do sukoba između doktora D. K., rođen 1963. godine, i medicinske sestre M. R., 1990. godište. Protiv oba lica pokrenuta je prekršajna prijava zbog sukoba, prvo verbalnog, a potom fizičkog – rečeno je iz policije za “Dnevni avaz”.

Kolege svjedočile

Kako saznajemo, potukli su se doktor Damir K. i medicinska sestra Merima R.

Pljuštale su i uvrede, pa je u jednom trenutku Merima rekla doktoru Damiru da je “najobičnija seljačina”.

Također, saznajemo da je sukob prijavio zaštitar koji je svemu svjedočio.

Sukob su vidjele i ostale kolege Damira i Merime.

 U KCUS-u muk i mrak

Kao i u većini slučajeva do sada, upiti “Dnevnog avaza” upućeni pres-službi KCUS-a su uzaludni jer godinama nismo dobili odgovor na brojna pitanja i teme od velike važnosti za građane, pacijente…

Azra Dedajić, šefica Službe za odnose s javnošću KCUS-a, otišla je i korak dalje, pa je novinarima “Avaza”, svojim nekadašnjim kolegama, blokirala privatne brojeve mobitela.

Strahovlada Sebije Izetbegović, izgleda, nema kraja.

Nastavi čitati

Središnja Bosna

NOVI TRAVNIK: Danas 30.obljetnica stradanja Hrvata na Beginom brdu

Objavljeno

Piše

Povodom sjećanja na 18 poginulih branitelja HVO-a u Domovinskom ratu na Beginom brdu – Streljana, održat će se polaganje vijenaca i paljenje svijeća na središnjem Spomen obilježju (ispred zgrade općine), u utorak, 3. listopada 2023. godine s početkom u 17 sati.

Sveta misa za poginule branitelje služit će se u župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova s početkom u 18 sati.

Dana, 3. listopada 1993. godine na Beginom brdu u širem smislu oko sela Pribilovići došlo je do žestoke borbe između branitelja HVO-a i Armije BiH. Tog dana živote je izgubilo 18 branitelja HVO-a braneći svoje domve i živote svojih obitelji.

Na obilježavanju ove tridesete obljetnice biti će postrojene ratne zastave HVO-a iz Domovinskog rata, te vod Gardijske pješačke pukovnije.

Nastavi čitati

BiH

U četvrtak isplata mirovina za rujan

Objavljeno

Piše

U skladu sa Zakonom o mirovinsko invalidskom osiguranju (MIO) mirovine za mjesec rujan bit će isplaćene preko jedinstvenog računa riznice Federacije BiH u četvrtak, 5. listopada 2023. godine.

Najniža mirovina za rujan iznosi 538,27 KM, a zajamčena 642,40 KM. Najviša mirovina ostvarena prema Zakonu o MIO (Službene novine 13/18) iznosi 2.800 KM,  dok najviša mirovina ostvarena prema Zakonu koji je vrijedio do 1. ožujka 2018, iznosi 2.626,42 KM.

Prosječna mirovina korisnika samostalne mirovine, a kojih je na isplati za rujan 361.092, iznosi 675,44 KM.

Mirovinu za rujan primit će 440.974 korisnika, a ukupno potreban sredstva za isplatu iznose oko 268 milijuna KM, priopćeno je iz Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 2 sata

Radna posjeta Čovića i dužnosnika HDZ-a BiH gradilištu Južne obilaznice Mostara

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je u pratnji federalne ministrice prometa i komunikacija...

Događanjaprije 3 sata

U subotu i nedjelju “Sajam minirela” u Kreševu

Sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja  jedinstvena je manifestacija u BiH koju organizira Udruga „Kreševski citrin“, a ovogodišnji...

Društvoprije 3 sata

Dom zdravlja Kreševo dobio novi Ultrazvuk vrijedan 100 000 KM

Danas je u radnoj posjeti u Kreševu boravio Ministar zdravstva ŽSB gosp. Anto Matić. Osim ravnateljice Doma zdravlja Kreševo Olivije...

Društvoprije 3 sata

Mažoretkinje Busovača viceprvakinje Europe  u kategoriji formacija senior pom pon  

Mažoretkinje „ HKD Napredak“ Busovača prošlog vikenda sudjelovale su na  Europskom ADA mažoret kupu. Na Europskom ADA mažoret kupu nastupilo...

BiHprije 4 sata

Centar “Duga” obilježio 26 godina postojanja

JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar “Duga” Novi Travnik danas, 3. listopada obilježio je 26. godina od osnutka i rada. Centar Duga je...

Svijetprije 4 sata

Japan zabilježio najtopliji mjesec rujan ikada

Japan je zabilježio najtopliji rujan u povijesti, objavila je meteorološka agencija te zemlje. Japanska meteorološka agencija objavila je kasno u...

BiHprije 4 sata

Drama u KCUS-u: Potukli se doktor Damir i medicinska sestra Merima

Da u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) malo toga štima pod vodstvom Sebije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA,...

Središnja Bosnaprije 5 sati

NOVI TRAVNIK: Danas 30.obljetnica stradanja Hrvata na Beginom brdu

Povodom sjećanja na 18 poginulih branitelja HVO-a u Domovinskom ratu na Beginom brdu – Streljana, održat će se polaganje vijenaca...

Oglas
Oglas