- oglas -

Zašto bi Putin želio raznijeti Sjeverni tok?

Pročitajte i ovo

PRVA ADVENTSKA VEČER HRVATA U ŠVICARSKOJ: Bebek, Hrnjkaš i Slavonske lole okupili veliki broj Hrvata

U subotu, 26. studenog, u Sporthalle Unterrohr u Schlierenu kod Züricha održala se “Prva adventska večer Hrvata Bosne i...

Svi hvale Kramarića, ali BBC se divi drugom vatrenom

Hrvatska je u svojoj drugoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u Kataru deklasirala Kanadu i zasjela na čelo skupine F,...

Uhićen bračni par iz BiH, kćerku tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhitili su bračni par iz Bosne i Hercegovine, koji su svoju 14-godišnju...
- Advertisement -

SUMNJA DA JE plinovod Sjeverni Tok sabotiran zvuči kao da dolazi iz priručnika Vladimira Putina o panici, eskalaciji i usmjeravanju događaja, piše britanski Telegraph.

- Advertisement -

Ilegalni rat bivšeg agenta KGB-a izazvano je sankcije Zapada bez presedana. No, ruski predsjednik uvjeren je da njegov narod može izdržati ekonomske nedaće puno dulje i bolje od Europljana.

Putinova računica kaže da će skok cijena plina i, posljedično, troškova života u Europi, kontinentu koji beznadno ovisi o ruskim energentima, u konačnici okrenuti situaciju u njegovu korist.

Cijene plina su padale sve do sabotaže Sjevernog toka

Cijene plina u Europi padale su zadnja četiri dana, a onda su jučer, nakon vijesti o vjerojatnoj sabotaži Sjevernog toka, porasle za 20 posto. U Velikoj Britaniji porasle su za 33 posto.

U plinovodi Sjeverni Tok 2 nalazilo se 117 milijuna kubičnih metara prirodnog plina vrijednog 237 milijuna eura po trenutnim cijenama. No, Putin je i ranije pokazao da je spreman žrtvovati vrijedni plin i koristiti ga kao oružje. Rusije je tijekom kolovoza u pogonu kod granice s Finskom dnevno radije spaljivala plin u vrijednosti 9.3 milijuna eura nego da ga izveze u Europi.

Sjeverni tok 2 nikad nije bio u funkciji, a šanse da bi mogao biti u bliskoj budućnosti su izuzetno mnale. Njemačka je odlučila da neće odobriti taj golemi projekt neposredno prije nego što je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Sjeverni tok 1, koji je dugo hranio europsku ovisnost o ruskom plinu, nije ono što je nekad bio. Rusija ga nije uključila otkad ga je zatvorila u kolovozu.

Zašto baš sad?

Zašto bi Moskva odabrala upravo ovaj trenutak za sabotažu Sjevernog toka – pod uvjetom da se otkrije da je Rusija zaista iza sabotaže?

EU je počela raditi na novom paketu sankcija protiv Rusije. Mađarksi premijer u Viktor Orban već poziva da se odustane od novih sankcije, a da se postojeće sankcije ukinu, dok u isto vrijeme nova talijanska vlada odaje dojam da neće biti na liniji EU u pogledu odnosa prema Putinovoj Rusiji.

Putinu itekako odgovara da slomi moral Europe u trenutku kad su europske vlade pod pritiskom gnjevnih birača, koji su u strahu od pada temperatura koje neminovno slijede s dolaskom zime.

Tajming sabotaže je bio savršen. Novi plinovod između Norveške i Poljske pušten je u promet jučer, točno kad su krenule stizati vijesti o mogućoj sabotaži. Nalazi se vrlo blizu Sjevernom toku 2.

Varšava je sve bliža potpunoj neovisnosi o ruskom plinu, koju bi trebala postići do kraja godine. Novi baltički plinovod je samo dio širih napora Europe da pronađe alternativne opskrbljivače i napuni rezerve plina prije zimskih temperatura.

Nova uloga Norveške

Od početka rata u Ukrajini, Norveška je počela zamjenjivati Rusiju kao glavni opskrbljivač EU prirodnim plinom. Podvodne eksplozije mogle bi biti upozorenje Norvežanima o onom što bi Rusija mogla napraviti njihovim plinovodima bude li stjerana u kut.

Mjesto eksplozija na Sjevernom toku 2 je vrlo blizu novom baltičkom plinovodu.

Samo prošlog tjedna Moskva je tvrdila da Ukrajina planira “teroristički” napad na plinovod Turkstream, kojim ruski plin također dolazi Europi.

Norveški regulatori pozvali su na povećan oprez nakon upozorenja naftnih i plinskih kompanija da su neidentificirani dronovi viđeni kod njihovih postrojenja u moru.

Rusija se još jednom oslanja na zimu

Kremlj tako u isto vrijeme prijeti ne samo nuklearnim ratom, nego i signalizira da bi mogao eskalirati sukob na načine koji su nekad smatrani nezamislivim.

Bez norveškog plina zima u Europi bi zasigurno bila duga, hladna i skupa. Rusija se još jednom oslanja na zimu, faktor koji joj je toliko puta u povijesti pomogao da pobijedi svoje neprijatelje, kako bi osigurala pobjedu u energetskom ratu protiv Zapada.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

PRVA ADVENTSKA VEČER HRVATA U ŠVICARSKOJ: Bebek, Hrnjkaš i Slavonske lole okupili veliki broj Hrvata

U subotu, 26. studenog, u Sporthalle Unterrohr u Schlierenu kod Züricha održala se “Prva adventska večer Hrvata Bosne i...

Svi hvale Kramarića, ali BBC se divi drugom vatrenom

Hrvatska je u svojoj drugoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u Kataru deklasirala Kanadu i zasjela na čelo skupine F, a prezentaciji Dalićevih odabranika na...

Uhićen bračni par iz BiH, kćerku tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhitili su bračni par iz Bosne i Hercegovine, koji su svoju 14-godišnju kćerku fizički i psihički zlostavljali...

Kanadski izbornik je najavio da će sje*ati Hrvatsku. Evo što je rekao nakon poraza

REPREZENTACIJA Hrvatske upisala je prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu rezultatom 4:1 protiv Kanade u drugom kolu skupine F, čime je skočila na prvo mjesto....

Španjolska i Njemačka su remizirale. Evo zašto je to važno za Hrvatsku

ŠPANJOLSKA i Njemačka odigrale su 1:1 u drugom kolu skupine E Svjetskog prvenstva u Kataru. U prvom poluvremenu nije bilo golova, dok su u nastavku zabili...

Povezane vijesti