- oglas -

BiH izveze kilogram mesa, uveze osam, najviše se kupuje svinjetina

Pročitajte i ovo

Jutarnja gužva na biralištu u Bučićima (FOTO)

Bučićani su jutros ispunili svoju građansku dužnost i izišli na opće izbore, te se nadaju kako će večeraa uz...

Dragan Čović glasao u Mostaru: Izađite masovno na izbore i napravite promjene

Tom prilikom pozvao je sve one koji, kako kaže, žele dobro BiH da masovno izađu na izbore širom BiH,...

Poznat osvajač: Procurili detalji glasanja za Zlatnu loptu

Dodjela Zlatne lopte će biti upriličena 17. oktobra u Parizu a, kako sada stvari stoje, dobit će je Karim...
- Advertisement -

Za sedam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno meso vrijedno više od 262,5 milijuna KM, dok je izvoz u istom periodu jedva premašio 30,2 milijuna maraka, što je prema riječima proizvođača domaću proizvodnju dovelo na ivicu propasti.

- Advertisement -

Da BiH uvozi na tone mesa, a izvozi na kašičicu potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prema kojima je od siječnja do kraja srpnja na domaće tržište stiglo 44,5 milijuna kilograma mesa, dok je u istom periodu iz BiH na inozemna tržišta plasirano svega 5,7 milijuna kilograma mesa. Iz toga proizilazi da na svaki izvezeni kilogram uvezemo skoro osam kilograma mesa.

Podaci UIO pokazuju da je BiH za sedam mjeseci ove godine najviše uvezla goveđeg mesa i to 16,4 milijuna kilograma, čija je vrijednost 136,1 milijun maraka. Na drugom mjestu je uvoz svinjetine, jer je na domaće tržište tijekom ove godine iz inozemstva stiglo 8,7 milijuna kilograma tog mesa, u vrijednosti većoj od 39,6 milijuna maraka.


Podaci pokazuju da je BiH u tom periodu na strano tržište plasirala 5,7 milijuna kilograma mesa, u vrijednosti većoj od 30,2 milijuna maraka. Najviše se izvozilo meso patke, guske, ćurke.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS Mišo Maljčić rekao je za “Glas Srpske” da se na tržištu nalazi 90 posto uvoznog mesa.

– U Srpskoj nikad manji tov nije bio, a uvoz je toliko uzeo maha da proizvodnja gubi smisao. Osim toga, stočni fond je veoma pao, da se više ne može pronaći prase za pečenicu – rekao je Maljčić. Cijena prasića po kilogramu žive vage, kako kaže, kreće od 3,20 KM plus PDV, te na pijacama do 4,20 KM.

– Mahom ljudi traže da im se zakolje i istranžira meso pa spremaju za zamrzivač, tako se radilo i prije desetak godina – kazao je Maljčić.

Da se osjeti kriza, potvrđuju i u mesnicama širom Srpske gdje ističu da im je promet pao za oko 30 posto i da građani gledaju u svaki gram.

– Najviše se traži svinjetina koja je najjeftinija. Svinjsko meso je malo poskupjelo u odnosu na lani pa krmenadla i plećka koštaju deset KM, but 11, dok je vješalica 12 KM – kazali su u banjalučkoj “Mesnici kod Laze”, dodajući da kod njih nema mesa iz uvoza.

I na jugu Srpske najtraženije je svinjsko meso što su potvrdili u mesnici “Rogan” iz Trebinja.

– Svinjetina je povoljnija od junetine i teletine. Građani kupuju manje količine nego prije, osjeti se da je opao posao i da je kriza – kazali su u ovoj mesnici, dodajući da se tijekom ljeta najviše kupuje meso za roštilj.

Prošla godina

Podaci UIO BiH pokazuju da je BiH tijekom cijele prošle godine uvezla 83,7 milijuna kilograma mesa u vrijednosti od 398,3 milijuna maraka, a i tada je prednjačilo goveđe meso.

– Kada je riječ o izvozu, tijekom 2021. na strano tržište plasirano je 7,7 milijuna kilograma mesa, vrijednog od 32,4 milijuna maraka – pokazuju podaci UIO, prenosi  Glas Srpske.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Jutarnja gužva na biralištu u Bučićima (FOTO)

Bučićani su jutros ispunili svoju građansku dužnost i izišli na opće izbore, te se nadaju kako će večeraa uz...

Dragan Čović glasao u Mostaru: Izađite masovno na izbore i napravite promjene

Tom prilikom pozvao je sve one koji, kako kaže, žele dobro BiH da masovno izađu na izbore širom BiH, naše domovine Predsjednik HDZ-a BiH Dragan...

Poznat osvajač: Procurili detalji glasanja za Zlatnu loptu

Dodjela Zlatne lopte će biti upriličena 17. oktobra u Parizu a, kako sada stvari stoje, dobit će je Karim Benzema. Kao i svake godine, nekoliko...

Pucnjava u Vitezu: Dvije osobe ranjene iz vatrenog oružja

Danas 02.10.2022.godine u PS VITEZ prijavljeno je da je u ugostiteljskom objektu na Željezničićkoj stanici došlo do upotrebe vatrenog oružja, a tom prilikom ozlijeđene...

U Bosanskom Novom biralište zatvoreno, policija provjerava da li su uneseni popunjeni listići

U Općini Bosanski Novi prijavljena je nepravilnost na jednom od biračkih mjesta zbog čega je glasanje privremeno obustavljeno, a policija je na terenu. Iz Koalicije...

Povezane vijesti