- oglas -

Znanstvenici pronašli čvrstu vezu između prapovijesnih sibirskih vulkana i velikog izumiranja vrsta na Zemlji

Pročitajte i ovo

NTK: Predstavljena monografija „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“, autora Miroslava Landeke

U Galeriji kraljice Katarine Kosača u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u srijedu 29. ožujka 2023. u sklopu kulturne...

Francuska gori, Macron ne odustaje od reforme: “Uzmi svoju mirovinu, ne naše”

Prosvjedi neće zaustaviti mirovinsku reformu niti druge političke promjene, poručio je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron u departmanu...

Hajduk gušta u medijskom ludilu i sprema najveći transfer u povijesti kluba

SADA više nema nikakve dileme. Transfer Luke Vuškovića bit će najveći transfer u povijesti Hajduka. U ovom trenutku kao...
- Advertisement -

Znanstvenici su pronašli nove dokaze koji povezuju vulkansku aktivnost sa sjeverne Zemljine hemisfere s izumiranjem vrsta u prapovijesnom dobu perma i trijasa.

- Advertisement -

Nova analiza izotopa žive pružila je dokaz da su prije 250 milijuna godina daleka mjesta na Zemljinoj južnoj hemisferi bila prekrivena ostacima vulkanskih erupcija iz Sibira. Time je veza između drevnih vulkanskih erupcija i najtežeg globalnog izumiranja postala još veća.

U tom velikom izumiranju, u povijesnom razdoblju perma i trijasa, većina života na planetu nestala je pod nebom punim pepela.

Tadašnji svijet je izgubio više od 90 posto morskih vrsta i više od 70 posto kralježnjaka koji žive na kopnu, a razumijevanje toga kako se odigrao najveći događaj odumiranja na Zemlji za znanstvenike ostaje i dalje donekle nejasno, unatoč velikim naporima geologa u rasvjetljavanju tog događaja.

Potraga za čvršćim dokazima

Spajanjem kemijskih tragova zarobljenih u stijenama i oceanskim sedimentima, geoznanstvenici su prilično uvjereni da je serija vulkanskih erupcija pokrenula niz dramatičnih promjena u Zemljinoj atmosferi i oceanima te da su te promjene na kraju i ugušile životinje. Ipak, tako velik povijesni događaj također treba prilično čvrste dokaze, prije nego što geoznanstvenici mogu definitivno reći što ga je uzrokovalo i kada se dogodio.

U prošlim istraživanjima cink i nikal korišteni su za povezivanje promjena u kemiji oceana s velikom aktivnošću vulkana i gubitkom morskog života. No, ti se elementi recikliraju na Zemljinoj površini, za razliku od izotopa žive, koji nude znatno stabilniji signal vulkanske aktivnosti.

Isto tako, mnoge studije o tom događaju masovnog izumiranja, usredotočile su se na mjesta sa sjeverne hemisfere, što otežava razumijevanje utjecaja vulkanizma na donju polovicu Zemlje. To je značajno, jer sve više dokaza sugerira da veliko izumiranje nije bio pojedinačni događaj, već da je bila riječ o višestrukim epizodama izumiranja, koje su se događale u valovima tijekom sto tisuća godina.

Tim znanstvenika predvođen paleoklimatologom Junom Shenom s Kineskog sveučilišta za geoznanosti, krenuo je stoga s otkrivanjem izotopa žive u naslagama stijena na dvije lokacije na južnoj hemisferi – bazenu Karoo u južnoj središnjoj Africi i bazenu Sydneyja na istočnoj obali Australije.

U vrijeme velikog izumiranaja ti su bazeni bili ujedinjeni u jedan superkontinent nazvan Pangea. Znanstvenici su u njima pronašli gotovo identične uzorke, koji su im otkrili da su izotopi žive dostigli vrhunac krajem perma.

Živa kao ključ

Novostečeni dokazi sugeriraju da je živa izbačena iz vulkana na sjevernoj hemisferi i raspršena po cijelom svijetu, kažu autori studije koja je objavljena u znanstvenom časopisu Nature Communications.

“Ispostavilo se da vulkanske emisije žive imaju vrlo specifičan izotopski sastav žive koja se nakupila na horizontu izumiranja. Znajući starost ovih naslaga, možemo sigurnije povezati vrijeme izumiranja s ovom masivnom erupcijom u Sibiru“, objašnjava geologinja Tracy Frank, jedna od autorica studije sa Sveučilišta Connecticut.

Rezultati studije usklađuju se sa signalima iz izotopa sumpora koji se podudaraju s velikim izumiranjem, a također se nadovezuje na prošla istraživanja koja sugeriraju da su se masovna izumiranja počela događati na kopnu do 600.000 godina prije nego što je morski život gotovo nestao.

To sugerira da sam događaj nije bio samo jedan veliki udarac koji se dogodio trenutno. To nije bio samo jedan vrlo loš dan na Zemlji, da tako kažem, trebalo je neko vrijeme da se izgradi i to se dobro uklapa u nove rezultate jer sugerira da je vulkanizam glavni uzrok, objašnjava geolog Christopher Fielding, isto tako sa Sveučilišta Connecticut.

Istraživači priznaju da nije lako utvrditi izravni uzrok velikog izumiranja. Oblaci pepela iz vulkanskih erupcija u južnoj Kini također su upleteni u taj prapovijesni pokolj, uz Sibirske vulkane.

Izvor: Science Alert

Najnovije vijesti

NTK: Predstavljena monografija „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“, autora Miroslava Landeke

U Galeriji kraljice Katarine Kosača u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u srijedu 29. ožujka 2023. u sklopu kulturne...

Francuska gori, Macron ne odustaje od reforme: “Uzmi svoju mirovinu, ne naše”

Prosvjedi neće zaustaviti mirovinsku reformu niti druge političke promjene, poručio je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron u departmanu Visoke Alpe kamo je došao...

Hajduk gušta u medijskom ludilu i sprema najveći transfer u povijesti kluba

SADA više nema nikakve dileme. Transfer Luke Vuškovića bit će najveći transfer u povijesti Hajduka. U ovom trenutku kao najveći izlazni transfer u povijesti...

Hakeri razotkrili identitet ‘mesara‘ Mariupolja, a usput objavili škakljive fotke njegove supruge

Ukrajinski hakeri tvrde da su otkrili identitet zapovjednika ruskog zrakoplovstva koji je odgovoran za bombardiranje Mariupolja te da su nasamarili njegovu suprugu koja im...

HDZ1990 razočaran nedostatkom reakcije HNS-a na verbalne napade na Milanovića

HDZ 1990 najoštrije osuđuje verbalne napade upućene prema predsjedniku Republike Hrvatske koji je posjetio Općinu Derventa, a koja je do Domovinskog rata imala podjednak...

Povezane vijesti