Poveži se s nama

Društvo

5. kolo MNL FBiH sjever: MNK “Sv. Ivo Podmilačje” – MNK “Bilj-Mar”

U sljedećem, petom po redu kolu malonogometne lige F BiH, dio sjever snage će odmjeriti malonogometni sastavi iz središnje Bosne.

Objavljeno

U sljedećem, petom po redu kolu malonogometne lige F BiH, dio sjever snage će odmjeriti malonogometni sastavi iz središnje Bosne.

Domaća ekipa MNK Sv. Ivo Podmilačje iz Jajce igrat će protiv sastava iz Nove Bile, MNK Bilj-Mar. Utakmica se igra u nedjelju, 2. prosinca u 18 sati u Gradskoj dvorani u Jajcu.

Ulaz za sve ljubitelje ovog sporta koji namjeravaju posjetiti ovaj događaj je simboličnih 1 KM. (Centralna.ba)

Oglas

BiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH

Objavljeno

Piše

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas.U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih zakona koji među brojnim drugim mjerama predviđa neradni dan nedjeljom i praznikom za radnike u trgovini – tržnim centrima i drugim prodajnim mjestima.

Zasad je zakon u fazi nacrta, što znači da bi ga Predstavnički dom, ako eventualno podrži nacrt, mogao uputiti u javnu raspravu prije drugog, konačnog glasanja.

Nijedan pa ni taj zakon ne može stupiti na snagu dok ga ne odobre oba doma u Parlamentu, ali dasad nije poznato kad bi mogao biti i na dnevnom redu Doma naroda. Stoga je nemoguće predvidjeti da li će i kada eventualno biti konačno usvojen i u tom slučaju, objavljen u Službenim novinama.Ukoliko oba doma odobre Nacrt, daljni put zakona vremenski može zavisiti i od roka određenog za eventualnu javnu rasprave a i od pitanja kad će po njenom završetku ponovno biti pred članovima oba doma, na zasebnim sjednicama, tad već u formi konačnog prijedloga.

Sindikat radnika u trgovini, obradovan najavljenim neradnim danima za njegove članove, apelovao je u međuvremenu da parlamentarci usvoje taj zakon i tako za gotovo 14.000 članova tog sindikata, ali i za ostale radnike u trgovini, omoguće nešto što željno iščekuju radeći u jednom od najizazovnijih sektora, često u nesigurnim uvjetima i za nisku platu.

Oglas

Puni službeni naziv teksta u sadašnjoj formi je Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i predviđen je kao šesta tačka u najavljenom dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma.

U samom vrhu predloženog dnevnog reda je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena, koji je također predložila Federalna vlada inicirajući u ovom slučaju da se Parlament izjasni po skraćenom postupku.

Vlada je obrazložila da su posljednje izmjene zakonodavstva u oblasti kontrole cijena u Federaciji bile 2008. godine te je predložila veće novčane kazne za prekršioce imajući u vidu, kako je navela, da su sadašnjim zakonom propisane relativno niske kazne i da stoga nemaju preventivni ni represivni uticaj na prekršitelje u ovoj oblasti. Vlada smatra da su novopredložene izmjene kaznenih odredbi primjerene i opravdane.Odredbom člana 1. vrši se izmjena člana 14. Zakona o kontroli cijena na način da se mijenja visina kazni u slučaju kada se pravno lice, odgovorno lice u pravnom licu, kao i fizičko lice, ne pridržavaju propisanih mjera neposredne kontrole cijena. Predloženim izmjenama, za prekršaj iz člana 14. Zakona o kontroli cijena, pravno lice bi trebalo plaćati 6.000,00 KM umjesto dosadašnjih 1.000,00 KM, a gornja granica umjesto dosadašnjih 10.000,00 KM bila bi 30.000,00 KM. Odgovorno lice u pravnom licu, umjesto dosadašnjih 250,00 KM trebalo bi da plati 1.000,00 KM, dok bi gornja granica umjesto 2.500,00 KM, iznosila 3.000,00 KM. Donja granica za fizičko lice bi umjesto dosadašnjih 500,00 KM bila 1.000,00 KM a gornja 2.000,00 KM – predložila je Vlada.

Termin ‘fizičko lice’ u ovom slučaju odnosi se npr. na trgovce vlasnike radnji ili one izvan prodavnica, čija djelatnost nije, kao kod pravnih subjekata registrovana sudski, ali jeste rješenjima nadležnih općinskih ili gradskih organa.

Oglas

Odredbom člana 2. novopredloženog akta inicirana je također izmjena člana 17. sadašnjeg Zakona o kontroli cijena, odnosno povećan početni iznos kazni za prekršaj pravnom licu ako ne utvrdi pravila ili ih se ne pridržava kod formiranja cijena te ako u određenom roku ne dostavi obavještenje o promjeni cijena i marži.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, predložene su i dopune Zakona o radu, pa su također u najavljenom dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma.

Izmjene u ovom slučaju predložene na način da poslodavci mogu ubuduće zaključivati ugovore o radu sa studentima za privremene i povremene poslove u punom ili nepunom radnom vremenu. Isključivo bi to bili poslovi bez većeg rizika, sezonski i pomoćni, za koje se s poslodavcem ugovara rad na određeno vrijeme. Jedan student može biti angažiran najviše dva puta u jednoj kalendarskoj godini na period ne duži ukupno od 180 dana, predviđeno je novopredloženim zakonom. Angažirani student može biti redovni ili vanredni, ne mlađi od 18 ni stariji od 26 godina. U toku rada, imao bi odmor pod istim uvjetima kao i osobe u radnom odnosu te druga prava u skladu s propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.Puni službeni naziv ovog akta je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu Federacije Bosne i Hercegovine.

Današnja sjednica Predstavničkog doma, u čijem su predloženom dnevnom redu i informacija o stanju sigurnosti u FBiH, ali i brojni dugi akti, treba da počne u 11 sati, kako je oficijelno najavljeno iz Parlamenta.

Oglas

Nastavi čitati

Kultura

Promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josipa Milanovića započeo “Andrićev portal” u Travniku

Objavljeno

Piše

U organizaciji HKD “Napredak” Travnik počela je književna manifestacija “Andrićev portal” promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josip Milanović Pisoj.

Promocija je održana sinoć s početkom u klubu Hrvatskog kazališta Travnik.

Nastavi čitati

Društvo

Dr. Jasmin Čaluk: Urođene srčane mane i njihovo liječenje

Objavljeno

Piše

Urođene srčane mane su varijacije u građi srca koje odstupaju od normalne strukture. Ove varijacije nekad su sasvim bezazlene, ali nekad se dešava da remete funkciju srca i opterećuju srce, pa u krajnjoj liniji mogu dovesti do slabosti ovog organa, kazao je za portal „Avaza“ prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internist kardiolog.

– Mnoge od ovih poremećaja možemo liječiti operacijama, a neke od njih i invazivnim, ali neoperacijskim tehnikama (kateterski) – kazao je dr. Čaluk.

Ostane otvor

Jedna od urođenih srčanih mana je ASD (defekt međupretkomorne pregrade). Normalno se između lijeve i desne pretkomore nalazi pregrada koja je cjelovita i krv se ne može „presipati“ iz jedne pretkomore u drugu. Iz pretkomora bi krv, dodje, inače, morala ići samo u komore.

Oglas

– Kod nekih osoba se, međutim, dešava da se, tokom razvoja srca, dok je beba još u majčinoj utrobi, pregrada između pretkomora ne formira normalno, nego na njoj zaostane otvor. U ovim slučajevima krv prelazi iz lijeve pretkomore u desnu pretkomoru. Vremenom ovo može opteretiti srce i dovesti do slabosti, zamaranja, otoka na nogama, gušenja, lupanja srca itd. Ovaj defekt se otkriva ultrazvukom srca. Na poseban način računa se značaj defekta i, ukoliko on spada u značajne, preporučuje se njegova korekcija. Korekcija

se radi na dva načina: operacijom srca ili kateterski. Cilj je zatvoriti otvor u pregradi i potpuno međusobno izolirati pretkomore – naveo je dr. Čaluk.

Aortna valvula (zalistak) je izlazni ventil iz srca, dodaje doktor, na izlazu iz lijeve srčane komore, a na ulazu u aortu – veliku krvnu žilu iz koje se granaju sve arterije. Aortna valvula je ventil koji mora bez poteškoća puštati da se krv ispumpa iz lijeve komore u aortu, a između dva otkucaja se nakratko zatvori da spriječi da se već ispumpana krv vrati natrag iz cirkulacije k lijevoj komori.

– Normalno se ovaj ventil sastoji iz tri listića, koja se odmaknu ustranu u trenutku srčanog otkucaja kad srce ispumpava krv u aortu, a vrate se da se zaklope između dva otkucaja. U osoba koje imaju bikuspidnu valvulu, čini se kao da imaju samo dva listića, tj. kao da su dva od tri listića međusobnno srasla. Ovo remeti funkciju valvule (ventila) i ako je jako intenzivno, može oslabiti srce. Mana se otkriva ultrazvukom srca, a liječi se operacijom, dok se u posljednje vrijeme može liječiti I kateterskom metodom (tzv. TAVI), iako je TAVI, u principu, metoda rezervirana za starije pacijente koji imaju problem s aortnom valvulom. Mlađi se, u pravilu, usmjeravaju na klasičnu operaciju srca – navodi dr. Čaluk.

Oglas

Koarktacija aorte

Aorta, kaže, je velika krvna žila koja izlazi iz srca, može biti urođeno sužena nakon odvajanja arterija koje odvode krv ka glavi i rukama. Ovo suženje (uštinuće) izgleda slično kao da je aorta stisnuta kliještima. Takvo suženje uzrok je pojave visokog pritiska u glavi i rukama, ali istovremeno niskog u trbuhu i nogama. Opterećuje rad srca i liječi se ugradnjom aortnog stenta ili operacijom. Otkriva se ultrazvukom srca.
Perzistentni ductus arteriosus (DAP)

– Perzistentni ductus arteriosus, ova mana podrazumijeva postojanje komunikacijskog kanala između aorte i plućne arterije. Isti ne bi smio postojati nakon rođenja (tj. trebao bi biti zatvoren), a normalno je da postoji dok je beba u majčinoj utrobi i tad je normalan i neophodan dio tzv. fetalne cirkulacije. Uzrokom je karakterističnog šuma na srcu. Dio krvi bogate kisikom koji bi se trebao isporučiti za tijelo, odlijeva se na pogrešnu stranu, u plućnu arteriju i ide ka plućima. Ova urođena greška uzrokuje zamorljivost, kratkoću daha i sl. Otkriva se ultrazvukom, a liječi intervencijskom kateterskom procedurom ili operacijom srca – rekao je dr. Čaluk.
Ebsteinova (Epštajnova) anomalija

Ebsteinova anomalija je urođena srčana mana u kojoj je trikuspidna srčana valvula, tj. „ventil“ na ulazu u desnu komoru postavljen niže od uobičajenog mjesta. Nekad ne uzrokuje nikakve tegobe i vidi se slučajno na ultrazvučnom pregledu. U slučaju da uzrokuje jaku zamorljivost i gušenje te prijeti razvojem srčane slabosti, pribjegava se operaciji srca da se mana rastereti. Ponekad je ova mana udružena s drugim poremećajima na srcu, kao što su PDA (perzistentni ductus arteriosus), ASD (defekt međupretkomorne pretrage) i dr.
Fallotova tetralogija

Oglas

Ova kompleksna srčana mana, dodaje dr. Čaluk, sastoji se iz defekta međukomorne pregrade preko kojeg nasjeda proširena aorta (tzv. jašuća aorta), pritom je plućna arterija sužena, a desna komora hipertrofiranog mišića. Mana je uzrokom pojave „plavih beba“ i smatra se vrlo kompliciranom. Morala bi se zbrinuti operacijom još u ranom djetinjstvu, što se u razvijenim zemljama i uradi u praktično svim slučajevima. Ako se to ne učini na vrijeme, mana jako opterećuje srce, ali i pluća i plućnu cirkulaciju. Kasnije ju je vrlo teško ili nemoguće tretirati, pa jedina preostala opcija bude transplantacija srce-pluća.
AV-kanalni defekt

– AV-kanalni defekt je teška srčana mana u kojoj postoji veliki otvor između pretkomora na koji se nadovezuje i veliki otvor između komora, a pretkomorno-komorni srčani zalisci su izmijenjene strukture. Mana teško opterećuje srce i morala bi se podvrgnuti operacijskom tretmanu u najranijem djetinjtvu. U protivnom dovodi do velikog opterećenja srca i pluća, teško ju je ili nemoguće tretirati, pa ostaje još jedino opceija transplantacije srce-pluća – govori dr. Čaluk.

Transpozicija velikih krvnih žila

U ovoj anomaliji, aorta izlazi iz morfološkog desnog, a plućna arterija iz morfološkog lijevog ventrikula, a normalno bi trebalo biti obratno. Komunikacija između dva cirkulatorna sistema ostvaruje se preko ASD-a, VSD-a (ove mane su spomenute na početku teksta) ili prohodnog ductus arteriosus-a (kanala između aorte i plućne arterje).

Oglas

– Ovi pacijenti bez hirurške intervencije ne preživljavaju do odrasle dobi. Mana je, naravno, iznimno rijetka. Reparacija se izvodi tzv. operacijom Mustard, uvedenom 1960-tih. Po uvođenju u praksu, Mustardova operacija popravila je prognozu “plavih beba”: sa 80 posto smrtnosti u prvoj godini života na već inicijalno 80 postotnoj preživljavanje do početka trećeg desetljeća života. Mustardova procedura uveliko je zamijenjena kasnih 1970-tih procedurom Jatene (po brazilskom kardiohirurgu Adibu Jateneu, koji ju je prvi uspješno izveo). Jateneova procedura se izvodi, u idealnim okolnostima, u drugoj nedjelji života, a inicijalna stopa uspjeha je 96 posto ili više – rekao je dr. Čaluk.

Urođene srčane mane mogu postojati i u cijelom spektru drukčijih poremećaja, ali ove koje su opisane su najčešće ili najznačajnije. U nekim slučajevima, urođene mane su blage i ne opterećuju srce naročito, pa se otkriju u kasnijj životnoj dobi slučajno, ili pak vremenom tek pomalo opterećuju srce, pa se otkrivaju kasnije, ali zbog tegoba koje nastaju kumulativno tokom života.

– Da bi se teške mane otkrile na vrijeme i takvim osobama omogućio normalan život korekcijom tih mana, vrlo je važno pravilno i sistematično pregledati novorođenče odmah nakon poroda, ali i dojenčad u najranijoj dobi te kasnije temeljito pregledati školsku djecu i organizirati ozbiljne periodične sistematske preglede. Pri takvim pregledima, u sumnji na urođenu srčanu manu, ljekar će malog pacijenta uputiti pedijatrijskom kardiologu, a ovaj će poduzeti ostale neophodne mjere – navodi dr. Čaluk.

Iako izgleda kao drastična mjera za tako malu djecu, velika operacija srca ponekad je jedina mogućnost da se omogući normalan život.

Oglas

Prof.dr.sc.med. Jasmin Čaluk rođen u Travniku

Prof.dr.sc.med. Jasmin Čaluk, internist kardiolog, vlasnik je i direktor, te radi kao kardiolog u Poliklinici Kardiocentar Sarajevo. Profesor je interne medicine, autor više knjiga iz kardiologije u međunarodnom i domaćem izdavaštvu, kao i nekoliko desetina naučnih radova iz oblasti kardiologije. Nosilac je titule Senior Fellow na New Westminster College u Kanadi, a od 2010 član je Predsjedništva Udruženja kardiologa BiH.

Prof.dr.sc.med. Jasmin Čaluk, internist kardiolog, vlasnik je i direktor, te radi kao kardiolog u Poliklinici Kardiocentar Sarajevo.

Rođen u Travniku, BiH, decembra 1976. Osnovnu školu, Muzičku školu (smjer klavir) i Opću gimnaziju završio je u Travniku. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli diplomirao je u julu 2001. Proglašen je studentom generacije i nosilac je priznanja Zlatna plaketa Univerziteta u Tuzli. Nakon diplomiranja i pripravničkog staža kompletiranog u Domu zdravlja Travnik, postaje uposlenik je Klinike za kardiovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, potom je od 2008-2014 zaposlen u Centru za srce BiH u Tuzli na poziciji zamjenika šefa Odjela intervencijske kardiologije, a od kraja 2014 naovamo u Poliklinici Kardiocentar Sarajevo. Magistrirao 2006. Specijalist interne medicine od 2007. Doktorsku disertaciju odbranio 2009.

Oglas

Stručne edukacije iz intervencijske i neinvazivne kardiologije: Rikshospitalet Oslo, Norveška, Bezmialem Vakif Universitesi, Istanbul, Turska, UKC Tuzla, BiH. Šef je Katedre za internističku skupinu predmeta Farmaceutsko-zdravstvenog i Stomatološkog fakulteta u Travniku.

Od 2010. god. je član Predsjedništva Udruženja kardiologa Bosne i Hercegovine. Član je Europskog udruženja kardiologa (ESC), a od 2008. god. također je član Europske asocijacije za perkutane koronarne intervencije (EAPCI). Od 2010. god. član je Europske asocijacije za srčanu insuficijenciju (HFA) i Euro-echo asocijacije Europskog kardiološkog društva za ultrazvuk srca. Od septembra 2015 imenovan je za Senior Fellow na New Westminster College, British Columbia, Canada. Od 2017. god. je u svojstvu profesionalnog člana Europskog udruženja kardiologa.

Autor je i koautor brojnih internacionalno publiciranih naučnih i stručnih radova iz kardiologije, recenzent je više naučnih radova iz kardiologije u internacionalnim indeksiranim časopisima. Samostalni je autor knjige KARDIOVASKULARNE BOLESTI I TRUDNOĆA, urednik je i autor u knjizi KARDIOVASKULARNE BOLESTI I KOMORBIDITETI, koautor u knjigama (međunarodno izdavaštvo): ADVANCES IN THE DIAGNOSIS OF CORONARY ATHEROSCLEROSIS, edited by Suna F. Kiraç, InTech 2011; WHAT SHOULD WE KNOW ABOUT … CORONARY ARTERY DISEASE, edited by Baskot B, In Tech 2012; kao i (domaće izdavaštvo): STABILNA ANGINA PECTORIS, Kulić M i sar; AKUTNI KORONARNI SINDROM, Kulić M i sar, učestvovao je i u pisanju i pripremi knjige KARDIOLOGIJA, Kušljugić Z. i sar.

U junu 2018. godine njegova knjiga “Kardiovaskularne bolesti i trudnoća” postaje dio centralne kolekcije najznačajnije svjetske bilbioteke: biblioteke Bodleian Univerziteta Oxford u Velikoj Britaniji. Jasmin Čaluk učestvovao je i u izradi Smjernica Europskog kardiološkog društva za zbrinjavanje kardiovaskularnih bolesti u trudnoći, objavljenih augusta 2018 u European Heart Journal.

Oglas

Poznati je stručni predavač s velikim iskustvom na međunarodnim kardiološkim skupovima (Istanbul, Rim, Barcelona, Zagreb, Dubrovnik, Beograd itd) i redovan je predavač za doktore specijaliste na domaćim stručnim skupovima i kongresima kardiologa, doktora porodične medicine, internista itd.

U svakodnevnom radu bavi se intervencijskom i invazivnom kardiologijom – perkutanim koronarnim intervencijama s implantacijom koronarnih stentova, implantacijom pacemakera, invazivnom kardiološkom dijagnostikom – koronarografijom, kao i neinvazivnom i kliničkom kardiologijom: ultrazvukom srca, transezofagealnim i intraoperacijskim ultrazvukom srca, ergometrijom, Holter-EKG-om, predoperacijskom pripremom kardiohirurških pacijenata i njihovim poslijeoperacijskim praćenjem i tretmanom.

Prvi je u Bosni i Hercegovini uradio perkutanu koronarnu intervenciju s implantacijom stenta u glavno stablo lijeve koronarne arterije. Prvi je u Bosni i Hercegovini uradio implantacije specijalno dizajniranih bifurkacijskih koronarnih stentova i uveo ovaj vid perkutanih koronarnih intervencija u kliničku praksu u BiH. Oženjen je otac troje djece. Aktivno govori engleski i njemački jezik.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

ZVONKO VUKOVIĆ: Opstali smo u središnjoj Bosni zahvaljujući hrabrosti hrvatskog naroda

Objavljeno

Piše

Broj prognanih u ratu na prostoru središnje Bosne bio je veći od 75.000. Svima njima, a na poseban način poginulima, za žrtvu trebamo biti vječno zahvalni. Današnja sloboda imala je veliku cijenu, što ne smijemo nikada zaboraviti.

Nakon što su se mjesecima naoružavali i obučavali svjesni nadolazeće ratne opasnosti, 27. veljače 1992. godine Hrvati uspostavljaju Regionalni stožer središnje Bosne, koji poslije postaje sastavni dio Hrvatskoga vijeća obrane i Zborno područje Vitez. Prvi zapovjednik je Paško Ljubičić, a zamjenik mu je Zvonko Vuković iz Travnika, danas brigadir Hrvatskoga vijeća obrane u mirovini. Tim povodom u Vitezu se 27. veljače 2024. godine obilježavala 32. godišnjica u spomen na ta ponosna vremena u organizaciji Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a HB Srednjobosanske županije. Vuković u razgovoru za Večernjak govori o golemim iskušenjima, žrtvama, stradanjima, ali i herojskome otporu i pobjedi.

Večernji list: Poštovani brigadiru, prošle su 32 godine. Što je značilo organiziranje, ustrojavanje Operativne zone Vitez i gdje bi danas Hrvati bili da to niste napravili?

– Organiziranje i ustrojavanje Regionalnog stožera središnje Bosne tada je bilo od iznimne važnosti za hrvatski narod. Poučeni onim što je velikosrpska agresija učinila u RH 1991., smatralo se nužnim, i to što prije, početi s pripremama i organiziranjem za obranu kako ne bismo doživjeli sudbinu koja nam je bila namijenjena. Tako političko vodstvo u središnjoj Bosni donosi odluku o organiziranju Regionalnog stožera središnje Bosne, koji se poslije ustrojava u Operativnu zonu (OZ) Središnja Bosna pa Zborno područje Vitez. Da se tada nismo tako organizirali, zasigurno bismo početak rata dočekali nespremni, što bi zasigurno za posljedicu imalo mnogo veći broj žrtava i svakako bi bio upitan opstanak na ovim prostorima. Ustrojem OZ Središnja Bosna dobili smo zapovjedništvo koje će koordinirati sve ustrojbene, logističke i borbene aktivnosti s općinskim stožerima HVO-a, a poslije brigadama. Bila je to velika

Oglas

i odgovorna zadaća za koju su tada bili angažirani najsposobniji i najspremniji koji su se stavili na raspolaganje.

Večernji list: Često se zna istaknuti kako je Hercegovina “ostavila” središnju Bosnu, Posavinu. Je li to točno i kakav je u tome smislu bio odnos u ratu, ali i danas?

– S tim se nikako ne bih složio, možda bih samo kratko kazao da se zasigurno moglo nešto više učiniti. Sve dok nismo zapali u okruženje i bili razbijeni u enklave. Po mom mišljenju, ta deplasirana priča o izdaji može biti prihvaćena od neupućenih o događajima o ratu.

Večernji list: HVO se odupro dvama mnogo brojnijim i snažnijim neprijateljima – JNA i Armiji BiH. Danas se to čini nemogućim u uvjetima opkoljenosti, opremljenosti… Što je bilo presudno?

Oglas

– Svima nam je poznato da su neprijatelji VRS i ABiH bili, dakako, mnogo naoružaniji i višestruko brojniji, a pogotovo kada smo bili u potpunom okruženju koje je potrajalo 316 dana. Za našu obranu i opstojnost presudne su bile odlučnost i hrabrost našeg naroda u cjelini, kao i ljudi koji su u to vrijeme u tako teškim okolnostima zapovijedali postrojbama u središnjoj Bosni. Hrabrost i odlučnost ogledale su se u borbi za život i živote svojih obitelji, cijeloga hrvatskog naroda i opstanka na ovim prostorima, što smo na kraju i uspjeli.

Večernji list: Koliko je branitelja pri tome dalo živote za slobodu Hrvata, koliko ih je ranjeno i jeste li zadovoljni njihovim statusom?

– U borbi za život i za opstanak na ovim prostorima živote je dalo 2780 branitelja, ubijeno je 138 djece te ranjeno više od 7200. Broj prognanih u ratu na prostoru središnje Bosne bio je veći od 75.000. Svima njima, a na poseban način poginulima, za žrtvu trebamo biti vječno zahvalni. Današnja sloboda imala je veliku cijenu, što ne smijemo nikada zaboraviti. Što se tiče statusa stradalnika rata, kako obitelji poginulih tako i ratnih vojnih invalida, po mom mišljenju, riješen je na zadovoljavajući način, premda mislim da se tu može još više učiniti i pojedine nepravde ispraviti. Iako mislim da se životi i dijelovi tijela ne mogu materijalno nadoknaditi. Ovom prilikom posebno želim zahvaliti Republici Hrvatskoj, koja je u punom opsegu uključena u skrb o našim stradalnicima Domovinskog rata. Mišljenja sam da bi se svakako moglo i trebalo još više učiniti kako bi ta skrb o stradalnicima Domovinskog rata bila još kvalitetnija i bolja, pogotovo kod oboljelih od posljedica rata.

Večernji list: U ratnome putu navode se brojne herojske pobjede. Koje biste vi izdvojili?

Oglas

– Teško bi bilo izdvajati neke od njih da ne bismo zaboravili neke nešto manje vrijedne. Bitke su se vodile svakodnevno i na svim bojištima u zoni odgovornosti, sve do Washingtonskog sporazuma. Iako je sa stajališta stanja na bojištu situacija bila jako teška, toliko da smo imali dovoljno streljiva i materijalno-tehničkih sredstava da bismo se probili do Uskoplja.

Večernji list: Kada je pak u ratu bilo najteže, opsada?! Jeste li se ikada pokolebali?

– Tijekom cijelog rata nikada se nismo pokolebali niti dovodili obranu u pitanje. Moral za opstanak na ovim prostorima bio je nemjerljiv, živjelo se u nadi da ćemo to sve uz Božju pomoć izdržati, što smo na kraju, pokazalo se, i uspjeli.

Večernji list: Unatoč zajedničkom neprijatelju, zašto Armija BiH okreće puške na HVO već 1992.?

Oglas

– Rat s ABiH koncept je koji je izmislila Armija. Prvo je bio plan poraziti Hrvate na ovim prostorima, a poslije pokušati sukob s Vojskom Republike Srpske. Ovome ratu svakako su prethodili brojni incidenti koji su se počeli svakodnevno događati, takoreći.

Večernji list: Svejedno, haaške presude govore drukčije, da je nekoliko puta manje brojan narod i u okruženju bio “agresor i zločinac”. Kako to doživljavate i što kažu vaši podaci?

– Znamo svi koje je presude donio Haaški sud kada su Hrvati u pitanju. Svakako je istina da je u tim teškim borbama bilo zločina koji su počinjeni s naše strane, a dobro znamo kakvi su sve strašni zločini učinjeni nad Hrvatima središnje Bosne od ABiH. Nažalost, pokazalo se da životi Hrvata manje vrijede. To je nešto što mene uistinu najviše muči, od rata pa do danas, s čime se ni ja niti ijedan Hrvat ne možemo pomiriti.

Večernji list: Prognani su deseci tisuća Hrvata – Dusina, Križančevo Selo, Maljine, Bikoše, Buhine Kuće, Bugojno, kao i druga hrvatska stratišta, ostala su uglavnom netaknuta?

Oglas

– Nažalost, svjedoci smo svih tih navedenih zločina i da još uvijek nisu na pravi način procesuirani. Teško se zasigurno nositi s tim. Još uvijek živim u nadi da će do toga doći i da će pravda učiniti svoje.

Večernji list: Kako se, po vašem mišljenju, do sada uspješno prikrivala uloga mudžahedina, čiji su zločini među najstrašnijim u posljednjem ratu, gotovo da su bili prethodnica kasnijim Al-Kaidi, ISIL-u?

– Dobro svi znamo da je međunarodna zajednica pomno štitila bošnjačku stranu od završetka rata sve do danas. Ali u posljednje vrijeme, čini mi se, stvari pomalo izlaze na vidjelo. Mišljenja sam da će u skorije vrijeme doći do procesuiranja određenih zločina nad Hrvatima središnje Bosne.

Večernji list: Nakon rata s Armijom BiH HVO se transformira i u središnjoj Bosni. Koje su operacije bile najvažnije?

Oglas

– Postrojbe Zbornog područja Vitez i 3. gardijske motorizirane brigade u listopadu 1994. godine daju puni doprinos u oslobađanju Kupresa, kao i daljnjem držanju oslobođenih crta obrane. U zajedničkim djelovanjima HV i HVO i ABiH ZP Vitez, s 3. gardijskom brigadom “Jastrebovi”, na ratištu u zapadnoj Bosni neprestano imaju više od 2000 vojnika. Postrojbe ZP Vitez sudjeluju u akcijama (“Zima – Cincar”, “Skok 1 i 2”), kao i operaciji “Ljeto ‘95.”. Do kraja rata ZP Vitez i 3. gardijska brigada, kao dio hrvatskih snaga, daju ogroman doprinos u svim oslobodilačkim operacijama – od Oluje pa sve do potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu.

Večernji list: Imaju li Hrvati razloga, unatoč svemu, danas biti ponosni na HVO i kako središnja Bosna diše?

– Bez obzira na sve poteškoće, hrvatski narod središnje Bosne junački se borio i obranio, a činjenica ostaje za povijest, na ponos svakom Hrvatu središnje Bosne. Poštujući i žrtve druge strane, priznajući počinjene pogreške i iz naših redova, mi smo kao živi svjedoci jednog teškog vremena pozvani svjedočiti svoju istinu o herojskoj obrani hrvatskog naroda.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Novi Travnik u proljeće s brojnim projketima

Objavljeno

Piše

Po broju različitih projekata koji se realiziraju Novi Travnik ima status najvećeg gradilišta u ŽSB.

Realizaciju prati rekordan proračun koji je blizu 25 milijuna KM ali i pomoć s viših razina vlasti.

Bili smo u Novom Travniku i razgovarali s načelnikom Stjepanom Dujom.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Predsjedništvo imenovalo Milana Tegeltiju za bh. konzula u Rijeci

Objavljeno

Piše

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo je bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za konzula u Rijeci u Republici Hrvatskoj.

Tegeltija je lično potvrdio informaciju na X-u nakon što je portal Istraga.ba objavio informaciju.

Odluku o imenovanju Tegeltije jednoglasno je donijelo Predsjedništvo. On se još uvijek nalazi na američkoj crnoj listi. Sankcije su mu uvedene zbog zloupotreba tokom obavljanja funkcije predsjednika VSTV-a.

“Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima sudija i drugim javnim poslovima”, saopćeno je početkom 2022. godine iz State Departmenta.

U decembru 2020. godine Tegeltija je podnio ostavku na funkciju predsjednika VSTV-a. U međuvremenu Tegeltija je obavljao funkciju predsjednika FK Borac, da bi početkom januara ove godine podnio ostavku.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Preselio iz Sarajeva na Kupres, sada pravi sireve sa narančom, limunom, čokoladom, kikirikijem…

Objavljeno

Piše

Poznato je da se na Kupresu, zahvaljujući bogatom biodiverzitetu, proizvode najkvalitetniji sirevi u BiH, ali i šire. O tome svjedoče brojna priznanja za kvalitet. No, Kupres je jedinstven i po tome jer se ondje, osim tradicionalnog, proizvodi i sir od narandže, limuna, pa čak i od kikirikija i čokolade. Ekipa BHRT-a je posjetila siranu Smaila Žilića, koji se prije deset godina, upravo zbog sira, iz Sarajeva s obitelji preselio u Kupres.

Na kupreškoj visoravni uspijeva više od 1000 različitih biljaka i idealno je područje za ispašu stoke. A upravo kvalitetna sirovina, odnosno mlijeko, temelj je za kvalitetan finalni proizvod.

A upravo to je ponukalo Smaila Žilića da sarajevsku adresu zamijeni kupreškom i pokrene proizvodnju sira, i to baš u ulici simboličnog naziva – Put ljekovitog bilja.

Veliki projekat

Oglas

– Ako igdje u BiH se može napraviti dobar sir onda je to, između ostalog i na Kupresu, time sam se povodio kada sam napuštao Sarajevo, ja i moja obitelj, i pokrenuli smo zaista jedan veliki projekat – kaže Smail Žilić, vlasnik sirane u Kupresu.

Smail je obnovio devastirani objekt nekadašnje Mljekare Kupres, zaposlio 7 osoba i vlastitim sredstvima, bez ikakve pomoći vlasti, 2014. započeo proizvodnju. Trenutno, ovdje radi samo tročlana obitelj. Mjesečno prerade do 35 tona mlijeka, koje otupljuju uglavnom od kupreških farmera, a dijelom i s Vlašića i Rostova. Posao je zahtjevan jer se dnevno proizvede i do 200 kilograma sira.

– Mogu vam reći da je potežak posao, to zahtijeva vrijeme od ranog jutra do kasno navečer, pogotov ljeti kad ima više mlijeka onda znali smo i po tri smjene raditi. Organiziramo se i ide, nema druge – navodi Smailova supruga Munevera Žilić.

Turistička i gastronomska ponuda

Oglas

U ovoj sirani, osim tradicionalnog kupreškog sira, proizvode i sireve sa začinskim biljem, brusnicom, borovnicom, aronijom, ali i narandžom i limunom, pa čak i s kikirikijem i čokoladom. Smail kaže, ako imate standardno kvalitetan sir, samo je stvar kreativnosti što ćete u njega dodati. A za kvalitetu, Smail je pet puta nagrađen priznanjem na prestižnom Balkanskom festivalu sira.

– Kupres nije nikad bolje prezentiran niti reklamiran kroz neki svoj proizvod. Moj sir se ne zove sir Smaila Žilića, on se zove kupreški sir i kupreški sir je postao brend ne samo u Beogradu, Srbiji, ne postoji kontinet na koji nije otišao brend kupreškog sira – zadovoljno kaže Smail.

Ovaj magistar poljoprivrednih znanosti u sklopu sirane planira napraviti i edukacijski centar, gdje će se moći obučavati i studenti i učenici, ali i proizvođači mlijeka. Iako je stvorio brend koji promovira Kupres i upotpunjuje turističku i gastronomsku ponudu tog kraja, bilo kakva podrška vlasti potpuno je izostala.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Crveni križ Vitez organizira akciju darivanja krvi

Objavljeno

Piše

Crveni križ Vitez, u suradnji s Odjelom transfuziologije Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila, organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi 7.3.2024.godine od 8 sati , mjesto darivanja bolnica dr. fra. Mato Nikolić Nova Bila.Iskažite humanost, odazovite se na akciju darivanja krvi Crvenog križa Vitez.

Dobrovoljno darivanje krvi je izuzetno važan čin solidarnosti prema zajednici i osobama koje ovise o krvnim pripravcima. Svaka kap darovane krvi može spasiti život, a ovakve akcije imaju poseban značaj u očuvanju zaliha krvi te pružanju podrške zdravstvenim ustanovama.Pridružite se akciji darivanja krvi i budite dio pozitivne promjene. Vaša podrška i sudjelovanje doprinose stvaranju bolje i humanije zajednice.

Nastavi čitati

BiH

Bijela kuga u Kantonu 10: U Bosanskom Grahovu za cijelu godinu rođena samo jedna beba

Objavljeno

Piše

Dok političari usaglašavaju politike, negativan prirodni priraštaj i iseljavanje iz BiH, dovodi do gubitka stanovništva od jedan i po posto svake godine, procjene su UN-a. Sve je više starijih, a sve manje novorođenih. U Bosanskom Grahovu tako je prošle godine rođena samo jedna beba. 

Doći će dan kada će u Bosanskom Grahovu školsko zvono zamijeniti muk i tišina, kažu mještani. U prvi razred upisana su tek četiri prvačića, a u prošloj godini rođena je samo jedna beba. Naspram 29 umrlih. Bolji život u ovoj opštini već dugo je na čekanju. Mladi moraju ići kilometrima dalje kako bi ostvarili osnovne životne potrebe.

“Svaki dan sve više umiru ljudi, grad umire. Mladi nemaju perspektivu. Moraju ići za poslom, hljebom. Šta da vam kažem…”, priča nam mještanka Bosanskog Grahova Dobrila Kudra.

Oglas

Od prijeratnih 9.000, danas u Bosanskom Grahovu živi tek oko hiljadu stanovnika. Kuće se ne obnavljaju, povratka nema. Zatvorene stare trafike i brojne ruševine stalni su dekor uz ulice koje su ionako sablasne i puste.

“Živi se jako teško, bez nekih poslova, firmi koje će zaposliti pogotovo te mlade ljudi. Bez banke, bez Doma zdravlja sa ambulantom. Ne znam šta bih vam rekao. Zaista se teško živi danas ovdje”, navodi načelnik Općine Bosansko Grahovo Uroš Đuran.

U Federaciji je lani, u prvih deset mjeseci, rođeno 15.835 beba, a umrle su 19.943 osobe. U Republici Srpskoj taj broj je nešto manji. Kada se tome pribroji iseljavanje mladih – statistika kaže kako država samo u godinu dana izgubi po jedan cijeli grad. Bijela kuga je gotovo stalno stanje.

“Potpore privatnim vrtićima, besplatan školski prijevoz, subvencija prve stambene nekretnine – sve su to demografske mjere koje su u našoj nadležnosti i možemo ih donijeti, ali ne može grad sam riješiti demografiju, to je strategija države, kantona”, ističe gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

Oglas

Kanton 10 koji je prostorno i najveći u Federaciji od 2018. nije povećavao dječiji dodatak. Taj propust donekle je ispravljen tako što je pri usvajanju ovogodišnjeg budžeta osiguran amandman vrijedan 1.400.000 KM prema kojem se doplatak povećava sa 30 na 50 KM po djetetu.

“Opština Bosansko Grahovo je prije 10-12 godina donijela odluku o podsticaju za novorođeno dijete koji iznosi 500 KM. Prošle godine je rođeno jedno dijete, pretprošle petero. Malo se rađa djece, malo je mladih”, navodi Đuran.

Iako u Bosanskom Grahovu nastoje pomoći mladim porodicama sa novčanim naknadama za novorođenu djecu, ovoj opštini, kao i mnogim drugim u BiH, dobro se ne piše. Posla nema, mladi odlaze, a pojedini dijelovi izgledaju kao da je rat tek stao.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Gospodarstvoprije 17 minuta

RASKRINKANE OPTUŽBE: Zubak i partneri spremili isporuku oružja za Ukrajinu, demontirana priča o aferi s Vitezitom

Napadom Putinove Rusije na Ukrajinu počeo je istrebljivački rat koji traje već više od dvije godine. No, taj se rat...

BiHprije 2 sata

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas.U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih...

Sportprije 2 sata

Nestvaran nastup Nurkića. Nitko nije skupio toliko skokova još od 2010.

PHOENIX SUNSI upisali su drugi poraz u nizu, ovaj put od Oklahoma City Thundera na domaćem parketu (110:118). Utakmicu je...

Kulturaprije 2 sata

Promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josipa Milanovića započeo “Andrićev portal” u Travniku

U organizaciji HKD “Napredak” Travnik počela je književna manifestacija “Andrićev portal” promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josip Milanović Pisoj. Promocija je...

Društvoprije 2 sata

Dr. Jasmin Čaluk: Urođene srčane mane i njihovo liječenje

Urođene srčane mane su varijacije u građi srca koje odstupaju od normalne strukture. Ove varijacije nekad su sasvim bezazlene, ali...

Društvoprije 2 sata

ZVONKO VUKOVIĆ: Opstali smo u središnjoj Bosni zahvaljujući hrabrosti hrvatskog naroda

Broj prognanih u ratu na prostoru središnje Bosne bio je veći od 75.000. Svima njima, a na poseban način poginulima,...

BiHprije 2 sata

Porast naoblake uz slabu kišu i lokalne pljuskove 

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje porast naoblake s jugozapada koji će uvjetovati većinom slabu kišu ili lokalni pljusak. ...

Servisne informacijeprije 2 sata

Na ovim mjestima možete očekivati radarske kontrole

Pogledajte gdje danas možete očekivati radarske kontrole: 1. SREDNJOBOSANSKI KANTON PS TRAVNIKOglas 08:30 do 10:30 sati Nova Bila12:00 do 14:00...

Oglas
Oglas
LM