Poveži se s nama

Politika

Vučić u utrci za drugi predsjednički mandat

Objavljeno

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ulazi u izbornu trku za drugi predsjednički mandat, odlučilo je danas vodstvo Srpske napredne stranke (SNS) uz ocjenu da je Vučić “uvjerljivo najbolji kandiat” i da će “uvjerljivo pobijediti u prvom krugu”.

“Srbiji je potrebna snaga, stabilnost i sigurnost, a sve to predstavlja Aleksandar Vučić”, izjavila je povjerenica SNS-a za Beograd i premijerka Srbije Ana Brnabić poslije nedjeljnje sjednice Predsjedništva naprednjaka.

Ona je najavila da Vučić u ponedjeljak kreće u kampanju i “nikad uvjerljiviju pobjedu u prvom krugu” izbora.

Predsjednički izbori raspisani su za 3. travnja, kada se održavaju i izvanredni parlamentarni izbori, te izbori za Beograd i nekoliko loklanih uprava.

Vladajući SNS prvi je predao koalicijsku listu za parlamentarne izbore „Aleksandar Vučić zajedno možemo sve“, a partneri su joj socijalisti (SPS) Ivice Dačića, Jedinstvena Srbija (JS), Savez vojvođanskih Mađara, Pokret socijalista ministra policije Aleksandra Vulina, te stranka umirovljenika (PUPS).

Oglas

Vučićevu kandaturu potpisima su u nedjelju prvi podržali Brnabić, Dačić i vođa SVM Isztvan Pastor.

“Više nego ikad u suvremenoj povijesti, Srbiji trebaju snaga, stabilnost, ozbiljnost i sigurnost”, a sve to, po ocjeni Brnabić “predstavlja Aleksandar Vučić”.

Ona je naglasila kako će “zbog svih političkih događanja biti nemoguće voditi kampanju kakva bi se vodila u drukčijim okolnostima”, jer će Vučić biti “posvećen poslu predsjednika, kako bi se sačuvali mir i stabilnost”.

Vučić će voditi kampanju uz puno poštivanje svih protukandidata da bi Srbiju obranio “od svih pritisaka” i nastavio put “političke suverenosti i donošenja odluka u interesu građana”.

Oglas

“Ne lijevo ili desno, ne Istok ili zapad, već u našem interesu, za naše građane”, rekla je Brnabić novinarima poslije sjednice Predsjedništva SNS-a.

Republičkom izbornom povjerenstvu do sada su predane liste kandadata oporbene koalicije Ujedinjeni za Srbiju umirovljenog generala Zdravka Ponoša, konzervativno-rojalističke koalicije NADA i predsjednika Demokratske stranke Srbije (DSS) dr. Miloša Jovanovića, a tijekom dana predaju liste najavio je i nekadašnji predsjednik Srbije i vođa Socijaldemoktratske stranke Boris Tadić.

Centralna.ba

Oglas

Oglas

BiH

Čavara: Zatvoreni su mi bankovni računi, dva mjeseca već ne mogu primiti plaću

Objavljeno

Piše

Uzrok političke nestabilnosti u Bosni i Hercegovini je visoki predstavnik Cristian Schmidt, smatra Marinko Čavara.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma u PS BiH Marinko Čavara gostovao je u BHT1 Uživo, a odmah je upitan o američkoj crnoj listi.

– Hoću li ja možda završiti na crnoj listi jer sam vas ugostio – upitao je voditelj Čavaru na početku na što je on rekao: “S punim ponosom kažem da sam sve radio u skladu s Ustavom, a te liste me ne zanimaju, to pokazuje samo odnos prema državi BiH, kao i oni koji likuju jer sam ja na toj listi”, kazao je Čavara.

Upitan zašto je na crnoj listi kaže da je to “prvenstveno zbog spinovanja u vrijeme dok se pregovaralo o izbornom zakonu”.

Oglas

– Oni koji su govorili o blokadama su blokirali, a ne ja, u prvom redu SDA i oni koji su mislili da Federacija BiH i BiH pripadaju njima. Nakon pokušaja ubojstva 2017. godine to je bio logičan slijed – kazao je.

Upitan je o neisplati plaće i kazao je da je to “njegovo temeljno ljudsko pravo”.

-Netko, bez obzira koliko se zaklinjao u ljudska prava, to radi, zabranili su bankama da nam otvori račun, a zakoni u BiH omogućuju bankama da vam bez obrazloženja zatvori račun. Ja već dvije godine nemam nikakve bankovne kartice, a već dva mjeseca nemam ni račun. Za sada nema načina da se isplati plaća meni, tužiteljici Dijani Kajmaković, članici Predsjedništva Cvijanović – kazao je Čavara dodavši da je to “apsolutno neprihvatljivo”.

Ocjena funkcioniranja vlasti na razini BiH od strane Čavare je takva da je, kako kaže, pitanje -tko upravlja procesima u BiH.

Oglas

– Političari ne upravljaju u BiH, dokaz za to je kada smo mi pripremili niz načina kako se dogovoriti, kada smo usvojili neke zakone koje je EU tražila, imali smo pozitivne signale od EU, i onda visoki predstavnik nametne promjene Izbornog zakona, a znao je kakve će biti reakcije. Apsolutno je neprihvatljivo da u jednoj demokratskoj državi imamo nekoga tko ničim izazvan nameće pravila. Pitanje je što smo dobili time, ali nakon vremenskog odmaka vidimo da je Schmidt najveći krivac za ovu političku situaciju – kazao je Čavara.

Podsjetio je Čavara i na 2001. godinu, ukidanje Hercegovačke banke i tome slično.

– Jasno je da postoji jedan remetilački čimbenik izvana koji ne želi da stvari u BiH funkcioniraju i da se dogovaramo – kazao je Čavara i dodao da Schmidt nije trebao mijenjati Izborni zakon na način kako ga je mijenjao.

-Vidimo koliko je sreće Željko Komšić donio i bošnjačkom narodu i Bosni i Hercegovini. Ne možemo govoriti o integritetu izbornog procesa bez toga. Onda smo dobili kaos – kazao je Čavara.

Oglas

Komentirao je i Rezoluciju o Srebrenici.

-Toliko godina je prošlo. Zar mi trebamo živjeti u ratnom vremenu gdje tri naroda imaju tri istine. Imamo sudske presude o genocidu, pa što treba više – zapitao se Čavara i dodao kako on nikada kao parlamentarac nije “predstavljao svoje interese ili interese stranke nego samo interese države BiH”.

Upitan je i o situaciji na javnom servisu. Kazao je kako je “teško istresti rješenje iz rukava”. Potom je prozvao Federalnu televiziju kazavši kako je nedopustivo da ta televizija 18 godina funkcionira ovako kako funkcionira. “To je za tužiteljstvo”, kazao je Čavara i dodao da takav način rada očito ima “političku zaštitu”.

– Moramo se vratiti na početke i tražiti rješenje. Devijacije koje smo do sada imali u sistemu nedopustive su… Nije čudo da imamo i druge devijacije kao što su zadržavanje sredstava i tome slično – kazao je Čavara.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Predsjednica Bradara na MAMF konferenciji: Sretna majka znači funkcionalno društvo

Objavljeno

Piše

Predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, podržala je sedmo izdanje Konferencije za mame – MAMF, održano u Domu mladih centra Skenderija u Sarajevu.

MAMF okuplja prekrasne žene koje žele napraviti utjecaj, biti podrška i kreirati bolje društvo. Kroz radionice, predavanja stručnjaka i interaktivne sesije, MAMF pruža informacije o odgoju, ljepoti i zdravlju, poslovnim prilikama te mentorstvo od strane uspješnih žena koje dijele svoje iskustvo i priče.

“Vaša borba nije samo borba za majke, nego za opstanak i napredak cijelog društva. Sretna i zadovoljna žena znači sretnu obitelj, a potom i funkcionalno društvo. Ponosna sam vidjeti među vama uspješne gospodarstvenice, poduzetnice, umjetnice, menadžerice i hrabre muškarce koji itekako imaju što reći na temu odgoja,” rekla je Bradara, naglasivši važnost društvene podrške za žene te dodala:

“Ove ste godine, koliko sam upratila, nadmašile same sebe programom i organizacijom i na tome vam iskreno čestitam. Jer, opet kažem, moj osobni cilj i nadanje je da ovaj događaj iskoristite kako biste poslale poruke snage i ponosa, pomogle ženama te otvoreno porazgovarale o problemima.”

Oglas

Osnivačica događaja, Meliha Mulahalilović Žiško, istaknula je da je MAMF s godinama rastao i postao prepoznatljivo mjesto susreta i dobre energije.

“Organiziramo MAMF jer želimo stvoriti mjesto gdje mame mogu dijeliti svoje priče i podržavati se. Kroz MAMF je prošlo mnogo žena koje imaju zajedničku snagu da budu majke, supruge, domaćice i poslovne žene,” naglasila je Mulahalilović Žiško.

Konferencija je, osim radionica i panela, imala i sajamski dio, pružajući sudionicama priliku za networking i razmjenu iskustava.

 

Oglas

 

 

 

 

Oglas

 

 

 

Oglas

Nastavi čitati

BiH

U ovim će općinama biti uvedeni skeneri za lokalne izbore

Objavljeno

Piše

Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici odluku o primjeni pilot projekta za Lokalne izbore u BiH, koji su zakazani za 6. listopad ove godine.

Ona podrazumijeva uvođenje skenera i novih tehnologija na pojedina biračka mjesta, u cilju transparentnosti izbornog procesa i sprječavanja izborne krađe.

Prema toj odluci, pilot projekt, provest će se na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica, a lokalne zajednice koje su izabrane za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu su: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik.

Obrazlažući ovu odluku, iz Središnjeg izbornog povjerenstva, podsjetili su da će se na dan izbora provesti tri glavna pilot projekta.

Oglas

Prvi se odnosi na autentifikaciju birača i transmisija rezultata – provjera identiteta birača pomoću biometrijskih podataka i online prijenos rezultata izbora. Pod dva, to su optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića – korištenje tehnologije za brzo i precizno brojanje glasova. Pod tri – biometrijska identifikacija i autentifikacija birača – dodatna sigurnosna mjera koja uključuje biometrijske podatke birača, pojasnili su iz SIP-a BiH.

Realizacija ovih projekata, podsjećamo, podržana je od strane Izaslanstva Europske unije, koja je osigurala potrebnu opremu i softverska rješenja, a tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje su upravo odnose na uvođenje skenera i novih tehnologija, nametnuo je Christian Schmidt, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan od strane Vijeća sigurnosti UN-a.

Pored ove teme, iz SIP BiH podsjetili su i da je ostalo još sedam dana za političke stranke i nezavisne kandidate da podnesu prijave za sudjelovanje na lokalnim izborima, pišu “Nezavisne novine”.

Rok za podnošenje prijava za ovjeru sudjelovanja ističe 25. svibnja  u 16:00 sati, napominju iz SIP-a.

Oglas

Od trenutka kada su raspisani izbori u BiH, 290 političkih stranaka i nezavisnih kandidatadosad je predalo zahtjeve za otvaranje korisničkog naloga za pristup online portalu e-izbori.

Radi se 113 političkih stranaka, 163 nezavisna kandidata, 12 nezavisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina, dva udruženja građana – kandidiranje nezavisnog kandidata pripadnika nacionalnih manjina, navode iz SIP-a BiH.

Kažu da su do današnjeg dana tri nezavisna kandidata u potpunosti završila proces podnošenja prijave, odnosno da su osim elektronskog slanja prijave izvršili i obavezu dostavljanja originalne dokumentacije u sjedište SIP-a BiH.

SIP BiH neće objavljivati pregled političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji su podnijeli zahtjev za otvaranje korisničkog računa ili prijavu prije isteka roka za podnošenje prijava za ovjeru sudjelovanja na Lokalnim izborima 2024. godine, dodali su.

Oglas

Podsjećaju da se prijava za ov

za ovjeru političkog subjekta i prijave kandidata i kandidatskih lista, podnose isključivo elektronski, putem online portala SIP BiH “e-izbori”, ali i da to ne oslobađa političke subjekte da originalne dokumente dostave osobno u sjedište SIP-a prije isteka roka za podnošenje prijava.

Prijava za ovjeru političke stranke ili nezavisnog kandidata, pored ostalog, mora da sadrži i broj računa političke stranke, odnosno nezavisnog kandidata za financiranje izborne kampanje, kao i izvještaj о prometu posebnog računa za financiranje troškova izborne kampanje, u skladu sa članom 15.1d stavkom (1) Izbornog zakona BiH (izvodi banke sa računa ili analitička kartica banke),naveli su iz Povjerenstva.

Ova stavka je posebno važna zbog Srpske demokratske stranke (SDS), koja se prijavila na izbore, ali kojoj je bankovni račun ugašen zbog američkih sankcija. Zbog toga, njihov nastup pod imenom SDS je neizvjestan.

Oglas

Nastavi čitati

Politika

Hrvatsko veleposlanstvo u BiH poziva birače iz inozemstva na registraciju za izbore za Europski parlament

Objavljeno

Piše

Predsjednik Republike Hrvatske raspisao je izbore za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Izbori će se održati na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u nedjelju, 9. lipnja 2024., od 7:00 do 19:00 sati.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini poziva sve državljane Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini da se prethodno aktivno registriraju u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu ili konzulatima u Mostaru, Tuzli, Banja Luci, Livnu, Vitezu i Orašju. Rok za registraciju istječe u srijedu, 29. svibnja 2024.

OGLAS

Upute za Birače

  1. Birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji planiraju glasovati u hrvatskom veleposlanstvu i konzulatima u Bosni i Hercegovini trebaju podnijeti Zahtjev za prethodnu registraciju. Zahtjev se podnosi u bilo kojem diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu po mjestu prebivališta u Republici Hrvatskoj.
  2. Hrvatski državljani s osobnom iskaznicom s adresom u Bosni i Hercegovini bit će automatski registrirani. Birači koji će se na dan izbora nalaziti izvan konzularnog područja navedenog u osobnoj iskaznici trebaju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.
  3. Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini, a nemaju hrvatsku osobnu iskaznicu s adresom u Bosni i Hercegovini moraju se prethodno aktivno registrirati. Zahtjev se podnosi u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu ili bilo kojem od konzulata Republike Hrvatske (Mostaru, Tuzli, Banja Luci, Livnu, Vitezu i Orašju).

Molimo sve hrvatske državljane da provjere svoje podatke upisane u registar birača na stranici https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca.

OGLAS

Birači s vjerodajnicama i pristupom aplikaciji e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju putem iste.

Za sve informacije i potrebne obrasce birači se mogu obratiti diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Sve informacije o registraciji birača dostupne su na stranici https://mpu.gov.hr/.

Oglas

Dostava Zahtjeva

Zahtjeve za prethodnu aktivnu registraciju treba vlastoručno potpisati te ih dostaviti osobno ili putem e-pošte na jednu od sljedećih adresa:

  • Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu
    Ulica maršala Tita 28, 71000 Sarajevo
    E-pošta: crocons.sarajevo@mvep.hr
  • Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru
    Zagrebačka 8, 88000 Mostar
    E-pošta: gkrhmo@mvep.hr
  • Generalni konzulat Republike Hrvatske u Tuzli
    Kazan mahala 1, 75000 Tuzla
    E-pošta: gkrhtuzl@mvep.hr
  • Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banja Luci
    Milana Karanovića 1, 78000 Banja Luka
    E-pošta: gkrhbanja@mvep.hr
  • Konzulat Republike Hrvatske u Vitezu
    Franšizni centar, Poslovni centar 96 broj 2, 72250 Vitez
    E-pošta: krh.vitez@mvep.hr
  • Konzulat Republike Hrvatske u Livnu
    Trg Žitarnica 1, 80101 Livno
    E-pošta: KRH.Livno@mvep.hr
  • Konzulat Republike Hrvatske u Orašju
    Treća ulica 15, 76270 Orašje
    E-pošta: KRH.Orasje@mvep.hr

Pozivaju sve državljane Republike Hrvatske da se registriraju i sudjeluju u predstojećim izborima za članove Europskog parlamenta.

Nastavi čitati

Društvo

Izglasana nova hrvatska vlada, 79 zastupnika bilo je za

Objavljeno

Piše

HRVATSKA je večeras dobila 16. vladu od neovisnosti, Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković (HDZ).

Nakon cjelodnevne, desetosatne rasprave za podršku vladi HDZ-a i DP-a, od 141 nazočnog zastupnika, glasovalo je njih 79, jedan je zastupnik bio suzdržan, a 61 protiv.

Iskazivanje povjerenja vladi, saborska je većina popratila pljeskom.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

U Kotoru samit lidera Zapadnog Balkana

Objavljeno

Piše

U Kotoru je počeo Samit lidera Zapadnog Balkana i Europske unije (EU), koji je okupio lidere zemalja regije, predstavnike Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Samit je otvorio crnogorski premijer Milojko Spajić.

Samitu prisustvuju Borjana Krišto, predsjednica Vijeća ministara BiH, premijer Kosova Albin Kurti, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji, pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju James O’Brien i Rene Troccaz, specijalni izaslanik Francuske.

“Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja jasan signal posvećenosti Evropske unije ekonomskoj i demokratskoj transformaciji Zapadnog Balkana”, kazao je premijer Crne Gore Milojko Spajić.

Oglas

Poručio je da je Vlada Crne Gore posvećena evropskim reformama i implementaciji mjera potrebnih za ostvarenje Plana rasta.

Približavanje zemalja regije EU-u

“U kontekstu izazova na ekonomskom planu, Crna Gora je posvećena infrastrukturnom razvoju u skladu sa planom do 2030. Takođe, investicija u mlade je, smatramo, investicija u sigurnu budućnost, pa tako verujemo da su mladi ključna poluga Plana rasta za Zapadni Balkan. Otvaranjem novih horizonata siguran sam da ćemo se približiti tržištu Evropske unije”, kazao je Spajić.

Investicija u ljudske resurse i njihovo očuvanje, kako tvrdi Spajić, pomoći će da se ostvare objektivni ciljevi koje je Plan rasta zacrtao.

Oglas

“Siguran sam da ćemo tokom Samita imati priliku da usaglasimo naše prioritete. Takođe, vjerujem da ćemo se usaglasiti da je Evropska unija snažnija sa više članica, te da će uskoro biti spremni za proširenje u smjeru zemalja Zapadnog Balkana”, stava je Spajić.

Borjana Krišto, predsjednica Savjeta ministara BiH, saopštila je da je Bosna i Hercegovina otvorila novo poglavlje koje tu zemlju približava evropskom društvu, te da će ostati posvećeni svojoj proevropskoj putanji.

Premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdio je posvećenost reformama koje je pred njih postavila Evropska unija, kazavši da je važno sprovesti ih kako bi se Plan rasta realizovao.

“Tražim od Srbije da procesuira Milana Radojičića i njegovu paramilitantu strukturu, kako bismo riješili slučaj terorističkog napada u Banjskoj, kada su ubijene četiri osobe”, naveo je Kurti, u pogledu razrješenja te situacije.

Oglas

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da je zadovoljstvo doći u Bokokotorski zaliv. Izrazio je entuzijazam i zahvalio Olivertu Varheljiju i Evropskoj komisiji zbog posvećenosti.

“Napredak koji smo napravili od poslednjeg susreta u Skoplju govori za sebe. Pripremili smo individualne planove za reforme, i još mnogo napretka. Mi smo spremni”, poručio je Rama.

Vučićeva poruka Crnoj Gori

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nema poruku Crnoj Gori kada je u pitanju Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Oglas

“Kakav je smisao rezolucije? Kažete nije nametanje kolektivne krivice, nego šta je”, pitao je Vučić.

Istakao je da “svako neka nosi” svoju odgovornost.

Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen je rekao da je proritet Plana rasta da se stvori jedinstveno tržište prometa novca, što u praktičnom smislu znači da svaki put kad u nekoj banci šaljete novac imaćete manje troškova, što je od velike koristi građanima i privredi. Kao rezultat Plana rasta biće više radnih mjesta i lakše kretanje na tržištu.

Samit se organizuje pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija” .

Oglas

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvane i partnerske organizacije, kao što su Savjet za regionalnu saradnju, Europska banka za obnovu i razvoj, Europska investicijska banka, Svjetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Europske komisije i drugi.

Izvor: BHRT

Nastavi čitati

BiH

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara na proslavi Dana općine Usora

Objavljeno

Piše

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara sudjelovala je danas na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Usora povodom Dana općine Usora i Dana 110. brigade HVO Usora.

Predsjednica Bradara, ujedno i osobna izaslanica predsjednika HDZ BIH i HNS BIH dr. Dragana Čovića, čestitala je Dan općine Usora načelniku Zvonimiru Anđeliću, predsjedatelju Vijeća Anti Matiću i svim žiteljima općine. U svom obraćanju istaknula je važnost zajedništva i podrške, te je naglasila:

“Usora jeste mala površinski, ali je jedno prekrasno, perspektivno mjesto u kojem, što je najvažnije, žive dobri ljudi. Radujem se novim projektima, posebno najavi ozbiljnijih infrastrukturnih odnosno cestovnih koji će dodatno pospješiti poduzetnički duh vaših žitelja. Podrška i nazočnost gostiju iz Hrvatske daje dodatan vjetar u leđa i obećanje da niste sami, kako na emocionalnoj razini, tako i kada su ulaganja u pitanju.”

Bradara je posebno zahvalila prisutnim gostima, ističući važnost njihove podrške: “Pozdravljam uvijek rado viđenog našeg Zvonka Milasa, tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, koji je tako često u svim našim sredinama da više nigdje i nije gost, kao i gospodina Tomislava Sokola, jer se malo malih sredina može pohvaliti nazočnošću zastupnika u Europskom parlamentu na Danu općine.”

Oglas

Prije svečane sjednice, položeni su vijenci i upaljene svijeće na Središnjem spomen obilježju braniteljima HVO-a u Usori. Služena je sveta misa zadušnica za poginule, umrle i nestale branitelje Usore u Domovinskom ratu u crkvi sv. Ante Padovanskog u Sivši, nakon koje je uslijedio svečani mimohod zastava.

Nastavi čitati

BiH

Čović: Sve ono što radimo jeste da se osigura mir i prosperitet na ovim prostorima

Objavljeno

Piše

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je večeras da bilo kakve izmjene Izbornog zakona u BiH ne mogu utjecati bitnije na volju hrvatskog naroda u Brčko distriktu.

On je nakon sastanka u Brčkom sa rukovodstvom i članovima organizacije HDZ-a za Brčko distrikt rekao da je siguran kako će ta stranka sa svojim partnerima imati izvrstan izborni rezultat.

– Posebno me veseli, da čak i ako bude neki ogledni primjer i mogućnost da sagledamo neki novi koncept organiziranja izbora za četiri godine, da ove godine provjerimo neku od destinacija te da to bude i ovdje upravo u Brčkom – odgovorio je Čović novinarima na pitanje da li se može očekivati da u Brčko distriktu, sa svojom specifičnosti, bude primijenjen način glasanja i brojanje glasova u skladu sa novim izbornim pravilima.

On je rekao da je došao u Brčko kako bi razgovarao o svim temama te kako se može pomoći sa viših razina vlasti u BiH.

Oglas

– Siguran sam da naša dobra organiziranost u Brčkom sa dopredsjednikom stranke Antom Domićem na čelu i svi mi koji dobro sagledavamo probleme ovdje bit ćemo jedan poticaj svim žiteljima Brčkog kako bi se ovaj prostor trajno zaštitio od bilo kakvih negativnih utjecaja – naglasio je Čović i dodao da sve ono što rade kao stranka jeste da se osigura mir i prosperitet na ovim prostorima.

Prema njegovim riječima svi oni koji su davno otišli odavde zbog raznih nesigurnosti treba jednostavno da prepoznaju da nema ljepšeg mjesta za život nego ovo ovdje, te da je na političarima da to prakticiraju.

Nastavi čitati

BiH

Kenan Dautović kandidat SDA – Stranke demokratske akcije za načelnika Općine Travnik

Objavljeno

Piše

Aktuelni načelnik Općine Travnik Kenan Dautović dobio jednoglasnu podršku Kadrovske komisije, Izvršnog odbora i Skupštine SDA – Stranke demokratske akcije Travnik za kandidaturu na Lokalnim izborima 2024. za načelnika Općine Travnik

Danas je u Općinskoj organizaciji SDA – Stranke demokratske akcije Travnik na adresi Mehmed-paše Kukavice br. 24/26 zasjedala Kadrovska komisija i Izvršni odbor koji su jednoglasno usvojili prijedlog predsjednika Tahira Lende da aktuelni načelnik Općine Travnik – Kenan Dautović bude kandidat SDA – Stranke demokratske akcije za načelnika Općine Travnik na Lokalnim izborima 2024. Prijedlog je jednoglasno usvojila i Skupština Općinske organizacije SDA – Stranke demokratske akcije Travnik kao najviši organ Općinske organizacije SDA – Stranke demokratske akcije Travnik na sjednici koja je upravo završena, a na kojoj je 120 delegata podržalo Dautovića.

Kenan Dautović, aktuelni načelnik Općine Travnik, rođen je 1966. godine u Travniku. U Travniku je završio osnovnu školu, u Beogradu Vojnu gimnaziju, a Vojnu akademiju u Sarajevu i Zadru. Magistrirao je i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Aktivno govori engleski i turski jezik.

Općina Travnik na čelu sa načelnikom Kenanom Dautovićem (SDA) dobila je novu energiju i dinamiku, a što je pokazalo mnoštvo uspješnih infrastrukturnih, privrednih, poljoprivrednih, turističkih, kulturnih, sportskih, socijalnih i drugih projekata koje je Dautović lično u aktuelnom mandatu inicirao, pokretao i vodio.

Oglas

Tu su posebno važni završeni projekti izgradnje Srednjoškolskog centra, izgradnje azila za napuštene životinje, nastavak izgradnje regionalnog puta Dub – Vlašić, dobijanje prava na korištenje sportskih terena u kasarni Oružanih snaga BiH, završetak prve faze radova na Travničkom korzu, rekonstrukcije Školske ulice, rekonstrukcije dionice puta Turbe – Karaula, usvajanje regulacionog plana Dolac – Polje i osnivanje Poslovne zone Polje, rješavanje stambenog pitanja za mlade bračne parove – 5 stanova za mlade bračne parove, povećanje sredstava za poljoprivredu, studentske stipendije, kulturu, vrhunske sportiste i sport općenito te drugi.

Od projekata koji su započeti ili su u fazi planiranja za završetak u ovoj godini posebno su važni izgradnja autobuske stanice i rekonstrukcija glavnog trga u Turbetu, druga faza radova na Travničkom korzu, nastavak izgradnje regionalnog puta Dub – Vlašić, izgradnja mosta Kanare, rekonstrukcija ulice Čabruša, završetak izgradnje sportske dvorane u Srednjoškolskom centru, nastavak izgradnje vodovoda Galica, izgradnja vodovoda Gorčevica – Brajići, rekonstrukcija dionice puta Turbe – Karaula, izgradnja nogometnih terena sa umjetnom travom u Han Biloj i Turbetu, izgradnja puta za Bolnicu za plućne bolesti, rekonstrukcija sportskih terena u kasarni Oružanih snaga BiH, rekonstrukcija ulica na Kalibunaru – Meljanac i Grozdovi, izgradnja vodovoda Vilenica – Slimena – Polje, izgradnja centra za reciklažu i razvrstavanje otpada, rekonstrukcija puta Bijelo Bučje – Pulac i drugi.

„Kenan Dautović je čovjek koji trenutno najbolje poznaje rad i funkcioniranje općinske administracije, političke odnose unutar ove lokalne zajednice, jer ima iza sebe izvrstan mandat općinskog načelnika i jedan je od najkvalitetnijih kadrova Stranke demokratske akcije u cjelini. Zato mislim da smo izabrali najboljeg kandidata i da je kandidatura Dautovića dobit za općinu Travnik“, kazao je Tahir Lendo – predsjednik Općinske organizacije SDA – Stranke demokratske akcije Travnik.

 

Oglas

 

 

 

 

Oglas

 

 

 

 

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 5 sati

U Novoj Biloj odigran dječiji malonogometni turnir, pobjedio je sport!

U sklopu obilježavanja Dana Nove Bile odigran je i dječi malonogometni turnir “Marko.Nakić Zigi”. Na turniru su sudjelovale dječije ekipe...

BiHprije 5 sati

Predsjednica Bradara na MAMF konferenciji: Sretna majka znači funkcionalno društvo

Predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, podržala je sedmo izdanje Konferencije za mame – MAMF, održano u Domu mladih centra Skenderija...

BiHprije 8 sati

Čavara: Zatvoreni su mi bankovni računi, dva mjeseca već ne mogu primiti plaću

Uzrok političke nestabilnosti u Bosni i Hercegovini je visoki predstavnik Cristian Schmidt, smatra Marinko Čavara. Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma u...

Na današnji danprije 8 sati

Na današnji dan su Boško i Admira zagrljeni otišli u smrt

Jedna od najtužnijih priča iz proteklog rata u Sarajevu je priča o sarajevskim Romeu i Juliji, Admiri Ismić i Bošku...

Svijetprije 8 sati

Godišnjica Blajburške tragedije, počast žrtvama odana u Zagrebu

Komemoracijom na zagrebačkom groblju Mirogoju u subotu je obilježena 78. godišnjica Blajburške tragedije, a počast žrtvama odao je predsjednik Hrvatskog...

BiHprije 9 sati

53. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupijeKomušina – Kondžilo – 24. i 25. svibnja 2024.

Pod geslom „Oni koji se uzdaju u Gospodina hodit će i neće se umoriti“ (usp. Iz 40,31) u Komušini 24....

Sportprije 9 sati

Modrić ostaje u Realu i postaje kapetan

Kao što su najavili to španjolski mediji, pa Fabrizio Romano, stiže sad potvrda i od Modrićevog agenta. Agent Luke Modrića, Vlado...

BiHprije 9 sati

Predsjednica Bradara na MAMF konferenciji: Sretna majka znači funkcionalno društvo

Predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, podržala je sedmo izdanje Konferencije za mame – MAMF, održano u Domu mladih centra Skenderija...

Oglas
Oglas
LM