- oglas -

Zoran Tegeltija imenovan za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Pročitajte i ovo

Liverpool na Anfieldu bolji od Topnika

U derbi susretu 3. kola englesle Premier lige Liverpool je na Anfiledu pobijedio Arsenal sa 3:1.Topnici su poveli u...

VIDEO: Na lokalitetima Središnje Bosne Crvena jabuka i Josip Pejaković snimili spot za pjesmu ” Tvrđava”

U produkciji CROATIA RECORDSA na predivnim povjesnim utvrdama Središnje Bosne i njenom bajkovitom planinskom krajoliku,  Crvena jabuka i legendarni...

Doktorica se prijavila za Miss BumBum World pa sada ne može naći posao

Model i doktorica Rayane Laura Souza (26) koja živi u Boliviji prošle godine prijavila se za takmičenje Miss BumBum World i tvrdi da...
- Advertisement -
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdili su imenovanje funkcionera SNSD-a Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
Nakon višesatne rasprave u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine državni zakonodavci potvrdili su odluku Predsjedništva BiH, kojom je Zoran Tegeltija, nekadašnji ministar finansija bh. entiteta RS, imenovan za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Za imenovanje Tegeltije je glasalo 28, protiv je bilo osam, a suzdržana su bila dva zastupnika. Za imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH postojala je opća i entitetska većina.

Foto: I. Š./Klix.ba

Foto: I. Š./Klix.ba

Tegeltija je ponovio parlamentarcima prije glasanja kako će raditi sve što je potrebno da bi život u BiH učinio uspješnijim, pravednijim i bogatijim.

On je rekao da će od stručne službe Parlamentarne skupštine BiH tražiti stenogram današnje sjednice i da će se potruditi da odgovori na sva pitanja državnih parlamentaraca prilikom predstavljanja Programa rada.

Kazao je kako se s nekim izlaganjima parlamentarac slaže, a kako se drugim ipak ne slaže.

“Ovu govornicu nikada neću koristiti za međusobne uvrede ili omalovažavanje bilo kojeg građanina BiH ili bilo koga od Vas. Nisam izjavu popunjavao što želim već na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Izjava je poslije iz njegov kabineta išla u institucije BiH. Nikoga nisam želio obmanuti“, rekao je Tegeltija.

Foto: I. Š./Klix.ba

Foto: I. Š./Klix.ba

Parlamentarcima je ponovio da zastupnici zajedno s Vijeće ministara BiH snose odgovornost za stanje u BiH te da je on spreman učiniti sve što je potrebno da bi živjeli u uspješnijem, pravednijem i bogatijem duštvo, odnosno u BiH.

Zastupnici iz opozicionih stranaka nisu podržali imenovanje Tegeltije, a kao jedan od razloga naveli su i to da je u izjavi koju je bio dužan popuniti naveo lažne podatke koji se odnose na raniju presudu koja mu je izrečena. Parlamentarci su tokom zasjedanja tražili od predsjednika bh. vlade i da jasno iznese svoj stav u vezi s NATO putem BiH navodeći kako on, da nije usvojen Program reformi, nikada ne bi bio imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Imenovanje Tegeltije podržali su zastupnici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a zajedno s manjim političkim strankama koje su okupljene oko subjekata kojim upravljaju Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik.

Foto: I. Š./Klix.ba

Foto: I. Š./Klix.ba

Novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH će u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH operativno početi izvršavati svoje obaveze tek nakon što zakonodavna vlast potvrdi imenovanje ministara i zamjenika državnih ministara. Sve do tog trenutka na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu ostat će Denis Zvizdić.

Tegeltija će u narednim danima obaviti konsultacije s liderima političkih stranaka koji će u ovom mandatu činiti vladajuću koaliciju. Riječ je o SDA, HDZ-u BiH, SNSD-u, DF-u, SBB-u, SP-u, Ujedinjenoj Srpskoj i DNS-u.

Najnovije vijesti

Liverpool na Anfieldu bolji od Topnika

U derbi susretu 3. kola englesle Premier lige Liverpool je na Anfiledu pobijedio Arsenal sa 3:1.Topnici su poveli u...

VIDEO: Na lokalitetima Središnje Bosne Crvena jabuka i Josip Pejaković snimili spot za pjesmu ” Tvrđava”

U produkciji CROATIA RECORDSA na predivnim povjesnim utvrdama Središnje Bosne i njenom bajkovitom planinskom krajoliku,  Crvena jabuka i legendarni Josip Pejaković snimili su video...

Doktorica se prijavila za Miss BumBum World pa sada ne može naći posao

Model i doktorica Rayane Laura Souza (26) koja živi u Boliviji prošle godine prijavila se za takmičenje Miss BumBum World i tvrdi da zbog toga od tada nije...

TRAGEDIJA Srbijanac pao kroz prozor javne kuće i poginuo

Muškarac koji je u petak ispao kroz prozor bordela u Cirihu i poginuo je Srbijanac (28), ali njegovo ime nije objavljeno.Kako je saopćila gradska policija...

AUSTRIJA: Od 2021. poskupljuju vinjete

Austrijski mediji objavili su kako poskupljuje vinjeta za autocestu za 2021. godinu. Naime, od 1. veljače 2021. primjenjivat će se samo nova vinjeta koja...

Povezane vijesti