Poveži se s nama

Politika

VITEZ: Više novca za rekonstrukciju cesta, kanalizacijske mreže, Gradskog trga

Objavljeno

Općina Vitez donijela je nedavno odluku o izmjenama i dopunama, odnosno rebalansu proračuna za 2023. godinu. To su druge proračunske izmjene i dopune u ovoj godini, ili rebalans II., nakon što su u travnju učinjene prve, tj. rebalans I., piše Večernji list BiH. Prvotni ili izvorni proračun za ovu godinu bio je planiran u iznosu od 10,878.000 KM, nakon prvog rebalansa popeo se na 12,319.400 KM, da bi se sada najnovijim izmjenama i dopunama došlo do proračuna od 13,926.900 KM.

Kapitalni transferi

– To je povećanje od 13%, što u masi iznosi 1,607.500 KM. Povećanje je planirano na sljedećih pet vrsta prihoda: porezni prihodi 233.600 KM, neporezni prihodi 548.200 KM, tekući transferi (potpore i donacije) 631.200 KM, kapitalni transferi 67.500 KM i prenesena sredstva u iznosu od 127.000 KM. I rashodi i izdaci planirani su u istom iznosu od 13,926.900 KM, kao i prihodi i primici, što znači da su i oni povećani za 1,607.500 KM.

Primjerice, tekući rashodi korisnika proračuna prema rebalansu II. planirani su u iznosu od 4,711.600 KM, što je za 289.200 KM (7%) više od prethodnog plana.

Tu se ubrajaju izdaci za plaće i naknade troškova zaposlenih, koji su planirani u iznosu od 3,563.870 KM, što je za 216.600 KM više od prethodnog plana. Ovo povećanje odnosi se samo na povećanje sredstava za plaće roditelja njegovatelja, a masa sredstava za plaće korisnika proračuna ostaje nepromijenjena – kaže Ivana Maros, v. d. pomoćnika općinskog načelnika za financije.

U skupini tekućih rashoda korisnika proračuna su i izdaci za doprinose poslodavca, koji su planirani u iznosu od 335.130 KM, što je za 22.800 KM više od prethodnog plana, a odnosi se na doprinose poslodavca za plaće roditelja njegovatelja. Tu su i izdaci za materijal i usluge korisnika, planirani u iznosu od 819.600 KM, što je za 49.800 KM više. Kapitalni izdaci korisnika proračuna planirani su u iznosu od 62.800 KM, što je za 4000 KM više. Izdaci za tekuće rashode – ostale namjene planirani su u iznosu od 4,905.500 KM, a to je za 494.500 KM više od prethodnog plana, a odnosi se na sljedeće: izdaci za komunikaciju i komunalne usluge povećani su za 1000 KM; izdaci za tekuće održavanje povećani su za 263.900 KM; izdaci za ugovorene i druge posebne usluge za 22.000 KM; izdaci za tekuće transfere drugim razinama vlasti i fondovima za 90.000 KM; izdaci za tekuće transfere pojedincima veći su za 39.000 KM; izdaci za tekuće transfere neprofitnim organizacijama za 13.500 KM; izdaci za subvencije javnim poduzećima uvećani su za 65.100 KM.

Najveće promjene

– Najveća promjena učinjena je u kapitalnim izdacima – ostale namjene. Oni sada iznose 3,831.000 KM, što je čak za 819.800 KM više nego što je prvobitno planirano. To se odnosi na sljedeće: izdaci za infrastrukturu u poslovnom centru PC-96-2 povećani su za 80.000 KM, izdaci za vodoopskrbu uvećani za 50.000 KM, izdaci za rekonstrukciju Gradskog trga veći za 20.000 KM, izdaci za rekonstrukciju kanalizacijske mreže povećani za 149.800 KM, a najveća promjena i najveće povećanje dogodilo se kod rekonstrukcije cesta, gdje su planirani izdaci veći za 520.000 KM – rekla je Ivana Maros.

Oglas

BiH

Usaglašen budžet RS, očekuje se povećanje mirovina

Objavljeno

Piše

Premijer Republike Srpske Radovan Višković naveo je da je budžet Republike Srpske za 2024. godinu usaglašen u iznosu od 5,735 milijardi KM, prenosi N1.

Veći je za 212 miliona u odnosu na rebalans za 2023. godinu, a u odnosu na budžet za ovu godinu veći za 352 miliona, rekao je Višković.

To je dogovoreno i podržano od strane koalicijskih partnera SNSD-a, ali i samog predsjednika RS Milorada Dodika, naglašeno je nakon sastanka u Palati RS.

Sve je usaglašeno, budžet će biti usvojen, nema ni jedna prepreka da se to desi. Ovaj budžet se može smatrati usvojenim, samo je potrebno da prođe formalnosti, zaključio je Milorad Dodik.

Dodao da je iza Republike Srpske “izazovna i teška godina”, te da će se morati tražiti dodatna sredstva.

Evropske i druge kompanije smanjuju potražnju roba naše industrije. Činjenica je da smo ove godine izvršili sve svoje obaveze. Mnogi su pokušali da kažu da je ovo propast, da je RS neki jeres, da nema šanse da ovo uspije, ja im kažem da ima, rekao je Dodik.

Naglašava da će se morati na eksternoj razini morati zatražiti sredstva za investicijsko ulaganje, a ističe da je u 2023.godini isplaćeno više od 1 milijardu i 100 miliona KM.

Mi smo ove godine obezbijedili da smo manje zaduženi, a i inače smo bili nisko zaduženi, a nastaviće oni neki da i dalje lupaju, rekao je Dodik.

Mirovine će rasti za 9%, a po Dodiku, ispunjeni su zahtjevi umirovljenika i boraca, a galama opozicije je neopravdana.

Nije opozicija boračka, ili penziona organizacija, oni su se politički penzionisali, stava je lider SNSD-a.

Kako navodi predsjednik NSRS  usaglašeni budžet će biti na dnevnom redu do sredine prosinca.

Ova je godina bila najizazovnija gdje su nam predviđali, krah, bankrot, sada su se stišali ti glasovi. Budžet će biti usvojen u prvoj polovini decembra, sjednica će biti između 12.i 15.decembra, naglasio je Nenad Stevandić predsjednik NSRS i lider US.

Ovaj budžet je dokaz da će RS i u 2024.godini ići putem razvoja,, istakao je Petar Đokić, lider SP.

Za budžet će biti neophodna disciplina provođenja. Postoji izvijesnost oko rada i podrške svih institucija koje zavise od budžeta, rekao je Nedjeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

Premijer Višković istakao je da će budžet biti stimulativan i razvojni, ali, istovremeno, i okrenut daljem unapređenju položaja socijalno osjetljivih kategorija.

Za mirovine, zdravstvo i boračke kategorije budžet je povećan, a neke od stavki koje je naveo premijer Višković su:

  • 390,8 miliona miliona za zdravstvo: grant FZO 246 miliona, bolnice, sufinanciranje 11 miliona, UKC RS 60 miliona…
  • povećanje plaća radnicima u realnom sektoru 15,6 miliona,
  • socijalno zbrinjavanje 6 miliona,
  • Željeznice grant 20 miliona,
  • Aerodromi 2 miliona,
  • Pošte 1 milion KM,
  • Vode 11,3 miliona

(Izvor: N1)

Nastavi čitati

BiH

Čović nakon sastanka: Treba nam još jedan iskorak

Objavljeno

Piše

Lider HDZ-a Dragan Čović obratio se medijima nakon sastanka predstavnika stranaka koje čine vlast u Federaciji BiH na kojem su, osim njega, sudjelovali predstavnici SDP-a, NIP-a i Naše stranke Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Predrag Kojović.

Čović je rekao kako je sastanak koji je bio najavljen za prošli tjedan bio otkazan zbog zdravstvenih stanja sudionika.

Potom je naveo da su se danas okupili kako bi prošli zanimljive teme koje par mjeseci pokušavaju usuglasiti, od proračuna, izbornog zakona, svih drugih zakona koji se tiču europskog puta, odluka i obaveza, presuda Europskog suda.

Rekao je da imaju nekoliko dana do odlaska na zajedničke sastanke u Bruxellesu, te da se nadaju da će današnji sastanak potaknuti sve druge partnere da Bosni i Hercegovini otkloni manjkavosti i da u 12. mjesecu otvori pregovarački proces s EU.

– Razgovarali smo vrlo iskreno, o svim temama, na nivou Federacije imamo usuglašen stav i sad ćemo vidjeti u narednim danima da izdogovaramo stvari sa SNSD.

Trebamo još jedan pozitivan iskorak, nakon ovih nerazumijevanja, sučeljavanja, svakodnevnica, da se izvučemo iz krize.

Naše opredjeljenje je da se izvučemo iz ove krize i da unutar FBiH pokažemo da jesmo vlast i da donosimo odluke.

Procijenili smo se da nam je budžet prevažan i da bi te stvari trebali usuglasiti sa partnerima, da raspravljamo o velikom iznosu koji će EU plasirati unutar balkanskog prostora kako bi i mi mogli participirati – rekao je Čović.

Nastavi čitati

Društvo

POUGARJE JE OPET “IN”: Stočarstvo, pčelarstvo, turizam – Dobretići mogu postati primjer ruralnog razvoja

Objavljeno

Piše

Poljoprivredna proizvodnja, a osobito stočarstvo te zimski i seoski turizam u kraju netaknute prirode i ekološke očuvanosti na kojoj bi pozavidjele i neke razvikane europske planinske destinacije – najkraći je opis potencijala razvoja Dobretića, male općine u središnjoj Bosni, u kraju koji se stoljećima naziva Pougarje. Unatoč izazovima koji su izraženi i u brojnim drugim lokalnim sredinama u BiH, u Dobretićima bilježe naznake povratka. U posljednje dvije godine 50 je novih priključaka električne energije. Upravo se radi na strateškom dokumentu koji za cilj ima definirati sve prednosti i mogućnosti korištenja postojećih prirodnih resursa za ruralni razvoj, a očekivanja su kako će sve prisutniji trend proizvodnje na ekološkim osnovama imati značajan odjek i u ovoj sredini. O toj, kao i drugim temama za Večernji list govori Ivo Čakarić, načelnik općine.

Večernji list: Općina Dobretići, unatoč malom broju stanovnika, ipak raspolaže značajnim potencijalima, a osobito kada govorimo o proizvodnji zdrave hrane. Kako se danas živi u Dobretićima?

– Potencijala je u Pougarju mnogo, a najveći su upravo oni stanovnici koji nisu tu. Naša dijaspora danas ima oko 15 tisuća osoba. To je snaga koja ima interes i koja sve više mijenja sliku našega kraja nabolje. Onaj koji ulaže svoj novac, taj će i dolaziti, taj će se i vratiti. Samo u ove dvije godine nakon korone imamo više od 50 novih priključaka na električnu energiju, što je rast od 13%, možda i najveći u BiH. Nedavno smo imali akciju prikupljanja sredstava za jednu lokalnu cestu, za jedno od 18 sela u Pougarju. Rezultat je bio vrijedan divljenja, 400 osoba prikupilo je više od 90 tisuća KM. Asfaltirano je više nego što je planirano. Pougarci, iako su raseljeni, svoje zaboravili nisu i mnogi čekaju mogućnost povratka. Mislim da su se neko raspoloženje, neka klima promijenili. Pougarje je danas opet “in”. Iznimno nam je drago što pokraj cesta koje gradimo niču nove kuće, na vodovode koje uvodimo priključuju se novi korisnici, za katastarske podatke koje sređujemo javljaju se novi nasljednici.

Večernji list: Koji su glavni strateški smjerovi razvoja općine?

– Općina Dobretići nikada nije imala usvojenu strategiju razvoja, ali upravo radimo na njoj s Razvojnom agencijom Žepče te očekujemo njezino usvajanje do kraja ove godine. Tri glavna strateška fokusa djelovanja trebala bi biti korištenje postojećih prirodnih resursa za ruralni razvoj, odnosno specifičnih grana gospodarstva (stočarstvo, održiva poljoprivredna proizvodnja, turizam i dr.), podizanje kvalitete javnih usluga, razvoj komunalne i socijalne infrastrukture i korištenje prirodnih resursa općine za održivi razvoj te poboljšanje ekološkog sustava i upravljanje okolišem.

I bez navedenoga, Općina je u sličnim smjerovima i djelovala, osobito na izgradnji infrastrukture koja je bila na vrlo niskim granama.

Večernji list: Kako ojačati one grane gospodarstva koje imaju i najveću priliku za produktivnost?

U Dobretićima rijetko koje grane gospodarstva uopće mogu uspjeti zbog prometne izoliranosti i velike nadmorske visine. Neke od onih koje ipak mogu svakako su poljoprivredna proizvodnja, koja je stoljećima uspijevala, te zimski i seoski turizam. Što se tiče poljoprivrede, Općina je tek prošle godine dala prve poticaje za poljoprivrednu i za nadati je se da će ta davanja imati smisla. Imali smo u proteklom razdoblju i nekih mini projekata, poput onoga za pčelarstvo, tako da danas imamo 4-5 puta više pčelara i pčelinjih društava. Za turizam potencijala ima i to je za sada sve. Projektima pokušavamo neke stvari maknuti s nule, poput signalizacije, nekih klupa, odmorišta itd. Pokrenuli smo proces otkupa državnog zemljišta radi izgradnje vikend-naselja na mjestima predviđenima prostornim planom. Nadamo se da će biti interesa jer potražnja za zemljištem u Dobretićima nikad nije bila veća. Pougarje je vjetrovito područje te je prepoznat i taj potencijal. U tijeku su završna ispitivanja vjetra u svrhu izgradnje vjetroelektrane. Ovim projektom Općina bi riješila svoje dugoročno financiranje te bi mogla početi neke razvojne projekte i napokon utjecati na svoj razvoj.

 

Večernji list: Kako gledate na tematiku prometnog uvezivanja, a osobito s obližnjom općinom Jajce? Postoje li najave realizacije nekih projekata?

– Dobretići su asfaltnom cestom s Jajcem spojeni 2008. godine, kada je asfaltirana dionica regionalne ceste R-413 b u dužini od oko 6 km. Proteklih nekoliko godina rađena su ozbiljnija ulaganja u dotrajale dionice ceste te se može reći da je put prema Jajcu zadovoljavajući. Cesta prema Travniku također je regionalna, a nastavlja se do mjesta Gostilj u općini Travnik u dužini od 12 km, od kojih je 10 km makadamska cesta. Preostali dio nužno je asfaltirati kako bi i cesta prema Jajcu dobila svoj puni smisao i prestala biti slijepa ulica. Jer u Dobretiće danas dođe samo onaj tko mora ili onaj tko zaluta, rijetki tu cestu koriste na putu od Jajca i zapadnijih mjesta prema Travniku i dalje iako je 20-ak kilometara kraća od one preko Donjeg Vakufa. Veći protok prometa mnogo bi značio i vjerojatno bi se otvorila benzinska crpka te drugi popratni sadržaji.

Ljetos smo baš asfaltirali jednu lokalnu cestu koja se tiče općine Jajce i vodi prema skijalištu Ranča. Prije rata je bila glavna cesta prema Jajcu. Bilo bi dobro da se Općina Jajce zauzme i asfaltira ostalo ili barem dio jer to bi mnogo značilo za povezivanje dviju općina, kao i bolje mogućnosti za navedeno skijalište, odnosno turizam u našim dvjema općinama.

Večernji list: Vidite li mogućnost razvoja kada govorimo o suradnji s drugim lokalnim zajednicama, ali i projektima koji bi se financirali europskim novcem?

– Kroz projekte Općina Dobretići više surađuje s prekograničnim općinama i gradovima nego onima u BiH. Razlog su, prije svega, uvjeti natječaja, odnosno da partner mora biti netko iz Hrvatske ili drugih zemalja. Vlada Republike Hrvatske već treću godinu provodi takve projekte preko svoga resornog ministarstva, a ove godine Općina Dobretići realizira projekt s Pakracom, našim prijateljskim gradom. S naše strane grade se dva (od pet) segmenta zgrade komunalnog poduzeća i vatrogasnog spremišta. Općina Dobretići već je realizirala projekte Europske unije, a nadamo se da će i dalje uspjeti zahvaljujući njima podići kvalitetu življenja u Pougarju.

Nastavi čitati

BiH

Cvitanović se sastao s posebnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom

Objavljeno

Piše

Predsjednik HDZ 1990 i izaslanik u Domu naroda BiH Ilija Cvitanović sudjeluje u Washingtonu na Međunarodnom forumu za nadzor obavještajnih službi kao predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosnom agencijom (OSA) BiH koji se održava 28. i 29. studenog u Washingtonu.

Ovaj tradicionalni Forum, čiji su organizatori sveučilišta sa Malte i iz Groningena, po prvi put se održava u Sjedinjenim Američkim Državama i okuplja više od 130 parlamentaraca iz cijelog svijeta.

Kako su organizatori priopćili, cilj IIOF-a je da potakne međunarodni i međuparlamentarni dijalog, kao i razmjenu i promoviranje dobrih praksi u oblasti parlamentarnog nadzora nad radom obavještajnih službi.

U sklopu Foruma, predsjednik HDZ 1990 i zastupnik u Domu naroda BiH Ilija Cvitanović iskoristio je prigodu i sastao se s Gabrielom Escobaromposebnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan.

Cvitanović je upoznao Escobara o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Nastavi čitati

BiH

Bradara, Isak i Škobić o problemima MUP-a

Objavljeno

Piše

U uredu predsjednice Federacije BiH Lidije Bradara danas je održan sastanak na temu problematike unutar Federalnog ministarstva unutarnjih poslova. Konkretnije, riječ je o prije svega kadrovskim problemima ali i onim materijalne prirode kao i zakonskim rješenjimama koja će uskoro u proceduru.
Sastanku su nazočili resorni ministar Ramo Isak te ministar pravde Vedran Škobić sa suradnicima.
Razgovano je o načinima prevladavanja problematike imenovanja ravnatelja policije, postizanja veće uranovnoteženosti nacionalne strukture unutar samih policijskih organa ali i drugih zakona i uredbi čije bi usuglašavanje dovelo do bržeg usvajanja kako na Vladi FBIH tako i na Parlamentu FBIH.
Nastavi čitati

BiH

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama

Objavljeno

Piše

Predsjednik HDZ 1990 i zastupnik u Domu naroda BiH Ilija Cvitanović sudjelovati će u Washingtonu na Međunarodnom forumu za nadzor obavještajnih službi kao predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosnom agencijom (OSA) BiH koji će se održati 28. i 29. studenog u Washintonu.Ovaj tradicionalni Forum, čiji su organizatori sveučilišta sa Malte i iz Groningena, po prvi put će biti održan u Sjedinjenim Američkim Državama i okupit će više od 130 parlamentaraca iz cijelog svijeta.

Kako su organizatori priopćili, cilj IIOF-a je da podstakne međunarodni i međuparlamentarni dijalog, kao i razmjenu i promoviranje dobrih praksi u oblasti parlamentarnog nadzora nad radom obavještajnih službi.

Nastavi čitati

BiH

Čović i Pranjić razgovarali o položaju Hrvata u RS-u

Objavljeno

Piše

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zajedno s dopredsjednicom HDZ-a BiH Darijanom Filipović sastao se danas u Banjoj Luci s Davorom Pranjićem, dopredsjednikom Republike Srpske (RS) iz reda hrvatskoga naroda te dopredsjednikom stranke, kao i predsjednicima gradskih i općinskih organizacija Regionalnog odbora HDZ-a BiH sjeverozapadna Bosna.

Tijekom susreta razgovaralo se o položaju Hrvata u Republici Srpskoj i u institucijama Republike Srpske, problemima hrvatske zajednice u ruralnim područjima, koji se ponajprije tiču cestovne infrastrukture, i projektima od interesa, pri čemu je istaknuta odlična suradnja sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH, ali i oko pomoći hrvatskoj zajednici u ovome entitetu s obzirom na predstojeće lokalne izbore 2024. godine.

Također, istaknuta je važnost europskog puta BiH koji je temelj napretka i stabilnosti te boljih uvjeta života svakodnevnog čovjeka, a za koji predvodi HDZ BiH, priopćeno je iz Ureda dopredsjednika RS-a.

Na kraju susreta zaključeno je da su međusobni susreti i razgovori s ljudima u lokalnim zajednicama temelj očuvanja zajedništva te da bi Banja Luka u skorijem vremenu trebala biti domaćin sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Nastavi čitati

BiH

‘Trojka’ me zvala da ih izvučem iz Banja Luke, a Helezu niti jedna odluka više neće proći na Vijeću ministara

Objavljeno

Piše

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentirao je navode ministra obrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza u Pressingu kako postoje određene snage osim EUFOR-a, prijatelji BiH, koje mogu osigurati potpunu sigurnost i pomoći Oružanim snagama BiH i BiH da budu sigurni te da građani mogu biti mirni i spokojni jer je BiH u sigurnosnom smislu stabilna država. Dodik se nasmijao novinarima i nazvao to glupošću. Također, kazao je kako ministre Elmedina Konakovića i Edina Fortu, te premijera FBiH Nermina Nikšića nitko nije napao u Banja Luci, a uzvike “ovo je Srbije”, prokomentirao je: “I ja mislim da je ovo (RS, op.a.) 99 posto više Srbija nego BiH.”

Dodik je poručio da se Dan državnosti BiH neće slaviti u RS te najavio “strožije zabrane” za iduću godinu.

“Nema ZAVNOBiH-a bez AVNOJ-a niti BiH bez Daytonskog ustava. Ova BiH za nas je neprihvatljiva, za nas je prihvatljiva daytonska BiH”, rekao je Dodik dodavši kako na razini BiH nema niti jedan usvojeni zajednički blagdan.

Komentirajući skup bivših boraca VRS u Banja Luci koji nije najavljen niti odobren od MUP-a RS, a održan je ispred sjedišta SDP-a gdje su došli Konaković, Forto i Nikšić povodom Dana državnosti BiH, kazao je kako su “borci izrazili svoje nezadovoljstvo” te da bi bilo desetine tisuća da je skup organizirao SNSD. Naveo je kako nisu napadnuti te da su ga zvali “kako bi ih izvukao”. Na uzvike “Ovo Srbije”, kaže:

“I ja mislim 99 posto da je ovo više Srbija nego BiH. I ja navijam za Srbiju, ne za BiH. Samo zato što moram, živim ovdje. Kada kažu ‘Banja Luka je naša’, čija, Konakovićeva? Laže. Danas je vidio da nije. Još mi nismo ništa organizirali, da jesmo vidio bi. Sarajevo, Tuzlu, Zenicu ne doživljavam kao svoju i mislim da je zabluda i glupost da neko iz Sarajeva kaže ‘naša Banja Luka i Trebinje’. Šta vam je ljudi?

Komentirajući izjave Heleza, kazao je kako mu je poniženje da komentira njegove izjave.

“Vidim mnogo se prašine podiglo oko toga. Problem je što konekcija postoji, odmah ste vidjeli da je parlamentarka u britanskom parlamentu rrekla ‘čujete što se događa’. Kako je moguće da postoji netko na tako važnom mjestu i da laže. Pošto su se izlagali na Srbima, sada je vrijeme da djeluju, malo sutra ćete djelovati. Javno ću reći, poznajem Stašu Košarca osobno i član je moje stranke. Nijedna odluka u Vijeću ministara vezano za obranu, dok je Helez ministar, neće proći”, rekao je Dodik i optužio Heleza da laže.

Nastavi čitati

BiH

Sastali se Zukorlić i Konaković: Naglasak sastanka na pomoći i podršci Bošnjacima u Republici Srbiji

Objavljeno

Piše

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja, gospodin Usame Zukorlić, sastao se danas u Sarajevu sa Ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedinom Konakovićem. Sastanak je bio usredotočen na aktualnu situaciju u Sandžaku i šire u Srbiji, s posebnim fokusom na položaj i prava Bošnjaka, prenosi N1.

Ministar Konaković je izrazio odlučnost Sarajeva da intenzivira brigu o Sandžaku, naglašavajući posvećenost u pružanju podrške Bošnjacima u Republici Srbiji. Poseban naglasak je stavljen na ulaganja i investicije u ovu regiju.

Razgovaralo se i o značajnom infrastrukturnom projektu – izgradnji autoputa koji bi povezao Sarajevo i Novi Pazar preko Goražda, projektu, kako pišu, za koji se ministar Konaković snažno zalaže.

Jedna od ključnih tema bila je i planiranje izdvajanja sredstava od strane Federacije BiH za izgradnju nove škole u Sandžaku, što je informacija kojom je ministar Konaković upoznao gospodina Zukorlića. Ovaj potez predstavlja još jedan korak ka jačanju veza i podrške Sandžaku od strane Bosne i Hercegovine, piše Sandžakpress.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 8 minuta

Za petak i vikend najavljene lokalne padavine, ali i iznad prosječna temperatura zraka

U petak 01.12.2023., umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i iznad prosječno toplo. Kiša i lokalni pljuskovi su mogući u Hercegovini,...

BiHprije 38 minuta

Sarajevo: Najavljeno otvaranje “Zimske čarolije”

Danas je u Centru Skenderija održana press konferencija povodom obilježavanja 54. godine postojanja i rada,a  istovremeno je najavljeno i svečano...

BiHprije 1 sat

BiH saznala potencijalne protivnike: Objavljene jakosne grupe u žrijebu za EURO 2024

Krovna europska nogometna federacija (UEFA) objavila je četiri jakosne grupe od kojih će se formirati šest skupina na Europskom prvenstvu...

BiHprije 3 sata

Usaglašen budžet RS, očekuje se povećanje mirovina

Premijer Republike Srpske Radovan Višković naveo je da je budžet Republike Srpske za 2024. godinu usaglašen u iznosu od 5,735...

Društvoprije 5 sati

Evo koje ulice u Novom Travniku u četvrtak ostaju bez vode

Zbog izmještanja vodovodne linije u ulici Kralja Tvrtka, pojedine ulice u Novom Travniku u četvrtak, 30. studenog ostat će bez...

Središnja Bosnaprije 5 sati

Načelnik Dujo pomogao rad udruge penzionera/umirovljenika

Načelnik Općine Novi Travnik Stjepan Dujo  odlučio je pozitivno odgovoriti na traženja dvije novotravničke udruge/ udruženja penzionera i umirovljenika. Iz...

BiHprije 6 sati

U dijelovima BiH zbog snijega upaljen žuti meteoalarm

Federalni hidrometeorološki zavod upalio je žuti meteoalarm u tri bh. regije. Žuto upozorenje je upaljeno zbog snijega i to u...

BiHprije 6 sati

TAKSISTA ERNES VOZI BESPLATNO RODITELJE I DJECU S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU: OD KUĆE, DO ŠKOLE, DO DOKTORA”

Humani taksista Ernes Bećarević iz Banovića odlučio je pokrenuti humanitarnu incijativu i akciju. Kako kaže, nada se da će i...

Oglas
Oglas