Connect with us

Središnja Bosna

Vlada SBŽ-a preraspodijelila pet milijuna KM za nabavku uređaja za magnetnu rezonancu

Published

on

Vlada Županije Središnja Bosna na sjednici u četvrtak u Travniku usvojila je odluku o preraspodjeli sredstava s Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta na Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, a sve kako bi, kazao je resorni ministar zdravstva Anto Matić, ubrzali proces nabavke uređaja za magnetnu rezonancu za bolnice u Travniku i Novoj Biloj, prenosi notra.ba.

“Da bismo mogli pokrenuti proceduru na tom kodu moramo imati pozicionirana sredstva u iznosu od pet milijuna KM. Ministarstvo ima ta sredstva na svojim kodovima, ali zbog zakona o izvršenju proračuna nismo mogli unutar ministarstva to riješiti, pa smo morali odlukom Vlade, na neki način, to posuditi od Ministarstva obrazovanja. Sad kad će sredstva biti pozicionirana već na sljedećoj Vladi formirat ćemo povjerenstvo i krećemo u proceduru nabavke. Ta sredstva su mogla biti izdvojena i rebalansom koji će biti urađen kroz mjesec i pol dana, ali da je ostalo tako, proceduru nabavke ne bismo mogli pokrenuti prije devetog mjeseca. Ovako smo sve ubrzali bar tri ili četiri mjeseca”, rekao je Matić.

437763055_982633713275016_6427610137837743487_n.jpg

Za Ministarstvo, dodao je, ovo je prvi pokušaj nabavke uređaja, dosad su to bolnice radile.

“Pozicionirali smo sredstva, angažirali smo ljude koji bi trebali napisati specifikacije i vjerojatno do prve polovice svibnja bi natječaj trebao biti objavljen”, kazao je Matić.

Advertisement

Podsjetimo, Vlada je u veljači donijela odluku kojom je od bolnica zatražila da vrate sredstva namijenjena nabavci ovih uređaja nakon što bolnice u tri godine i nekoliko javnih poziva nisu uspjele proceduru nabavke privesti kraju, te zadužila resorno ministarstvo i Zavod za zdravstveno osiguranje da nabave ove uređaje.

“Bila je neka zajednička nabavka, pa su bolnice pokušale samostalno to nabaviti. Tender je svaki put pao, pa smo zaključili na Vladi da bi dodijeljeni iznos novca bolnice trebale vratiti, a resorno Ministarstvo će zajedno s Uredom za javne nabavke probati završiti čitavu proceduru. Nakon nabavke po jedan uređan ćemo instalirati u bolnice u Travniku i Novoj Biloj”, rekao je tad Matić. ZZO-a godišnje plaća od 1,3 do 1,5 milijuna KM drugim ustanovama za usluge magnetne rezonance, što će predstavljati značajnu uštedu nakon nabavke uređaja.

440102877_934522048681968_4784104713464010945_n.jpg

Advertisement

Društvo

Travnik: informacije za građane u vezi nedostatka rodnih listova

Published

on

By

Obavještavamo građane općine Travnik i korisnike usluga Centra za pružanje usluga građanima, područnih i mjesnih ureda da Općina Travnik izvode iz matičnih knjiga nabavlja od Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH koje je nadležno za njihovo izdavanje i provođenje konkursne procedure za nabavku.

Općina Travnik, kao i brojne druge Općine/Gradovi su iscrpile posljednje zalihe rodnih listova.

Zbog nemogućnosti Općine Travnik da izvrši nabavku izvoda do okončanja konkursne procedure, predlažemo prelazno rješenje, kako bi ublažili navedeni problem, a stranke bile u mogućnosti da ostvare svoja prava u postupcima za koje je potreban izvod iz matične knjige rođenih.

Izvod iz matične knjige rođenih je trajni dokument, te predlažemo da osobe koje ga već posjeduju, kopiraju i ovjere i predaju, a da original zadrže kod sebe.

Advertisement

Također, molimo državne organe, školske i druge ustanove i institucije koje imaju namjeru raspisivati konkurse, oglase, pozive i slično u narednom periodu, da uzmu u obzir trenutnu situaciju vezanu za nedostatk izvoda iz matične knjige rođenih, te da potencijalni kandidati rodni list neće moći dobiti na prijemnim šalterima Općine Travnik, ali i da Općina Travnik u te svrhe može izdati Uvjerenje o podacima iz matične knjige rođenih.

Molimo sve građane i korisnike usluga Općine Travnik za razumijevanje zbog situacije u kojoj smo se našli, ne svojom krivicom, stoji u priopćenju.

Continue Reading

Društvo

Hoće li se uskladiti osnovica plaće u ŽSB?

Published

on

By

Vlada ŽSB na posljednjoj sjednici usvojila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2025 -2027. godine.

Riječ je o ključnom dokumentu u postupku planiranja proračuna.

O tomu ali i nekim drugim temama koje se tiču financija u ŽSB za Dnevnik TV HB govori resorna ministrica Mirjana Plavčić.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

JOSIP LEDIĆ: Bosna ne puna posla koji netko treba uraditi, ali nema tko!

Published

on

By

Continue Reading

Sport

NOVI TRAVNIK: U Opari održan Futsal Day, pobjednik je ekipa Restoran Vrelo Turbe

Published

on

By

U Opari je održan drugi po redu Futsal Day, na kojem je titulu osvojila ekipa Restoran Vrelo – Turbe. Drugo mjesto pripalo je timu Bistro, dok je bronca pripala ekipi Forum Mladih.

Škola futsala Pehar, uz pomoć glavnog sponzora Općine Novi Travnik i zlatnog sponzora “Ramski Sir”, uspješno je organizirala ovaj događaj.

Turnir, koji je bio zaboravljen nekoliko godina, ponovo je dobio na važnosti posljednje dvije godine zahvaljujući potpori Općine i sponzora. Ni kiša nije spriječila zaljubljenike u futsal da isprate natjecanja 15 ekipa. Posebnu draž turniru dali su lokalni igrači i novi klinci, te smo svjedočili nekoliko iznenađenja i mnoštvu zanimljivih duela.

Najbolji pojedinci turnira bili su Senad Lendo kao najbolji golman i Erdin Ramić kao najbolji igrač.

Advertisement

Ovaj uspješno organiziran turnir pokazao je da futsal u Novom Travniku ima svjetlu budućnost i sve veći broj entuzijasta koji ga podržavaju. Već za 7 dana očekuje nas Futsal Week u Kalinskoj.

Continue Reading

Društvo

Župa Vitez: 86 prvopričesnika primilo Prvu svetu pričest

Published

on

By

U župi Vitez danas je bilo jako svečano. Sakrament Prve pričesti primilo je 86 prvopričesnika, a sakrament Prve pričesti podijelio im je župnik fra Velimir Bavrka.

Continue Reading

Društvo

Bakljada u Novom Travniku: Slavi se Dinamova titula prvaka!

Published

on

By

Dinamo je remijem protiv Rudeša osigurao 35.titulu prvaka Hrvatske. Slavi se u Zagrebu, ali i u Novom Travniku.

Udruga navijača Dinama iz Novog Travnika nakon zajedničog gledanja utakmice uz pjesmj i bakljadu slavi na ulicama Novog Travnika.

Čestitamo Dinamu i zahvaljujemo svim navijačima.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Krizma u župi Bučići kod Novog Travnika (FOTO)

Published

on

By

U župi Sv. Martina biskupa – Bučići, 26. svibnja 2024. Mons.Pavo Jurišić podijelio je sakrament Svete potvrde 31 pripravniku.

U jutarnjim satima mons.Jurišiç je stigao u župu i susreo se sa pripravnicima za primanje sakramenta svete Potvrde. Nakon ispita znanja vjerskih istina pod Svetom misom u mons. Pavo Jurišić podjelio je sakrament Svete potvrde krizmanicima napominjući ih da se tek sada od njih očekuje življenje onoga o čemu su razgovarali na ispitu uz pratnju njihovih roditelja i kumova.

Ove godine u župi krizmano je ukupno 26.krizmanika.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

“Trojka” na lokalne izbore u sedam općina SBK izlazi sa zajedničkim kandidatima za načelnike

Published

on

By

Danas je u Bugojnu održan  radni sastanak kantonalnih rukovodstava Naroda i pravde, Naše stranke i Socijaldemokratske partije Srednjobosanskog kantona, s ciljem zajedničke pripreme za predstojeće lokalne izbore u oktobru ove godine.

– Razgovaralo se o više oblika zajedničkog rada, a posebno na suradnji s ciljem sprječavanja izbornih manipulacija i krađa od strane vladajućih stranaka u našem Kantonu, po čemu smo do sada bili poznati u Bosni i Hercegovini. Zajednička snaga i sinergija ovih stranaka ima za cilj promijeniti i odnos građana prema cijelom izbornom procesu i sumnje u njegovu regularnost, a posebno zato što, po nama potpuno opravdane, izmjene Izbornog zakona koje se odnose na kontrolu glasača i brojanja glasova i koje će po prvi put biti primijenjene ove godine, na žalost, neće biti testirani ni u jednoj općini našeg Kantona.

Ono na šta smo svi zajedno posebno ponosni je što smo održali i poboljšali našu suradnju u svim općinama kantona u odnosu na 2022.godinu i ove godine idemo sa zajedničkim kandidatima za načelnika u Bugojnu, Donjem Vakufu, Gornjem Vakufu – Uskoplju, Travniku, Novom Travniku, Jajcu i Kiseljaku, dok u nekoliko općina kantona imamo i zajedničku listu za općinska vijeća.

Ovaj naš rad je prepoznat i od strane drugih opozicionih stranaka, tako da u svim općinama imamo već dogovorenu ili je u završnoj fazi dogovora i šira podrška zajedničkom kandidatu za načelnika, što nam daje vjeru da zajedno možemo promijeniti stanje u Srednjobosanskom kantonu, koji je, na žalost, i dalje na posljednjem mjestu po većini ekonomskih i socijalnih pokazatelja u Federaciji Bosne i Hercegovine.Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine , Narod i pravda i Naša stranka su već pokazali u velikom broju općina i gradova u kojima imaju svog načelnika ili gradonačelnika i većinu u općinskim i gradskim vijećima, kako se može drugačije i bolje raditi za svoje građane i nisu slučajno, baš te općine i gradovi, prvi na listi najrazvijenijih u Bosni i Hercegovini. Uz pomoć svih građana Srednjobosanskog kantona, koje pozivamo da se aktivno uključe u izborni proces i podrže nas svojim glasom, pokazaćemo kako i naše općine mogu bolje, a naši građani kvalitetnije i sretnije živjeti.

Advertisement

Zajedno smo snaga koja će nabolje promijeniti budućnost Srednjobosanskog kantona! – saopćeno je iz Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije BiH.

(Hronika.ba)

Advertisement

Continue Reading

Sport

Novotravničanin Stjepan Radeljić izabran u idealnu momčad HNL-a

Published

on

By

Dinamo je uvjerljivo osvojio naslov prvaka, kao i Kup, ali Rijeka je ta koja u idealnoj postavi sezone ima najviše igrača. U HUNS-ovoj anketi igrači su izabrali idealnu postavu s čak šest igrača Rijeke (LabrovićPjacaGalešićRadeljićFruk Goda), četiri igrača Dinama (PetkovićRistovskiBaturina Mišić), te jedan Osijeka (Mierez). Hajduk je dugo bio vodeća momčad na ljestvici, ali na koncu se niti jedan igrač s Poljuda nije našao u idealnoj postavi.

Tajna šestorice igrača s Rujevice u idealnoj postavi i nije tako komplicirana. Rijeka je veliki dio sezone igrala najljepši i najefikasniji nogomet. Mladi Niko Galešić (23) je kao stoper zabio četiri prvenstvena pogotka, uz jednu asistenciju. U mnogim drugim momčadima ni ofenzivci nisu toliko zabijali, a Galešić je uz to bio odličan i u obrani, što mu je i primarni zadatak. Nediljko Labrović je konstantno bio jako dobar na vratima, Stjepan Radeljić je možda i najveće iznenađenje sezone, bio je izvrstan kao stoper. Toni Fruk opjevan sa sjajnim asistencijama, imao ih je čak 15, a Marko Pjaca podsjetio je na dane kad ga se gledalo kao krilo svjetskog potencijala.

Continue Reading

Najnovije vijesti

BiH9 sati ago

Vratio iz Belgije u BiH i pokrenuo biznis: ‘Cijena prava sitnica’

Modrički kraj, uvijek je bio poznat po proizvodnji trešanja, a sada je prepoznatljiv po trešnjama Sakiba Sarvana. Prije 13 godina,...

BiH9 sati ago

Lasić i Naessl potpisali ugovor o dodjeli grant sredstava za izgradnju tunela Prenj

Izgradnja Koridora Vc, ključnog infrastrukturnog projekta u Bosni i Hercegovini koji podržava Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), napreduje...

BiH10 sati ago

Objavljen Javni poziv za podršku rada saveza i organizacija osoba sa invaliditetom

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je Javni poziv za raspodjelu sredstava iz Programa utroška sredstava za tekuće i...

BiH11 sati ago

Kreće anketiranje domaćinstava o prihodima i uvjetima života u BiH 2024.

Federalni zavod za statistiku obavještava kako će se u razdoblju od kraja svibnja do kraja srpnja tekuće godine, u skladu...

BiH11 sati ago

Poništen postupak javne nabave usluge tiskanja i pakovanja glasačkih listića za Lokalne izbore 2024. godine

U okviru otvorenog postupka javne nabave danas u 14:00 sati je istekao rok za dostavljanje ponuda za usluge tiskanja i...

Društvo12 sati ago

Travnik: informacije za građane u vezi nedostatka rodnih listova

Obavještavamo građane općine Travnik i korisnike usluga Centra za pružanje usluga građanima, područnih i mjesnih ureda da Općina Travnik izvode...

BiH14 sati ago

Smanjuje se broj klubova u Wwin ligi BiH

WWin liga Bosne i Hercegovine će u budućnosti imati 10 klubova, potvrdila je Skupština N/FS Bosne i Hercegovine. Odlučeno je...

BiH15 sati ago

Kadet OSBiH diplomirao na Vojnoj akademiji kopnene vojske SAD “West Point”

Kadet Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Nail Junuzović uspješno je okončao četverogodišnje školovanje na Vojnoj akademiji kopnene vojske Sjedinjenih Američkih...

Advertisement
Advertisement
LM