Zbog duga upitna dežurstva liječnika u Hitnoj pomoći u Novom Travniku

257

Dežurstva liječnika u Hitnoj pomoći novotravničkog Doma zdravlja zbog neredovnog sufinanciranja Općine mogla bi postati upitna, upozorio je Robert Fišić (HDZ BiH), vijećnik u Općinskom vijeću i zaposlenik Doma zdravlja.

Radno vrijeme

Naime, kako kaže Fišić, od obećanih 12 rata po 2.500 KM mjesečno za prošlu godinu Općina nije uplatila čak pet, što Dom zdravlja stavlja pod pritisak, s obzirom na to da se od tih sredstava financiraju dežurstva u Hitnoj pomoći, redovna nakon radnog vremena.

Dežurstva doktora će vrlo brzo postati upitna ako ta sredstva ne budu uplaćivana. Pa zamislite grad i okolna sela bez medicinske pomoći nakon radnog vremena Doma zdravlja, kazao je Fišić te dodao da je ukupni dug Općine oko 12.500 KM, a da za ovu godinu, u kojoj je za ovu ustanovu planirano 15.000 KM, nije uplaćena još nijedna marka.

Iako je zdravstvo pod nadležnošću resornog kantonalnog ministarstva, s obzirom na to da Novi Travnik nema dovoljan broj stanovnika da bi prema sistematizaciji imao pravo na hitnu pomoć, u Domu zdravlja sami su organizirali ovu službu uz općinsko sufinanciranje.

Planirana sredstva

Načelnik Refik Lendo, nedavno je kazao da je za medicinsku pomoć na području općine u ovoj godini planirano ukupno 55.000 KM.

U ovogodišnjem proračunu planirali smo 40.000, plus 15.000 KM za rekonstrukciju unutrašnjeg dijela Doma zdravlja, kazao je Lendo.

Što prije iznaći rješenje

Sama činjenica da bi građani mogli ostati bez 24-satne medicinske pomoći dovoljan je alarm da se pod hitno iznađe rješenje koje ne smije biti na štetu građana. Naročito tako osjetljive populacije kakva su bolesnici.

 

 

Drukciji.ba