- oglas -

Ako imate ovaj proizvod, odmah ga vratite! Nalazi se na popisu opasnih uređaja u BiH

Pročitajte i ovo

Capak gostovao na HRT-u: Dobivam mailove ljutitih mladenki. Neki su pristojni, neki bezobrazni, neki čak i prijete…

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u HRT-ovoj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' i govorio o suživotu s...

Medicinari KS danas se povlače s trijažnih punktova

Približno tri i po tisuće medicinara, članova Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo danas stupaju u generalni štrajk. Oni će se...

I jutros veliki broj novozaraženih, jedna osoba iz Viteza pozitivna na COVID-19

Klinički centar Univerziteta u Sarajevo (KCUS) završio je testiranja još 457 uzoraka na COVID-19. Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a,...
- Advertisement -

 

Na popisu nesigurnih proizvoda pronađenih na tržištu BiH našlo se još nekoliko uređaja, uključujući i rešo, koji predstavlja opasnost od požara, ali i strujnog udara.

Kako preciziraju iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH, u pitanju je električni rešo JX-1010A, podrijetlom iz Kine.

“Rešo predstavlјa opasnost od požara i strujnog udara jer nema funkcionalno zaštitno uzemljenje. Poprečni presjek provodnika u napojnom kablu je manji od minimalno dozvoljenog za izmjerenu snagu aparata. Nije propisno označen. Uputstvo za upotrebu nije napisano na jednom od službenih jezika koji se koriste u BiH”, istakli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Kako dodaju, nadležna inspekcija je naložila mjere obavještavanja potrošača o opasnom proizvodu te povlačenje proizvoda s tržišta i njegovo uništavanje.

“Preporučuje se potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga odmah prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu gdje su ga kupili, a za vraćeni proizvod mogu dobiti povrat novca”, savjetuju iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

I onima koji su kupili električni toster KENO tip KE-25 preporučuje se da ga prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili. Razlog je sličan: proizvod predstavlja rizik od požara i ozlijeda. Zemlja podrijetla i ovog proizvoda je Kina.

“Ulazna snaga aparata je mnogo manja od nazivne snage. Površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kablu je mnogo manja od minimalno dozvoljene”, preciziraju iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Opasnost od požara i ozlijeda predstavlja i električni uvijač za kosu RIZHEN tip RZ-118 (18RTA1255), čija je zemlja pordrijetla također Kina.

“Proizvod predstavlјa opasnost od požara i ozlijeda jer je ulazna snaga manja od minimalno dozvoljene snage. Uz proizvod nije isporučeno uputstvo niti je propisno označen”, naveli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Nadležna inspekcija je naredila da se s tržišta povuče i ovaj proizvod, ali i njegovo uništavanje.

Nesigurnim proizvodom proglašen je i LED reflektor Sylvania, model: Start Track Spot Integral, a takođe je Kina zemlja porijekla.

Kako je pojašnjeno, zglobni nosač reflektora ima oštre dijelove i ivice koje prilikom česte upotrebe i pomjeranja mogu oštetiti izolaciju neutralnih i faznih provodnika i tako dovesti korisnika u opasnost od strujnog udara zbog dodira dijelova pod naponom.

Gordana Bulić, predsjednica Kluba potrošača TK Tuzla, smatra da bi više pažnje trebalo posvetiti kontrolama prilikom uvoza proizvoda.

“Da li može nešto da se uradi da se takvi proizvodi zaustave prije nego što uđu u trgovine? Ljudi imaju mala primanja, odu, kupe i onda vidite i sami šta u stvari kupe. Pitanje je koliko se proizvoda kupi prije nego što se ustanovi da su takvi kakvi jesu”, kaže Bulićeva za “Nezavisne”.

Prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, analizom rezultata  proaktivnog  i  reaktivnog nadzora  iz  2019.  godine ustanovljeno  je  da najviše nesigurnih proizvoda s ozbiljnim rizikom za potrošače vodi podrijetlo iz Kine (80 posto). Na tom popisu su i Turska, Bugarska, Italija, Ukrajina te Poljska.

Najnovije vijesti

Capak gostovao na HRT-u: Dobivam mailove ljutitih mladenki. Neki su pristojni, neki bezobrazni, neki čak i prijete…

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u HRT-ovoj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' i govorio o suživotu s...

Medicinari KS danas se povlače s trijažnih punktova

Približno tri i po tisuće medicinara, članova Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo danas stupaju u generalni štrajk. Oni će se povući s trijažnih punktova i...

I jutros veliki broj novozaraženih, jedna osoba iz Viteza pozitivna na COVID-19

Klinički centar Univerziteta u Sarajevo (KCUS) završio je testiranja još 457 uzoraka na COVID-19. Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, kazala je jutros Faktoru da...

OŠTRE REAKCIJE: Politička elita se odrodila od naroda, sebi nisu smanjili plaće

Teret krize uzrokovane koronavirusom definitivno neće podnijeti funkcioneri, parlamentarci, direktori javnih poduzeća, agencija, institucija, državni službenici i namještenici, općenito javni sektor, već samo "obični"...

“Ćale, ovo je zbog tebe jer si umro a nije bilo respiratora”

Novinarka televizije N1 zabilježila je ispred Skupštine Srbije potresnu ispovijest Petra Đurića, sina poznatog umjetnika Ljubiše Đurića, koji je preminuo od korone. On je,...

Povezane vijesti