- oglas -

Znanstvenici upozoravaju: Zvijezde alarmantnom brzinom nestaju s noćnog neba

Pročitajte i ovo

TUŽNO: Mlada košarkašica Ivona (19) izgubila bitku sa opakom bolešću

Nakon godinu dana borbe sa akutnom leukemijom i liječenja u Turskoj, košarkašica iz Crne Gore Ivona Đikanović je, nažalost,...

Neugodna bolest hara među učenicima škole: Pozvani i epidemiolozi

Pojavio se svrab u splitskoj Osnovnoj školi Sućidar. Zaraženo je nekoliko učenika. Neki nastavnici su već u ponedjeljak iskomunicirali s...

Cijene rabljenih automobila padaju, tržište se normalizira

Nakon što je nestašica čipova u vrijeme pandemije uzrokovala velike poremećaje na tržištu automobila, a rabljenim autima cijena je...
- Advertisement -

Ako smo do sad na nekom produčju mogli vidjeti 250 zvijezda, u 12 godina, taj bi se broj smanjio na tek 100 vidljivih zvijezda, upozorili su znanstvenici.

- Advertisement -

Ako vam se čini da u posljednje vrijeme teže vidite zvijezde na noćnom nebu – niste jedini. Isto je primijetio i tim istraživača koji je analizirao desetke tisuća opažanja građana diljem svijeta.

Nakon 12 godina analiziranja, objavili su studiju u časopisu Science, u kojoj su otkrili da zvijezde polako nestaju s noćnog neba. Točnije, u posljednjih 12 godina, nebo je postajalo sve svjetlije. I to stopom od otprilike 9,6 posto svake godine, odnosno nebo je dvostruko svjetlije svakih osam godina.

U pozadini ovog osvjetljavanja zapravo je svjetlosno onečišćenje koje sprječava blagu svjetlost zvijezda da dopire do Zemlje. Istraživači ističu kako problem svjetlosnog onečišćenja nije ništa novo, no alarmantna je stopa kojom ono jača.

Ako smo do sad na nekom produčju mogli vidjeti 250 zvijezda, u 12 godina, taj bi se broj smanjio na tek 100 vidljivih zvijezda, upozorili su znanstvenici u svom radu.

Istaknuli su kako mjerenje svjetline neba, a time i ukupnje vidljivosti zvijezda, veoma je teško. Prije svega, za mjerenje se često koriste sateliti koji su u Zemljinoj orbiti, a koji imaju značajno drugačiji pogled u odnosu na čovjeka koji je na Zemlji. Kako bi pokušali izmjeriti što se točno može vidjeti sa Zemlje, istraživači su potražili pomoć običnih građana.

Više od 50 tisuća ljudi diljem svijeta priključilo se projektu “Globe at Night” i prijavljivalo svoja opažanja istraživačima.

Analizom tih opažanja otkrili su da je vjerojatni glavni krivac za sve lošiju vidljivost zvijezda – LED rasvjeta koja je u proteklih 12 godina postala glavni izvor svjetlosti u cijelom svijetu. Istraživači ističu da je 2011. godine LED rasvjeta imala tek jedan posto tržišnog udjela. Manje od 10 godina kasnije, taj je udio već iznosio 47 posto i samo se povećava.

Upozorili su kako to ne utječe samo na promatranje zvijezda, već i na cijeli ekosustav. Nekoliko ranije objavljenih studija pokazalo je da sve svjetlije noćno nebo utječe na biljke, životinje i njihovu međusobnu interakciju. Laboratorijske studije, navode istraživčai, pokazale su i fiziološke promjene kod riba zbog sve svjetlijeg noćnog neba.

Iz ovih rezultata izvlačimo dva zaključka. Prvo, vidljivost zvijezda brzo se pogoršava, unatoč (ili možda zbog) uvođenja LED dioda u vanjsku rasvjetu. Postojeće politike osvjetljenja ne sprječavaju povećanje svjetline neba, barem na kontinentalnim i globalnim razmjerima. Drugo, da korištenje promatranja golim okom od strane građana znanstvenika pruža komplementarne informacije skupovima satelitskih podataka, napisali su na kraju znanstvenici i zaključili kako se vidljivost zvijezda smanjuje većom brzinom nego što su očekivali.

Hoćemo li za nekoliko godina uopće moći vidjeti zvijezde na noćnom nebu? Astronomi su već u nekoliko navrata upozoravali na sve veću “gužvu” na noćnom nebu koju stvaraju tisuće satelita, a zbog kojih je promatranje zvijezda, ali i samog svemira, sve teže.

Čini se da ćemo, želimo li promatrati zvijezde, morati pronaći najtamnije kutke ili se osloniti na satelite, svemirske teleskope i sonde.

Najnovije vijesti

TUŽNO: Mlada košarkašica Ivona (19) izgubila bitku sa opakom bolešću

Nakon godinu dana borbe sa akutnom leukemijom i liječenja u Turskoj, košarkašica iz Crne Gore Ivona Đikanović je, nažalost,...

Neugodna bolest hara među učenicima škole: Pozvani i epidemiolozi

Pojavio se svrab u splitskoj Osnovnoj školi Sućidar. Zaraženo je nekoliko učenika. Neki nastavnici su već u ponedjeljak iskomunicirali s roditeljima i pozvali ih na...

Cijene rabljenih automobila padaju, tržište se normalizira

Nakon što je nestašica čipova u vrijeme pandemije uzrokovala velike poremećaje na tržištu automobila, a rabljenim autima cijena je odjednom otišla u nebo, čini...

Dizalica sa gradilišta mosta u Počitelju završila u provaliji

Manja dizalica koja se koristila za radove na dionici autoputa Zvirovići - Počitelj, iz za sada nepoznatih razloga, završila je u provaliji. Detalje o uzroku...

Nostalgično prisjećanje Nine Badrić na čovjeka koji ju je “otkrio”: Skenderija, Dino i ja

Nina Badrić podijelila je nostalgičnu objavu na svom Instagram profilu, a na njoj u sarajevskoj Skenderiji pozira uz Dinu Dvornika. Hrvatska pjevačica Nina Badrić na...

Povezane vijesti