Poveži se s nama

Društvo

ZVONKO VUKOVIĆ: Opstali smo u središnjoj Bosni zahvaljujući hrabrosti hrvatskog naroda

Objavljeno

Broj prognanih u ratu na prostoru središnje Bosne bio je veći od 75.000. Svima njima, a na poseban način poginulima, za žrtvu trebamo biti vječno zahvalni. Današnja sloboda imala je veliku cijenu, što ne smijemo nikada zaboraviti.

Nakon što su se mjesecima naoružavali i obučavali svjesni nadolazeće ratne opasnosti, 27. veljače 1992. godine Hrvati uspostavljaju Regionalni stožer središnje Bosne, koji poslije postaje sastavni dio Hrvatskoga vijeća obrane i Zborno područje Vitez. Prvi zapovjednik je Paško Ljubičić, a zamjenik mu je Zvonko Vuković iz Travnika, danas brigadir Hrvatskoga vijeća obrane u mirovini. Tim povodom u Vitezu se 27. veljače 2024. godine obilježavala 32. godišnjica u spomen na ta ponosna vremena u organizaciji Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a HB Srednjobosanske županije. Vuković u razgovoru za Večernjak govori o golemim iskušenjima, žrtvama, stradanjima, ali i herojskome otporu i pobjedi.

Večernji list: Poštovani brigadiru, prošle su 32 godine. Što je značilo organiziranje, ustrojavanje Operativne zone Vitez i gdje bi danas Hrvati bili da to niste napravili?

– Organiziranje i ustrojavanje Regionalnog stožera središnje Bosne tada je bilo od iznimne važnosti za hrvatski narod. Poučeni onim što je velikosrpska agresija učinila u RH 1991., smatralo se nužnim, i to što prije, početi s pripremama i organiziranjem za obranu kako ne bismo doživjeli sudbinu koja nam je bila namijenjena. Tako političko vodstvo u središnjoj Bosni donosi odluku o organiziranju Regionalnog stožera središnje Bosne, koji se poslije ustrojava u Operativnu zonu (OZ) Središnja Bosna pa Zborno područje Vitez. Da se tada nismo tako organizirali, zasigurno bismo početak rata dočekali nespremni, što bi zasigurno za posljedicu imalo mnogo veći broj žrtava i svakako bi bio upitan opstanak na ovim prostorima. Ustrojem OZ Središnja Bosna dobili smo zapovjedništvo koje će koordinirati sve ustrojbene, logističke i borbene aktivnosti s općinskim stožerima HVO-a, a poslije brigadama. Bila je to velika

Oglas

i odgovorna zadaća za koju su tada bili angažirani najsposobniji i najspremniji koji su se stavili na raspolaganje.

Večernji list: Često se zna istaknuti kako je Hercegovina “ostavila” središnju Bosnu, Posavinu. Je li to točno i kakav je u tome smislu bio odnos u ratu, ali i danas?

– S tim se nikako ne bih složio, možda bih samo kratko kazao da se zasigurno moglo nešto više učiniti. Sve dok nismo zapali u okruženje i bili razbijeni u enklave. Po mom mišljenju, ta deplasirana priča o izdaji može biti prihvaćena od neupućenih o događajima o ratu.

Večernji list: HVO se odupro dvama mnogo brojnijim i snažnijim neprijateljima – JNA i Armiji BiH. Danas se to čini nemogućim u uvjetima opkoljenosti, opremljenosti… Što je bilo presudno?

Oglas

– Svima nam je poznato da su neprijatelji VRS i ABiH bili, dakako, mnogo naoružaniji i višestruko brojniji, a pogotovo kada smo bili u potpunom okruženju koje je potrajalo 316 dana. Za našu obranu i opstojnost presudne su bile odlučnost i hrabrost našeg naroda u cjelini, kao i ljudi koji su u to vrijeme u tako teškim okolnostima zapovijedali postrojbama u središnjoj Bosni. Hrabrost i odlučnost ogledale su se u borbi za život i živote svojih obitelji, cijeloga hrvatskog naroda i opstanka na ovim prostorima, što smo na kraju i uspjeli.

Večernji list: Koliko je branitelja pri tome dalo živote za slobodu Hrvata, koliko ih je ranjeno i jeste li zadovoljni njihovim statusom?

– U borbi za život i za opstanak na ovim prostorima živote je dalo 2780 branitelja, ubijeno je 138 djece te ranjeno više od 7200. Broj prognanih u ratu na prostoru središnje Bosne bio je veći od 75.000. Svima njima, a na poseban način poginulima, za žrtvu trebamo biti vječno zahvalni. Današnja sloboda imala je veliku cijenu, što ne smijemo nikada zaboraviti. Što se tiče statusa stradalnika rata, kako obitelji poginulih tako i ratnih vojnih invalida, po mom mišljenju, riješen je na zadovoljavajući način, premda mislim da se tu može još više učiniti i pojedine nepravde ispraviti. Iako mislim da se životi i dijelovi tijela ne mogu materijalno nadoknaditi. Ovom prilikom posebno želim zahvaliti Republici Hrvatskoj, koja je u punom opsegu uključena u skrb o našim stradalnicima Domovinskog rata. Mišljenja sam da bi se svakako moglo i trebalo još više učiniti kako bi ta skrb o stradalnicima Domovinskog rata bila još kvalitetnija i bolja, pogotovo kod oboljelih od posljedica rata.

Večernji list: U ratnome putu navode se brojne herojske pobjede. Koje biste vi izdvojili?

Oglas

– Teško bi bilo izdvajati neke od njih da ne bismo zaboravili neke nešto manje vrijedne. Bitke su se vodile svakodnevno i na svim bojištima u zoni odgovornosti, sve do Washingtonskog sporazuma. Iako je sa stajališta stanja na bojištu situacija bila jako teška, toliko da smo imali dovoljno streljiva i materijalno-tehničkih sredstava da bismo se probili do Uskoplja.

Večernji list: Kada je pak u ratu bilo najteže, opsada?! Jeste li se ikada pokolebali?

– Tijekom cijelog rata nikada se nismo pokolebali niti dovodili obranu u pitanje. Moral za opstanak na ovim prostorima bio je nemjerljiv, živjelo se u nadi da ćemo to sve uz Božju pomoć izdržati, što smo na kraju, pokazalo se, i uspjeli.

Večernji list: Unatoč zajedničkom neprijatelju, zašto Armija BiH okreće puške na HVO već 1992.?

Oglas

– Rat s ABiH koncept je koji je izmislila Armija. Prvo je bio plan poraziti Hrvate na ovim prostorima, a poslije pokušati sukob s Vojskom Republike Srpske. Ovome ratu svakako su prethodili brojni incidenti koji su se počeli svakodnevno događati, takoreći.

Večernji list: Svejedno, haaške presude govore drukčije, da je nekoliko puta manje brojan narod i u okruženju bio “agresor i zločinac”. Kako to doživljavate i što kažu vaši podaci?

– Znamo svi koje je presude donio Haaški sud kada su Hrvati u pitanju. Svakako je istina da je u tim teškim borbama bilo zločina koji su počinjeni s naše strane, a dobro znamo kakvi su sve strašni zločini učinjeni nad Hrvatima središnje Bosne od ABiH. Nažalost, pokazalo se da životi Hrvata manje vrijede. To je nešto što mene uistinu najviše muči, od rata pa do danas, s čime se ni ja niti ijedan Hrvat ne možemo pomiriti.

Večernji list: Prognani su deseci tisuća Hrvata – Dusina, Križančevo Selo, Maljine, Bikoše, Buhine Kuće, Bugojno, kao i druga hrvatska stratišta, ostala su uglavnom netaknuta?

Oglas

– Nažalost, svjedoci smo svih tih navedenih zločina i da još uvijek nisu na pravi način procesuirani. Teško se zasigurno nositi s tim. Još uvijek živim u nadi da će do toga doći i da će pravda učiniti svoje.

Večernji list: Kako se, po vašem mišljenju, do sada uspješno prikrivala uloga mudžahedina, čiji su zločini među najstrašnijim u posljednjem ratu, gotovo da su bili prethodnica kasnijim Al-Kaidi, ISIL-u?

– Dobro svi znamo da je međunarodna zajednica pomno štitila bošnjačku stranu od završetka rata sve do danas. Ali u posljednje vrijeme, čini mi se, stvari pomalo izlaze na vidjelo. Mišljenja sam da će u skorije vrijeme doći do procesuiranja određenih zločina nad Hrvatima središnje Bosne.

Večernji list: Nakon rata s Armijom BiH HVO se transformira i u središnjoj Bosni. Koje su operacije bile najvažnije?

Oglas

– Postrojbe Zbornog područja Vitez i 3. gardijske motorizirane brigade u listopadu 1994. godine daju puni doprinos u oslobađanju Kupresa, kao i daljnjem držanju oslobođenih crta obrane. U zajedničkim djelovanjima HV i HVO i ABiH ZP Vitez, s 3. gardijskom brigadom “Jastrebovi”, na ratištu u zapadnoj Bosni neprestano imaju više od 2000 vojnika. Postrojbe ZP Vitez sudjeluju u akcijama (“Zima – Cincar”, “Skok 1 i 2”), kao i operaciji “Ljeto ‘95.”. Do kraja rata ZP Vitez i 3. gardijska brigada, kao dio hrvatskih snaga, daju ogroman doprinos u svim oslobodilačkim operacijama – od Oluje pa sve do potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu.

Večernji list: Imaju li Hrvati razloga, unatoč svemu, danas biti ponosni na HVO i kako središnja Bosna diše?

– Bez obzira na sve poteškoće, hrvatski narod središnje Bosne junački se borio i obranio, a činjenica ostaje za povijest, na ponos svakom Hrvatu središnje Bosne. Poštujući i žrtve druge strane, priznajući počinjene pogreške i iz naših redova, mi smo kao živi svjedoci jednog teškog vremena pozvani svjedočiti svoju istinu o herojskoj obrani hrvatskog naroda.

Oglas

Oglas

BiH

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara na Podravkinoj večeri u Mostaru

Objavljeno

Piše

U sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru održana je tradicionalna Podravkina večera, koju su organizirali Podravka i Koprivničko-križevačka županija. Svečana večer, koja se održava svake godine na otvaranju sajma, okupila je gotovo dvjesto uzvanika iz gospodarskog i političkog života.

Predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, istaknula je značaj dugogodišnje suradnje: “Čestitam na predivnoj večeri koja već više od dva desetljeća predstavlja mjesto susreta i suradnje. Ova tradicija je prilika za jačanje veza između naših gospodarstava i izlazak na treća tržišta. Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću na snažnoj podršci.”

Bradara je također pohvalila organizatore sajma, naglašavajući njihov doprinos regionalnom povezivanju: “Čestitam Mostarskom sajmu na čelu s direktoricom Dalfinom Bošnjak na 25. jubileju. Vi ste primjer kako suradnja gospodarstva i politike može unaprijediti život naše zajednice.”

Na večeri su govorili župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore, Dragan Kovačević, kao i predsjednica Uprave Podravke d.d., Martina Dalić.

Oglas

 

 

 

 

Oglas

 

Nastavi čitati

BiH

U selu Trusina kod Konjica obilježena 31. godišnjica zločina nad Hrvatima

Objavljeno

Piše

U selu Trusina kod Konjica danas je obilježena 31. obljetnica zločina nad Hrvatima tog kraja kojeg su počinili pripadnici Armije RBiH.

Polaganjem vijenaca i molitvom ispred spomen-obilježja te sv. misom zadušnicom u crkvi sv. Ante u Žitačama koju je predvodio don Marin Marić uz koncelebraciju svoje subraće iz Neretvice, obilježeno je jedno od najvećih stradanja Hrvata općine Konjic, kada su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine u ranim jutarnjim satima 16. travnja 1993. godine počinili zločin nad 18 civila i 4 zarobljena pripadnika HVO-a.

– Mi smo se danas okupili ne kako bismo poslali poruku mržnje nego poruku zajedništva, poruku suradnje, ali isto tako, tvrdeći da je ovim prostorom lila hrvatska i katolička krv i da je ovo i hrvatska zemlja, uz ostale nacije i religije koje su prisutne u BiH – kazao je don Marin.

Rekao je i kako bi poruka iz Trusine bila: “Istina i pravda temelj su budućnosti BiH”.

Oglas

Sud Bosne i Hercegovine je za zločine u ovom selu osudio pet osoba na ukupno 55 i pol godina zatvora, a počinitelji su bili pripadnici vojne jedinice “Zulfikar” Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine u selu Trusina ne živi više nitko od Hrvata./Fena

Nastavi čitati

Društvo

Film Abigail u kinu Novi Travnik

Objavljeno

Piše

Kino Novi Travnik, petak, 19.4.2024., u 19 sati.

Djeca mogu biti pravi monstrumi.

Nakon što je grupa kriminalaca u pokušaju otela dvanaestogodišnju balerinu, kći bogatog moćnika iz podzemlja, sve što treba da urade kako bi dobili 50 milijuna dolara otkupa jeste da je sačuvaju tijekom noći. U izoliranoj vili, jedan po jedan, otmičari nestaju i na najužasniji način shvaćaju kako su zatvoreni s ne baš običnom djevojčicom.

Redateljski dvojac, koji stoji iza zastrašujućih hit horor filmova kao što su Spremna ili ne, Vrisak (iz 2022.) i Vrisak VI, donosi britku, krvožednu, novu verziju vampirskog filma.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Internacionalni univerzitet Travnik nastavlja implementaciju projekta iz oblasti međunarodne suradnje

Objavljeno

Piše

Internacionalni univerzitet Travnik nastavlja s uspješnom implementacijom projekata iz oblasti međunarodne suradnje.

Profesori Fakulteta politehničkih nauka i Saobraćajnog fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik, prof. dr. Momčilo Sladoje, prof. dr. Muhamed Sarvan, prof. dr. Asib Alihodžić, prof. dr. Ermedin Halilbegović  i prof. dr. Krstan Borojević u razdoblju od 15. do 19.05.2024. godine u okviru Erasmus + programa mobilnosti, boraviti će u posjeti  “Angel Kanchev ” Univerzitetu Ruse u Bugarskoj.

Profesori su posjetili i naše studentice koje ovaj semestar pohađaju na “Angel Kanchev ” univerzitetu, navode iz Internacionalnog univerziteta Travnik.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

OO HDZ BiH Vitez zajedno s Udrugama Domovinskog rata HVO-a Vitez obilježio  16. travnja 1993. – početak sukoba na općinu Vitez

Objavljeno

Piše

Općinski odbor HDZ BiH Vitez i Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Vitez u ponedjeljak, 16. travnja 2024. godine položili su cvijeće i upalili svijeće za sve poginule pripadnike HVO-a ispred Spomen obilježja kod groblja Topala i ispred Spomen obilježja kod Udruge HVIDRA.

Današnji dan službeno se obilježava kao početak ratnih sukoba u Vitezu,a  ni 31. godinu kasnije pravda nije došla na viteška vrata.

Nastavi čitati

Društvo

JKP „Vilenica -Čistoća“ d.o.o. Novi Travnik nabavila za svoje potrebe auto dizalicu sa košarom

Objavljeno

Piše

JKP “Vilenica-Čistoća“ d.o.o. Novi Travnik je nabavila teretno vozilo auto dizalicu sa košarom. Vozilo, osim standardnih tehničkih osobina, posjeduje radnu košaru kojom je omogućen rad na visini što je potrebno radi još kvalitetnijeg održavanja i potkresivanja visokih stabala na javnim površinama, a u budućnosti i održavanja sustava javne rasvjete. Financijska sredstva je osigurala općina Novi Travnik

Zahvaljujemo općini Novi Travnik kao i načelniku Stjepanu Duji na doniranim sredstvima za kupovinu auto dizalice sa košarom bez kojih ne bi bila moguća realizacija kupovine.

Ova hvalevrijedna donacija od velikog je značaja za rad našeg poduzeća.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Sastali se Krišto, Čović i Vučić uoči 25. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru

Objavljeno

Piše

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i dopredsjedatelj Doma naroda PS BiH dr. Dragan Čović sa izaslanstvom razgovarali su danas, uoči 25. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem o unapređenju bilateralnih odnosa, gospodarskoj suradnji kao i stanju u regiji.

Na sastanku je potvrđeno kako se radi o dvije prijateljske zemlje s dobrom institucionalnom suradnjom.

Predsjedateljica Krišto je kazala da je raduje realizaciji projekta o kojem je razgovarala s predsjednikom Vučićem prije tri mjeseca na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Dodala je da će povezivanje Beograda i Mostara doprinijeti gospodarskom i turističkom razvitku cijele Hercegovine.

Tijekom susreta razgovarano je o trenutačnoj političko-gospodarstvenoj situaciji u BiH i regiji.

Oglas

Predsjedateljica Krišto istaknula je kako je Vijeće ministara BiH, putem politike kontinuiranog dijaloga, kompromisa i konsenzusa legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda, napravilo povijesni iskorak za Bosnu i Hercegovinu na europskom putu, što je prepoznala i Europska komisija dajući preporuku za otvaranje pregovora o pristupanja za našu zemlju.

Izvor: vijeće ministara 

Nastavi čitati

BiH

Godišnjica zločina nad Hrvatima u Trusini kod Konjica

Objavljeno

Piše

U Trusini kod Konjica danas se obilježava 31. godišnjica ratnog zločina u kojem su pripadnici Armije RBiH 16. aprila 1993. ubili 22 mještana tog sela hrvatske nacionalnosti, civila i pripadnika HVO-a.

Zločin u Trusini dogodio se u jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene Armije BiH “Zulfikar”.

Za taj zločin pred Sudom BiH pravomoćno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina, Rasema Handanović na pet i pol te Mensur Memić na deset godina zatvora.

Optuženi su i Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora.

Oglas

Dževad Salčin i Senad Hakalović pravomoćno su oslobođeni odgovornosti za zločine.

Za zločin u Trusini optužen je i Zulfikar Ališpago, ali je zbog njegovog zdravstvenog stanja suđenje bilo prekinuto.

Nastavi čitati

BiH

Hrvatski državljani u BiH danas glasaju na parlamentarnim izborima

Objavljeno

Piše

Hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske, a imaju pravo glasa na parlamentarnim izborima, glasaju danas i sutra. Odlukom Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, glasanje je organizovano i u našoj zemlji.

Glasanje u BiH za Hrvatski sabor na teritoriji BiH provodi se od 7 do 19 časova, oba dana.

Glasaće se u gradovima u kojima su sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH, a utvrđene su i točne lokacije na kojima će biti biračka mjesta.

U Mostaru će to biti u kampusu sveučilišta, u Banjaluci u Generalnom konzulatu Hrvatske, u Vitezu u Osnovnoj školi “Vitez”, a u Tuzli u Hrvatskom kulturnom centru “Sv. Franjo”.

Oglas

Glasanje je organizovano i u Orašju, u Sportskom kulturnom centru, kao i u Livnu, u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”, te u Sarajevu, u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru.

Parlamentarni izbori će na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj biti održani sutra.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 58 minuta

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara na Podravkinoj večeri u Mostaru

U sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru održana je tradicionalna Podravkina večera, koju su organizirali Podravka i Koprivničko-križevačka županija. Svečana...

Sportprije 2 sata

Hrvatski rukometaši doznali protivnike u grupi na Olimpijskim igrama

HRVATSKI rukometaši doznali su protivnike na Olimpijskim igrama u Parizu ovog ljeta. To su Španjolska, Njemačka, Slovenija, Švedska i Japan....

Gospodarstvoprije 2 sata

Raletova rakija i likeri na “Mostarskom sajmu” oduševila brojne političare

Novotravnički OPG “Rale” obitelj Barnjak, proizvođač je rakija i likera, od kojih je najpoznatija Raletova viljamovka. U sklopu međunarodnog “Mostarskog...

BiHprije 3 sata

U selu Trusina kod Konjica obilježena 31. godišnjica zločina nad Hrvatima

U selu Trusina kod Konjica danas je obilježena 31. obljetnica zločina nad Hrvatima tog kraja kojeg su počinili pripadnici Armije...

Društvoprije 4 sata

Film Abigail u kinu Novi Travnik

Kino Novi Travnik, petak, 19.4.2024., u 19 sati. Djeca mogu biti pravi monstrumi. Nakon što je grupa kriminalaca u pokušaju...

Sportprije 6 sati

Barbarez fotografijom na Instagramu potvrdio da je pristao biti novi selektor BiH

Legendarni bosanskohercegovački nogometaš Sergej Barbarez (52) fotografijom koju je objavio na Instagramu potvrdio je da je pristao preuzeti kormilo Zmajeva....

Promoprije 6 sati

Biobalance: Vratimo se prirodi

Otkrijte tajnu savršene kože, kozmetiku vrhunskih performansi u skladu s prirodom i izravno iz prirode u potpunoj ravnoteži između vaših...

Promoprije 6 sati

Postbox Hrvatske pošte Mostar – Moderan pristup dostavi pošiljaka

Hrvatska pošta Mostar postavlja nove standarde u efikasnosti dostave pošiljaka korisnicima usluge Brze pošte 1323 uvodeći Postbox. Moderni paketomat, nazvan...

Oglas
Oglas
LM