Poveži se s nama

Crna kronika

ZLOČIN U VUKOVARU: Pred očima su im ubijali roditelje: “Plakali smo, ali nije bilo vremena za tugu”

Objavljeno

Zbog teških emotivnih posljedica, turobnih sjećanja i neugodnih sučeljavanja s onim što se dogodilo, mnogi Vukovarci koji su kao djeca preživjeli pokolj u svom gradu o tome nisu progovorili do danas – a neki će svoje iskustvo odnijeti u grob

Te 1991. godine Dejan Hovanček bio je 16-godišnji dječak kojem su pred očima ubili majku, a tom užasu svjedočila je i njegova 9-godišnja sestra Suzana.

“U našem podrumu osim mene, sestre i majke bila je i naša sestrična s mužem i djecom, te jedna srpska obitelj. Svih 87 dana dijelili smo istu sudbinu, no događaj koji ćemo sestra i ja doživotno pamtiti zbio se 16. studenog, dva dana prije pada grada. Pred podrum su došla dva Srbina, a jedan se spustio dolje i rekao mojoj majci da izađe. Bili smo preplašeni, ali majka je i prije znala izlaziti, pa smo uznemireni pričekali da se vrati k nama. Ubrzo se spustila i pogledala u mene i sestru, a zatim bez riječi pala. Tek kada joj je potekla krv iz usta i kada se stvorila lokva, shvatili smo da je ubijena i tada je počelo vrištanje i plač…”, ispričao je za Dnevno Dejan koji i danas živi u Vukovaru.

image

Mučne ispovijesti djece – svjedoka zločina u Vukovaru. Ubijali su im najmilije

Oglas
 DNEVNO.HR

Njega, oca i sestricu su, kaže Dejan, odveli u Šid gdje su ih neprijateljski vojnici odveli u tri različite sobe u kojima ih je čekalo dugo ispitivanje: “Dva bradata čovjeka pitali su me koliko je Srba ubio moj otac, kakvo je oružje imao i slično. Prijetili su mi da će me zalijevati hladnom vodom dok ne priznam da je to radio. Ali ja sam uporno govorio kako moj otac radi u bolnici te kako čak ni uniformu nije imao. Onaj dobri čovjek je povremeno ulazio i donosio mi hranu, te opominjao ispitivače kako mi se ‘ništa ne smije dogoditi’. I tako je bilo, drugoga jutra nas troje smo sjeli u zajednički autobus i nakon iscrpljujućeg putovanja – konačno stigli u Hrvatsku.”

Jedna od tada ispaćene vukovarske djece je i Jelena Zera, poznata kao “djevojčica iz vukovarskog autobusa”. Atraktivna, obrazovana Vukovarka samo naoko izgleda kao da je odrasla poput ostalih. Podsjećanjem na 1991. godinu, vrlo brzo se potvrđuje da je Jelena bila prisiljena odrasti već u svojoj 10. godini života. Posebno joj teško pada prepričavanje onoga što je vidjela u vukovarskoj bolnici u kojoj je njezin otac radio kao vozač kola Hitne pomoći:

“Sjećam se bračnog para koji je potpuno izgoren ležao u zajedničkom krevetu. Sjećam se tog mirisa izgorene kože… Također, pamtim 5. listopada kada je na bolnicu pala ‘krmača’. Našla sam se u sobi sa ženom koja je u rukama imala malu bebu. Nakratko ju je ostavila i izašla iz sobe, a onda se začulo fućkanje… Već po zvuku smo znali da je ‘naša’ i da će izravno pogoditi bolnicu. I pala je na bolnicu. Prasak, geleri, vrisak… Ja sam se bacila na ostavljeno djetešce kako bih ga zaštitila od eksplozije”.

“Iz bolnice smo izašli 20. studenog, dva dana nakon pada… Pred nama je stajao Šljivančanin i odvajao muškarce od žena i djece. Oko njega su divljale pijane horde. Pamtim da sam se Šljivančanina jako plašila. Jednostavno mu nisam vjerovala, iako je ponavljao kako nam se neće ništa dogoditi. Toliko sam ga se plašila da sam odbila vodu koju nam je nudio. Taj brkati čovjek kojem nisam vjerovala, od nas je odvojio mog oca i odveo na stratište iako je bio djelatnik bolnice. Ubijen je na Ovčari”.

Oglas

“Imala sam šest godina. Neke su mi situacije u magli, ali neke neću i ne mogu zaboraviti”, ispričala je Željka Jurić Mitrović, poznata kao “djevojčica u plavom kaputiću”.

“Za Vukovar više nije bilo nade. Pao je i tog jutra kad smo izvedeni slika koju smo zatekli bila je stravična. Grada kao da više nije bilo, ulice pune četnika koji ‘proslavljaju pobjedu’. Kako smo izlazili iz podruma, tako smo sačinjavali kolonu koja se kretala ne znajući kako će se sve završiti. Gradom su odjekivali pucnjevi jer su naši susjedi Srbi koji su se s nama skrivali pokazivali četnicima na pojedince za koje su smatrali da ne bi trebali izaći. I nisu. Takvi su odmah ubijeni i bačeni sa strane kao psi. Moje je lice bilo paralizirano od straha, sve do trenutka koji me kao dijete bacio u očaj i rasplakao”, objasnila je Željka razloge svojih suza na slici koja je obišla svijet.

image

Mučne ispovijesti djece – svjedoka zločina u Vukovaru. Ubijali su im najmilije

 DNEVNO.HR

“S nama u koloni bio je i branitelj Aco koji nas je obilazio u podrumu i koji je na neki način bio moj zaštitnik. Isto tako, kroz tu prašinu, leševe i krv, s nama je hodala i naša susjeda iz skloništa Nada, koja je s Acom netom prije popušila zajedničku cigaretu. Hodali smo tako okruženi bradatim, prljavim i smrdljivim četnicima, a onda je Nada odjednom uperila prst u Acu i rekla ‘on je ustaša iz Njemačke’. Bili smo u šoku, ona je s mojom mamom dijelila zadnje zrno kave, a onda je odjednom presudila Aci. Sjećam se samo da je imao bijelu majicu i jaknu koju su mu četnici strgali, a on je samo stigao reći da nije učinio nikome ništa nažao. Rafal je Acu sasjekao na pola, pao je kao pokošen pred moje noge. Moj dobri duh, moj zaštitnik umro mi je pred očima. Bacili su ga sa strane. Tek tad sam počela plakati”.

Oglas

Mario Duspara je tijekom rata u Vukovaru imao 13 godina. Jasno se sjeća kako su izgledali dani tijekom okupacije, a osobito pamti 18. studeni:

image

Mučne ispovijesti djece – svjedoka zločina u Vukovaru. Ubijali su im najmilije

 DNEVNO.HR

“Te su nas noći vratili na Ovčaru. Autobus su uvezli u jedan od hangara. Neki mladi vojnik rekao nam je da se ne udaljavamo od autobusa jer ‘ima puno četnika’ i da se ‘puca na sve što se kreće’. Nitko se nije usudio ni otići pišati. Cijelu tu noć u drugim su hangarima ubijali ranjenike. Slušali smo rafale i turiranje bagera, što je trajalo cijelu noć. Znali smo da ubijaju ljude, ali nismo imali pojma da su to ranjenici iz bolnice. Čekali smo kada će na nas već jednom doći red. Nitko se nije mogao ni pomjeriti, progovoriti riječ ili dvije. Svi smo sjedili kao katatonični. Zaspao sam sjedeći na drvenoj klupi vojnog autobusa, uz tu pucnjavu i bagere, potpuno slomljen. Spavao sam dok su ih ubijali, ukočen na drvenom sjedalu među ljudima koji su gledali u prazno. U tom busu, s nepunih 13 godina, bio sam najstariji muškarac, jedini u svojoj užoj i široj obitelji za kojeg smo bili sigurni da je u tom času još živ.”

Centralna.ba

Oglas

Oglas

Crna kronika

Teška nesreća: Zabio se u betonsku ogradu i poginuo. Promet otežan

Objavljeno

Piše

DANAS je oko 20:05 na A1 na vijaduktu Drežnik u Karlovcu u smjeru Zagreba došlo do prometne nesreće u kojoj je smrtno stradala jedna osoba.

Kako javlja policija, vozač osobnog automobila udario je u betonsku ogradu vijadukta i smrtno stradao. Očevid je u tijeku.

U smjeru Zagreba promet se vodi jednom prometnom trakom. Kolona vozila proteže se oko 2 km. Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h. Privremeno je promet bio prekinut, poručuju iz HAK-a.

Nastavi čitati

Crna kronika

Ubijen reprezentativac Srbije

Objavljeno

Piše

Reprezentativac Srbije i osvajač brončane medalje na svjetskom prvenstvu u MMA, tragično je preminuo u nedjelju 25. veljače u jutarnjim satima.

Kako saznaje Telegraf, oko 1 sat poslije ponoći Hitna pomoć je dovezla u Urgentni centar dva muškarca, 2001. i 1992. koji su zadobili u Dunavskoj ulici ubodne rane. Njih su napala dva NN lica, jedan je povrijedio obojicu. Muškarac 2001. je preminuo, dok su drugom dijagnosticirane teške tjelesne povrede i lakše tjelesne povrede.

Muškarac koji je preminuo bio je Stefan Savić, reprezentativac Srbije i osvajač brončane medalje na svjetskom prvenstvu u MMA.

Ovu informaciju prenijela je TV Arena sport i izrazila sućut obitelji i prijateljima.

Oglas

– Arena Fight upućuje iskrenu sućut obitelji, prijateljima i svim ljudima koji su voljeli Stefana.

Stefan će zauvijek ostati upamćen, ne samo kao prvak, već kao netko tko je dotakao srca svojom dobrotom i ostavio neizbrisiv trag – stoji u njihovoj objavi.

Nastavi čitati

Crna kronika

Mladić (22) ubijen nožem, tri muškarca privedena

Objavljeno

Piše

Užasan događaj dogodio se u Splitu u subotu, 24. februara, nakon ponoći.

Jedan je mladić (22) preminuo u KBC-u Split od posljednica napada nožem. O događaju je izvijestila PU splitsko-dalmatinska, piše Dalmacija danas.

U subotu oko 55 minuta nakon ponoći, u Ulici Domovinskog rata u Splitu došlo je do naguravanja više osoba.Dvadesetdvogodišnji muškarac zadobio je pri tome povrede od uboda nožem nakon čega je hitno prebačen u splitsku bolnicu.

Nažalost, u 1:20 sati preminuo je od posljedica ranjavanja.

Oglas

Tri muške osobe koje se dovode u vezu s događajem su privedene u postaju”, stoji u kratkom policijskom priopćenju.

Nastavi čitati

BiH

U rijeci Bosni pronađeno tijelo muškarca

Objavljeno

Piše

U koritu rijeke Bosne u mjestu Mulići kod Visokog, jutros je pronađeno tijelo muškarca. Dežurni kantonalni tužilac Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona naložio je obdukciju, prenosi N1.

Danas, oko 10.20 sati, zaprimili smo prijavu da je u rijeci Bosni pronađen mrtav muškarac, za sada neutvrđenog identiteta. Nakon što je izvučeno tijelo i nakon što je izvršen uviđaj, od strane dežurnog tužioca naložena je i obdukcija tijela na Odjelu patologije Kantonalne bolnice Zenica. Obdukcijom će se pokušati utvrditi tačan način smrti te, na osnovu dostupnih podataka o nestalim licima, identitet te osobe. Vidljivo je da je tijelo bilo duže vrijeme u vodi, kao i da se radi o muškarcu”, rekao je portparol Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova ZDK Samir Valentić.

On napominje kako u evidemciji MUP-a ZDK nema prijavljen nestanak muškarca, ali da MUP Kantona Sarajevo, od prije nekih mjesec dana, ima u svojoj evidenciji prijavljen nestanak muške osobe.

 

Oglas

Izvor: Fena/N1

Nastavi čitati

BiH

Apel za pomoć za Amelu iz Travnika da pobijedi u borbi protiv raka

Objavljeno

Piše

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Amele Zahirović iz Travnika koja ima rak vulve ili stidnice s metastazama. Za nju je u funkciju stavljen humanitarni broj 17041, pozivom se doniraju 2 KM, a broj je jedinstven za sve telekom operatere u BiH.

Amela je 43-godišnja majka i supruga koja se trenutno nalazi u Istanbulu gdje joj je urađena jako rizična operacija, jer druge opcije za liječenje nije imala.

Ona godinama unazad ima probleme sa kičmom, a zbog bolova u donjem dijelu leđa i području stomaka 2022. godine odlazi ljekaru i saznaje da ima rak te biva podvrgnuta operaciji i kemoterapijama. Tumor je potom zahvatio anus i kompletno vaginalno područje, te je Amela imala jake bolove s nemogućnošću kontrolisanja stolice.

Operacijom je tumor otklonjen u potpunosti, a ugrađena joj je i trajna kolostoma kako bi njen kvalitet života bio bolji. Operativni zahvat košta 22.600 eura, a ova novčana sredstva njena porodica nije u mogućnosti prikupiti. Udruženje Pomozi.ba je klinici dalo garanciju da će pokriti troškove liječenja.

Oglas

Pored poziva na broj 17041, donacije za Amelu su moguće putem web platforme www.pomoziba.org ili standardnih žiro računa Pomozi.ba organizacije.

PayPal:

paypal1@pomozi.ba

(Amela Zahirović)

Oglas

Za uplate iz BiH:

UniCredit Bank

338-730-22202506-52

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Oglas

154-180-20085330-48

Raiffeisen Bank

161-000-02481200-94

Bosna Bank International d.d

Oglas

141-306-53201196-79

NLB Banka d.d

132-260-20223371-17

ZiraatBank BH dd Sarajevo

Oglas

186-121-03108095-46

Asa banka d.d. Sarajevo

134-105-11300001-66

Sparkasse Bank BiH

Oglas

199-496-00059682-82

Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, Dr.

Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Svrha: Amela Zahirović

Oglas

Za uplate iz inostranstva:

Bank name: Intesa Sanpaolo Banka BiH

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA39 1541802008533048

Oglas

Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Svrha: Amela Zahirović

Za uplate iz inostranstva:

Bank name: Intesa Sanpaolo Banka BiH

Oglas

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA39 1541802008533048

Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Svrha: Amela Zahirović

Oglas

Za uplate na račun Pomozi.ba u Austriji:

ERSTE BANK

IBAN: AT64 2011182266475400

BIC: GIBAATWWXXX

Oglas

Wien, Oestereich

Name: hilfhelfen-pomozi.ba

Verwendungszweck: Amela Zahirović

Za uplate iz Turske:

Oglas

VAKIF KATILIM BANKASI A.S.

IBAN:TR91 0021 0000 0006 3546 7000 01

İstanbul, Türkiye

Derneğin Adı: Bosna Hersek Yardımlaşma Derneği

Oglas

Açıklama: Amela Zahirović

Za uplate iz Nizozemske i Zapadne Evrope:

ING

SWIFT: INGBNL2A

Oglas

BAN: NL63INGB0675431905

St. Pomozi.ba (Help Bosnie) NL

Het doel van de betaling: Amela Zahirović

Izvor: Pomozi.ba/ Klix

Oglas

Nastavi čitati

Crna kronika

Tuga u Srednjoj Bosni: Preminuo 24-godišnji mladić

Objavljeno

Piše

S velikom žalošću javljamo vam vijest o smrti 24-godišnjeg Antonija Jezerčića iz Jajca. Pogreb i posljednji ispraćaj biti će u subotu 24.02.2024.godine u 14 sati na groblju u Bistrici.

Ožalošćenoj obitelji izražavamo najiskreniju sućut.

Nastavi čitati

BiH

Objavljujemo detalje ubistva u Tuzli: Mađar udavio suprugu!

Objavljeno

Piše

U prigradskom naselju Lipnica nadomak Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Muškarac je, kako je saopćeno, ubio ženu.

Kako su kazali iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, danas oko 11:50 sati, dežurna služba Policijske stanice Zapad obaviještena je od građanina da se njegovi prijatelji S.B. i E. S. T., nastanjeni u Lipnici, ne javljaju na njegove telefonske pozive, te da mu se neposredno prije ove prijave policiji, javio na video poziv E. S. T., inače strani državljanin, gdje je uočio da je isti krvav i da u krevetu leži S.B., te je zatražio intervenciju policije.

“Avaz” saznaje da je ubistvo počinio Mađar. On je ubio ženu s kojom je bio u braku.

Radi se o stopostotnom invalidu. Nezvanično, navodno ju je udavio, a zatim pokušao izvršiti samoubistvo, pokušao se navodno izbosti oštrim predmetom.

Oglas

Nastavi čitati

Crna kronika

Ovo je nastradali mladić iz Viteza, omiljen u društvu

Objavljeno

Piše

Tragedija sa smrtnim ishodom desila se jučer u Unsko Sanskom Kantonu, nakon što je drvo probilo kabinu traktora i usmrtilo vozača.

Naime, riječ je o Mirzi Zukanu, rođenom 1987. godine iz Viteza, ali daljnji detalji tragedije zasad nisu poznati.

Iza tragično nastradalog ostali su supruga i trogodišnji sin.

Od nastradalog opraštaju se brojni prijatelji i porodica.

Oglas

Mirza je bio omiljen u svojoj rodnoj Kruščici.

Nastavi čitati

Crna kronika

TUGA U SREDNJOJ BOSNI: Poginuo M.Z. rođen 1987.godine

Objavljeno

Piše

Kako piše Viteški.ba večeras je život izgubio Mirza Zukan zvani Pile iz Kruščice, rođen 1987.godine.

Iza Zukana ostali su supruga i trogodišnji sin. Kako piše Viteški.ba Zukan je izgubio život radeći u šumi, u Unsko-Sanskom Kantonu, kada je drvo palo na traktor i nanijelo smrtne ozljede .

U ime redakcije portala izražavamo iskrenu sućut.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Muzikaprije 2 sata

Baby Lasagna predstavljat će Hrvatsku na Eurosongu

Donedavno javnosti nepoznati mladić iz Umaga, Marko Purišić, umjetničkog imena Baby Lasagna “upao” je kao rezerva na ovogodišnju Doru. No,...

Politikaprije 2 sata

Busovača: Obilježena 34. obljetnica utemeljenja OO HDZ-a BIH

U Busovači je upriličena svečanost u povodu 34. obljetnice utemeljenja Općinskog odbora HDZ-a BiH. Kod spomen obilježja položeno je cvijeće...

Sportprije 2 sata

Real se 75 minuta mučio protiv Seville. Onda je ušao Modrić i zabio golčinu

REAL MADRID je na Santiago Bernabeuu pobijedio Sevillu 1:0 u 26. kolu La Lige, a pogodak vrijedan tri boda postigao...

Crna kronikaprije 3 sata

Teška nesreća: Zabio se u betonsku ogradu i poginuo. Promet otežan

DANAS je oko 20:05 na A1 na vijaduktu Drežnik u Karlovcu u smjeru Zagreba došlo do prometne nesreće u kojoj...

BiHprije 5 sati

Zagonetna odjava Hadžifejzovića: “Dobio sam pasoš i idem na Zapad! Vidimo se u petak!”

Hadžifejzović: “Ja vam odoh živjeti na Zapad, pa vas srdačno pozdravljam do gledanja sa Zapada. Svi idu na Zapad, pa idem...

Sportprije 6 sati

Van Dijk golom u 118. minuti donio pobjedu Liverpoolu u finalu EFL kupa

LIVERPOOL je osvojio EFL Carabao kup pobjedom u finalu protiv Chelsea rezulatom 1:0. Utakmica je odlučena nakon produžetaka, a jedini...

Društvoprije 8 sati

Javni poziv organizacijama civilnog društva i nevladinim organizacijama iz Općine Travnik

Općina Travnik poziva sve organizacije civilnog društva (OCD)/nevladine organizacije (NVO) da dostave prijedloge projekata koji su u skladu sa razvojnim...

Sportprije 8 sati

Zrinjski u 9 minuta zabio 4 gola Igmanu

U posljednjem susretu 20. kola WWin lige BiH Zrinjski je u Mostaru pobijedio Igman rezultatom 5:0. Gosti iz Konjica držali...

Oglas
Oglas
LM