- oglas -

Za proizvodnju tone peleta nisu potrebna ni dva metra bukve, kako je onda cijena 900 KM?

Pročitajte i ovo

Četvrtu dozu cjepiva primilo svega 0,24 posto građana, čeka se novo cjepivo za varijantu omikrona

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je Vladi FBiH zahtjev za davanje suglasnosti za pokretanje postupka javne nabave...

Muškarca za volanom ubola osa, doživio šok, sletio s puta i udario u stup

Na lokalnom putu u selu Prislonica kod Čačka došlo je do prometne nesreće kada je vozač automobila Opel izgubio...

VOLI HRVATSKE KUNE: Emir Hadžihafizbegović podigao SDA-ovce na noge: “Bakire, Bakire, Bakire, SDA, SDA, SDA”

Glumac i član SDA Emir Hadžihafizbegović podigao je pristalice ove stranke na noge na predizbornom skupu u Mostaru. On je animirao...
- Advertisement -

Ukoliko se dozvoli izvoz peleta nakon 24. rujna, najavljuje se drastično poskupljenje ove vrste ogreva i to na 1.000 KM po toni, ukoliko ga ostane na domaćem tržištu.

- Advertisement -

Sugovornici “Nezavisnih” smatraju da je ovo veliki bezobrazluk proizvođača te da oni ostvaruju ekstraprofit u ionako teškoj situaciji i velikoj inflaciji koja nas je pogodila.

Jovan Vasilić, predstavnik Saveza udruženja potrošača RS i predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine, rekao je da cijena peleta nije ni blizu realne te da je ovo klasični bezobrazluk proizvođača.


“Za proizvodnju tone peleta nisu potrebna ni dva metra bukve, koja se smatra jednom od najkvalitetnijih vrsta drveta za ogrev, i ako je trenutna cijena oko 200 KM za dva metra, gdje je onda taj ostali dio do 700 KM, koliko je otprilike trenutna cijena po toni”, upitao je Vasilić.

Kako je istaknuo, u Udruženju su računali da je ukupna cijena proizvodnje nešto veća od 400 KM te da bi cijena za kupce trebalo da bude sigurno ispod 500 KM.

“Ono što je još jedan problem jeste kakav mi to pelet dobijamo. U Austriji ili Italiji, gdje izvozimo pelet, on je sasvim bijel, dok je kod nas sav crn. Za proizvodnju peleta za nas koristi se sve moguće, od drveta, piljevine, kore, svega, dok tamo prodajemo čisto drvo i kvalitet je sigurno bolji. I onda oni hoće da cijena peleta bude ista kao u stranim zemljama, a kvalitet se ne može porediti”, pojasnio je Vasilić.

Slično mišljenje ima i Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” iz Banja Luke, koji je naveo da proizvođači peleta i u ovako teškoj situaciji i inflaciji uzimaju ekstraprofit na račun građana.

“Vidjeli smo da se domaći proizvođači i u vezi sa drugim životnim namirnicama nisu ponašali domaćinski, odnosno da nisu vodili brigu o potrošačima u Republici Srpskoj i BiH, već im je prioritet ekstraprofit. Nužno je da se produži Odluka o zabrani izvoza peleta kako bi naše tržište, koje je najbitnije, imalo dovoljne količine za dolazeću zimu”, kazao je Srdić.

Muhamed Helać, menadžer tvrtke “Drvosječa” iz Sarajeva, istaknuo je kako je potrebno da se zabrana izvoza peleta produži, inače sigurno neće biti dovoljno ove vrste ogreva za potrebe domaćeg stanovništva.

“Zabranom bi se riješio veći problem od same cijene, koja je trenutno u žiži javnosti, a to je da će biti dovoljno peleta za potrebe građana BiH. Ako izvoz počne od 24. rujna, svi proizvođači će se okrenuti ka izvozu kako bi maksimalno profitirali, jer su u stranim zemljama više cijene nego na našem tržištu”, naglasio je Helać.

Prema njegovim riječima, ukoliko se dozvoli izvoz peleta, vlast bi morala propisati neku mjeru kako bi zaštitila domaće potrebe.

“Najbolja mjera bi možda bila uvođenje nekih kvota, odnosno da se točno odredi količina peleta i svih vidova ogrijeva koje se mogu izvesti tijekom jednog mjeseca kako bi bilo dovoljno za domaće potrebe. Sa jedne strane imamo pritisak proizvođača iz Republike Srpske, koji traže da se omogući izvoz, dok je vlast u Federaciji već tražila da se zabrana produži do kraja godine”, pojasnio je Helać, prenose Nezavisne novine.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Četvrtu dozu cjepiva primilo svega 0,24 posto građana, čeka se novo cjepivo za varijantu omikrona

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je Vladi FBiH zahtjev za davanje suglasnosti za pokretanje postupka javne nabave...

Muškarca za volanom ubola osa, doživio šok, sletio s puta i udario u stup

Na lokalnom putu u selu Prislonica kod Čačka došlo je do prometne nesreće kada je vozač automobila Opel izgubio kontrolu nad vozilom, sletio sa...

VOLI HRVATSKE KUNE: Emir Hadžihafizbegović podigao SDA-ovce na noge: “Bakire, Bakire, Bakire, SDA, SDA, SDA”

Glumac i član SDA Emir Hadžihafizbegović podigao je pristalice ove stranke na noge na predizbornom skupu u Mostaru. On je animirao publiku i simpatizere SDA sa...

Raspored svetih misa za proslavu blagdana sv.Franje u Gučoj Gori

U utorak 04.listopada u Gučoj Gori obilježava se blagdan svetog Franje. Svete mise trodnevnice počinju u subozu od 18 sati, a svečana proslava biti...

NJEMAČKA BUNDESBANKA ŠOKIRALA STANOVNIKE: Imaju novi prijedlog vezan uz odlazak u mirovinu i mirovinski sustav

Kako bi se stabilizirao mirovinski sustav u Njemačkoj, Njemačka savezna banka (Bundesbank) traži da se dob za odlazak u mirovinu uskladi s duljim životnim...

Povezane vijesti