Connect with us

Svijet

ZARADA DO 125.000 eura: Ovo su trenutno najplaćeniji poslovi koji se nude u Njemačkoj

Published

on

Neki su poslovi sigurniji i traženiji od drugih. S jedne strane, to je zbog odgovarajuće ekonomske situacije, s druge strane, ponuda i potražnja određuju uvjete na tržištu rada, prenosi Fenix-magazin.de.

Mnoga zanimanja u budućnosti više neće biti potrebna zbog digitalizacije koja je u tijeku. S druge strane, mnoge su profesije daleko perspektivnije.

Trend poslovi u 2023. godini

Takozvana trend zanimanja su zanimanja za kojima postoji sve veća potražnja zbog promjenjivih uvjeta na tržištu rada, tehnološkog napretka ili društvenog razvoja, te se stoga smatra kako imaju obećavajuću budućnost.

Advertisement

Trend zanimanja u pravilu su povezana s inovativnim djelatnostima koje će u budućnosti biti sve traženije zbog trenutne situacije na tržištu ili društvenih potreba.

Osim toga, moderna zanimanja često nude dobre izglede za karijeru, visoke plaće i visoku razinu sigurnosti radnog mjesta, jer su tražena od strane tvrtki i organizacija zbog velikog stručnog znanja i vještina dotične radne snage.

Pandemija korone snažno je utjecala na tržište rada. Mnoge su industrije propale zbog lockdowna, dok su druge napredovale.

Advertisement

Tijekom tog vremena mnogi su zaposlenici bili pogođeni skraćenim radnim vremenom, otpuštanjima i zatvaranjima. Sada kada je pandemija završila, mnogi se pitaju: Koja će radna mjesta imati najbolje šanse za uspjeh u 2023. godini?

Već se može primijetiti pozitivan trend: Usprkos krizi i pandemiji, broj nezaposlenih nikad nije bio tako nizak. Ako se kriza prevlada, takav će se razvoj događaja vjerojatno nastaviti. Tome uvelike mogu pridonijeti trendovska zanimanja, što pokazuje pogled na protekle godine.

Advertisement

Otvorena su, primjerice, radna mjesta u javnoj službi, ali i u sektoru obrazovanja i zdravstva, u trgovini i mnogim drugim područjima. Trendi zanimanja stoga su važan pokretač tržišta rada.

Profesije budućnosti: Uskoro će biti više poslova u ovim sektorima

Postoje neke industrije koje su već doživjele stabilan rast posljednjih godina i koje se također smatraju obećavajućim u budućnosti. Gospodarstvo i potražnja stvaraju puno novih radnih mjesta u određenim sektorima. Dobar znak za sve one koji traže posao.

Advertisement

Djelatnosti u kojima ćete imati siguran posao u budućnosti:

Građevinska industrija i građevinarstvo

Automobilska industrija

Brodogradnja

Advertisement

Zanatski poslovi

Kemijska industrija

Industrija hrane

Elektroindustrija

Advertisement

Precizna tehnika i optika

Trgovina na veliko i vanjska trgovina

Staklarska industrija

Obrada gume

Advertisement

Informacijska ekonomija

Obrada plastike

Izložbena industrija

Privatno emitiranje i mediji

Advertisement

Špediteri

Tekstilna i modna industrija

Turizam

 

Advertisement

Poslovi s budućnošću i dobrom plaćom – Ovi će poslovi biti traženi u 2023. godini

 

U mnogim područjima nedostaje veliki broj kvalificiranih radnika. Ova situacija je idealna za sve koji se žele profesionalno preorijentirati ili tek počinju nakon škole.

Advertisement

Zaposlenici i tražitelji posla u mnogim sektorima trenutno su razmaženi izborom. Jer više od dva milijuna radnih mjesta u Njemačkoj trenutno je nepopunjeno.

Internetska burza poslova je identificirala deset trendovskih poslova u Njemačkoj za 2023. godinu. Kako navode njemački mediji, platforma je dobila podatke iz oglasa za posao, koji su se u zadnje četiri godine na platformi barem udvostručili.

Osim toga, u poslu morate zaraditi najmanje 50.000 eura godišnje kako bi bio uvršten na ljestvicu.

Prema analizi indeeda, NET programeri imaju najveći potencijal da postanu trend poslovi u 2023. godini.

Advertisement

S godišnjom plaćom od 80.000 eura, NET programer jedno je od bolje plaćenih trend zanimanja. Na drugom mjestu, s povećanjem broja radnih mjesta od 333 posto od 2019., nalazi se voditelj prakse.

Jedna od njegovih glavnih zadaća je školovanje budućeg medicinskog osoblja. Trend zanimanje 2023. s najvećom godišnjom plaćom je oftalmolog. Ovdje je doista zabilježen porast oglašenih pozicija od 277 posto. Uz godišnju plaću od 125.000 eura, to je posebno unosan posao.

Trend poslovi u 2023. godini

Advertisement

NET programeri, godišnja bruto plaća 80.000 eura

Voditelj prakse, godišnja bruto plaća 66.000 eura

Oftalmolog, godišnja bruto plaća 125.000 eura

Cloud inženjer, godišnja bruto plaća 77.500 eura

Advertisement

Inženjer, godišnja bruto plaća 77.500 eura

Konzultant za financiranje izgradnje, godišnja bruto plaća 90.000 eura

Savjetnik kupaca u prodaji, godišnja bruto plaća 60.000 eura

Advertisement

Senior Account Executive, godišnja bruto plaća 75.000 eura

Agencijski poslovi, godišnja bruto plaća 109.745 eura

Magistar elektrotehnike 125 posto 50.500 eura

 

Advertisement

U ovim će sektorima broj zaposlenih vjerojatno ostati isti

Njemačka poslovna udruženja optimistična su glede budućnosti. U mnogim će sektorima broj radnih mjesta i dalje rasti, u drugima se prema sadašnjim procjenama neće puno promijeniti, prenose njemački mediji.

Naravno, stanje zaposlenosti i potražnja za kvalificiranim radnicima u pojedinim sektorima također se mogu promijeniti, ovisno o različitim čimbenicima kao što su gospodarski razvoj ili društvene promjene.

Broj zaposlenih će vjerojatno ostati isti u sljedećim sektorima:

Advertisement

Upravljanje otpadom

Trgovina na malo

Gospodarenje energijom i vodom

Leasing

Advertisement

Nekretnine

Ulaganja

Zrakoplovno inženjerstvo

Industrija obrade kamena

Advertisement

Obrada čelika i metala

Strojarstvo i inženjerstvo

Farmaceutske tvrtke koje imaju sektor istraživanja

 

Advertisement

Centralna.ba

Advertisement

Društvo

Evo tko je dobio financijsku potporu Ureda za Hrvate izvan RH

Published

on

By

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2024. godinu.

Temeljem provedenog 1. Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2024. godinu, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2024. godinu.

Popis projekata možete pogledati OVDJE

Continue Reading

Svijet

Zbog radova potpuna obustava saobraćaja kroz Tunel Karavanke: Ovo su obilazni putevi za automobile i kamione!

Published

on

By

Zbog radova na održavanju Tunel Karavanke će biti zatvoren sa srijede na četvrtak, dakle, 12. juna od 21 sat navečer do 5 sati ujutro 13. juna.

Tunel Karavanke će u navedenom periodu biti zatvoren u oba smjera za sva vozila.Obilazni put za osobna vozila bit će moguća preko prijelaza Ljubelj, Korensko sedlo i Rateče.Obilazni put za teretna vozila bit će dostupan preko graničnog prijelaza Šentilj, Vrtojba i Fernetiči.

Tunel Karavanke na bit će zatvoren u oba smjera u noći sa srijede na četvrtak, 12./13. 6. 2024. u vremenu od 21 do 5 sati.  Obilazak za osobna vozila bit će moguć preko prijelaza Ljubelj, Rateče i Korensko sedlo. Za teretna vozila preko prijelaza Šentilj ili Vrtojba i Fernetičev te preko Italije.Za vrijeme potpunog zatvaranja na MP Karavanke moći će se parkirati i teretna vozila., navodi informativni centar.

Continue Reading

Svijet

Avion teško oštećen nakon što je uletio u nevrijeme s gradom

Published

on

By

Avion kompanije Austrian Airlinesa jučer je uletio u nevrijeme s gradom, što je prouzrokovalo veliku štetu na kokpitu i gubitak dijela nosa.

Naime, let OS434 uletio je u nevrijeme s gradom na putu od Palma de Majorke u Španjolskoj do Beča. Na aerodrom u Beču stigao je avion s razbijenim prednjim prozorima i uništenim nosom.

Na sreću, uprkos oštećenju, Airbus A320 uspio je sigurno sletjeti na jedanaestu pistu bečkog aerodroma.

Prema riječima putnika, prolazak kroz oluju trajao je otprilike dvije minute. Nasreću, Tokom leta i slijetanja niti jedan putnik nije povrijeđen.

Advertisement

 

Putnici su tek po izlasku iz aviona primijetili da nedostaje nos. Sami avio prijevoznici već su potvrdili incident.

Potvrđujemo da je avion Airbus A320 danas oštećen gradom na letu OS343 iz Palma de Majorke za Beč. Avion je tokom prilaza Beču naišao na olujnu ćeliju, koja se prema posadi u kokpitu nije mogla vidjeti na meteorološkom radaru. Grad je oštetio dva prozora prednjeg kokpita i nos aviona i neke obloge – priopćeno je od strane avio prijevoznika za TimesNow .

Advertisement

Continue Reading

Politika

HDZ dobio izbore, ovo je 12 ljudi iz Hrvatske koji idu u Europski parlament

Published

on

By

HDZ je pobjednik izbora za Europski parlament! Vodeća stranka u Hrvata osvojila je šest mandata. Slijedi je SDP s 4, Domovinski pokret ima 1 mandat, te Možemo! također 1 mandat. Najveći gubitnici su MOST i Ivica Kolakušić koji je dosad bio europarlamentarac! Preferencijalno, Andrej Plenković je osvojio najviše glasova, preferencijalno više od sto tisuća, druga je Biljana Borzan iz SDP-a, a treći Stipo Bartulica iz Domovinskog pokreta!

Nešto više od 3,7 milijuna birača imalo je danas priliku odlučiti kojih će 12 hrvatskih zastupnika idućih pet godina biti u Europskom parlamentu. Izlaznost na EU izbore bila je slaba te je, nakon obrađenih 99,87% biračkih mjesta, bila 21,34%. HDZ je osvojio šest mandata, SDP četiri, a Domovinski pokret i Možemo! po jedan mandat na izborima za Europski parlament, pokazuju prvi neslužbeni rezultati koje je u nedjelju u 23 sata objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP), piše Večernji list BiH.

HDZ je dobio 34,6 posto glasova, lista SDP-a i partnera osvojila je 25,96 posto glasova, a na trećem mjestu je DP s 8,82 posto glasova Na četvrtom je mjestu Možemo! s 5,92 posto glasova. Plaća u Europskom parlamentu iznosi 10.075,18 eura bruto, a na to idu i još druge beneficije i dodaci.

Nositelj liste HDZ-a bio je Andrej Plenković. Iza njega redom idu Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac i Željana Zovko. Budući da Andrej Plenković neće ići u EU parlament iduća na listi je Sunčana Glavak. Ukoliko netko od ovih kandidata neće u parlament idući na listi je Tomislav Sokol.

Advertisement

Biljana Borzan predvodila je listu SDP-a i partnera te će ponovno ući u EU parlament. Budući da su osvojili četiri mandata u Europarlament bi trebali ići još Predrag Fred Matić, Romana Jerković Kraljić i Tonino Picula.

Listu Domovinskog pokreta predvodio je Ivan Penava, no već je ranije dogovoreno da će, ako osvoje mandat, u EU parlament ići Stephen Nikola Bartulica. On je osvojio čak 35 256 preferencijalnih glasova.

Jedan mandat prema anketama osvaja i politička platforma Možemo koju će, kako se čini u EU parlamentu predstavljati Gordan Bosanac koji je vodio tu listu.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

U splitskim kafićima se neće gledati Europsko prvenstvo u nogometu

Published

on

By

Europsko nogometno prvenstvo kreće 14. lipnja, a završava točno mjesec dana kasnije. Ni jedna terasa kafića i restorana u centru Splita neće imati televizor na kojem bi Splićani i gosti mogli gledati izravne prijenose utakmica, piše Dalmatinski portal.
Kako navode, u Zoni A ne smiju se postavljati televizori. Stoji tako u Komunalnom redu.

Građani će očito morati potražiti kafiće u predgrađu, a Splićani se pitaju i kako će se to odraziti na zaradu ugostiteljskih objekata u centru…
– Koji apsurd! Ovoga ima samo kod nas – jedan je od komentara na društvenim mrežama.

Continue Reading

Crna kronika

Teška nesreća bh. državljana Austriji, teško ozlijeđeno dvogodišnje dijete i petomjesečna beba

Published

on

By

Najmanje devet osoba ozlijeđeno, među kojima i beba kada je vozač (28) iz austrijskog Rheid im Inkreiss udario izravno u automobil državljanke BiH (27), koja je u automobilu vozila troje djece, među kojima i svoju petomjesečnu bebu, prenose Nezavisne novine.

Inače, u sudaru su sudjelovala tri vozila jer je 28-godišnji vozač izgubio kontrolu nad vozilom, zatim zakačio jedno vozilo, a zatim frontalno se sudario s 27-godišnjom državljankom BiH.

O ozbiljnosti sudara govori da je na teren izašlo šest spasilačkih ekipa, dva helikoptera te dodatne ekipe hitne pomoći. Na teren su izašle i tri vatrogasne ekipe.

Inače, u vozilu državljanke BiH je bilo troje djece, njeno sedmogodišnje dijete, njena petomjesečna beba i 10-godišnje dijete njene sestre, koja je također bila s njima u kolima. U drugom automobilu bio je 28-godišnji vozač sa suprugom i dvoje djece (2 i 6).

Advertisement

Kako je priopćila policija, najteže je ozlijeđena petomjesečna beba i dvogodišnje dijete. Ostali ozlijeđeni su hitno prevezeni u bolnice u Brunau i Salzburgu. Iz policije kažu da uzrok sudara još nije utvrđen, ali je vrlo vjerojatno mokar kolovaz zbog kiše koja neperestano pada.

Continue Reading

Društvo

U jeku vlastite krize Njemačka želi još radnika iz BiH

Published

on

By

Od 1. lipnja prilike za sve su iste. Svatko tko bude imao poslodavca može doći u Njemačku raditi. Poslovi na koje većinom naši ljudi idu su dostava, restorani brze hrane, hoteli… – objašnjava najpoznatiji gastarbajter, koji je vlasnik i istoimene stranice, Dino Klepo.

Oglasi za posao u Njemačkoj vidljivi su na svakom koraku. Ionako širom otvorena vrata Njemačke za radnike sa zapadnog Balkana, pa i BiH, od 1. lipnja dodatno su otvorena. Njemačka će udvostručiti broj viza koje će se godišnje odobravati. Hoće li to još više ubrzati egzodus i je li odlazak opravdan?

Procjena je kako je u Njemačkoj gotovo 700.000 radnih mjesta nepopunjeno. Radnici iz inozemstva hitno su potrebni i zato su ukinuta mnoga ograničenja, kako za ljude iz naše zemlje tako i iz Albanije, Srbije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Od 1. lipnja prilike za sve su iste. Svatko tko bude imao poslodavca može doći u Njemačku raditi. Poslovi na koje većinom naši ljudi idu su dostava, restorani brze hrane, hoteli… – objašnjava najpoznatiji gastarbajter, koji je vlasnik i istoimene stranice, Dino Klepo. Posljedice iseljavanja su već katastrofalne, donosi BHRT.

Advertisement

– Nema gore odluke nego kad kažete da nema zapošljavanja dok Vlada ne da suglasnost, a daje je ako netko ima dobru vezu kod neke političke stranke. To tjera mlade ljude iz ove zemlje -kategoričan je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

– Tvrtke su iz dana u dan u bezizlaznoj situaciji. Ljudi svakodnevno zatvaraju tvrtke zato što nemaju više s kim obavljati radne zadatke. S tim se svakodnevno suočavamo – ističe predsjednik Udruge za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo Gospodarske komore TŽ-a Kasim Selimović. Ipak, da nije sve tako crno, kaže Dominik Raškaj, glasnogovornik portala za zapošljavanje. Za primjer navodi još jedan trend – povratka bh. radne snage, što je, smatra, potrebno stimulirati.

– Zatvoreno je više od 11.000 građevinskih tvrtki u Italiji, Njemačkoj… Ta radna snaga se trenutačno vraća, taj postotak je od 10 do 15 posto. Svi pokazatelji govore da će biti povećan broj. Što se tiče mjera, najbolje bi bilo kopirati Hrvatsku, koja je davala bespovratna sredstva u iznosu od 50.000 eura ako netko želi pokrenuti vlastiti biznis, nekoga zaposliti. To je lijep i dovoljan stimulans da ih motiviramo da se vrate – navodi Raškaj.

Advertisement

Continue Reading

Crna kronika

Poginuli mladić i djevojka, dijete teško ozlijeđeno. BMW-om se zabio u kamion

Published

on

By

MUŠKARAC (24) i žena (21) su poginuli, a dvogodišnje dijete je ozlijeđeno u teškoj prometnoj nesreći koja se danas oko 15 sati dogodila na sjevernoj strani autoceste A3, između čvora Okučani i Novska. Fotografije s mjesta nesreće pokazuju smrskani BMW.

DORH je objavio priopćenje u kojem navodi da je, prema dosad prikupljenim podacima, do prometne nesreće došlo kad je vozač osobnog automobila (24), upravljajući vozilom u smjeru Novske, udario u stražnju stranu kamiona koji se kretao ispred njega u istom smjeru. Vozač i putnica (21) u automobilu smrtno su stradali na mjestu nesreće, dok je dvogodišnje dijete odvezeno u bolnicu, gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozljede, navode iz DORH-a. Mladić i djevojka bili su hrvatski državljani.

DORH je naložio provođenje potrebnih izvidnih i dokaznih radnji.

Poginuli roditelji, dvogodišnje dijete teško ozlijeđeno

Kako neslužbeno doznaju 24sata, poginuli su roditelji dvogodišnjeg djeteta, koje je s teškim ozljedama prebačeno u novogradišku bolnicu, odakle su ga hitno prevezli u KBC Zagreb.”Ima teške ozljede više organskih sustava te je hitno transportirano u KBC Zagreb”, rekao je nakon nesreće ravnatelj novogradiške bolnice Josip Kolodziej. Dijete je, potvrdili su večeras iz KBC-a Zagreb, sada stabilno i nije životno ugroženo

Advertisement

Continue Reading

Crna kronika

STRAAŠN SUDAR AUTOBUSA I AUTOMOBILA: Poginuo vozač, više od 30 ozlijeđenih

Published

on

By

U srijedu u Srbiji kod Malog Požarevca dogodila se prometna nesreća u kojoj je poginuo vozač automobila.

U srijedu u 5:40 u sudaru autobusa i putničkog automobila kod Malog Požarevca poginuo je vozač automobila, a ozlijeđeno je više od 30 putnika.

Na licu mjesta došle su tri ekipe Hitne pomoći iz Mladenovca.

Na sreću većina putnika ima lakše ozljede, piše Nova.rs.

Advertisement

Centralna.ba

Continue Reading

Najnovije vijesti

Događanja4 sata ago

Saša Matić ispunjava želju fanova, u Travniku će održati spektakularan koncert 26.07.

Saša Matić već godinama puni najveće dvorane širom Balkana, a, na zadovoljstvo armije fanova u Srednjobosanskom kantonu, ali i okolnim...

Društvo4 sata ago

Izloženost djece ekranima usporava razvoj govora

Izloženost djece ekranima usporava kognitivni razvoj, dovodi do teškoća s pažnjom, usporava razvoj govora i potiče burne reakcije. Djeca do...

Scena4 sata ago

Plesna senzacija koja je zaludila žene širom svijeta u septembru stiže u Sarajevo i Mostar

Plesna senzacija koja je zaludila žene širom svijeta prvi put dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Mađarska plesna grupa “Hot Men...

Sport5 sati ago

Travnik u finišu utakmice slomio otpor Brotnja, odluka pada u Čitluku

U prvoj utakmici baraža za ulazak u Prvu ligu FBiH, Travnik je na Piroti ugostio bivšeg prvaka Bosne i Hercegovine,...

Središnja Bosna5 sati ago

OGLAS ZA POSAO: Ledić arhitektura zapošljava

LEDIĆ ARHITEKTURA ZAPOŠLJAVA : Ukoliko ste ambiciozni, spremni da usvojite nova znanja i razvijate svoj arhitektonski pravac, onda budite slobodni...

Društvo6 sati ago

U prepunoj crkvi na Docu slavljena misa uoči blagdana sv.Ante

Večeras je u Travničoj župi Dolac svečano proslavljena misa uoči blagdana svetog Ante. Sveto misno slavlje u prepunoj crkvi predvodio...

Sport7 sati ago

BOMBA S POLJUDA: Gennaro Gattuso je novi trener Hajduka

GENNARO GATTUSO (46) je novi trener Hajduka. “HNK Hajduk s posebnim zadovoljstvom danas može potvrditi kako će našu prvu momčad...

Događanja7 sati ago

KREŠEVO: U nedjelju “Banja party” uz DJ-a

Banja je očišćena, bazen ofarban, stolovi i šank pored špilje su spremni. Datum je 16.6. nedjelja, a početak je od...

Advertisement
Advertisement
LM