- oglas -

Bandić je navodno u Hercegovini sakrio milijune

Pročitajte i ovo

Oteli mladića pa roditeljima tražili oko 400.000 KM za otkup

Mladić (18) iz Sremske Kamenice otet je, a otmičari su od njegovih roditelja tražili 200.000 eura, oko 400.000 KM...

Austrija: Hrvat (19) ukrao automobil pa ušao u pogrešnom smjeru na autoput

19-godišnji vozač koji je vozio ukradeni automobil zaustavljen je u subotu poslijepodne na A8 u Sattledtu (okrug Wels-Land). Hrvata...

Moguća nestašica dizela?

Sutra na snagu stupa evropska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije, i to u trenutku kada jedina rafinerija nafte...
- Advertisement -

Milan Bandić umro je u veljači ove godine, a od njegove smrti istražitelji otkrivaju kriminalne aktivnosti kojima se bavio dok je bio gradonačelnik Zagreba.

USKOK je prije nekoliko tjedana potvrdio da je Bandić primio 50 tisuća eura mita od poduzetnika Milana Lončarića za pogodovanje u projektu Vrtovi svjetla. Novac je bivšem gradonačelniku navodno nosio bivši HRT-ov ravnatelj Kazimir Bačić.

- Advertisement -

Hoće li Bandiću država moći oduzeti imovinu i novac?

Spominje se i pet milijuna kuna koje su Bandić i tzv. kraljevi Adventa međusobno podijelili. Postavlja se pitanje što će biti Bandićevom imovinom poput nekretnina i umjetnina, hoće li ih morati vratiti državi te što ako je Bandić dio novca sakrio ili ga nekome ostavio.

Jutarnji list je jučer pisao o novim krakovima istrage o Bandićevoj imovini. Tvrde da bi se oni mogli ispružiti prema Dubaiju i Hercegovini. Sumnja se na to da je Bandić navodno ostavio više milijuna eura jednoj svojoj suradnici, dok se Hercegovinu spaja s prikrivanjem njegovih nekretnina. Ovih je dana o tome pisao i Nacional.

Nekretninsko carstvo u Hercegovini i navodni milijuni ostavljeni suradnici

Bandićevo carstvo uključuje bazen s kupalištem, nadograđene zgrade od kojih su neke, piše Nacional, vrlo tajnovite namjene, tajne garaže, šume, voćnjake i pašnjake koje je sve, dodaju, Bandić vrlo pažljivo prikrio papirima. Naime, više desetaka parcela razlomljeno je na hrpu čestica od kojih mnoge imaju i različite vlasnike. Na brojnim česticama upisane su Bandićeva kći i supruga.

Prema njihovim informacijama, Bandić je samo za radove kupio bager vrijedan 150 tisuća eura, koji je nakon što su radovi završili ostavio nekom rođaku.

Nacional piše da je Bandić u sefu u kući u Hercegovini imao i 550 tisuća eura u gotovini. 150 tisuća navodno je preuzeo jedan od njegovih odvjetnika nakon njegove smrti. Pokušao je preuzeti i ostatak, no čovjek koji je bio zadužen za taj novac ga je spriječio.

Stručnjaci: Bandićevom smrti prestaje mogućnost da mu se bilo što oduzme

Telegram piše da su razgovarali s više pravnih i financijskih stručnjaka koji su mu potvrdili da s Bandićevom smrti prestaje mogućnost da mu se oduzme bilo kakva imovina, ali i novac.

Protiv Bandića se vodilo više sudskih postupaka – malverzacije u aferi Agram, muljanje sa štandovima, problematično je bilo i financiranje predsjedničke kampanje… No ni za što od toga nije bio pravomoćno osuđen.

Bandić je umro netom prije nego što je trebao biti pokrenut kazneni postupak u aferi House, kako se kodno zvala akcija protiv korupcije u Gradu Zagrebu.

Telegram navodi da Zakon o kaznenom postupku kaže da se nezakonito stečena imovina može oduzimati i od osobe koja je preminula, no pod uvjetom da je protiv nje bio pokrenut kazneni postupak. Kazneni postupak formalno započinje potvrđivanjem rješenja o otvaranju istrage.

USKOK nikad nije zatražio oduzimanje nezakonite zarade

Bandić je preminuo u trenutku kada su se protiv njega vodila dva kaznena postupka, ali ni u jednom od njih USKOK nije tražio da se oduzme nezakonita zarada. Da je to USKOK učinio, nezakonito stečenu imovinu vraćali bi njegovi nasljednici ili ljudi na koje ju je prenio. To se, primjerice, dogodilo u aferi Fimi Media. Ondje je utvrđeno da je Nevenka Jurak stekla nezakonitu imovinu te je presudom naloženo da pokojna vlasnica Fimi Medije mora vratiti oko 2.5 milijuna kuna. Kako je preminula, to će morati platiti njezini nasljednici.

Postoji mogućnost preispitivanja porijekla imovine u poreznom postupku bez vođenja kaznenog procesa. Telegramu su porezni istražitelji kazali da je u pitanju procedura propisana Zakonom o porezu na dohodak.

Ako osoba ne može dokazati pokriće za imovinu koja joj se utvrdi, država ima pravo razrezati joj porez od 60 posto. To se odnosi samo na onaj dio imovine čije se porijeklo ne može dokazati, a ne na ukupnu imovinu. Taj postupak može se provesti neovisno o kaznenom procesu, navodi porezni istražitelj Telegramu.

Što s Bandićevim suradnicima?

Međutim, u slučaju Bandića tu proceduru ne bi bilo moguće provesti na njegove nasljednike jer je njima rješenje o nasljedstvu pokriće za imovinu koju posjeduju. Odnosno, kad jednom preuzmu imovinu bivšeg gradonačelnika Zagreba, ona će postati njihovo legalno vlasništvo.

No to ne vrijedi i za Bandićeve suradnike koje istražitelji povežu s kriminalom. Ako se u nastavku istrage koja je nedavno otvorena utvrdi da su u koruptivnim dogovorima s nekadašnjim gradonačelnikom stekli nezakonitu imovinu, nju će im država morati pokušati oduzeti.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Oteli mladića pa roditeljima tražili oko 400.000 KM za otkup

Mladić (18) iz Sremske Kamenice otet je, a otmičari su od njegovih roditelja tražili 200.000 eura, oko 400.000 KM...

Austrija: Hrvat (19) ukrao automobil pa ušao u pogrešnom smjeru na autoput

19-godišnji vozač koji je vozio ukradeni automobil zaustavljen je u subotu poslijepodne na A8 u Sattledtu (okrug Wels-Land). Hrvata je prvi zaustavio naplatni nadzornik...

Moguća nestašica dizela?

Sutra na snagu stupa evropska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije, i to u trenutku kada jedina rafinerija nafte u Hrvatskoj – ona u...

Tko je najveći donator tenkova Ukrajini? Pa… Rusija!

BEŽANIJA Usprkos svim naporima NATO saveznika i najavama o doniranju modernih tenkova, Rusija je ta koja je nesvjesno najveći donator tenkova Ukrajine danas Tradicije koje...

Antonija Šola o vjenčanju s 10 godina mlađim dečkom

Pjevačica Antonija Šola progovorila je o pripremama za vjenčanje s 10 godina mlađim dečkom Marijem Regeljom, inače pjevačem benda „Ljubavnici - A mislim, nemamo mi...

Povezane vijesti