Poveži se s nama

Politika

Božinović najavio popuštanje mjera u Hrvatskoj od 1. lipnja, evo koji je uvjet za to

Objavljeno

POTPREDSJEDNIK vlade Davor Božinović i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite najavio je popuštanje mjera od 1. lipnja.

“S obzirom na to da zadnjih dana broj novozaraženih pada, Nacionalni stožer provodi pripreme za moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja nakon određenih testova koje planiramo provesti”, rekao je Božinović na sjednici vlade.

“Prvi je poslovni domjenak koji će se održati danas, a drugi je projekt svadba sa 120 sudionika 15. svibnja. Ako se utvrdi da nije bilo prijenosa zaraze, razmotrit će se popuštanje mjera za takve događaje”, dodao je.

Pohvalio se i testiranjem covid-putovnica

Božinović je na sjednici vlade rekao i da je Hrvatska prva članica Europske unije (EU) koja je uspješno obavila pilot-testiranje sustava digitalnih zelenih potvrda, tzv. covid-putovnica.

Oglas

“AKD (Agencija za komercijalnu djelatnost), koja je zadužena za izradu tehničkog rješenja, uspješno je obavila testiranje sa središnjim digitalnim pristupnikom te je potvrđeno da su sve ključne komponente hrvatskog sustava funkcionalne i spremne za početak izdavanja potvrda, koje je najavljeno za početak lipnja”, rekao je Božinović.

“Sustav uspješno generira QR kodove za sve tri vrste potvrda – o cijepljenju, testiranju i preboljenju – te razmjenu javnih ključeva s drugim zemljama članicama preko EU pristupnika”, kazao je.

Napravljena je i aplikacija za verifikaciju potvrda drugih država, a tehnička funkcionalnost sustava postignuta je, naglasio je, tri dana prije predviđenog roka.

Radna skupina vlade definirat će poslovna pravila za izdavanje potvrda građanima, uskladiti vizualni identitet potvrda sa zahtjevima EU, pripremiti komunikacijske i informativne materijale te ostale tehničke stvari oko primjene potvrda.

Oglas

Stožer donio četiri odluke na prijedlog županijskih stožera

Božinović je rekao da je Nacionalni stožer civilne zaštite od zadnje sjednice vlade donio četiri odluke na prijedlog županijskih stožera.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije na području Šibensko-kninske županije pojedine mjere su ublažene. Za Istarsku županiju primjena postojećih mjera produžena je do 17. svibnja, za Zagrebačku županiju od 23. svibnja, a za Osječko-baranjsku do 31. svibnja.

Inspektori su ukupno proveli 18.625 nadzora, a utvrđeno je i 171 kršenje mjera samoizolacije, rekao je, piše portal index.hr

Centralna.ba

Oglas

Oglas

Politika

Vučić: Bosna i Hercegovina za Srbiju je međunarodno priznata država

Objavljeno

Piše

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u srijedu kako Srbija poštuje međunarodno javno pravo i da je Bosna i Hercegovina za Srbiju međunarodno priznata država.

“A to što se BiH otvoreno antisrpski postavlja i što donose odluke protiv jednog naroda, čak i jednog od svoja tri konstitutivna naroda, to je njihova stvar, u to nećemo ulaziti”, rekao je Vučić koji boravi u New Yorku gdje će Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak razmatrati prijedlog rezolucije kojom bi se podsjetilo na žrtve genocida počinjenog 1995. nad Bošnjacima u Srebrenici.

Vučić je dodao da Srbija neće mijenjati svoje stajalište po pitanju poštovanja normi međunarodnog javnog prava, jer je to, prema njegovim riječima, jedino svijetlo oružje koje trenutačno imaju u rukama.

“Mi nismo genocidan narod i to je jedino što hoće izvući kao zaključak, a onda će dva dana nakon toga razni naši tobožnji prijatelji koji će glasati ‘za’ nešto pitati i hvaliti Srbiju i reći mi dolazimo surađivati. Sve te dječje igre će pokušati, ali srpski narod nikada neće zaboraviti kako su se ponašali i kako se ponašaju u ovom trenutku”, rekao je srbijanski predsjednik u razgovoru za Radioteleviziju Srbije.

Oglas

Uoči sutrašnje sjednice Opće skupštine UN-a na kojoj bi se trebalo glasati o predloženoj rezoluciji o Srebrenici objavljen je video spot s porukom da Srbi nisu genocidan narod na kojem je srbijanska zastava te grbovi Srbije i Republike Srpske.

“Mi nismo genocidan narod. Pamtimo. Ponosne Srbija i Srpska”, objavili su na Instagramu, odnosno društvenoj mreži  X predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izaslanstvo Srbije predvođeno predsjednikom Aleksandrom Vučićem boravi u New Yorku gdje će u četvrtak prisustvovati zasjedanju Opće skupštine UN-a na kojem će se raspravljati o rezoluciji o genocidu Srebrenici a čija je najava u Srbiji i Republici Srpskoj izazvala ogorčenje jer njihovi čelnici tvrde kako im se time pokušava nametnuti kolektivna krivica za ratne zločine, iako se u nacrtu dokumenta ne spominje niti jedan narod ili država.

Vučić je uoči sjednice istaknuo da će se boriti bez obzira na sve poteškoće i razočarenja s kojima će se suočiti uoči zasjedanja Opće skupštine UN-a a tijekom dana imao je brojne sastanke sa stalnim predstavnicima Ujedinjenih naroda tijekom kojih je upozoravao  o  štetnim posljedicama donošenja ove rezolucije na odnose u regiji.

Oglas

Uoči puta u New York Vučić je zatražio blagoslov od patrijarha srpskog Porfirija a molitvi u Hramu Svetog Save nazočio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U rezoluciji kojom bi se ako bude prihvaćena 11. srpnja ustanovio bi se kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici navodi se samo potreba za trajnim sjećanjem na žrtve srebreničkog genocida na temelju činjenica sadržanih u presudama međunarodnih sudova koji je za taj zločin osudio pojedince.

Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Sazvana XII. sjednica Sabora Kantona Središnja Bosna

Objavljeno

Piše

Predsjednik Sabora Kantona Središnja Bosna Dražen Matišić saziva

XII. sjednicu Sabora Kantona Središnja Bosna za dan 04. lipanj 2024. godine (utorak ) u 10,00 sati u prostorijama Sabora Kantona Središnja Bosna u Travniku, Aleja Konzula- Meljanac bb.

DNEVNI RED

1. Prijedlog zakona o korištenju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade te upravljanju zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade
2. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Srednjobosanskog kantona
3. Inicijativa za vjerodostojno tumačenje Zakona o porezu na promet nekretnina
4. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona
5. Odluka o davanju prethodne suglasnosti JU Bolnici Travnik za davanje konačne suglasnosti za rekonstrukciju prometnice
6. Informacija o provođenju Okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH za 2022. godinu
7. Informacija o provođenju Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH za 2022. godinu

Oglas

Nastavi čitati

Politika

TRAVNIK: Sazvana 45. sjednica Vlade Kantona Središnja Bosna

Objavljeno

Piše

45. sjednica Vlade Kantona Središnja Bosna bit će održana u četvrtak, 23. svibnja 2024. godine, s početkom u 9 sati, u prostorijama Vlade Kantona Središnja Bosna u Travniku.

Na sjednici je predložen sljedeći

DNEVNI RED

1. Zapisnik s 44. sjednice Vlade Kantona Središnja Bosna – tajnik Vlade
2. Smjernice ekonomske i fiskalne politike Kantona Središnja Bosna za razdoblje 2025. – 2027. godina – Ministarstvo financija
3. Izvješća o radu i poslovanju bolnica kojima je osnivač Sabor Kantona za 2023. godinu – Ravnatelji bolnica
a) Hrvatska bolnica „Dr. fra. Mato Nikolić“, Nova Bila
b) Opća bolnica Bugojno
c) Opća bolnica Jajce
e) Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik
f) Bolnica Travnik
4. Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o dodjeli koncesije privrednom društvu „LIV elektronik“ d.o.o. Sarajevo – Ministarstvo privrede
5. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku stalnih sredstava za potrebe škola – Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta
a) za zamjenu stolarije u OŠ „Voljevac“, Gornji Vakuf – Uskoplje
b) za zamjenu prozora u OŠ „Guča Gora“, Guča Gora
c) za rekonstrukciju krova i limarije u OŠ „Mehurići“, Mehurići
6. Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za visoko obrazovanje za akademsku 2023./2024. godinu (za mjesec travanj) – Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta
7. Prijedlog odluke o izdvajanju i raspodjeli sredstava iz Proračuna Kantona Središnja Bosna za 2024. godinu s pozicije „Tekući transferi neprofitnim organizacijama – udrugama branioca“ – Kantonalna uprava za branitelje
8. Prijedlog odluke o izdvajanju i raspodjeli sredstava iz Proračuna Kantona Središnja Bosna za 2024. godinu s pozicije „Tekući transferi neprofitnim organizacijama – za izgradnju i uređenje spomen obilježja“ – Kantonalna uprava za branitelje
9. Prijedlog odluke o izdvajanju i raspodjeli sredstava iz Proračuna Kantona Središnja Bosna za 2024. godinu s pozicije „Tekući transferi neprofitnim organizacijama – za manifestacije, obilježavanje značajnih datuma i sportske aktivnosti“ – Kantonalna uprava za branitelje
10. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti školama za ugovore o djelu za obavljanje poslova upražnjenih radnih mjesta za školsku 2023./2024. godinu – Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta
11. Prijedlog odluka o davanju suglasnosti za nabavku roba i usluga za potrebe Općinskog suda u Jajcu – Ministarstvo pravosuđa i uprave
a) za nabavku stolica i klupa
b) za nabavku unutarnje stolarije
12. Prijedlog odluka o davanju suglasnosti za nabavku roba i usluga za potrebe MUP-a – Ministarstvo unutarnjih poslova
a) za reviziju projekta izgradnje zgrade PS Fojnica
b) za rušenje zida i izgradnju zaštitne ograde s kapijom ispred PS Travnik
13. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za plaćanje računa za usluge medicinskog vještačenja – Kantonalna uprava za branitelje
14. Suglasnost za nabavku kancelarijskog namještaja za potrebe Stručne službe Vlade – Stručna služba Vlade
15. Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za raskidanje Ugovora o koncesiji za izgradnju, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje fotonaponske elektrane na lokalitetu „Kremenik“, općina Kreševo – Ministarstvo privrede
16. Suglasnost za sklapanje ugovora o djelu za potrebe Kantonalne uprave za civilnu zaštitu – Kantonalna uprava za civilnu zaštitu
17. Suglasnost za sklapanje ugovora o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa za potrebe Ministarstva zdravstva i socijalne politike – Ministarstvo zdravstva i socijalne politike
18. Inicijativa za pridruživanje Kantona Središnja Bosna Savezu Alpe – Jadran „Alpe -Adria – Allianz, AAA – Ministarstvo privrede

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Ministrica pravosuđa i uprave Kantona Središnja Bosna, Božana Petrović, na obilježavanju Dana općine Bugojno

Objavljeno

Piše

Ministrica pravosuđa i uprave Kantona Središnja Bosna, Božana Petrović, nazočila je obilježavanju Dana općine Bugojno.

Nakon prigodnog obraćanja načelnika općine Bugojno, uslijedio je prigodan kulturno-umjetnički program, nakon kojeg je ministrica Petrović uputila čestitku u direktnom prijenosu:

“Čast mi je što sam ovdje s vama, u ime članova Vlade i u svoje osobno ime, te želim iskoristiti prigodu da vam čestitam ovaj važan jubilej. Gledajući mladost Bugojna u bogatom kulturno-umjetničkom programu, možemo biti sigurni da Bugojno ostaje u sigurnim rukama budućih naraštaja. Pratim rast i razvoj Bugojna i sretna sam jer vidim da ova naša Vrbaska regija ima dušu. Kao ministrica iz susjedne općine, uvijek ću se odazvati na ovakve prigode,” poručila je Petrović.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Ministar Sedžad Milanović ugostio delegaciju Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini

Objavljeno

Piše

U petak je u sali Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona, ministar Sedžad Milanović održao sastanak sa delegacijom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, tačnije sa dužnosnikom u Ekonomskom odjelu, zaduženim za sektore energetike i okoliša, gospodinom Markom Handloffom i ekonomskim asistentom pri Ambasadi, gospodinom Emilom Ahmagićem.

Cilj ove posjete Travniku i Ministarstvu privrede jeste pobliže upoznavanje sa situacijom na terenu i prioritetima kantonalnih vlasti iz navedenih oblasti.

Na ovom sastanku razgovaralo se o relevantnim planovima i projektima u koje je direktno uključeno Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona.

Vlada SBK/KSB

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Schmidt Dodiku: Doći ću u Laktaše da popijemo šljivovicu zajedno! Do tad, ja sam visoki predstavnik!

Objavljeno

Piše

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, gostovao je u Centralnom dnevniku na FACE TV kod Senada Hadžifejzovića, gdje je odgovorio predsjedniku RS Miloradu Dodiku na priče o secesiji.

Katastrofa u BiH se neće desiti! Odlučni smo da reagujemo. Međunarodna zajednica štiti BiH! Ako bi Dodik išao u pravcu secesije, to bi bilo vrlo jasno kršenje Dejtonskog sporazuma i bilo bi mu bolje da to ne radi. Uvjeren sam da su zemlje potpisnice Dejtona jako ozbiljne i da one sve ovo imaju na umu. Činjenica je da je u Srebrenici bio genocid!”.

Na pitanje Hadžifejzovića šta se desilo u UN-u pa je tamo bio uživo, a ne putem online veze, Schmidt je odgovorio:”Svi koji žele iz toga izvući neku priču, neka pogledaju situaciju na terenu. Situacija je takva je Dejtonski sporazum dio postojanja BiH, a samim tim i mene!”.

Oglas

Dao je mišljenje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te spominjanje ukidanja entiteta.Ne mislim da postoje planovi da se ukidaju entiteti u BiH! Mi štitimo Dejtonski sporazum!“.

Je li Dejton upitan, bilo je naredno pitanje upućeno Schmidtu, koji je odgovorio:

Oglas

Dejton je nedodirljiv, to sam čuo i od ostatka međunarodne zajednice. I Srbiji treba biti jasno kako stvari stoje. Puno je emocija, situacija je vrlo zagrijana, ali Dejton ostaje tu gdje jeste i svi imaju obavezu da idemo u bolju fazu provedbe Dejtona”.

Na pitanje šta poslije usvajanja Rezolucije i očekuje li katastrofu koju najavljuje Dodik, odgovorio je:

Katastrofa se neće desiti! Rekao sam da međunarodna zajednica i ja imamo instrumente, a to su instrumenti Dejtona i ako bude poteza koji budu vodili ka raspadu zemlje – reagovat će se! Dejtonski sporazum je ponudio rješenje događaja, a moj zadatak je da štitim Dejton. Imamo crvene linije i ko god ih pređe mora biti svjestan posljedica”.

Može li jedna od posljedica biti zabrana izlaska na izbore za Dodika, bilo je naredno pitanje Hadžifejzovića.

Oglas

“Ne bih išao putem demonizacije RS-a i politike u RS-u!”, odgovorio je Schmidt.

Da li ovakva BiH uopće može u EU ili će na tom putu Dejton morati biti ukinut pa da u EU uđemo kao briselska BiH, pitao je Hadžifejzović.

“Morat će se donijeti neke dopune i izmjene Dejtonskog Ustava. BiH ima dobru pomoć međunarodne zajednice i oni očekuju da zemlja ima svoj suverenitet na putu na Evropi”, odgovorio je Schmidt.

Za kraj razgovora Schmidt je poručio da je stanje u BiH mnogo bolje nego što to neki ljudi žele predstaviti, a što se tiče odlaska iz BiH sa funkcije visokog predstavnika rekao je:

Oglas

“Moja funkcija treba postojati sve dok ne budu ispunjeni uslovi iz programa 5+2. Nadam se da idemo putem europskih integracija i da ću biti u prilici prihvatiti poziv iz Laktaša da dođem tamo i popijem šljivovicu – ali u tom slučaju bih tamo otišao kao turista. Do tada, ja sam visoki predstavnik”, dodao je Schmidt.

Nastavi čitati

BiH

Čavara: Zatvoreni su mi bankovni računi, dva mjeseca već ne mogu primiti plaću

Objavljeno

Piše

Uzrok političke nestabilnosti u Bosni i Hercegovini je visoki predstavnik Cristian Schmidt, smatra Marinko Čavara.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma u PS BiH Marinko Čavara gostovao je u BHT1 Uživo, a odmah je upitan o američkoj crnoj listi.

– Hoću li ja možda završiti na crnoj listi jer sam vas ugostio – upitao je voditelj Čavaru na početku na što je on rekao: “S punim ponosom kažem da sam sve radio u skladu s Ustavom, a te liste me ne zanimaju, to pokazuje samo odnos prema državi BiH, kao i oni koji likuju jer sam ja na toj listi”, kazao je Čavara.

Upitan zašto je na crnoj listi kaže da je to “prvenstveno zbog spinovanja u vrijeme dok se pregovaralo o izbornom zakonu”.

Oglas

– Oni koji su govorili o blokadama su blokirali, a ne ja, u prvom redu SDA i oni koji su mislili da Federacija BiH i BiH pripadaju njima. Nakon pokušaja ubojstva 2017. godine to je bio logičan slijed – kazao je.

Upitan je o neisplati plaće i kazao je da je to “njegovo temeljno ljudsko pravo”.

-Netko, bez obzira koliko se zaklinjao u ljudska prava, to radi, zabranili su bankama da nam otvori račun, a zakoni u BiH omogućuju bankama da vam bez obrazloženja zatvori račun. Ja već dvije godine nemam nikakve bankovne kartice, a već dva mjeseca nemam ni račun. Za sada nema načina da se isplati plaća meni, tužiteljici Dijani Kajmaković, članici Predsjedništva Cvijanović – kazao je Čavara dodavši da je to “apsolutno neprihvatljivo”.

Ocjena funkcioniranja vlasti na razini BiH od strane Čavare je takva da je, kako kaže, pitanje -tko upravlja procesima u BiH.

Oglas

– Političari ne upravljaju u BiH, dokaz za to je kada smo mi pripremili niz načina kako se dogovoriti, kada smo usvojili neke zakone koje je EU tražila, imali smo pozitivne signale od EU, i onda visoki predstavnik nametne promjene Izbornog zakona, a znao je kakve će biti reakcije. Apsolutno je neprihvatljivo da u jednoj demokratskoj državi imamo nekoga tko ničim izazvan nameće pravila. Pitanje je što smo dobili time, ali nakon vremenskog odmaka vidimo da je Schmidt najveći krivac za ovu političku situaciju – kazao je Čavara.

Podsjetio je Čavara i na 2001. godinu, ukidanje Hercegovačke banke i tome slično.

– Jasno je da postoji jedan remetilački čimbenik izvana koji ne želi da stvari u BiH funkcioniraju i da se dogovaramo – kazao je Čavara i dodao da Schmidt nije trebao mijenjati Izborni zakon na način kako ga je mijenjao.

-Vidimo koliko je sreće Željko Komšić donio i bošnjačkom narodu i Bosni i Hercegovini. Ne možemo govoriti o integritetu izbornog procesa bez toga. Onda smo dobili kaos – kazao je Čavara.

Oglas

Komentirao je i Rezoluciju o Srebrenici.

-Toliko godina je prošlo. Zar mi trebamo živjeti u ratnom vremenu gdje tri naroda imaju tri istine. Imamo sudske presude o genocidu, pa što treba više – zapitao se Čavara i dodao kako on nikada kao parlamentarac nije “predstavljao svoje interese ili interese stranke nego samo interese države BiH”.

Upitan je i o situaciji na javnom servisu. Kazao je kako je “teško istresti rješenje iz rukava”. Potom je prozvao Federalnu televiziju kazavši kako je nedopustivo da ta televizija 18 godina funkcionira ovako kako funkcionira. “To je za tužiteljstvo”, kazao je Čavara i dodao da takav način rada očito ima “političku zaštitu”.

– Moramo se vratiti na početke i tražiti rješenje. Devijacije koje smo do sada imali u sistemu nedopustive su… Nije čudo da imamo i druge devijacije kao što su zadržavanje sredstava i tome slično – kazao je Čavara.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Predsjednica Bradara na MAMF konferenciji: Sretna majka znači funkcionalno društvo

Objavljeno

Piše

Predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, podržala je sedmo izdanje Konferencije za mame – MAMF, održano u Domu mladih centra Skenderija u Sarajevu.

MAMF okuplja prekrasne žene koje žele napraviti utjecaj, biti podrška i kreirati bolje društvo. Kroz radionice, predavanja stručnjaka i interaktivne sesije, MAMF pruža informacije o odgoju, ljepoti i zdravlju, poslovnim prilikama te mentorstvo od strane uspješnih žena koje dijele svoje iskustvo i priče.

“Vaša borba nije samo borba za majke, nego za opstanak i napredak cijelog društva. Sretna i zadovoljna žena znači sretnu obitelj, a potom i funkcionalno društvo. Ponosna sam vidjeti među vama uspješne gospodarstvenice, poduzetnice, umjetnice, menadžerice i hrabre muškarce koji itekako imaju što reći na temu odgoja,” rekla je Bradara, naglasivši važnost društvene podrške za žene te dodala:

“Ove ste godine, koliko sam upratila, nadmašile same sebe programom i organizacijom i na tome vam iskreno čestitam. Jer, opet kažem, moj osobni cilj i nadanje je da ovaj događaj iskoristite kako biste poslale poruke snage i ponosa, pomogle ženama te otvoreno porazgovarale o problemima.”

Oglas

Osnivačica događaja, Meliha Mulahalilović Žiško, istaknula je da je MAMF s godinama rastao i postao prepoznatljivo mjesto susreta i dobre energije.

“Organiziramo MAMF jer želimo stvoriti mjesto gdje mame mogu dijeliti svoje priče i podržavati se. Kroz MAMF je prošlo mnogo žena koje imaju zajedničku snagu da budu majke, supruge, domaćice i poslovne žene,” naglasila je Mulahalilović Žiško.

Konferencija je, osim radionica i panela, imala i sajamski dio, pružajući sudionicama priliku za networking i razmjenu iskustava.

 

Oglas

 

 

 

 

Oglas

 

 

 

Oglas

Nastavi čitati

BiH

U ovim će općinama biti uvedeni skeneri za lokalne izbore

Objavljeno

Piše

Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici odluku o primjeni pilot projekta za Lokalne izbore u BiH, koji su zakazani za 6. listopad ove godine.

Ona podrazumijeva uvođenje skenera i novih tehnologija na pojedina biračka mjesta, u cilju transparentnosti izbornog procesa i sprječavanja izborne krađe.

Prema toj odluci, pilot projekt, provest će se na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica, a lokalne zajednice koje su izabrane za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu su: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik.

Obrazlažući ovu odluku, iz Središnjeg izbornog povjerenstva, podsjetili su da će se na dan izbora provesti tri glavna pilot projekta.

Oglas

Prvi se odnosi na autentifikaciju birača i transmisija rezultata – provjera identiteta birača pomoću biometrijskih podataka i online prijenos rezultata izbora. Pod dva, to su optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića – korištenje tehnologije za brzo i precizno brojanje glasova. Pod tri – biometrijska identifikacija i autentifikacija birača – dodatna sigurnosna mjera koja uključuje biometrijske podatke birača, pojasnili su iz SIP-a BiH.

Realizacija ovih projekata, podsjećamo, podržana je od strane Izaslanstva Europske unije, koja je osigurala potrebnu opremu i softverska rješenja, a tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje su upravo odnose na uvođenje skenera i novih tehnologija, nametnuo je Christian Schmidt, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan od strane Vijeća sigurnosti UN-a.

Pored ove teme, iz SIP BiH podsjetili su i da je ostalo još sedam dana za političke stranke i nezavisne kandidate da podnesu prijave za sudjelovanje na lokalnim izborima, pišu “Nezavisne novine”.

Rok za podnošenje prijava za ovjeru sudjelovanja ističe 25. svibnja  u 16:00 sati, napominju iz SIP-a.

Oglas

Od trenutka kada su raspisani izbori u BiH, 290 političkih stranaka i nezavisnih kandidatadosad je predalo zahtjeve za otvaranje korisničkog naloga za pristup online portalu e-izbori.

Radi se 113 političkih stranaka, 163 nezavisna kandidata, 12 nezavisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina, dva udruženja građana – kandidiranje nezavisnog kandidata pripadnika nacionalnih manjina, navode iz SIP-a BiH.

Kažu da su do današnjeg dana tri nezavisna kandidata u potpunosti završila proces podnošenja prijave, odnosno da su osim elektronskog slanja prijave izvršili i obavezu dostavljanja originalne dokumentacije u sjedište SIP-a BiH.

SIP BiH neće objavljivati pregled političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji su podnijeli zahtjev za otvaranje korisničkog računa ili prijavu prije isteka roka za podnošenje prijava za ovjeru sudjelovanja na Lokalnim izborima 2024. godine, dodali su.

Oglas

Podsjećaju da se prijava za ov

za ovjeru političkog subjekta i prijave kandidata i kandidatskih lista, podnose isključivo elektronski, putem online portala SIP BiH “e-izbori”, ali i da to ne oslobađa političke subjekte da originalne dokumente dostave osobno u sjedište SIP-a prije isteka roka za podnošenje prijava.

Prijava za ovjeru političke stranke ili nezavisnog kandidata, pored ostalog, mora da sadrži i broj računa političke stranke, odnosno nezavisnog kandidata za financiranje izborne kampanje, kao i izvještaj о prometu posebnog računa za financiranje troškova izborne kampanje, u skladu sa članom 15.1d stavkom (1) Izbornog zakona BiH (izvodi banke sa računa ili analitička kartica banke),naveli su iz Povjerenstva.

Ova stavka je posebno važna zbog Srpske demokratske stranke (SDS), koja se prijavila na izbore, ali kojoj je bankovni račun ugašen zbog američkih sankcija. Zbog toga, njihov nastup pod imenom SDS je neizvjestan.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Politikaprije 4 minute

Vučić: Bosna i Hercegovina za Srbiju je međunarodno priznata država

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u srijedu kako Srbija poštuje međunarodno javno pravo i da je Bosna i Hercegovina...

Svijetprije 14 minuta

Slovenac u Hrvatskoj stao da se ‘pomokri’ uz cestu, sad mu prijeti zatvor 30 ili tisuću eura novčane kazne

Vozaču prijeti kazna do 1000 eura jer je u nezgodno vrijeme stao na cesti da se pomokri. Kako javlja policija,...

Središnja Bosnaprije 16 minuta

Danas predstavljanje Novotravničkog ljetopisa 2023

HKD Napredak, Podružnica Novi Travnik i Gradska knjižnica Novi Travnik pozivaju sve na svečanost predstavljanja Novotravničkog ljetopisa 2023. Urednici i...

BiHprije 2 sata

BH Telecom objavio važan tender: Stiže promjena organizacije u kompaniji, hoće li biti otpuštanja radnika?

Organizacione promjene najavio je ranije predsjednik Uprave Amel Kovačević koji je istakao da kompanija bilježi pad dobiti, nema adekvatno korisničko...

BiHprije 2 sata

Svečano otvoren Sarajevo Business Forum 2024. godine

U svečanoj atmosferi Gradske vijećnice Sarajevo sinoć je otvoren 13. Sarajevo Business Forum. Na večeri otvaranja prisustvovali su brojni zvaničnici,...

BiHprije 3 sata

Nestabilno i toplo, sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab...

Događanjaprije 11 sati

Pozivamo vas na Dan otvorenih vrata u Baltić Servisu! 

Pridružite nam se 24.5.2024. od 08:00 do 16:00 i iskoristite jedinstvenu priliku da se informišete o našim proizvodima, testirate STIHL...

Zanimljivostiprije 11 sati

20bet sportska kladionica – Veliki izbor oklada i izvrsni koeficijenti

Među europskim online kladionicama u posljednje vrijeme ističe se 20bet, što zbog visokih kvota na popularnim utakmicama, što zbog različitih...

Oglas
Oglas
LM