- oglas -

Zašto nas zaobilaze strani investitori

Pročitajte i ovo

Košarkaši Širokog osvojili Kup Herceg Bosne

Košarkaši Širokog došli su do svog prvog ovosezonskog trofeja nakon što su u Mostaru u finalu Kupa Herceg Bosne...

Čavara pomilovao 10 zatvorenika: Oproštene su zloupotrebe položaja, teške krađe i drugo

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara u 2022. godini pomilovao je 10 zatvorenika, među kojima su i oni...

Ekipa iz Srednje Bosne krenula prema Turskoj

Pripadnici Gorska služba spašavanja Stanica Jajce krenuli su večeras pomoći stanovništvu Turske. Podršku u hrani i drugim potrepštinama našim hrabrim...
- Advertisement -

Dok čekamo svjetske brendove poput Starbucksa, Lidla ili IKEA-e, suočeni s lošom reklamom povlačenja Mcdonaldsa iz naše zemlje pitamo se da li vlasti vode računa o tome kako privući strane investicije. Iz godine u godinu broj stranih investitora se smanjuje a time i kapital koji ostavljaju u našoj zemlji.

- Advertisement -

Tako je i u prošloj godini zabilježen pad. Ekonomisti smatraju da se ovo pitanje mora ozbiljno shvatiti i što više raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta.

Posljednji podaci Centralne banke BiH kažu da je priliv stranih investicija u našoj zemlji za prvih devet mjeseci prošle godine manji za 26,6 posto. Brojke kažu da je priliv stranih investicija iznosio 840,8 milijuna maraka.

MILICA MARKOVIĆ, direktorica FIPA-e

Ono što je najatraktivnije za strane investitore je bankarski sektor, i financijski sektor ne samo banke nego i osiguravajuće i slične institucije koje se bave financiji uslugama… Podaci govore da su tri zemlje koje su najviše investirale Švicarska, Turska i Velika Britanija. Poslije njih slijede Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija i Njemačka.

Iako podaci kažu da manji broj stranih investicija dolazi zbog problema u Europi, zemlje regiona nemaju toliku refleksiju na povlačenje investitora. Srbija prednjači po ulaganjima. To nas ponovo vraća na stare probleme koje naša zemlja ima kada je riječ o ovom sektoru, a to su prije svega politička nestabilnost, dugotrajne procedure i sporost sudova.

Godinama je BiH na dnu ljestvice Svjetske banke kada je riječ o zemljama u koje treba investirati. Duind biznis lista kaže da za osnivanje firme u BiH potrebno je 80 dana i 13 različitih procedura. Na tom polju BiH ne napreduje.

Ekonomisti smatraju da manje investicija, a time i manje novca osiromašuje zemlju te se mora voditi više računa da se poboljša slika zemlje.

IGOR GAVRAN, ekonomski analitičar

Zaista je svakom ulagaču koji želi pošteno da posluje u BiH teško izboriti se sa svim tim preprekama, uopće početi ulaganje kroz svu tu problematičnu administraciju i sporije procedure i bez bilo kakvih potplaćivanja, podmićivanja, i političkih veza jednostavno uspješno pokrenuti poslovanje i nastaviti ga ponovno profitabilno uz sve ove probleme.

IGOR GAVRAN, ekonomista

Znači onog momenta kada mi poboljšamo uvjete poslovanja u BiH za bilo koga tko u BiH posluje onda će i doći strani ulagači.

SAŠA GRABOVAC, ekonomista iz Banje Luke

Najbolji put za privlačenje stranih investicija bi bio stabilno okruženje, pravna sigurnost, politička stabilnost, efikasna javna administracija tu u sve procesi gdje mi jako puno zaostajemo i gdje imamo jako male pomake tako da nažalost ni u nekom srednjoročnom roku ne možemo očekivati neke pomake.

Imajući u vidu sve ove stavke ne treba da čudi da i oni koji se odluče otvoriti firmu u BiH ipak za sjedište koriste druge, razvijenije zemlje, piše BHRT.

Najnovije vijesti

Košarkaši Širokog osvojili Kup Herceg Bosne

Košarkaši Širokog došli su do svog prvog ovosezonskog trofeja nakon što su u Mostaru u finalu Kupa Herceg Bosne...

Čavara pomilovao 10 zatvorenika: Oproštene su zloupotrebe položaja, teške krađe i drugo

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara u 2022. godini pomilovao je 10 zatvorenika, među kojima su i oni koji su zloupotrebljavali položaj ili...

Ekipa iz Srednje Bosne krenula prema Turskoj

Pripadnici Gorska služba spašavanja Stanica Jajce krenuli su večeras pomoći stanovništvu Turske. Podršku u hrani i drugim potrepštinama našim hrabrim momcima pružio je ministar u...

Al-Hilal je prvi finalist Svjetskog klupskog prvenstva

NOGOMETAŠI saudijskog Al-Hilala plasirali su se u finale FIFA Svjetskog klupskog prvenstva svladavši u polufinalu u marokanskom Tangeru južnoameričkog prvaka Flamengo iz Brazila 3:2....

Srpski tandem donio Juventusu uvjerljivu pobjedu u Serie A

JUVENTUS je u 21. kolu Serie A pobijedio 3:0 kod Salernitane uz sjajnu partiju Dušana Vlahovića. Srpski napadač zabio je dva gola, a jedan...

Povezane vijesti