- oglas -

Zvuči čudno, ali hodanje unatrag zapravo je vrlo, vrlo dobro za naše zdravlje

Pročitajte i ovo

Izvedena prva premijerna izvedba predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“

U petak, 3. februara u 19.30 sati u Zeničkom pozorištu je premijerno izvedena predstava „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako...

Hozan u Jajcu održao sastanak za spas 160 radnih mjesta

Nakon što su iz preduzeća „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad najavili gašenje sve tri peći u poslovnoj jedinici broj...

Mamić najavio: ‘Povlačim se iz borbe za Dinamo’

Jučer je objavljeno kako je Izvršni odbor Dinama isključio četiri 'mamićevca' iz članstva kluba - smijenjeni su predsjednik Nadzornog...
- Advertisement -

Hodanje unatrag možda se doima čudnim i kontraintuitivnim, ali zapravo ono ima značajne pozitivne učinke na naše zdravlje. To ne znači da sad svi trebaju početi hodati unazad umjesto normalnog hodanja, već da je to još jedna za zdravlje vrlo korisna tjelesna aktivnost.

- Advertisement -

Hodanje je aktivnost koja nam dolazi automatski, ne zahtijeva svjestan napor, posebnu opremu, a pogotovo ne članstvo u teretanama. Možda je to i jedan od razloga zašto hodanje uzimamo zdravo za gotovo te nismo svjesni dobrobiti koju hodanje ima za naše zdravlje.

No, što se događa ako prestanemo hodati po uobičajenom automatizmu te počnemo izazivati ​​svoj mozak i tijelo hodajući unatrag? Osim što to zahtijeva više naše pažnje, može donijeti i dodatne zdravstvene prednosti, ističe Jack McNamara sa Sveučilišta East London u članku za The Conversation.

Tjelesna aktivnost ne mora biti komplicirana. Bez obzira na to jeste li redovito aktivni ili ne, čak i brza desetominutna dnevna šetnja može donijeti mnoštvo zdravstvenih dobrobiti i može se ubrojiti u preporučeni minimum Svjetske zdravstvene organizacije od 150 minuta aerobne aktivnosti tjedno, piše McNamara, koji predaje kliničku fiziologiju vježbanja na spomenutom sveučilištu.

Mehanizam hodanja je kompliciran

Hodanje je ipak kompliciranije nego što to mnogi od nas shvaćaju. Da bismo ostali uspravni, pojašnjava McNamara, potrebna je koordinacija između našeg vizualnog, vestibularnog (osjeti povezani s pokretima kao što su zakretanje, okretanje ili brzo kretanje) i proprioceptivnog (svijest o tome gdje se naše tijelo nalazi u prostoru) sustava.

Kada hodamo unatrag, našem mozgu treba više vremena da obradi dodatne zahtjeve koordinacije ovih sustava. Međutim, ova povećana razina izazova sa sobom donosi veće zdravstvene prednosti, piše britanski stručnjak.

Prednosti hodanja unatrag

Poboljšanje stabilnosti i ravnoteže jedna je od tih dobro proučenih dobrobiti hodanja unatrag. Hodanje unatrag može poboljšati i normalan hod te ravnotežu kod zdravih ljudi, kao i kod onih s osteoartritisom koljena. Hodanje unatrag uzrokuje kraće, češće korake, što dovodi do poboljšane mišićne izdržljivosti mišića potkoljenica, a istovremeno smanjuje opterećenje zglobova, pojašnjava McNamara.

Dodavanje promjena u nagibu ili padu također može promijeniti raspon pokreta za zglobove i mišiće, nudeći olakšanje boli za stanja kao što je plantarni fasciitis, koji je jedan od najčešćih uzroka boli u peti. Promjene držanja do kojih dolazi hodanjem unatrag također koriste više mišića koji podupiru lumbalnu kralježnicu, što sugerira da bi hodanje unatrag moglo biti posebno korisna vježba za osobe s kroničnom boli u donjem dijelu leđa. Hodanje unatrag čak se koristi za prepoznavanje i liječenje ravnoteže i brzine hoda kod pacijenata s neurološkim stanjima ili nakon kroničnog moždanog udara, piše McNamara.

Dobrobiti promjene smjera hoda ipak nisu samo terapeutske, pa su tako znanstvenici krenuli s otkrivanjem i raznih drugih dobrobiti od takve tjelesne aktivnosti. Hodanje unatrag tako može biti još učinkovitije u reguliranju tjelesne težine od normalnog hodanja, koje isto tako pomaže u kontroli tjelesne težine.

Potrošnja energije pri hodanju unatrag gotovo je 40 posto veća od hodanja istom brzinom prema naprijed, a McNamara u tom smislu navodi studiju koja pokazuje smanjenje tjelesne masti kod žena koje su završile šestotjedni program treninga hodanja ili trčanja unatrag.

Iako se često proučava kao alat za rehabilitaciju, trčanje unatrag povećava snagu ključnih mišića uključenih u ispravljanje koljena, što se ne odnosi samo na prevenciju ozljeda, već i na našu sposobnost generiranja snage i atletske izvedbe. Neprekidno trčanje unatrag smanjuje energiju koju trošimo kada trčimo naprijed. Ova poboljšanja u ekonomičnosti trčanja čak su korisna za iskusne trkače s već ekonomičnom tehnikom trčanja, pojašnjava britanski stručnjak.

Dodavanje tereta

Onima koji nemaju prostorne uvjete za nesmetano trčanje unazad McNamara sugerira dodavanje tereta pri hodanju unatrag, poput vuče utega. Ističe da povećanje ukupnog opterećenja povećava angažiranje mišića ekstenzora koljena, dok postavlja velike zahtjeve za srce i pluća u kratkom vremenu.

Ova vrsta vježbe može proizvesti odgovarajuću razinu otpora za poticanje značajnih poboljšanja u snazi ​​donjih udova, s utezima za povlačenje od samo 10 posto ukupne tjelesne težine, što dovodi do poboljšanja vremena sprinta među mladim sportašima, piše McNamara.

Korisni savjeti

Za kraj, britanski stručnjak daje i preporuke kako se početi aktivnije baviti hodanjem unatrag kako bi se dodatno poboljšali zdravlje i tjelesna sprema. U tom smislu za početak preporučuje hod unazad u zatvorenom prostoru, gdje je manja vjerojatnost da se netko može zabiti u drugu osobu ili neku neuočenu prepreku.

Oduprite se porivu da zgrčite tijelo i pogledate preko ramena. Glavu i prsa držite uspravno dok nožni palac posežete unatrag za svaki korak, kotrljajući se kroz stopalo od prstiju do pete. Jednom kada postanete samopouzdaniji hodajući unatrag, možete se početi ubrzavati, pa čak i prijeći na traku za trčanje, pazeći da koristite vodilice kada je to potrebno. Ako koristite utege, počnite lagano. Usredotočite se na višestruke serije, a ne produljene udaljenosti i zapamtite da za početak održavate integritet svoje tehnike na udaljenosti većoj od 20 metara, savjetuje McNamara.

Izvor: The Conversation

Najnovije vijesti

Izvedena prva premijerna izvedba predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“

U petak, 3. februara u 19.30 sati u Zeničkom pozorištu je premijerno izvedena predstava „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako...

Hozan u Jajcu održao sastanak za spas 160 radnih mjesta

Nakon što su iz preduzeća „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad najavili gašenje sve tri peći u poslovnoj jedinici broj 1 u Jajcu, načelnik Jajca...

Mamić najavio: ‘Povlačim se iz borbe za Dinamo’

Jučer je objavljeno kako je Izvršni odbor Dinama isključio četiri 'mamićevca' iz članstva kluba - smijenjeni su predsjednik Nadzornog odbora Miroslav Rožić, članovi Nadzornog...

Augsburg iznenadio Bayer. Beljo bio blizu pogotka

AUGSBURG je u 19. kolu Bundeslige na domaćem terenu pobijedio Bayer Leverkusen 1:0. Strijelac jedinog gola u 55. minuti bio je Mergim Berisha, koji...

Čeka se i po dva sata: Na ovim graničnim prijelazima su najveće gužve

Pojačan je promet vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prijelazima: Bosanski Brod, Bosanska Gradiška i Velika Kladuša. Na ostalim graničnim prijelazima ne...

Povezane vijesti