Poveži se s nama

Društvo

Žene u redovima ukrajinske vojske: Pomažu i liječe vojnike na frontu

Objavljeno

Od prvih dana rusko-ukrajinskog rata, Ukrajinke u vojnim uniformama obavljaju svoje dužnosti u teškim uslovima daleko od svojih najmilijih, piše Anadolija.

Žene koje borave na frontu ili u domovima zdravlja pomažu vojnicima na frontu ili u zdravstvenim ustanovama.

Jana Prasov (Yana, 24), direktorica Doma zdravlja pri 114. regionalnoj odbrambenoj brigadi ukrajinske vojske, gdje se liječe vojnici, rekla je da se dobrovoljno prijavila u vojsku i da pomaže vojnicima više od godinu.

Oglas

– U Oružanim snagama Ukrajine sam od 24. februara. Dobrovoljno sam se prijavila. Odlučila sam da na ovaj način pomognem vojnicima – izjavila je Prasov.

– Želim da se vratim mirnom životu, da osnujem porodicu. Ali sada ne mogu ništa da gradim ili planiram dok lete ruski projektili. Voljela bih da imam sina ili kćerku kada se završi rat – kazala je Prasov.

Olga Skopić (32), majka dvoje djece, koja radi kao vojno zdravstveno osoblje u istom domu zdravlja, napomenula je da je prije rata radila kao medicinska sestra u bolnici u Kijevu, a kada je počeo rat, dobrovoljno se pridružila vojsci.

Oglas

– Prije rata sam imala miran i ugodan život, djecu, posao, dom. Od početka rata rijetko idem kući. S djecom se jedva viđam. Odlučila sam da ću biti korisnija u vojsci – istakla je Skopić.

Mnoge su udovice

Kako je kazala, rat je promijenio živote mnogih žena u Ukrajini.

– Mnoge od njih su udovice. One koje služe vojsku postat će jače u miru, a mi ćemo više cijeniti svoju volju i snagu – poručila je Skopić.

Oglas

Alina (27), koja je u 114. regionalnoj odbrambenoj brigadi ukrajinske vojske, također je u vojsku ušla dobrovoljno.

Kako je kazala, od djetinjstva je sanjala da služi vojsku, jer je i njen otac bio vojnik.

Oglas
Nastavi čitati
Oglas

Društvo

8.lipnja obilježava se 30.godišnjica stradanja Hrvata općine Travnik

Objavljeno

Piše

8.lipnja.2023.godine obilježava se 30.godišnjica stradanja Hrvata općine Travnik. Tog dana udruge HVO-a  proistekle iz Domovinskog rata organiziraju kolonu sjećanja, a kompletan program pogledajte na plakatu.

Nastavi čitati

Događanja

Pogledajte program “Dani kosidbe Kupres 2023”

Objavljeno

Piše

Ove godine Dani kosidbe u Kupresu počinju 26. lipnja 2023. godine a službeno će biti otvoreni u Hrvatskom domu Kupres izložbom narodnih nošnji bosanskohercegovačkih regija i susjednih država nakon čega slijedi nekoliko događaja kroz cijeli tjedan, zaključno sa Strljanicom, 2.7.2023.

Nastavi čitati

BiH

Bošković: SDA bliža ulasku u Vladu HNŽ-a

Objavljeno

Piše

U Mostaru su nastavljeni pregovori o formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), a kako je nakon nove runde pregovora kazao predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Stjepan Bošković, u ovom trenutku je SDA bliže tome da bude partner HDZ-u u novoj vladi.

– Stranke “trojke” uzele su još vremena do sutra da odgovore na uvjete koje smo mi postavili, ali što se tiče današnjih razgovora, mogu reći da je u ovom trenutku SDA bliže ulasku u vlast – kazao je Bošković.

Dodao je kako do sada nije razgovaralo o imenima i raspodjeli ministarstva, te je za petak, 2. lipnja, postavio novi rok kada će se, kako je rekao, znati tko će činiti vladajuću većinu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Oglas

Predsjednik mostarskog SDP-a i zastupnik u Skupštini HNŽ-a Arman Zalihić kazao je kako je njihov stav jednak kao i ranije, odnosno da se treba “napraviti vlast po vertikali”.

– Danas smo imali seriju sastanaka, jedan od njih je bio sastanak između HDZ-a i ovog našeg bloka od šest zastupnika, Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF) i Naroda i pravde (NIP), nismo išli ništa previše dalje od naših stavova od prošlog puta. Sutra je sjednica Vlade Federacije BiH u Mostaru i nadamo se da će se vrhovi stranaka uključiti da nađemo zajednički interes. Mi želimo napraviti vlast po vertikali, odnosno navedenog bloka s jedne strane i dva HDZ-a s druge strane, ali morat ćemo još sjediti da usuglasimo neke stvari i detalje – kazao je Zalihić.

U Skupštini HNŽ-a najviše zastupnika ima politički blok okupljen oko HDZ-a BiH – 11, SDA ima sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.

Oglas

Za imenovanje Vlade potrebno je 20 ruku.

Nastavi čitati

BiH

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica posjetio načelnika Novog Travnika

Objavljeno

Piše

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar u pratnji Nisveta Mujanovića, pomoćnika ministra , Nijaza Heleza, zastupnika u Parlamentu Federacije BiH i Besima Belegića, vijećnika u Općinskom vijeću Novi Travnik boravio je u radnoj posjeti načelniku Općine Novi Travnik.

Na sastanku se razgovaralo o projektima održivog povratka koje je Općina Novi Travnik delegirala prema Federalnom ministarstvu.

Ministar Dizdar iskazao je dobru volju za ostvarenje suradnje sa lokalnom zajednicom a upoznao je načelnika i sa programima koje će ministarstvo u narednom periodu provoditi i koji će Općini Novi Travnik biti dostupni za apliciranje.

Oglas

Tijekom razgovora ministar Dizdar dao je potporu aktivnostima Općine a načelnik Stjepan Dujo iskazao je nadu da će biti prepoznate potrebe Novog Travnika iskazane kroz projekte koji će uskoro biti dostavljene Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica na razmatranje.

Nastavi čitati

BiH

Krišto: Dijalog je jedini način da se dođe rješenja za državnu imovinu

Objavljeno

Piše

Izaslanik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Džemal Smajić (Stranka za BiH) zatražio je odgovor na pitanje da li Vijeće ministara BiH radi na zakonu o upravljanju državnom imovinom na osnovu presuda Ustavnog suda BiH.

Podsjetio je da je Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH uz podršku Vijeća za implementaciju mira (PIC) formirao ekspertsku radnu grupu koja razmatra ta pitanja, a na kraju je na parlamentu BiH da usvoji zakon.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto (HDZ) podsjetila je da je još 2004. godine formirana komisija za pitanja državne imovine zadužena za utvrđivanje raspodjele i određivanje prava i obaveza BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH u upravljanju imovinom.

Oglas

Ta komisije bila je zadužena da izradi kriterije za utvrđivanje državne imovine, njenu raspodjelu između BiH, entiteta, županija i općina i dostavi ih Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Krišto kaže da je ta odluka izmijenjena 2018. godine i formirana komisije koja je imala 12 članova iz institucija zaduženih za ovo pitanje. Odluka o formiranju komisije je još jednom izmijenjena 2021. godine. Izuzev nametanja odluke OHR-a o zabrani raspolaganja imovinom, nije bilo drugih odluka.

– Ovo jeste složeno pitanje, ali odluke Ustavnog suda se moraju provoditi. Smatram da je ključ dijalog i pronalazak rješenja jer ovo uopće nije teško riješiti barem ne onako teško kako se to u politici predstavlja – smatra Krišto.

Oglas

Kako je zaključila, potrebno je utvrditi kriterije i donijeti zakon o raspolaganju državnom imovinom, izražavajući nadu da će svi preuzeti svoj dio odgovornosti u skladu s nadležnostima u tom kontekstu.

Nastavi čitati

Događanja

ULAZNICE U PRODAJI: Nakon spektakla u Skenderiji, Dženan Lončarević najavio koncert na tvrđavi u Jajcu

Objavljeno

Piše

Nakon spektakularnog koncerta u sarajevskoj Skenderiji, ulaznice za koncert Dženana Lončarevića na tvrđavi u Jajcu puštene su u prodaju.

Koncert Dženana Lončarevića na tvrđavi u Jajcu održat će se 15.07.s početkom u 20 sati, a koncert se održava pod okriljem manifestacije “Jajce Summer Fest”.

Ulaznice za ovaj spektakl u kraljevskom gradu možete kupiti na prodajnim mjestima u Jajcu, recepcija hotela Turist, Info centru Agencije Jajce, caffe Bunga Bunga, ge u sustavu Kupikartu.ba.

Oglas

Cijena ulaznice iznosi 15 KM, a na dan koncerta cijena ulaznice iznosit će 20 KM.

Nastavi čitati

BiH

Obilježen Dan hrvatskih ratnih vojnih invalida – HVIDRA Mostar

Objavljeno

Piše

30. svibnja obilježava se dan hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, tim povodom danas je Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida (HVIDRA) podružnica Mostar, obilježila obljetnicu postojanja i aktivnog rada.

Povodom obljetnice HVIDRA-e, zapaljene su svijeće i položeni vijenci ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače.

Vijence i svijeće položili su, izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, izaslanstvo Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida (HVIDRA) podružnica Mostar, izaslanstvo Republike Hrvatske te Oružanih snaga BiH.

„Drago mi je da sam danas, kao i obično uz našu mostarsku HVIDRU. Hrvatski invalidi Domovinskog rata su najčasniji sinovi hrvatskog naroda koji su nam osigurali da možemo evo i danas, svijedočiti sve ono što smo prošli kroz Domovinski rat da bi danas uz još puno iskušenja, ipak bili u prigodi govoriti kako možemo osigurati jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH, sukladno Ustavu. Da sve više i legitimnog predstavljanja nešeg konstitutivnog naroda koliko god najmalobrojni, imamo na institucijama zakonodavne i izvršne vlasti županije čiju uspostavu vlasti sada privodimo kraju, entiteta i države, sve to ne bi bilo da nije bilo najhrabrijih sinova 91., 92., pa do 95. godine u vrijeme Domovinskog rata. Od srca čestitiam svim predstavnicima mostarske HVIDR-e hrvatskih invalida Domovinskog rata koji su dali nemjerljivi doprinos i da znaju da je uvijek predstavnik hrvatske politike na svakoj razini uz našu HVIDRU kao i sve druge braniteljske Udruge proistekle iz Domovinskog rata“, istaknuo je dr. Dragan Čović u izjavi, nakon svečanog programa.

Oglas

Nastavi čitati

Događanja

Večeras od 20 sati u Vitezu predstava “Ugovor”

Objavljeno

Piše

U utorak, 30. svibnja 2023. godine, u 20 sati, Kazališna dvorana u Vitezu bit će domaćin predstave “Ugovor” Gradskog kazališta mladih Vitez.

“Ugovor” je predstava koja prikazuje kako se jedan sasvim običan dan na poslu može pretvoriti u noćnu moru. Nenad i Predrag, kazališni kritičari, provode svoje radno vrijeme u uredu pišući kritike, malo jedući, pjevajući i svađajući se. Međutim, njihovu svakodnevicu poremeti dolazak nove čistačice u uredu, a uskoro se pojavljuje i zagonetna ličnost s tajanstvenim ciljem. Ova neočekivana pojava postavlja ključna pitanja i potresa sve prisutne. Predstavu je režirao i adaptirao Marko Mirković, a sjajnu glumačku postavu čine Emin Šahdan, Leo Lukić, Ivan Žuljević, Iva Šakić, Hanka Salkić i Pavla Plavčić. Grafički dizajn je povjeren Borislavu Sučiću, dok je tehnička podrška osigurana od strane Karle Karin. Izvršni producent predstave je Ivan Sajević.
Organizatori ovog događaja, OO Mladeži HDZ Vitez i ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB pozivaju sve zainteresirane da budu dio ove kulturne manifestacije.

Nastavi čitati

Društvo

Janov most postaje omiljeno mjesto biciklista za odmor!

Objavljeno

Piše

Popularna biciklistička staza “Old Rail Trail” – Staza stare pruge dodatno je obogaćena novim nasadom lipa! Ovaj prekrasan zeleni prostor ne samo da uljepšava stazu, već također pruža mjesto odmora i osvježenja za sve bicikliste.

Svakim danom Janov most se pretvara u omiljeno okupljalište i mjesto za odmor biciklista. Možete zastati, opustiti se i uživati u odmoru dok putujete biciklom. Ovaj most postaje simbol zajedništva biciklističke zajednice i mjesto gdje se dijele priče i doživljaji s putovanja.Turistička zajednica SBK/KSB poziva sve bicikliste i ljubitelje prirode da posjete ovaj obnovljeni dio biciklističke staze, uživaju u vožnji kroz predivan krajolik i iskoriste Janov most kao mjesto za opuštanje i susret s drugim biciklistima.

U narednim danima aktivnostima Turističke zajednice SBK/KSB i biciklističkih klubova sa područja središnje Bosne nastaviti će se uređivati biciklistička staza.

Oglas

Nastavimo zajedno graditi biciklističku kulturu i očuvati prirodu dok promoviramo zdrav način života. Uživajmo u vožnji biciklom i otkrijmo ljepotu našeg okoliša!

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 4 sata

8.lipnja obilježava se 30.godišnjica stradanja Hrvata općine Travnik

8.lipnja.2023.godine obilježava se 30.godišnjica stradanja Hrvata općine Travnik. Tog dana udruge HVO-a  proistekle iz Domovinskog rata organiziraju kolonu sjećanja, a...

Sportprije 4 sata

Pogledajte kako je Rakitić zamalo zabio golčinu u finalu Europa lige

IVAN RAKITIĆ je zamalo postigao pogodak u utakmici finala Europa lige protiv Rome. Hrvatski veznjak je u šestoj minuti nadoknade prvog poluvremena,...

Sportprije 6 sati

RG: Alcaraz izgubio set, ispao Wawrinka

Španjolski tenisač Carlos Alcaraz, prvi nositelj Grand Slam turnira u Roland Garrosu, lakoćom se plasirao u treće kolo premda je izgubio...

Gospodarstvoprije 6 sati

Priča mjeseca: Najbogatiji Hercegovac ne staje s investicijama – kupuje firme, gradi fabrike, hotele, tržne centre…

Ovo pokazuje kakvom brzinom se kompanija razvija. Osim toga, ostvarena je dobit od 34 miliona KM, za oko dva miliona...

Događanjaprije 6 sati

Pogledajte program “Dani kosidbe Kupres 2023”

Ove godine Dani kosidbe u Kupresu počinju 26. lipnja 2023. godine a službeno će biti otvoreni u Hrvatskom domu Kupres...

Sportprije 6 sati

Salihamidžić je potjeran iz Bayerna zbog ultimatuma koji je postavila legenda kluba

HASAN SALIHAMIDŽIĆ je prošlog vikenda dobio otkaz na mjestu sportskog direktora minhenskog Bayerna nakon šest godina, a njemački Sport1 je...

BiHprije 6 sati

Bošković: SDA bliža ulasku u Vladu HNŽ-a

U Mostaru su nastavljeni pregovori o formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), a kako je nakon nove runde pregovora kazao predsjednik...

Scenaprije 7 sati

STIGMA: Stipan – obični, slijepi čovjek

Protagonist ove priče je radijski voditelj Stipan Ćurčić koji je još kao tinejdžer izgubio vid. Stipan je bez ustezanja govorio...

Oglas
Oglas