Zašto sve više konzumiramo šećer kada znamo što čini organizmu?

43

Ljudi širom svijeta sve više konzumiraju šećer, ali zašto u sebe unosimo nešto što dovodi do brojnih zdravstvenih problema?

Nakon što je u studiji Utjecaj bolesti na svjetskoj ratimi, objavljeno da Izrael ima „najnižu stopu smrtnosti uzrokovane ishranom” na svijetu, mnogi mediji počeli su ohrabivati ljude da „jedu kao Izraelci”.

Ali kad biste to uradili, vjerovatno biste u ishrani imali više šećera nego prosječan građanin bilo koje zemlje na svijetu.

Istraživači su analizirali zdravstvene podatake iz 195 zemalja, a studija je objavljena u medicinskom časopisu Lanset.

„Katastrofa”

U Izraelu se 2018. godine trošilo više od 60 kilograma šećera po glavi stanovnika – u prosjeku 165 grama šećera dnevno.

To je najveći unos šećera na svijetu, prema brojkama međunarodne Organizacije za šećer do kojih je došao BBC.

Deep-fried sugar-coated doughnutsImage copyrightGETTY IMAGES

„U Izraelu, prosječna odrasla osoba konzumira više od 30 čajnih žlica šećera dnevno – to je katastrofa”, kaže profesor Itamar Raz, šef izraelskog Nacionalnog saveta za dijabetes i svjetski stručnjak za ovu bolest.

Malezija, Barbados, Fidži i Brazil bore se za prvih pet mjesta na ovoj listi „žderača šećera”.

Pri dnu ove tabele nalazi se Sjeverna Koreja gde je unos šećera po glavi stanovnika 2018. godine bio samo 3,5 kilograma.

Za razliku od njih, njihovi susjedi iz Južne Koreje pojeli su 30,6 kilograma.

U Sjedinjenim Državama – gdje su problemi s bolestima uzrokovanim ishranom iscrpno dokumentirani – potroši se 31,1 kilogram po glavi stanovnika – što nije dovoljno da ovu državu stavi čak ni u prvih dvadeset.

U apsolutnim vrijednostima, Indija je najveći potrošač šećera, s potrošnjom od 25,39 miliona metričkih tona ovog proizvoda 2018. godine – više nego cijela Europska unija zajedno.

Objašnjenje slatkih cifara

Ovi podaci o potrošnji šećera, međutim, ne dobijaju se samo na osnovu količina šećera koji ljudi sami dodaju u hranu i piće.

Cotton candy stallImage copyrightAFP

Tu je i ono što stručnjaci nazivaju slobodnim šećerom koji se dodaje u hranu tokom proizvodnje ili je prirodno već prisutan u visokim nivoima, kao na primer u voćnim sokovima.

Potrošnja šećera skočilo je sa 123,4 miliona tona 2001. godine na 172,4 miliona 2018. godine, prema podacima Međunarodne organizacije za šećer

To znači da godišnje globalno trošimo 22,6 kilograma šećera po glavi stanovnika.

Masovna upotreba

Ali zašto jedemo više šećera?

Jedan od glavnih razloga činjenica je da je šećer tradicionalno jeftin i pristupačan izvor energije.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija kaže da je šećer u Indiji, na primjer, „osnovna namirnica za masovnu upotrebu i najjeftiniji izvor energije za siromašne”.

Sklonost stanovnika ove zemlje ka slatkom ubrzano je rasla posljednjih decenija: samo između ranih šezdesetih i sredine devedesetih, potrošnja šećera skočilo je sa 2,6 miliona tona godišnje na 13 miliona tona.

A photo illustration of 'Ultra Processed' foods on FebruaryImage copyrightGETTY IMAGES

On je postao i neizostavni dio naše ishrane u posljednjih pet decenija: unos prerađevina skočio je u nebesa širom svijeta.

Brojke američkog Ministarstva za poljoprivredu pokazuju da su ovi proizvodi činili 77 posto globalne prodaje i konzumiranja hrane još 2002. godine.

Šećer je ključni sastojak prerađevina – dodaje se da popravi okus ili produži njihov rok trajanja.

Mnogi stručnjaci kažu da je naš visok unos šećera glavni faktor globalne epidemije gojaznosti.

Niži unos

Svjetska zdravstvena organizacija je 2015. godine snizila preporučenu dozu unosa šećera.

Art of kids playing on piles of sweetsImage copyrightGETTY IMAGES

SZO kaže da bi dodatno smanjenje na otprilike 25 grama (šest čajnih žlica) dnevno „dovelo do dodatnog boljitka po zdravlje”.

„Očigledno je da zdravstveni autoriteti savjrtuju smanjenje unosa šećera”.

„Kako stvari sada stoje, unos je visok među svim uzrastima bez obzira na nivo zarade.”

Početkom ovog mjeseca, Singapur je postao prva zemlja na svijetu koja je zabranila reklame za pića s visokom koncentracijom šećera. Zakon stupa na snagu sljedeće godine.

Kids exercising in SingaporeImage copyrightGETTY IMAGES

„Naše stanovništvo postaje sve starije i sve veća dominacija kroničnih bolesti”.

Bbc.com