- oglas -

10 razlika između prijateljstva koja traju i onih koja će nestati

Pročitajte i ovo

Granični policajac osuđen na pet mjeseci zatvora jer je primio 20 eura mita

 Sud Bosne i Hercegovine, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje,izrekao je presudu kojom je granični policajac Rajo Kikić proglašen...

Novak Đoković s porodicom odmara u hotelu Pino na Trebeviću

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković stigao je u Sarajevo s porodicom, a odmor je započeo u hotelu Pino na...

Prostitutke na ulicama: Zahtijevaju od vlasti da dozvoli otvaranje bordela

 Prostitutke u Hamburgu prosvjedovale su zahtijevajući od vlasti da dozvoli otvaranje bordela u Njemačkoj, nakon što su više mjeseci...
- Advertisement -

Psiholozi tvrde da je prijateljstvo odnos koji se temelji na primanju i davanju te bi ono trebalo biti ravnomjerno raspoređeno.

Također, naglašavaju kako je “imati prijatelje” posve drugačije od onog “zadržati prijatelje”, a upravo te iz zadnje kategorije treba znati prepoznati i ulagati u odnos koji nam obogaćuje život.

Ovo je 10 karakteristika odnosa koji vrijedi zadržati:

1. Stalna potpora

Pravo prijateljstvo koje će odoljeti “zubu vremena” odlikuje se stalnom potporom. Ona uključuje zanimanje za ono što naš prijatelj radi, općenita događanja u njegovom životu te potporu pri donošenju važnih odluka.

2. Radovanje tuđem uspjehu

Trajni prijatelj je onaj tko neće biti ljubomoran na visoku plaću, promaknuće, sjajnu ljubavnu ili obiteljsku situaciju, ili pak ekstreme poput dobitka na lotu. Iako niti jedan odnos nije lišen uspoređivanja, kod pravog prijatelja nema zloće u tome – već ga uspjeh prijatelja može samo motivirati da i sam bude bolji.

3. Fizička udaljenost ne igra ulogu

Selidba zbog posla ili ljubavi može utjecati na učestalost viđanja ili pak komunikacije, ali ne i na kvalitetu prijateljstva koje traje za cijeli život.

Upravo to je odrednica takvog odnosa – s prijateljem niste razgovarali dulje, no čim se opet čujete ne postoji nelagode, već osjećaj pripadnosti. Također, pravi prijatelj će se potruditi ostati u kontaktu čak i na drugoj strani Zemlje.

4. Poštuje se osobni prostor i sloboda

Iako je prijateljska “povlastica” očekivati od druge strane da nam posveti svoje vrijeme, trajno prijateljstvo se odlikuje po iskrenosti. Tako se prijatelju može reći kako “nemamo vremena”, “idemo na spoj” ili smo “previše zaposleni”, a on će to prihvaćati bez da se osjeća isključeno.

5. Zajedno se smijete

Bilo da je riječ o tragičnoj, frustrirajućoj ili zbunjujućoj situaciji, s nekim tko nas “poznaje u dušu” lako je naći razlog za ismijavanje okolnosti i gledanje onog pozitivnog u svemu.

6. Zajedno plačete

Jednako kao što će se prijatelj kojeg vrijedi imati u životu veseliti našem uspjehu, tako će on biti i žalostan zbog našeg neuspjeha. Jedino ljudi s razvijenom empatijom mogu biti pravi prijatelji – oni će osjećati bol ako smo mi povrijeđeni na sličan način kao što se to dogodilo njima.

7. Opraštanje

Čak i u najvećim prijateljstvima dolazi do propusta – bilo da je riječ o manjku razmišljanja, nemarnosti ili sebičnosti. No, samo će pravi prijatelj znati kada treba tražiti oprost i ispričati se, ali i samo će pravi prijatelj prepoznati tuđe kajanje i prijeći preko situacije kao da se nije ni dogodila.

8. Granice

Svaki odnos treba imati svoje granice kako bi napredovao i opstao. Tako i u prijateljstvu moraju postojati granice koje obje strane poštuju – ono što se ne smije raditi jer bi u suprotnom to moglo ugroziti prijateljstvo (primjerice petljanje s bivšim ili sadašnjim partnerom, tračanje ili prenošenje povjerljivih informacija i sl).

Pravi prijatelj neće ih testirati niti prelaziti.

9. Na njega možete računati

Ako u životu imate nekoga tko će ostaviti sve u trenutku u kojem ste vi tražili od njega pomoć, neće vam biti neugodno nazvati ga usred noći kako bi vas saslušao ili znate da imate njegov kauč što god se dogodilo, tada trebate znati da je to odnos u koji treba ulagati i ne ga olako pustiti.

10. Iskrenost

Upravo jer nemaju osobnog interesa u našim stvarima, pravi prijatelji mogu biti objektivni i iskreni promatrači te komentatori naših životnih odluka i situacija. Samo pravi prijatelj će nam reći ako misli da u nečemu griješimo, no ako to istovremeno ipak napravimo neće nam nabijati na nos s “rekao/la sam ti”.

Izvor: 24sata.hr

Najnovije vijesti

Granični policajac osuđen na pet mjeseci zatvora jer je primio 20 eura mita

 Sud Bosne i Hercegovine, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje,izrekao je presudu kojom je granični policajac Rajo Kikić proglašen...

Novak Đoković s porodicom odmara u hotelu Pino na Trebeviću

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković stigao je u Sarajevo s porodicom, a odmor je započeo u hotelu Pino na Trebeviću gdje ga je srela...

Prostitutke na ulicama: Zahtijevaju od vlasti da dozvoli otvaranje bordela

 Prostitutke u Hamburgu prosvjedovale su zahtijevajući od vlasti da dozvoli otvaranje bordela u Njemačkoj, nakon što su više mjeseci bili zatvoreni zbog pandemije virusa...

Sarajevski kiseljak isplatio regres svim svojim zaposlenicima

Bez obzira na poslovne izazove koje je donijela pandemija, najveći proizvođač mineralne vode u BiH, kompanija Sarajevski kiseljak, nastavila je tradiciju te i ove...

Đikić: Bude li opuštanja, virus preuzima ritam

 Direktor Instituta za biokemiju u Frankfurtu, znanstvenik Ivan Đikić rekao je u nedjelju kako je u vezi koronavirusa važno znati da će virus preuzeti...

Povezane vijesti