Scena
Željka Jurišić je nova kraljica bakšiša, dva šeika na svadbi u Tuzli je zakitili hiljadama dolara
Željka Jurišić ima izuzetno naporno ljeto, i, kako kaže, zaboravila je kada je imala slobodan dan. Ona je dobro poznato ime ljubiteljima narodne muzike širom regiona, ali i u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji, Holandiji… Dosta je tražena na privatnim zabavama i svadbama.
Željka pravi nezaboravnu atmosferu na svadbama tako da ima rezervisane nastupe nekoliko mjeseci unaprijed. Jurišić je od kolega dobila i epitet „kraljice bakšiša“, nakon što je na jednoj svadbi u Tuzli od dvojice šeika nagrađena sa hiljadama dolara.
Lepa Brena pokorila je bivšu Jugoslaviju 1985. godine, albumom na kojem se, između ostalog, našla i kompozicija ”Šeik” koja je u vrhu slušanosti i toliko godina poslije, a upravo je zahvaljujući toj pjesmi Željka zaradila bakšiš na kojem joj zavide sve kolege.
Već sa prvim taktovima hita Lepe Brene dvojica šeika okružili su Željku Jurišić i sve do kraja pjesme zasipali su pjevačicu dolarima. Svatovi i mladenci nisu mogli da vjeruju šta se dešava, a, naravno, Željka i muzičari nisu skidali osmijeh sa lica.
Kako je to izgledalo možete pogledati na Facebook profilu Željke Jurišić:
https://www.facebook.com/share/v/97vUDmqXFh49rHSM/?mibextid=oFDknk
Jurišić do početka septembra ima veliki broj nastupa, a nakon toga planira ulazak u studio Jasmina Mangafića, gdje će snimiti nekoliko novih pjesama, među kojima je i jedan duet.
Scena
Jedite šaku orašastih plodova dnevno. Evo kako će utjecati na vaše tijelo i mozak
One su jedna od najboljih namirnica za mozak – organ koji kontrolira cijelo tijelo. Lako su dostupni i ne trebaju im društvo da bi bili ukusni. Evo zašto biste trebali posegnuti za orasima.
Mrvite ih zasebno, dodajte u salate, dodajte u deserte, kombinirajte i tražite kombinacije okusa za orašaste plodove. Dovoljno je nekoliko komada dnevno za poboljšanje rada mozga. One su jedno od najboljih goriva za ovaj organ – jedan od najvažnijih u našem tijelu.
Kako orasi utječu na mozak?
Orašasti plodovi poboljšavaju raspoloženje. U jednoj velikoj studiji znanstvenici su pratili ljude na mediteranskoj prehrani uz dodatak orašastih plodova. Otkrili su da ljudi na dijeti s orašastim plodovima smanjuju rizik od depresije za 20-30% tijekom 5,5 godina. Osim toga, orašasti plodovi sadrže triptofan (aminokiselinu) koji je prekursor serotonina, djeluje umirujuće i popravlja raspoloženje.
Orašasti plodovi također su izvor minerala poput kalija, magnezija i kalcija koji pomažu u održavanju krvnog tlaka pod kontrolom. Ovo je važno ne samo za srce, već i za mozak, budući da je ovaj organ okružen mrežom krvnih žila. Preko njih se hrani mozak. Mozak treba stalan, neograničen protok krvi kako bi pravilno funkcionirao.
Što drugo? Orašasti plodovi također su bogati magnezijem, vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima. Omega-3 masne kiseline štite od Alzheimerove bolesti, podupiru pravilnu izgradnju staničnih membrana i rekonstrukciju neuronskih veza te mogu smanjiti upalu i rizik od moždanog udara. Vlakna, zauzvrat, smanjuju stvaranje naslaga u krvnim žilama i arterijama, što može zaštititi od nakupljanja aterosklerotskih plakova u cerebralnim arterijama. Orašasti plodovi također su bogati antioksidansima, uključujući vitamin E. Ovi sastojci mogu spriječiti degenerativne procese u mozgu.
TOP 5 orašastih plodova koji podržavaju mozak
Općenito, orašasti plodovi su izvrsna hrana za ljudski mozak, ali postoji “zlatna petorka” koja se ističe po svojstvima koja posebno snažno utječu na rad mozga. Prema Lauri M. Ali, nagrađivanoj nutricionistici i dijetetičarki s više od 30 godina iskustva, pet najboljih orašastih plodova za mozak uključuje bademi, orasi, lješnjaci i pekan orasi i pistacije.
– Bademi su bogati fitosterolima – vrsta biljnih sterola koji se “natječu” za mjesto s kolesterolom, čime se smanjuje njegova apsorpcija. Prema riječima nutricionistice Laure M. Aliove, to potencijalno smanjuje stvaranje aterosklerotskih plakova u cerebralnim arterijama.
– Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, kao i antioksidansi koji su izvrsni za mozak. Flavonoli, vitamin E i selen radeći zajedno kao tim pokazuju impresivne protuupalne učinke.
– Pistacije su jedan od rijetkih orašastih plodova koji sadrže lutein i zeaksantin. Ovi spojevi mogu poboljšati protok krvi u mozgu, pomažući u održavanju fokusa i mentalne jasnoće. Osim toga, sadrže melatonin, hormon koji regulira ciklus spavanja i budnosti. A san je neophodan za zdrav mozak.
– Pekan je također bogat omega-3 masnim kiselinama, a također je izvor cinka i bakradvije hranjive tvari važne za kognitivne funkcije. Pozivajući se na istraživanje, nutricionistica Laura M. Ali ističe da je kod osoba s Alzheimerovom bolešću utvrđeno da imaju niže razine cinka, a da mala djeca s nedostatkom cinka imaju usporen kognitivni razvoj i probleme s učenjem.
– Lješnjaci su izvor vitamina E, bakra i mangana, kao i vitamina B, tiamina i folne kiselinetj. komponente koje pozitivno utječu na rad mozga.
Scena
Zaboravite ocat i sodu bikarbonu: ovo odčepljuje odvode u nekoliko sekundi
Zamislite ovu situaciju koja vam se vjerojatno već i dogodila.- perete hrpu posuđa, voda u sudoperu jednostavno prestane teći, a odvod počne ispuštati čudan zvuk. O ne, začepljeni odvod! Kako to riješiti a da opet ne ponavljamo postupke koji uključuju sodu bikarbonu i ocat?
Glavni razlog zašto se odvodi začepljuju je taj što ostaci hrane, deterdženta i masnih naslaga svakodnevno ulaze u cijevi i na kraju ih začepe. Gazirana kombinacija sode bikarbone i octa neučinkovita je u borbi protiv masnoće začepljenih odvoda.To je zato što je soda bikarbona baza, dok je ocat kiselina, a njihova kemijska reakcija proizvodi vodu s malom količinom soli u sebi, a ne sredstvo za čišćenje odvoda. Ocat i soda bikarbona vrlo su popularni sastojci kada se radi o čišćenju bez kemikalija, ali iako su izvrsni za uklanjanje mrlja, ne mogu razgraditi masnoću, ulje ili masnoću koja uzrokuje začepljene odvode. I jedno i drugo može očistiti odvod, ali ni ocat ni soda bikarbona ne mogu otopiti začepljenje, a previše sode bikarbone u cijevi može pogoršati situaciju. Sve što trebate je mješavina sredstva za pranje posuđa i kipuće vode. Naime, deterdžent je dizajniran za razbijanje masnoće i ulja pa će brzo otopiti masnoću, dok će toplina iz kipuće vode pomoći u otpuštanju nakupina u cijevima.
Kako napraviti smjesu? Prokuhajte između pola litre i litre vode, ovisno o veličini vašeg odvoda, zatim dodajte oko 120 ml sredstva za pranje posuđa. Neka deterdžent odstoji u vodi nekoliko minuta, zatim pažljivo izlijte vruću smjesu u odvod i pričekajte još nekoliko minuta da iscuri niz cijevi. Uskoro ćete primijetiti da voda počinje otjecati sve brže i brže, ostavljajući vaš sudoper čist i funkcionalan. Ako voda i dalje sporo otječe, ponovite postupak nekoliko puta, piše Espreso.
Muzika
Tim “Dolina Lašve” organizira koncert u Grazu, “Balkansko veče” 05.10.2024.
Odlična priča koja se pokrenula iz centra BiH, Doline Lašve, mjesta Donje Putićevo pokraj Travnika.
Mala skupina ljudi na čelu sa Oliverom Topalović nastavlja sa projektima zvani “Balkansko veče” kao i uvijek ne očekujući previše ali po dosadašnjim iskustvima bude ludo i nezaboravno veče.
Poslije Linza, Augsburga, Frankfurta, Beča na red je došao i Graz. Nevjerovatnu atmosferu koju pravi Oliver sa svojim timom s dosadašnjih fešta možete pogledati na facebook stranici Dolina Lašve ili Youtube kanalu Studio Dolina Lašve. Tako i ovaj put uživo 05.10.2024. godine iz Graza od 19 sati, možete pratiti ali i biti sudionik Balkanske večeri.
Događaj se održava na adresi Thelux, Puchstrasse 47, 8020 Graz! Prijenos uživo na Youtube kanalu DOLINA LAŠVE.
Ulaznice su puštene u prodaju a adrese za prodaju ulaznica su:
⬇ Prodajna mjesta ulaznica u Grazu:⬇
1.) Cafe Boss, Am Damm 4, 8020 Graz
2.) Bäckerei Europa, Restaurantbewertungen, Alte Poststraße 116, 8020 Graz
3.) Prince Charles, Old English Pub – Graz Restaurants, Elisabethinergasse 28, 8020 Graz
Ulaznica: 30,00 €
Naravno možete online kupiti karte na https://balkan-event.com
Budite dio tima Doline Lašve i uživajte uz:
Mitar Mirić | Aldina Bajić | Dejan Čeko | Halid Muslimović
Informacije možete dobiti na sljedećim brojevima / rezervacije stolova:
Feliks +49 176 803 669 53 | ++43 677 619 773 63 (Kontakt na našim Balkanskim jezicima)
Muzika
Preminuo Bora Čorba U 72. godini
Borislav Đorđević, frontmen grupe Riblja Čorba, preminuo je danas u 72. godini.
Vijest o njegovoj smrti objavljena je na zvaničnoj Facebook stranici Riblje čorbe.
“Poštovani prijatelji, s tugom i žalošću obaveštavamo vas da nas je napustio naš prijatelj i brat Borisav Bora Đorđević. Počivaj u miru, dragi naš Boki. Borisav Bora Đorđević, 1. 11. 1952. – 4. 9. 2024.”, napisano je.
On je prošlog mjeseca hospitalizovan u Kliničkom centru Ljubljana. Njegov menadžer Bane Obradović je naveo da je bio itubiran zbog komplikacija uzrokovanih hronično opstruktivnom bolešću pluća.
Njegova supruga Dubravka Milaković ga je svakodnevno posjećivala u bolnici. Ostatak porodice se nije oglašavao.
Događanja
Kralj emocije Peđa Jovanović 1. novembra pjeva u Skenderiji: Godi mi kada me upoređuju sa legendama kao što je Kemal Monteno
Kralj emocije, kako vjerna publika, ali i kolege zovu Peđu Jovanovića, ponovo će se družiti sa Sarajlijama.
Fenomenalni pjevač iz Srbije, nakon što je prošle godine nastupio u krcatom Domu mladih, ovaj put ljubitelje svojih pjesama zabavljat će u dvorani Mirza Delibašić 1. novembra, gdje će nastupiti u pratnji Big Concert Orchestra.
Posljednjih mjeseci Jovanović je punio dvorane širom regiona i za njegove koncerte traži se karta više. Tako je tri puta napunio i kultnu dvoranu “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu, a, prema interesu, i druga najveća dvorana u Sarajevu bit će mala da primi sve fanove ovog pjevača.
Iako je ostalo malo manje od dva mjeseca do koncerta, više od pola kapaciteta Skenderije je popunjeno, a u VIP zoni ostao je još mali broj karata.
Peđa je prisutan na muzičkoj sceni na Balkanu više od dvije decenije. Svoju muzičku priču počeo je sa bratom blizancom Nenadom, sa kojim je radio pjesme za Sašu Matića, Acu Pejovića, Dženana Lončarevića…
– Aco Pejović – Nema te nema, Saša Matić – Ja se ne predajem, Dženan Lončarević – Starim sam, Topalko – O svemu mi pričaj ti, su samo neke od pjesama koje smo radili za naše drage kolege – kaže Peđa.
Jedno vrijeme je bio i dio popularne grupe “Lexington”.
Posljednjih godina simpatije publike osvojio je obradama hitova, ali i svojim pjesmama kojim je okrenuo novu stranicu u muzičkoj karijeri.
Albumom „24/7“, koji je objavio krajem prošle godine, potvrdio je mjesto u vrhu muzičke scene u regionu. Nakon toga objavio je još nekoliko pjesama koje su vrlo brzo postale regionalni hitovi.
– Kada su tekstovi mojih pjesama u pitanju to prepuštam dugogodišnjim saradnicima i prijateljima Banetu Opačiću, Draganu Brajoviću – Braji, Milanu Miletiću…Mi se godinama družimo, poznaju me u dušu i znaju kroz šta sam sve prošao
– kaže Jovanović.
Pune sale, večeri dobre muzike, vesele publike i sjajne energije – ovim riječima bi se možda najbolje mogla opisati atmosfera koju Peđa Jovanović pravi na svim koncertima.
– Uvijek mi je misija da publika sa mojih koncerata ode sretna, nasmijana i vesela – objasnio je Jovanović koji će uskoro doći u Sarajevo da najavi koncert 1. novembra.
Peđu često upoređuju sa Tomom Zdravkovićem, ali i Kemalom Montenom.
– Mogu samo reći da mi jako godi kada me upoređuju sa svim tim muzičkim legendama. Naravno da će na nastupu u Sarajevu biti i neka neprolazna pjesma Kemala Montena – kaže na kraju Jovanović.
Društvo
Ramske šljive rodile kao nikada, najsočnije i najslađe koje ćete probati
Muharem Pračić je 74-godišnji penzioner koji se dugo godina bavi proizvodnjom šljive i jabuke. Na svom imanju ima oko 10 duluma zemljišta na kojem je zasađeno oko 750 stabala, od čega najviše jabuke koja je izdala ove godine i oko 250 stabala šljive koja je rodila neočekivano. Berba je počela i trajat će narednih 15-ak dana. Šljiva je izuzetno dobra za probavu ali i kao prerađena u pekmezu i džemu.
Pogledajte više u reportaži YouTube kanala Srednja Bosna Danas.
Događanja
U Travniku Prvi festival autorskih pjesama “Mali raspjevani grad”
JU Centar za kulturu općine Travnik i nakon ljeta nastavlja pisati lijepe priče u svome mjestu. Ovom prilikom za najmlađe Travničane (a u čemu mogu uživati i oni koji nisu iz Travnika), priredili su Prvi festival autorskih pjesama pod nazivom “Mali raspjevani grad” na temu ekologije. Dakle, nije to samo kako piše raspjevani grad, to je raspjevani grad s porukom, s pozitivnom vibracijom, gdje će mališani imati mogućnost ne samo uživati u melodijama i milozvučnim glasovima nego i sudjelovati u edukativnim radionicama.
Tema festivala: Ekologija 🌳🌱
JU Centar za kulturu općine Travnik u suradnji sa Muzičkim društvom Travnik od 23.9. do 25.9. organizira radionice, kreativna druženja, ekološke aktivnosti, te finale festivala “Mali raspjevani grad”, 25.9. u 11:00 sati, velika sala Centra.
Podršku festivalu su pružili:
– Općina Travnik
– Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta SBK/KSB.S
Suradnici festivala su:
– PS “Maya” plesna škola;
– Pozorište Travnik;
– Turistička zajednica općine Travnik;
– Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB;
– Hrvatski kulturni Centar Nova Bila;
– JU gradska biblioteka Travnik;
– JU zvičajni muzej Travnik;
Ulaz na festival je slobodan. 🫶
“TRAVNIK JE VOLJETI LAKO, DJECA ZNAJU KAKO”
Auto-Moto svijet
Sutra svečano otvorenje mosta “Hercegovina” i poddionice Počitelj Zvirovići
SVEČANO OTVORENJE PODDIONICE POČITELJ – ZVIROVIĆI I MOSTA HERCEGOVINA planirano je za srijedu, 4. rujna 2024. u 19 sati ispred tunela Hercegovina, priopćeno je.
Svečanosti otvorenja poddionice Počitelj- Zvirovići i mosta Hercegovina nazočit će brojni predstavnici gospodarskog, političkog i javnog života, kako BiH tako i Republike Hrvatske, kao i međunarodni dužnosnici.
Ceremonija će započeti u 19 sati svečanim programom koji će svojim nastupima obogatiti Hrvatska glazba Mostar, Klapa Drača, Antonija Batinić i HKUD Rodoč, a program će voditi Sanja Pehar.
Presjecanjem vrpce i uz spektakularan vatromet postavljen duž mosta i službeno će biti otvorena poddionica Počitelj – Zvirovići i most Hercegovina.
Puštanje za redovni promet poddionice Počitelj- Zvirovići i mosta Hercegovina predviđeno je dan kasnije, 5. rujna od 12 sati.
Vozačima napominjemo da će od 1. do 5 rujna na poddionici Zvirovići – Bijača biti obustavljena naplata cestarine iz tehničkih razloga prebacivanja otvorenog u zatvoreni sustav naplate cestarine.
Most Hercegovina dio je autoceste na pan-europskom koridoru Vc koji prolazi kroz BiH, te je sastavni i najznačajniji objekt na poddionici Počitelj – Zvirovići. Dužina poddionice iznosi 11,07 km i podijeljena je na dva LOT-a.
LOT 1 čini trasa autoceste u dužini od preko 10 kilometara na kojoj se nalaze značajni objekti: Petlja Počitelj sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, Inter-regionalno čvorište, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.
LOT 2 je impresivni most Hercegovina dužine 980 m. Stubovi mosta kojim se prelazi rijeka Neretva visoki su 92,97,92,91,88 i 66 m što ga čini najvišim mostom na Koridoru Vc i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Europe. Također je jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih objekata na cijelom Koridoru Vc.
Otvorenjem poddionice Počitelj- Zvirovići i mosta Hercegovina, ovaj dio BIH direktno će se povezati sa Europskom unijom, odnosno graničnim prijelazom Bijača.
Važnost ovog projekta ogleda se u tome što će potaknuti razvoj gospodarstva i stvoriti uvjete za razvoj i napredak ovog dijela zemlje.
Izgradnja mosta financirana je sredstvima osiguranim u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije, koja su osigurana u okviru Agende za povezvanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).
Ukupna vrijednost radova na poddionici Počitelj – Zvirovići iznosi 101.379.722,70 eura bez PDV-a, od čega je za sami most Hercegovina 30.439.551,76 eura bez PDV-a.
Prije svečane ceremonije, ispred tunela Hercegovina od 18,15 sati zainteresiranim predstavnicima medija bit će omogućeno uzimanje izjava od direktora JP Autoceste FBiH Denisa Lasića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića i federalne ministrice prometa i komunikacija Andrijane Katić.
Napomena: dolazak na mjesto otvorenja je pristupna cesta u mjestu Ševaš Njive, M17, Mostar – Čapljina. Zbog očekivane gužve molimo vas da na lokaciju otvorenja dođete 30 minuta ranije.
Nadamo se da ćete ovu svečanost medijski popratiti te o njoj informirati javnost.
Srdačno Vas pozdravljamo, zahvaljujemo na suradnji i očekujemo Vaš dolazak, stoji u priopćenju Press JP Autoceste FBiH.
Scena
Ovo je najbolje mjesto za čuvanje jaja u vašem domu. Trajat će mjesecima
Ako ste se našli u situaciji da kod kuće imate više jaja nego što ih možete iskoristiti, možda se pitate kako ih najbolje sačuvati da se ne pokvare. Jeste li znali da jaja možete i zamrznuti? Ova praktična metoda može vam pomoći da izbjegnete otpad.
Vlastita proizvodnja jaja
Danas se sve više ljudi odlučuje za držanje kokoši kako bi imali pristup svježim domaćim jajima. Međutim, u određeno doba godine kokoši mogu snijeti više jaja nego što ih možete pojesti. Sličan problem može nastati ako vam netko pokloni veliki broj jaja ili ih kupite jeftino. U tom slučaju može se činiti potrebnim brzo konzumirati jaja.
Jedna je mogućnost pripremati razna jela koja sadrže jaja ili ih tvrdo kuhati. Na taj način ćete im produžiti rok trajanja te ih možete postupno konzumirati. Međutim, postoji još jedna praktična metoda – zamrzavanje jaja.
Kako zamrznuti jaja
Možda ćete se iznenaditi da se jaja mogu uspješno zamrznuti. Proces je lakši nego što mislite. Samo razbijte jaja u zdjelu i dobro ih izmiksajte. Ovako pripremljenu smjesu možete uliti u kalupe za led i ostaviti da se zamrzne. Nakon što se zamrznu, kocke jaja mogu se prebaciti u hermetički zatvorenu posudu i vratiti u zamrzivač.
Prilikom upotrebe samo izvadite jaja, ostavite ih da se odmrznu u hladnjaku i zatim ostavite da dosegnu sobnu temperaturu. Ako kod pečenja preferirate točnu količinu, prije zamrzavanja možete odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Za bolju gustoću preporučuje se u žumanjke dodati prstohvat soli ili šećera.
Alternativna upotreba jaja
Ako vam se ideja o smrznutim jajima ne sviđa, ne brinite – postoji mnogo načina da ih brzo i ukusno konzumirate. Jaja su sastavni dio većine slatkih peciva i slastica. Možete ih iskoristiti za pripremu bogatog doručka, poput benedict jaja ili klasične kajgane. Odlično se slažu i s raznim umacima, poput kopra, a možete pripremiti i brzu večeru u obliku pečenih jaja.
Koristeći ove savjete, možete biti sigurni da će vaša jaja uvijek biti spremna za upotrebu, bila svježa ili smrznuta. Na taj ćete način izbjeći nepotrebno rasipanje, a istovremeno uživati u ukusnim jelima punim visokokvalitetnih proteina.