- oglas -

Viva škola filma stiže po prvi put u Busovaču!

Pročitajte i ovo

Mirni prosvjed u Novom Travniku: Zar ljudski život vrijedi četiri godine?

Obitelj i prijatelji ubijenog Sifeta Haskića ogorčeni zbog presude kojom je Smail Bešo osuđen na samo četiri godine za...

U Vitezu nova četiri slučaja pozitivna na COVID – 1

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu završio je testiranje još 408 uzoraka na prisustvo koronavirusa.U Sarajevu su potvrđena 72 nova...

Kurz upozorio na “jeftine testove za koronavirus” koji se koriste na Balkanu

 Austrijski kancelar Sebastijan Kurz upozorio je državljane Austrije još jednom da ne putuju u zemlje zapadnog Balkana i da...
- Advertisement -
 

Filmska radionica “Viva škola filma 2018-2019.” održat će se u čitaonici “Gradske knjižnice” u Busovači od 28.05. do 30.05.2019. godine. Pokrovitelj je Veleposlanstvo Republike Indonezije u BiH. Su-organizator radionice je Fotoklub Busovača.

“VIVA ŠKOLA FILMA”
su: za mlade sudionike potpuno BESPLATNE! – filmske, teorijske i praktične radionice za sudionike od 13-25 godina, na kojima se kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni filmovi o sebi, svojoj okolini, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji. Teme proizlaze iz životnih situacija koje ih okružuju i njihove mašte.

ŠTO SE RADI NA RADIONICAMA?
Polaznici radionice kroz grupne zadatke stječu znanja iz filmskog jezika i osnova filmske pismenosti. Mladi uče tehnike kadriranja, pokreta kamere, sastavljanje filmske priče na osnovu napisane ili prepričane priče. Sudjeluju aktivno u izradi ideje i realizacije dokumentarnog filma.

Rezultat svake radionice je film koji sudionici sami proizvedu.

Svim polaznicima, (optimalan broj je od 10 do 20 po grupi), prikazuju se i razni primjeri, kako bi im se još više približila sama ideja dokumentarnog filma.
Trajanje radionice je tri dana po 6 sati.

1. DAN (teorijski dio)

Trajanje: 3 radna sata s pauzama.

Povijest filma, filmska estetika i dramaturgija, ideja – sinopsis, izrada odabranog scenarija, knjiga snimanja i izrada plana snimanja, distribucija i plasman filma na festivale. Odabir filmske ekipe (snimatelj, asistent snimatelja, redatelj, scenarista,montažer, tonski snimatelj, asistent tona, gafer, asistent rasvjete, organizator,spiker, klaper…) Odabir ekipe se vrši prema afinitetima mladih polaznika i njihovim željama.

2. DAN (praktični dio)

Trajanje 6 radnih sati s pauzama.

Izlazak na teren i početak snimanja filma, na osnovu prethodno izrađenog plana. Praktičan rad s profesionalnom Video – audio opremom, kojom polaznici sami rukuju uz nadzor predavača.

3. DAN (praktični dio)

Trajanje 6 radnih sati s pauzama.

Pregled snimljenog materijala, odabir i komponiranje muzike, snimanje naratora, montaža filma, postprodukcija.

Vrlo je važno naglasiti, da se za sve vrijeme praktične nastave obrađuju i teorijski segmenti i pravila, tj vrši se edukacija polaznika (rukovanje kamerom, snimanje, montaža…)

CILJ FILMSKE RADIONICE:

Cilj ovog projekta je razvoj kreativnosti i stjecanje filmske pismenosti koja je primjenjiva u svakodnevnom životu.

Očekivani rezultati ovog projekta su novi filmovi koje će polaznici radionice sami proizvesti, i s njima sudjelovati na VIVA FILM FESTIVALU.

Time ćemo kod njih razviti i osjećaj pripadnosti jer će odabrani autori biti gosti Festivala, gdje će imati priliku da se međusobno upoznaju, druže, razmjene iskustva s ciljem uklanjanja barijera i razlika bez obzira na nacionalnu pripadnost i vjeru. Pet najboljih će biti nagrađeni na samom VIVA FESTIVALU, video opremom Canon koju osigurava kompanija AVTERA – već tri godine partner ovog projekta, kao i kompanija Mekline.

Da je projekt aktualan i realan potvrđuju rezultati radionica protekle tri godine a 2017. godine: 20 Bh. gradova, proizvedeno je 22 kratka filma, u radionicama je sudjelovalo 294 mladih iz BiH. a 2018. 324 sudionika i 20 filmova iz 18 gradova.

Predviđeno je da “video radovi” budu kratki, autentični i originalni filmovi, koje bi distribuirali na filmske festivale širom svijeta, a emitira se i posebna tv emisija na BHRT – “Viva škola filma”

Domaćin ove radionice je: OSCE Bosna i Hercegovina!

Prijatelji radionica su: Avtera BH, VW, Porsche Bosna i Hercegovina, BHRT, Canon, Meklajn, DJi, Podravka, Lipa voda, i ostali.

Filmadžije iz Busovače spremajte ideje i scenario!  VWivamobil stiže i u Vaš grad!

Najnovije vijesti

Mirni prosvjed u Novom Travniku: Zar ljudski život vrijedi četiri godine?

Obitelj i prijatelji ubijenog Sifeta Haskića ogorčeni zbog presude kojom je Smail Bešo osuđen na samo četiri godine za...

U Vitezu nova četiri slučaja pozitivna na COVID – 1

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu završio je testiranje još 408 uzoraka na prisustvo koronavirusa.U Sarajevu su potvrđena 72 nova slučaja pozitivnih na COVID-19.U Zenici...

Kurz upozorio na “jeftine testove za koronavirus” koji se koriste na Balkanu

 Austrijski kancelar Sebastijan Kurz upozorio je državljane Austrije još jednom da ne putuju u zemlje zapadnog Balkana i da tamo ne plaćaju testiranja na...

Upaljen meteoalarm za cijelu Bosnu i Hercegovinu

 Danas i sutra upaljen je meteoalarm za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Razlog tomu su visoke temperature koje će tijekom vikenda ići i iznad 35...

Sedma revija tradicijske odjeće i izbor Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH počinje večeras

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ i Hrvatska matica iseljenika organiziraju online Sedmu reviju tradicijske odjeće i izbor...

Povezane vijesti