- oglas -

Žele poput Turaka zatući kardinala i katolike u BiH

Pročitajte i ovo

Šest općina i gradova danas na prijevremenim izborima bira (grado)načelnike

U šest općina i gradova Bosne i Hercegovine danas će biti održani prijevremeni lokalni izbori za načelnika, odnosno gradonačelnika....

Žena u Čapljini počinila samoubojstvo vješanjem, muškarac u Rami pucnjem iz vatrenog oružja

U Prozor-Rami u četvrtak je muškarac počinio samoubojstvo iz vatrenog oružja, a žena u Čapljini vješanjem, priopćeno je u...

UŽIVAJTE: Ljepote Vlašića zabilježene dronom

Snijeg, prelijep ambijent i svjež zrak i ove zime mame posjetioce na jednu od najljepših bosanskohercegovačkih planina - Vlašić. Zimska...
- Advertisement -

Koliko smo se u napaćenoj Bosni i Hercegovini naslušali o tome kako se, kako kažu, Crkva ili vjerske zajednice miješaju u politiku? A onda ti isti koji takve konstrukcije puštaju u javnost hoće da se na sraman i drzak način izravno miješaju u ono što je isključiva nadležnost Katoličke Crkve.

- Advertisement -

Piše: Dr. sc. fra Mario Knezović

Vjerujte mi da sam te napade od strane nekih političkih predstavnika Bošnjaka najprije smatrao kao Fake news jer nisam mogao zamisliti da netko u 21 stoljeću i u demokratskome sustavu nekome brani slaviti svetu misu za pokojne. I još je gore znati od koga dolazi ta hajka i medijski linč. To dolazi od onih koji se posljednji mogu javiti i govoriti o ljudskim pravima i slobodama.

Zar vas nije sram dragi ljudi? Zar vas nije sram da vi, koji s pravom tražite sućut, komemoraciju i molitvu za žrtve strašnoga pokolja i genocida u Srebrenci, istodobno prigovarate ako netko drugi ima sjećanje na svoje žrtve? Nemojte biti licemjerni, prestanite zaobilaziti stinu, stanite s pogubnom propagandom. Ne morate Hrvate i katolike voljeti, ali pristojno apeliram da barem ne mrzite i u javnosti ne zlostavljate. Ubijeni u Srebrenici nisu imali sudski proces i ubijeni su bez dokazanih krivica. To je genocid. To je zločin. Ubijeni u Bleiburgu isto tako nisu podvrgnuti sudu i ubijeni su bez suda i osude. To je zločin. Da. Nisam glup da ne mogu zaključiti da je vjerojatno među tim ubijenima bilo onih koji su zaslužili najoštriju osudu i kaznu. No, tko nam jamči da netko ne pomisli da i među ubijenima u Srebrenici nije bilo onih koji su se ogriješili o zakon ili prekršili etiku rata? Svi u modernome pravosuđu vjerujemo u presunpciju nevinosti dok se nekome ne dokaže krivica. Naravno da ne želim žrtve ni uspoređuvati niti relativizirati, ali želim reći da su ubojstva bez suda i dokazane krivice jednaki zločini ma gdje oni bili i u kakvim okolnostima.

Želite li nas vratiti u osmanlijska vremena?

Pitam vas: Kako vam barem malo ne dođe crvenilo na lice, pa i vi ste valjda od krvi i mesa, kad želite Kastoličkoj Crkvi, kad želite kardinalu Puljiću određivati kada, za koga i gdje može slaviti svetu misu? Želite li nas katolike vratiti u vremena osmanlijskoga i turskoga zuluma kad su katolici poput gorskih vukova po planinama, šumama i vrtačama slavili mise u strahu od progona i straha da ih ne zatuku? Želi te li da Hrvati i katolici, kao konstitutivni narod, od vas traže neku novu Ahdnamu kako bi mogli dobiti mrvice s „gospodareva stola“?

Jedno je svima jasno. Znam da je jasno i vama. Katolička Crkva moli za pokojne zato što molimo za Božje milosrđe i zato što tražimo da im Bog oprosti grijehe. Misa u katoličkoj crkvi nije predizborni skup ili veličanje bilo koga! Kad sve to znate, kad vam je sve to jasno, zašto širite mržnju u ovoj napaćenoj zemlji? Vašim izričajima, pa potom i medijskim linčom, izložen je kardinal i Katolička Crkva koji su ugradili sebe kroz stoljeća da uopće ova BiH postoji.

Neodgovorna politika podjela

Zar vas nije sram gospodine Džaferovići Komšićui ostali pobornici te sulude politike podijela? Kako od srama možete vi Džaferoviću govoriti o tome? Znate li vi Džaferoviću da je vaš idol Tito i sustav komunizam, u kojem ste izravno sudjelovali, a taj sustav je progonio, u zatvore zatvarao, ideje gušio, upravo vašega utemeljitelja Alije Izetbegovića. S pravom se upitati kad ste iskreni ili je licemjerje vaš karakter i životni stil? Isto tako, drugi predstavnik Bošnjaka u predsjedništvu u svome uredu, što je protuustavno, drži sliku Tita, a taj Tito je progonio i torturi izlagao brojne bošnjačke intelektualce pa i samoga Aliju Izetbegovića. Odlučite se konačno što ste i koga slijedite? Zdravu razumu nije spojivo slaviti Aliju Izetbegovića kao oca novovijekoga opstanka Bošnjaka i ujedno slaviti Tita koji je tog vašeg utemeljitelja progonio i zlostavljao.

Te neodgovorne politike  i poruke isključivosti, diskriminacije izazvale su obični Bošnjački puk za novim valom histerije, mržnje i nesnošljivosti vrijeđaju svoje sugrađane. Tako je na Papinu spomeniku osvanuo crni povez preko očiju. Stavili ste na oči povoj onome koji je jedini vidio patnju Sarajeva i BiH kad su Srbi činili agresiju na to Sarajevo! Tada ste tražili da Papa vidi što se događa. Papa je vidio i drugima širom svijeta rekao što je vidio. Taj Papa je došao u Sarajevo kad su ga svi naširoko zaobilazili. Preporučam da taj povez skinete s Papina lica i stvite ga upravo vašim političkim vođama koji ne vide dalje od vladajuće fotelje i vlastita džepa!

Tko je sve zazivao blagoslov na ustaše i NDH?

Zar vi, u Bogu Ocu braćo Bošnjaci, mislite da mi ništa ne znamo. Zar vi hoćete kršćane natjerati na to da vam prigovaraju što se molite u džamijama koje nose imena po begovima i sultanima koji su bili okupatori ove zemlje i u njoj čnili nasilje i zlo? Zar mislite da mi nemamo oči ma koliko nam poveza stavljali na vid? Zar mislite da povijest i pamćenje ne znaju da su brojni Muslimani bili pripadnici ustaške vojske, ministri i gradonačelnici u vrijeme NDH. Pitajte o tome vaše historičare. Zar treba spominjati handžar divizije? Zar treba spominjati kako je službeno u ime Islamske zajednice muftija Ismet Muftić klicao, citiram: „Neka Allah Svevišnji poživi Poglavnika Pavelića. Neka Allah Svevišnji poživi njegova opunomoćenika i sve utaše.“ Dakle, ustaštvo je jednako stvar prošlosti Hrvata kao i većine Bošnjaka toga vremena. Zar vam treba spominjati da već godinama na Bleiburgu za nevine žrtve Bošnjaka-Muslimana molitvu izgovara glavni imam iz Gunje Idriz efendija Bešić? Taj imam kaže da je Bleiburg najveće stratište Bošnjaka-Muslimana gdje je ubijeno oko 50 000 pripadnika toga naroda.

Valter bi Sarajevo oslobodio od korumpiranih političara

Vidim prizivate da se Valter vrati u Sarajevo. Neka se vrati. Ali taj Valter bi vjerojatno Sarajevo osobobodio od vas, od vas koji taj grad potkradete i do njega ste načinili kuću trgovačku. Oslobodio bi grad od vas koji i u vrijeme koronavirusa niste odustali od korupcije, vas koji prekrajete vlast samo zbog interesa, novca i moći. Vi ste problem Sarajeva, a ne oni koji se mole u crkvama ili klanjaj u džamijama.

Jedno zapamtite i jasno počujte: Katoličkoj Crkvi, katoličkome kardinalu vi nećete biti ordinarij, vi nećete određivati granice naših sloboda i ljudskih prava. Zulumu je došao kraj. Vašem jednoumlju i zlokobnom vremenu komunizma, kojega i danas baštinite, došao je kraj.

Umjesto da svoje snage usmjerite dobru, napretku puka i raje vi oblačite plašt mržnje i od vjere pravite politikanstvo. Otrijeznite se vi koji u ime Boga Allaha ili Boga Oca varate i pljačkete narod i njime manipulirate. Shvatite da vi Bošnjaci niste Hrvatima i Katolicima suparnici i neprijatelji nego suputnici povijesti o čemu je pisao pokojni i veliki fra Ignacije Gavran. Dobro znamo tko je bio i ostao agresor na BiH. Dobro vi Bošnjaci znate kako su četnčike postroje istrijebile vaš narod iz Istočne Bosne u Drugom svjetskome ratu kao i u ovome posljednjem ratu. Zapitate li se ikada da niste možda prhvatili nečiju podvalu i da tražite neprijatelja ondje gdje ih nemate?

Bošnjaci trebaju moliti za žrtve Bleiburga

Stoga, očekujem od vas Bošnjaka, budući da je na Bleiburgu ubijeno oko 50 000 vaših sunarodnjaka, da i vi molitvom obilježite taj veliki zločin. Očekujem od vas trezvenih Bošnjaka i patriota da podržite kardinala Puljića u njegovoj plemenitoj i duhovnoj nakani. Ako to sad ne učinite dovest ćete sebe u situaciju da za 30 godina neki drugi luđaci vama budu brani li ili prigovara moliti za nevino ubijene u Srebrenici i drugim stratištima. Zlo drugome uvijek se kući vraća. Stoga, ne mrate nas voljeti, ali nemojte nas mrziti, prezirati. Budimo suputnici i supatnici. Ovu moju poruku shvatite kao ispruženu ruku dijalogu, prilog istini i prestanku mržanje i manipulacije.

Znam da će mnogi nakon ovoga od vas pljunuti na mene i izricati prijetnje. To će činiti oni koji ovo do kraja neće ni pročitati ni poslušati. Nije me briga. To pljuvanje sam spreman podnijeti i ugraditi ga kao prilog izgradnje BiH u kojoj ima mjesta za sve ljude i različita mišljenja.

Danas me shvatite kao osobu koja iznosi svoje srce i sol razuma. Bog vam dao Mir i sve vas blagoslovio!

Najnovije vijesti

Šest općina i gradova danas na prijevremenim izborima bira (grado)načelnike

U šest općina i gradova Bosne i Hercegovine danas će biti održani prijevremeni lokalni izbori za načelnika, odnosno gradonačelnika....

Žena u Čapljini počinila samoubojstvo vješanjem, muškarac u Rami pucnjem iz vatrenog oružja

U Prozor-Rami u četvrtak je muškarac počinio samoubojstvo iz vatrenog oružja, a žena u Čapljini vješanjem, priopćeno je u petak iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije. Policijskoj...

UŽIVAJTE: Ljepote Vlašića zabilježene dronom

Snijeg, prelijep ambijent i svjež zrak i ove zime mame posjetioce na jednu od najljepših bosanskohercegovačkih planina - Vlašić. Zimska bajka na Vlašiću traje. Vrijeme...

Salzburg: Provalio na farmu pa htio ugristi policajce

Policija je uhvatila 24-godišnjaka u četvrti Maxglan u Salzburgu nedugo nakon što je provalio u farmu. Prethodno je vlasnik farme uhvatio provalnika dok je prekapao...

Vozači oprez: Na put ne krećite bez zimske opreme

Prema podacima prikupljenim u BIHAMK-u, jutros se na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini saobraća po mokrom i klizavom kolovozu.   Na dionicama u višim...

Povezane vijesti