Zabrana prodaje Maggi juha

36

-- Oglas ---

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) priopćila je danas da je odmah po zaprimanju informacije o pojavi spornih proizvoda Maggi juha na tržištu u Federaciji BiH poduzela inspekcijske aktivnosti te je uvozniku Maggi supa za BiH – “Nestle Adriatic BH” d.o.o. Sarajevo – izdala usmeni nalog za hitnu obustavu prometa spornog proizvoda i njegovo povlačenje s tržišta.
Pojašnjavaju da je riječ je o Maggi goveđim supama s rezancima na kojim su naknadno zalijepljene deklaracije na kojima je naznačen sadržaj koji se razlikuje od sastava na originalnoj – prelijepljenoj deklaraciji.

Iz FUZIP-a su precizirali da u opisu sadržaja na nalijepljenoj deklaraciji nigdje nije navedeno da je jedan od sastojaka svinjska mast nego palmino ulje, za razliku od originalnog pakovanja gdje je na (prelijepljenoj) deklaraciji jasno istaknuto da je jedan od sastojaka svinjska mast, a i sam proizvođač je potvrdio da sporni proizvod zaista sadrži svinjsku mast.

Obzirom da se radi o prekršajima isticanja netačne deklaracije i obmanjivanju potrošača, osim poduzetih mjera tržišna inspekcija FUZIP-a izvršit će hitan inspekcijski nadzor, te će biti naložene mjere povlačenja spornih proizvoda s tržišta, uništenja spornih proizvoda, te mjere novčanog sankcioniranja.

“Ovim putem želimo ukazati građanima u Federaciji BiH da ukoliko na tržištu u Federaciji BiH primjete sporni proizvod – Maggi goveđu juhu, odmah jave na kontakte u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove tel. 033/563-360, 033/563-396, ili na e-mail: info@fuzip.gov.ba”;;, propćeno je iz FUZIP-a.

FENA