- oglas -

Švicarci na referendumu glasaju o “Lex Netflixu”

Pročitajte i ovo

Kotromanović: Putin je ranjen. Izgubio je autoritet u svijetu, gubi ga i u Rusiji

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović na RTL-u je komentirao situaciju u Ukrajini. Kotromanović je na početku komentirao što se...

Od jutros traje potraga za nestalom Novotravničankom

Nestala je Nisveta Grabus iz Novog Travnika. osoba je sa psihičkim poteškoćama, od jutros joj se gubi svaki trag.Mole...

NOVI TRAVNIK: Potrebna žena za čuvanje djece

Potrebna žena u Novom Travniku za čuvanje dvoje djece. Jedno dijete ima 6 godina  adrugo 2 i pol godine. Kontak...
- Advertisement -

ŠVICARSKI birači danas na referendumu glasaju o tome trebaju li globalni streaming servisi podržavati švicarsku filmsku industriju te o povećanju izdvajanja za europsku agenciju za granice Frontex, prenose agencije.

- Advertisement -

Na obvezujućem referendumu o tzv. “Lex Netflixu”, birači će odlučiti moraju li međunarodne streaming platforme ulagati četiri posto prihoda koji ostvare u Švicarskoj u lokalnu filmsku industriju, kao što od 2007. čine švicarske radiotelevizijske kuće.

Uz to, 30 posto sadržaja streaming platformi morat će biti filmovi i serije proizvedeni u Europi, kao što moraju i u EU, prenosi Reuters. Zakon bi po zadnjim ispitivanjima javnog mnijenja mogao proći tijesnom većinom glasova.


Protivnici zakona, koji podržavaju vlada i parlament, kažu da bi mogao smanjiti ponudu globalnog sadržaja i potaknuti streaming servise da povise cijene. Švicarsko ministarstvo kulture odbacuje taj argument ukazujući na primjer Francuske gdje uvođenje obveze ulaganja do 25 posto prihoda nije dovelo do povećanja cijena.

“Gajimo najveće poštovanje za demokratsko odlučivanje švicarskog naroda i očekujemo rezultat referenduma”, rekao je glasnogovornik Netflixa za Reuters. Streaming servisi moći će birati hoće li izravno sudjelovati u produkciji švicarskih filmova i serija ili plaćati namet u cilju financiranja promoviranja švicarske filmske industrije.

Filmska produkcija u Švicarskoj zadnjih je godina dobivala 105 milijuna švicarskih franaka potpora, po podacima švicarskog ministarstva kulture, prenosi AFP. Prođe li novi zakon, sektor će dobiti još 18 milijuna franaka svake godine, navodi ministarstvo.

Frontex

Pristanu li Švicarci na povećanje švicarskog udjela u financiranju i zaposlenicima Frontexa, Švicarska bi plaćala 61 milijuna švicarskih franaka na godinu do 2027., u odnosu prema 24 milijuna 2021., po procjenama vlade.

Ako prijedlog bude odbijen, Švicarska bi mogla biti izbačena iz šengenske zone i dablinskog sustava koordinacije rješavanja zahtjeva za azilom.

“Jako bi mi bilo žao zbog švicarske odluke da napusti Schengen. Ali članstvo u Schengenu temelji se na međunarodnom ugovoru. I ako Švicarska odluči da neće poštovati svoje obveze po tom ugovoru, mora biti posljedica”, rekla je europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson za list Tages-Anzeiger.

Anketa gfs.berna za televiziju SRF pokazala je da 69 posto birača podržava financiranje Frontexa, a 25 posto se protivi. Zakon o streaming platformama podržava 56 posto birača, a 41 se protivi.

Birači će odlučivati i o tome treba li olakšati uzimanje organa za transplantaciju, što bi također trebalo proći, prenosi Reuters.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Kotromanović: Putin je ranjen. Izgubio je autoritet u svijetu, gubi ga i u Rusiji

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović na RTL-u je komentirao situaciju u Ukrajini. Kotromanović je na početku komentirao što se...

Od jutros traje potraga za nestalom Novotravničankom

Nestala je Nisveta Grabus iz Novog Travnika. osoba je sa psihičkim poteškoćama, od jutros joj se gubi svaki trag.Mole se svi koji znaju nešto...

NOVI TRAVNIK: Potrebna žena za čuvanje djece

Potrebna žena u Novom Travniku za čuvanje dvoje djece. Jedno dijete ima 6 godina  adrugo 2 i pol godine. Kontak telefon je 064 419 9602

FOTO: Bračni par Zelenski prvi put zajedno u javnosti od početka ruske agresije

Volodimir i Olena su nazočili sprovodu prvog predsjednika Ukrajine Leonida Kravčuka u Kijevu Bračni par Zelenski, Volodimir i Olena, danas su viđeni prvi put zajedno...

ATRAKTIVNA KISELJAČANKA: “Nemoralne ponude dobivam svaki dan”

Nemoralne ponude dobivam svaki dan, istakla je Manekenka iz Kiseljaka Ana Marija Jurišić ovih dana odmara se s obitelji u Istri a nedavno je boravila i u...

Povezane vijesti