- oglas -

Zatekli ste provalnika u stanu ili kući? Koja su dozvoljena sredstva samoodbrane i što učiniti?

Pročitajte i ovo

Hrvatska sa dva gola Kovačića srušila Tursku

Nogometaši Hrvatske, nakon što su u prošlom kolu ispustili pobjedu protiv Velsa u Splitu primivši gol u 93. minuti,...

VIDOVIĆ: HDZ BiH je pokazao kako su Hrvati iz SBŽ “trinaesto prase”, a politiku zajedništva kroz HNS u potpunosti obesmislio

Zabrinjavajuće je da u nizu političkih previranja HDZ BiH i njegovom snažnom zagrljaju HNS-a na političkoj sceni je doskora...

UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Policija objavila snimku likvidacije napadačice koja je u školi pobila devetogodišnju djecu

Audrey Elizabeth Hale (28), koja je jučer u pucnjavi na jugu SAD-a, u privatnoj kršćanskoj osnovnoj školi u Nashvilleu, ubila...
- Advertisement -

Ostaviti upaljeno svjetlo ili TV prijemnik dobro je poznata metoda osiguranja imovine ljudi na ovim prostorima, međutim, ona je već odavno “provaljena”. No, što učiniti ako provalnika osobno zateknete u vašem domu?

- Advertisement -

Provale u kuće ili stanove najčešće se događaju za vrijeme godišnjih odmora, no lopovima to nije strano čak ni dok u domaćinstvu borave ukućani, piše Klix.

Koje su legalne radnje dozvoljene u tako delikatnoj situaciji, ako lopove zateknete “na djelu”?

Riječ je o vrlo kompleksnoj temi koja zahtijeva opširne odgovore iz nekoliko uglova koje smo pokušali istražiti.

Kada se ovakvi slučajevi dogode, a nažalost često se znaju dogoditi, u domaćoj javnosti krene polemika treba li se uopće suditi ljudima koji su počinili ubojstvo u samoodbrani.

Kontroverzni američki zakon

Zagovornici teze da osobama koje su počinile ubojstvo štiteći svoj život i imovinu, pozivaju se na dobro poznati američki zakon. On predviđa oslobađanje bilo kakve odgovornosti kaznenog gonjenja osobe koja usmrti provalnika na svom posjedu.

Takav zakon je na snazi u svim američkim saveznim državama. Naravno, on se razlikuje po nekim detaljima u ovisnosti od države, ali suština je u svakoj ista – ukoliko netko provali u vaš dom i ima namjeru da vas povrijedi – imate legalno pravo da ga ubijete.

“Ako provalnik uđe u vašu spavaću sobu i zaprijeti vam bananom kao oružjem, neće biti opravdana samoodbrana ukoliko njega upucate sačmarom. S druge strane, ako vam zaprijeti plastičnim pištoljem, ubojstvo u samoodbrani bit će u potpunosti opravdano”, pojašanjavaju iz Američke odvjetničke komore.

BiH itekako pamti ovakve slučajeve

Bh. javnosti je i dalje u sjećanju događaj iz srpnja prošle godine kada je razbojnik Nejad Majetić upao u obiteljsku kuću kod Cazina i preminuo usljed rana zadobivenih nakon što ga je upucala Hajrija Memić, u pokušaju da se suprotstavi provalnicima.

Identičan slučaj se dogodio prije ravno deset godina u Banjoj Luci kada je 77-godišnji starac Vid Kondić u svom stanu zatekao provalnika, 24-godišnjeg Željka Ninića i usmrtio ga držačem za sjekiru.

Godinu dana ranije, u sarajevskom naselju Sokolović Kolonija provalnik je iz pištolja usmrtio vlasnika kuće, koji ga je prethodno zatekao u pljački. Tom prilikom brutalno je ubijen 56-godišnji B. S. iz Orahovice.

Što kaže policija, koja je prevencija?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Županije Sarajevo na svojoj web stranici izdao je preporuke za građane kako da spriječe ove neugodne situacije.

Ugradnja kamera ili alarma u stanu ili kući, pažnja na to što objavljujete na društvenim mrežama, te postavljanje pomoćne brave korisni su savjeti za izbjegavanje ovakvih situacija. Savjeti slični ovima, ruku na srce, nisu nikakva garancija da se ovakve situacije neće dogoditi.

S obzirom na pravna ograničenja, s razlogom se onda postavlja jednostavno pitanje: Što učiniti u datom momentu?

Poznati sarajevski odvjetnik Omar Mehmedbašić za portal Klix.ba, pojasnio je što bi bilo najbolje uraditi u ovoj nezavidnoj situaciji.

“Prije svega, upotreba oružja je krivično djelo. Ukoliko ste napadnuti, naravno da imate pravo braniti svoj život, ali ukoliko niste napadnuti, ni u kom slučaju nemate pravo koristiti vatreno ili hladno oružje”, govori Mehmedbašić.

On ističe kako postoji jedan pravni termin kojeg definiramo kao ‘Prekoračenje nužne obrane‘ – ako napadnuto lice prekorači granicu nužne obrane ono će biti to koje će kazneno odgovarati pred Zakonom.

“U ovakvim slučajevima, najpoželjnije je svladati provalnika i jednostavno pozvati policiju. To se zove definicija nužne obrane – to je obrana koja je neophodna kako bi otklonili opasnost od većeg zla koje nam prijeti. Pravdu definitino ne treba uzimati u svoje ruke”, dodaje Mehmedbašić.

Summa summarum: Ukoliko vas provalnik nije životno ugrozio, a niste ga u stanju zadržati na mjestu izvršenja kaznenog djela, najbolje je pustiti ga da – pobjegne.

Nakon toga, slučaj treba prijaviti policiji i prepustiti organima gonjenja da odrade svoj dio posla…

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Hrvatska sa dva gola Kovačića srušila Tursku

Nogometaši Hrvatske, nakon što su u prošlom kolu ispustili pobjedu protiv Velsa u Splitu primivši gol u 93. minuti,...

VIDOVIĆ: HDZ BiH je pokazao kako su Hrvati iz SBŽ “trinaesto prase”, a politiku zajedništva kroz HNS u potpunosti obesmislio

Zabrinjavajuće je da u nizu političkih previranja HDZ BiH i njegovom snažnom zagrljaju HNS-a na političkoj sceni je doskora ugušen prualizam među Hrvatima u...

UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Policija objavila snimku likvidacije napadačice koja je u školi pobila devetogodišnju djecu

Audrey Elizabeth Hale (28), koja je jučer u pucnjavi na jugu SAD-a, u privatnoj kršćanskoj osnovnoj školi u Nashvilleu, ubila troje djece i troje odrasle...

‘Nikad mi se to nije dogodilo!‘: Djevojka se hvalila na TikToku, pa poginula u stravičnoj nesreći

Tinejdžerica s Floride poginula je u prometnoj nesreći samo nekoliko dana nakon što je na TikToku objavila video u kojem kaže da nikada nije...

Žena se sakrila od psa i snimila njegovu reakciju kad je shvatio da je “nema”, pogledajte snimku

Društvenim mrežama kruži smiješan video u kojoj je snimljena odlična reakcija jednog psa. Naime, njegova vlasnica mu je bacila lopticu i onda se sakrila...

Povezane vijesti