- oglas -

Vukanović pisao Aleksandru Vučiću: Urazumite Dodika dok nije kasno

Pročitajte i ovo

Čović u Bruxellesu: “Bez novog izbornog zakona BiH bi mogla upasti u još dublju krizu”

Ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, BiH bi mogla upasti u daleko veću...

Ovo je jedna od najvoljenijih žena u Splitu. Mnogi je zovu novom kraljicom Torcide

IRIS Rajčić jedna je od najvoljenijih žena u Splitu.Zbog svog supruga Marka Livaje Iris je postala jedna od najomiljenijih osoba...

Vrhovac dobio poziv u reprezentaciju BiH

Vedran Vrhovac je dobio poziv u A reprezentaciju Bosne i Hercegovine.Selektor Ivajlo Petev pozvao je Vrhovca za naredni susret...
- Advertisement -

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske I jedina od lidera opozicije u tom entitetu Nebojša Vukanović uputio je otvoreno pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem ga je pozvao da “na vrijeme urazumi Milorada Dodika”.

- Advertisement -

Kako navodi Vukanović, situacija u Republici Srpskoj ubrzano se komplikuje, postaje veoma zabrinjavajuća i alarmantna, “kao posljedica loših poteza i destruktivne politike Milorada Dodika i njegovog SNSD-a”.

“Nije mi cilj da nekog opanjkavam i ne pišem Vam zbog političke borbe, već zbog crnih oblaka i opasnosti koja se nadvila nad Republikom Srpskom i svima nama, prijeteći da uništi ono što je sa mukom i uz velike žrtve stvoreno”, piše Vukanović.

Podsjetio je da “razoreni zdravstveni sistem nema ni stalaka za infuziju”, da je RS jedina u svijetu koja umjesto medicinskog koristi “tehnički kiseonik kao lijek, zbog čega uz Peru imamo najveću smrtnost pacijenata u svijetu”. Pri tome, dodaje, crna statistika “nije spriječila vlast i korumpirane političare da iz opustošenog zdravstvenog sistema i dalje pljačkaju donacije i milione, jer nemaju razumjevanja prema patnjama svog naroda”.

“Vjerovatno Vam je poznata tužna činjenica da su vlasti RS-a otuđile Vašu i donaciju Srbije u iznosu od pet miliona eura za sanaciju puta preko prevoja Prijeđel, od Foče prema Tjentištu i Gacku, i da niko iz Vlade ne želi da odgovori na pitanje gdje su nestali novci i Vaša donacija namijenjeni saobraćajnoj deblokadi zapostavljene Hercegovine. Nažalost ovo nije jedini slučaj, da nestaju misteriozno novci, projekti i donacije, čime se i Vama i Vašem ugledu čini velika šteta”, stoji u pismu.

Dalje se navodi da je Republika Srpska izgubila trećinu stanovništva, preko pola miliona ljudi, samo u posljednjih 10 godina, a narod, posebno mladi, masovno bježe od haosa, beznađa, siromaštva, anarhije, nedostatka posla, korupcije, nepravde, kriminala, apatije..

“RS je do temelja razorena i uništena, demografski, privredno, ekonomski, moralno, pretvorena u zarobljenu i praznu ljušturu u kojoj ništa ne funkcioniše i sve je podređeno samo jednom čovjeku i jednom centru moći u kome se donose sve odluke. I dok statistički podaci govore da su građani RS-a među najsiromašnijim u Evropi, imaju najniže plate, penzije i životni standard, procjenjuje se da je porodica Dodik jedna od najbogatijih u region”, navodi, između ostalog, Vukanović.

Ističe da je situacija otišla predaleko “jer Dodik namjerava da žrtvuje cijeli narod i Republiku Srpsku, stavlja sve nas na kocku i kreće u opasnu avanturu povlačenja jednostranih poteza zvanu ‘povratak izvornom Dejtonu’, sa jednim ciljem – da amnestira sebe i svoje saradnike procesuiranja i odgovornosti za kriminal i zločine počinjene nad sopstvenim narodom”.

“Prvo će za dva dana da testira puls javnosti i međunarodne zajednice jer će pokušati da legalizuje, preko svojih podanika-poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, trovanje naroda i ugrožavanja zdravlja pacijenata tehničkim kiseonikom, a onda početkom novembra kreće prava serija opasnih avantura i zakona, a krajnji ishod opasne igre i hoda po ivici noža je krajnje neizvjestan”, navodi se.

Vukanović podsjeća da je “BiH protektorat međunarodne zajednice, da EUFOR i NATO trupe imaju mogućnost da intervenišu ako Dodik jednostrano pogazi Međunarodni ugovor i odluke koje su donesene u redovnoj parlamentarnoj proceduri, za koje je ranije glasao on i njegovi poslanici SNSD-a, a to može imati nesagledive posljedice”.

“Svjesni ste da nije moguće preko noći osnovati novu vojsku, graničnu i tajnu policiju, povlačiti separatističke poteze, sam i izolovan bez bilo čije podrške u svijetu, a da pri tome Republika Srpska godinama živi od kredita i nema niti jednu konzervu u Robnim rezervama, koje su nestale skupa sa privredom kao posljedica pljačke i razaranja kakva nije viđena na ovim prostorima”, podsjeća narodni poslanik.

Kaže da Dodik, “kao nekad Martin Špegelj, javno prijeti da će uskoro u Republici Srpskoj našom policijom i svojim pristalicama blokirati kasarne Trećeg Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, u kojima više od 90 posto vojnika i oficira čine Srbi, i tako inicira nove varnice i sukobe među braćom, kao da nam nije dosta podjela i sukoba”.

Vukanović tvrdi da je Vučić jedna od rijetkih osoba, ako ne i jedina, koja ima autoritet i snažan uticaj na Dodika, “koja ga može urazumiti i obuzdati u daljem srljanju i avanturama kojima sve nas vuče u provaliju”.

“Apelujem na Vas, zbog naroda, ne zbog nekog pojedinca, stranke, politike ili organizacije, da utičete na čovjeka koji je izgubio politički razum i kompas, da ne stavlja na kocku cijeli srpski narod sa ove strane Drine i Republiku Srpsku, koja je preskupo plaćena, zbog prolaznih sitnih ličnih i političkih interesa, jer mir i stabilnost, nakon vijeka stradanja, su vrhunski patriotizam i najveći nacionalni interes. Ako stvari krenu po zlu, a nažalost ništa nije isključeno jer je srpski član Predsjedništva BiH potpuno izgubio politički racio i zdrav razum, Republici Srpskoj i srpskom narodu bude nanesena velika šteta, i na Vama će biti dio odgovornosti jer je Srbija, kao pravni nasljednik SR Jugoslavije, potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma. Siguran sam da ne želite da se Vama ostavi na teret tako teška hipoteka, iako niste direktno odgovorni, da je u vrijeme Vašeg predsjedničkog mandata Republika Srpska pala na konjena kao posljedica nečije pohlepe, egoizma, ludila i kockanja”, stoji, između ostalog, u Vukanovićevom pismu.

Najnovije vijesti

Čović u Bruxellesu: “Bez novog izbornog zakona BiH bi mogla upasti u još dublju krizu”

Ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, BiH bi mogla upasti u daleko veću...

Ovo je jedna od najvoljenijih žena u Splitu. Mnogi je zovu novom kraljicom Torcide

IRIS Rajčić jedna je od najvoljenijih žena u Splitu.Zbog svog supruga Marka Livaje Iris je postala jedna od najomiljenijih osoba u Splitu, a nakon jučerašnje...

Vrhovac dobio poziv u reprezentaciju BiH

Vedran Vrhovac je dobio poziv u A reprezentaciju Bosne i Hercegovine.Selektor Ivajlo Petev pozvao je Vrhovca za naredni susret Zmajeva protiv Sjedinjenih Američkih Država...

Novotravničani Petak i Pantić ponovno na spisku reprezentacije BIH

Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine će naredne sedmice učestvovati na turniru koji će biti održan u slovačkom gradu Piešťany.Osim bh. tima i domaćina Slovačke,...

U Varaždinu brutalno ubijen profesor jer je prijavio kršenje mjera. Četvero optuženih

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Varaždinu je 25. studenog, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana (1992., 1997.,...

Povezane vijesti