- oglas -

Budimir primio Grganovića i Rajića, postoji li spremnost za rješenje uređenja Travnika?

Pročitajte i ovo

27-godišnji tiktoker poginuo tijekom snimanja videa. Pao je s litice

TikToker Edgar Garay poginuo je u dobi od 27 godina u padu s litice visoke 21 metar u Portoriku....

ILIJA CVITANOVIĆ (HDZ 1990): Hrvati u Srednjoj Bosni su HNS-ova najveća obveza – potrebno nam je više partnerstva i uvažavanja

Na današnjem Izbornom Saboru HNS BiH predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović govorio je o nužnosti njegovog postojanja. Sve dok...

Dinamovi navijači na Fejsu: Bravo za TV servisera i ekipu koja ga drži na klupi

DINAMO je na gostovanju u Koprivnici odigrao 1:1 protiv Slaven Belupa u utakmici 20. kola SuperSport HNL-a. Aktualni hrvatski...
- Advertisement -

Ponovno smo svjedoci intenzivnih pregovora o provedbi presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vezane uz ustrojstvo grada Mostara i sve to u režiji Ureda visokog predstavnika.

- Advertisement -

Mada nije baš uobičajeno pregovarati o presuđenoj stvari piše Rajić u priopćenju HSS-NHI-a Travnik. Za svaku je pohvalu ovakav angažman navedenog Ureda, jer očito mi nismo spremni provoditi niti odluke najviše sudske instance u našoj državi.

Želim ponovno napomenuti da je Travnik opet ostao zaboravljen. Za ustroj Travnika nema nikakve presude. Za to nema ni potrebe. Ali želim istaknuti da je ustavnim amandmanima na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine (Amandman broj XXV) i na Ustav Kantona Središnja Bosna (Amandman broj IX) regulirano da će Travnik kao sjedište ovog kantona biti ustrojen na istim načelima kao sjedište Hercegovačko-Neretvanskog kantona.

Načela koja su predviđena za grad Mostar u presudi Ustavnog suda BiH su potpuno jasna i u Travniku vrlo lako provediva. Travnik opet izgleda nije nikome interesantan u krugovima međunarodne zajednice. To me nešto posebno i ne čudi.

Međutim zabrinjava činjenica što neki koji pretendiraju na ekskluzivni legitimitet predstavljanja hrvatskog naroda niti ne nagovještavaju da im je Travnik, ne samo u prioritetu, nego su izgleda od njega već odavno digli ruke.

Sa takvom situacijom, mi u Općinskom odboru HSS-NHI Travnik se ne možemo pomiriti pa smo tražili pomoć od onih koji su spremni saslušati i eventualno pomoći.

Stoga smo se obratili Predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine gospodinu Živku Budimiru sa zamolbom da primi jedno izaslanstvo nas Hrvata vijećnika u Općinskom vijeću Travnik.

Ovim putem javno izražavam zahvalnost Predsjedniku Federacije g. Živku Budimiru što je 23.01.2013. godine primio izaslanstvo Općinskog vijeća Travnik u kojem smo bili gospodin Ivan Grganović, član HDZ 1990 i moja malenkost.

U izaslanstu je trebao još biti g. Goran Gučanin također viječnik ovog vijeća ispred Hrvatske liste za Travnik i član HSS-a koji je dao svoju punu potporu ovoj inicijativi, ali je iz objektivnih razloga bio spriječen nazočiti sastanku.

Nitko od vijećnika HDZ BiH nije bio spreman biti na ovom sastanku kod Predsjednika Federacije. Na tom sastanku gospodina Budimira smo detaljno upoznali sa problematikom potrebe provedbe ustavnih amandmana i pozitivno nas je iznenadila njegova spremnost da se aktivno uključi u njeno rješavanje.

Nakon dugo vremena čini mi se da smo konačno naišli na iskrenu želju kod nekog hrvatskog predstavnika koji obnaša visoku državnu funkciju u Bosni i Hercegovini da pomogne u provedbi ustavnih odredbi vezanih za Travnik.

Nema potrebe ponovno napominjati važnost Travnika kao kantonalnog pa i regionalnog centra. Samo ću ponoviti da ono što je Mostar u Hercegovini to je Travnik u Centralnoj Bosni. Tražimo pomoć da ne budu različita administrativna rješenja za ova dva regionalna središta. Nadamo se da smo konačno krenuli sa mrtve točke kada je u pitanju ustrojstvo Travnika. Bilo je i vrijeme. Skoro petnaest godina nije bilo onih koji su bili spremni pomoći nam.

Najnovije vijesti

27-godišnji tiktoker poginuo tijekom snimanja videa. Pao je s litice

TikToker Edgar Garay poginuo je u dobi od 27 godina u padu s litice visoke 21 metar u Portoriku....

ILIJA CVITANOVIĆ (HDZ 1990): Hrvati u Srednjoj Bosni su HNS-ova najveća obveza – potrebno nam je više partnerstva i uvažavanja

Na današnjem Izbornom Saboru HNS BiH predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović govorio je o nužnosti njegovog postojanja. Sve dok postoji bilo kakva mogućnost da...

Dinamovi navijači na Fejsu: Bravo za TV servisera i ekipu koja ga drži na klupi

DINAMO je na gostovanju u Koprivnici odigrao 1:1 protiv Slaven Belupa u utakmici 20. kola SuperSport HNL-a. Aktualni hrvatski prvak poveo je u 3....

TEŠKA PROMETNA NESREĆA NA A14: Život izgubili otac i dva sina

Tragična prometna nesreća desila se u Italiji na A14 u kojoj su život izgubili otac i njegova dva sina. Andrea Silvestrone , 49-godišnji sportaš, poznati...

SMART U POTPUNOSTI IZGORIO: Teška prometna nesreća na A3 – smrtno stradao vozač (63), nekoliko osoba ozlijeđeno

Jedna osoba je poginula, a nekoliko osoba je ozlijeđeno u prometnoj nesreći koja se dogodila na autocesti A3 u blizini Frankfurta. Autocesta je zbog...

Povezane vijesti