- oglas -

Europske zemlje razmišljaju o postepenom smanjenju mjera uvedenih zbog koronavirusa

Pročitajte i ovo

JOŠ JEDNA THOMPSONOVA POBJEDA: Slovenski sud zabranu koncerta u Mariboru proglasio nezakonitom

Na  službenoj stranici pjevača Marka Perkovića Thompsona objavljena je vijest o  ukidanju odluke mariborske upravne jedinice koja je prije...

Nadal zabrinut: Sada ne bih putovao u New York

Španjolski tenisač Rafael Nadal je u četvrtak, dan nakon svog 34. rođendana, izjavio kako sada u ovom trenutku ne...

NJEMAČKA: Angela Merkel najavila svoje povlačenje

Angela Merkel kojoj mandat istječe 2021., rekla je u četvrtak da unatoč popularnosti ne razmišlja da se peti put...
- Advertisement -
Zemlje kao što su Francuska i Španjolska planiraju nove strategije kako bi spriječile drugi val zaraze koronavirusom.

Vlade širom Europe se pripremaju za ublažavanje obustava donesenih širom kontinenta kako bi se spriječila pandemija, ali očekuje se da će ograničenja koja paraliziraju ekonomiju ostati na snazi još nekoliko sedmica, piše Financial Times.

Francuska, Španjolska, Belgija i Finska su među mnogim zemljama koje su osnovale stučne odbore za ispitivanje postepenog ublažavanja naredbi o ostajanju kod kuće i zatvaranju škola.

Španjolski premijer Pedro Sanchez je u subotu produžio zatvaranje svoje zemlje za još dva tjednaa, do 26. travnja, ali je rekao da će zabrane uvedene prošlog mjeseca kada su u pitanju radovi na izgradnji i proizvodnja biti ukinute nakon Uskrsa. On je kazao da “tim epidemiologa već dva tjedna radi na planu ponovnog pokretanja ekonomskih i socijalnih aktivnosti.”

Francuski premijer Edouard Phillippe rekao je da će ovaj proces biti veoma složen i da neće biti zastupljen baš svugdje.

Danska koja je bila jedna od prvih zemalja u Europi koja je ugasila aktivnosti i zatvorila svoje granice prošlog je tjedna postala prva koja je predstavila plan o smanjenju restrikcija.

“Ako brojevi ostanu stabilni i razumni tada će Vlada ponovo započetio postupno, tiho i kontrolisano otvaranje našeg društva”, kazala je premijer ove države Mette Frederiksen.

Njemačka koja posljednjih dana intezivno bilježi nove slučajeve koronavirusa i smrti izbjegla je službeno proglasiti postupno ukidanje. Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel objasnio je da je trenutno važno poručiti ljudima da ostanu kod kuće.

Neke studije predviđaju da bi se njemačka ekonomija mogla smanjiti za 20 posto ukoliko bi obustava rada trajala tri mjeseca.

Bezbjedan prijedlog je da škole krenu s predavanjima obzirom na manji rizik od težih simptoma kod djece kako bi se smanjio teret koji nose roditelji u ovom trenutku. No, svako smanjenje ograničenja trebalo bi da bude propraćeno povećanjem testiranja, kazao je profesor fermakologije sa Univerziteta Wurzburg. Dodao je kako bi vlade trebale pojačati proizvodnju zaštitne opreme obzirom na često nošenje maski za lice.

Klix.ba

Najnovije vijesti

JOŠ JEDNA THOMPSONOVA POBJEDA: Slovenski sud zabranu koncerta u Mariboru proglasio nezakonitom

Na  službenoj stranici pjevača Marka Perkovića Thompsona objavljena je vijest o  ukidanju odluke mariborske upravne jedinice koja je prije...

Nadal zabrinut: Sada ne bih putovao u New York

Španjolski tenisač Rafael Nadal je u četvrtak, dan nakon svog 34. rođendana, izjavio kako sada u ovom trenutku ne bi htio putovati na US...

NJEMAČKA: Angela Merkel najavila svoje povlačenje

Angela Merkel kojoj mandat istječe 2021., rekla je u četvrtak da unatoč popularnosti ne razmišlja da se peti put kandidira za dužnost njemačkog kancelara.Odgovarajući...

Održana 23. sjednica Općinskog vijeća Vitez

Danas je održana 23. sjednica Općinskog vijeća Vitez u sali Opcinskog vijeca s početkom u 10 sati a završena oko 15 sati. Na dnevnom redu...

DAN PRIJE ISKLJUČENJA STRUJE: Na račune bivših direktora Aluminija uplaćeno pola miliona maraka!

Prošle godine samo dan prije isključenja struje Aluminiju i zaustavljanja proizvodnje Uprava Aluminija isplatila je više od pola milijuna maraka na račune bivših direktora...

Povezane vijesti