- oglas -

VUKADIN ŽESTOKO ODGOVARA HDZ-u : „Ne vjeruj Danajcima ni kad darove nose“

Pročitajte i ovo

Eksplozija na aerodromu u Rusiji, više povrijeđenih, ima i poginulih

Tri su osobe poginule, a šest ih je povrijeđeno nakon što je u ponedjeljak na ruskom aerodromu  u gradu...

Novi detalji monstruoznog ubistva mladića: Prvo nož u leđa, pa osam uboda u tijelo

Dalibor Mandić (36) iz Banja Luke prvo je nož zario u leđa radnom kolegi Arielu Bogdanoviću (28) da bi ga...

Hrvatski svećenik u Dohi služio misu za Vatrene uoči utakmice protiv Japana

Cijela momčad hrvatske nogometne reprezentacije u nedjelju je nakon doručka otišla u prostoriju za misu, koju je služio Domagoj...
- Advertisement -

Prije početka izborne kampanje na telefon dobih dvije poveznice na objave županijskog odbora HDZ-a BiH HBŽ. Naslovi bombastični, pomislio bi čovjek, moćni. Priopćenje je okićeno latinskom izrekom na grivi trojanskog konja. Bože dragi, učenih li ljudi koji su ovo priopćenje, zapravo pokušaj prozivke mene osobno, smislili.

- Advertisement -

Osim lažne brige za hrvatski narod čitava objava vrvi podmetanjima i jalovom intelektualnom širinom. Spominje županijski HDZ-e demokratske uzance, valjda misle običaje. O pravilima oni ne govore jer su pravila u većini slučajeva precizno vezana za neke činjenice, a običaji su rutina koja je promjenjiva, ovisno o mjestu u kojem se živi. Očito je da im problem stvaram ja osobno i Hrvatski nacionalni pomak. Usput su oni i (moš mislit) zabrinuti za Tomislavgrad. Umjesto da počnu rješavati problem neuspjeha i srozavanja vlastite stranke oni se brinu za dobrobit (moš mislit) duvanjskih birača. Ovdje bih im, sukladno njihovoj ljubavi za Troju uzvratio izrekom: „Timeo Danaos et dona ferentes“, odnosno: „Ne vjeruj Danajcima ni kad darove nose“. Ne bi me čudilo da su se prije prozivke savjetovali s nekim duvanjskim liječnikom koji im je na osnovu svoje dugovječne i raznobojne političke priče dao terapijski savjet. Vjerojatno je to masno naplatio, ali to je poznata platforma za dobrobit naroda, zar ne?

Županijskim ostacima ostataka nekad moćnog HDZ-a poručujem da im je bolje da više brinu o demokraciji, a manje o neospisivoj želji za vlašću i da se pozabave stanjem svoje stranke u HBŽ. Bog nije čovjeku dao mozak samo radi lakšeg održavanja ravnoteže, iako mi se za pojedine upravo to, uz kimanje, čini jedinim načinom kako ga koriste.  Mozak može poslužiti u učenju matematike i demokratskih pravila. Ako to pokušaju, onda će i njima biti jasno da u demokraciji nema velike koristi od latinskih izreka i grčke mitologije.

Pozivaju se na demokratske običaje namjerno izbjegavajući demokratska pravila. Više su za monarhiju i monarhistički princip nasljednog prava i nasljeđivanja vlasti nego za demokraciju. No, to vrijeme je prošlo. Kažu da treba osujetiti nekog trojanskog konja. Trojanski konj je bio od drveta, možda je drvo bilo iz šumarije u kojoj bi oni rado vladali.

Kad se pročita njihova prozivka ne možeš se oteti dojmu sladunjavog pametovanja. Sukladno tom ostatak nekad moćnog HDZ-a Hercegbosanske županije priziva običaje, silu i prijetnje uz veliku dozu podmetanja. Upravo zato ih još jednom podsjećam da je demokratsko i matematičko pravilo, a ne samo običaj da je 6 više od 1 i da je 4 200 više od 2 600. Poručujem županijskom odboru nekad moćnog HDZ-a: poštujte logiku, matematiku i demokraciju umjesto forsiranja nasljedne monarhističke vlasti. Hercegbosanska županije nije ničija prćija, hrvatski narod nije raja, a vi niste monarsi ni namjesnici, koliko god vam se ta uloga sviđala i koliko god da ste u svojoj nepromjenjivoj vlasti to planirali. Podnesite račun svojim biračima, a mi ćemo zajedno sa svojima na lokalne izbore. To je naš pristup demokraciji i matematici. Narod sve vidi.

Izbačeni smo iz HDZ-a (svoje stranke) jer nismo htjeli niti smjeli prihvatiti običajno pravo da predsjednik Vlade Hercegbosanske županije uvijek mora biti iz Livna, bez obzira na izborne rezultate. To se od nas tražilo.

Hoće li naš novi pogled na hrvatsku politiku, suverenistički i katolički, uspjeti, to ćemo tek vidjeti. Trudimo se, nadamo i vjerujemo, ali smo spremni na sve što nam birači poruče.

Duh prozivke koju meni osobno upućuju ostatci ostataka nekad moćnog županijskog HDZ-a je: kad nemaš argumente onda udri, ogovaraj, uništi, laži, podmeći i prozivaj. Podmetati drugome težnju za neopisivom željom za vlašću, a istovremeno kao jedini argument za vlastite prohtjeve koristiti načelo neupitnih vladara – gdje je tu logika i zar to nije demantiranje samoga sebe?

Zar i ovo ničim opravdano, a najmanje izbornim rezultatima, inzistiranje na funkciji predsjednika vlade ne govori o težnji za vlašću. Čudno, smeta im vrijeme mandatara za formiranje vlade a ne smeta im da tehnička vlada vlada čitav tuđi mandat (evo već je istekla polovica tuđeg mandata).

Monarsi su veliki sve dok narod kleči. Mi smo odlučili da ne ćemo klečati, a na drugima je da jadikuju, kleče ili da nam se pridruže. Upravo zato ćemo iskoristiti sve zakonske mogućnosti da formiramo Vladu Hercegbosanske županije nakon lokalnih izbora jer nam je narod za to  dao povjerenje. Osim podmetanja, pokušavaju nam prijetiti novčanom štetom za Tomislavgrad; jer smo se eto usudili ne prihvatiti njihov diktat. Koliko god da je BiH nesređena država, još uvijek vrijede osnovna pravila, da se porezi i subvencije dijele sukladno provjerljivim činjenicama, a ne po volji umišljenih lokalnih veličina. To je naš pogled na politiku, koji smo dokazali tako što smo radije prihvatili novi put i pomak, nego ponuđene nam sinekure.

Politika Hrvatskog nacionalnog pomaka je jasno izražena u našem imenu i stoji u našim načelima političkog djelovanja. O njoj ne namjeravamo polagati račune nikome, a najmanje umišljenim veličinama bez rezultata.

Budući da su znalci iz ŽO HDZ BiH HBŽ u svojoj prozivci koristili latinske izreke, ja bih ovdje, uz ispriku svima, mogao a ne ću, iskoristiti poznatu hrvatsku poslovicu: „Tko o čemu, vojnik o skraćenju…

Do daljnjeg pozdravljam bivše stranačke kolege (nasljedne vladare) te im poručujem da za nas u Tomislavgradu vrijede demokratska pravila, a ne monarhijski običaji.

Pomak, a ne uzmak!

PREDSJEDNIK OO HNP BIH TOMISLAVGRAD

Ivan Vukadin

Najnovije vijesti

Eksplozija na aerodromu u Rusiji, više povrijeđenih, ima i poginulih

Tri su osobe poginule, a šest ih je povrijeđeno nakon što je u ponedjeljak na ruskom aerodromu  u gradu...

Novi detalji monstruoznog ubistva mladića: Prvo nož u leđa, pa osam uboda u tijelo

Dalibor Mandić (36) iz Banja Luke prvo je nož zario u leđa radnom kolegi Arielu Bogdanoviću (28) da bi ga zatim dokrajčio sa još osam...

Hrvatski svećenik u Dohi služio misu za Vatrene uoči utakmice protiv Japana

Cijela momčad hrvatske nogometne reprezentacije u nedjelju je nakon doručka otišla u prostoriju za misu, koju je služio Domagoj Matošević, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta...

Novi detalji monstruoznog ubojstva mladića u Banjoj Luci: Prvo nož u leđa, pa osam uboda u tijelo

Dalibor Mandić (36) iz Banja Luke prvo je nož zario u leđa radnom kolegi Arielu Bogdanoviću (28) da bi ga zatim dokrajčio s još...

Apple iPhone 15 neće imati tolike razlike između „Pro” i „ne-Pro” modela

Apple iPhone 15 serija neće imati tolike razliku u odnosu na "obične" i "Pro" modele. Sigurni smo da ste ostali bez teksta kada ste na...

Povezane vijesti