Connect with us

Društvo

VITEZ: Navijači Dinama priredili proslavu trostruke krune (FOTO i VIDEO)

Published

on

Sinoć su navijači Dinama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, ali i diljem Europe i svijeta izuzetno ponosni. Naime, Modri su sinoćnjom pobjedom u drugoj utakmici finala Kupa nad Rijekom na Rujevici, rezultatom 1:3 osvojili i treću krunu ove sezone. Nakon Superkupa i pobjede nad Hajdukom, osvajanja titule prvaka u HNL-u, Dinamo je osvojio i Kup. U Vitezu je preko 50 navijača u kafiću “KND” proslavilo još jedan fenomenalan uspjeh svojega kluba.

Pjesmom, bakljadom i vatrometom, Bad Blue Boysi i članovi Kluba navijača Dinama Vitez, uživali su večeras i prigodno obilježili itekako uspješnu sezonu. Kako je sve izgledalo, pogledajte u fotografijama u galeriji i video prilogu na YouTube kanalu Marija Bošnjak Matića.

Advertisement

Advertisement

Društvo

“Da sam ja neko” Enisa Bešlagića ovoga ljeta u Travniku

Published

on

By

Bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić posljednjih dana rasprodaje dvorane širom regije sa svojom predstavom “Da sam ja neko”, ovog ljeta predstava dolazi i u naš grad.

30. kolovoza 2024. godine od 20 sati u Centru za kulturu općine Travnik na programu je predstava popularnog glumca Enisa Bešlagića,

“Da sam ja neko” je samo jedan put i jedan odabir onoga što ja jesam danas. Ono što me vodi i da podijelim svoju priču sa svima vama koji gledate srcem. Na svoj način pričam vam ono što ne vidite iza medijske scene… Ovo je jedno lijepo druženje uz mnogo raznih i iskrenih emocija, koje ćemo podijeliti zajedno. Preporučuje se za sve generacije i uzraste, osim za djecu mlađu od tri godine – stoji u najavi predstave.

Cijene karti su od 30 KM do 50 KM, zavisi od mjesta sjedenja, prije nego budu puštena fizička prodaja karti možete ih kupiti putem sustava kupikartu.ba OVDJE

Advertisement

Continue Reading

Društvo

BLAGDAN SV. IVANA KRSTITELJA, SV. IVE: Svim Ivanima, Ivama, Ivicama, …. želimo sretan imendan!

Published

on

By

Danas, 24. lipnja, Crkva slavi blagdan Svetog Ivana Krstitelja – Sv. Ive. Stoga, svim Ivanima, Ivanama, Ivkama, Ivankama, Ivicama, Ivama i svima drugima koji nose ime toga hrvatskom narodu dragoga sveca – želimo sretan imendan!

Sveti Ivan Krstitelj, uz Blaženu Djevicu Mariju, jedini je svetac kojemu je crkva dala slaviti dan rođenja ili zemaljski rođendan 24. VI. – nazvan je i „Ljetni Božić“

Zaštitnik je pjevača, glazbenika, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom svijeta.

Advertisement

Relikvije svetog Ivana Krstitelja danas se čuvaju u crkvi sv. Silvestra u Rimu i u Amiensu u Francuskoj. Sv. Ivan Krstitelj jako je poštovan u kršćanskom svijetu. U srednjem vijeku, njegov blagdan zvali su “ljetni Božić”.

Centralna.ba

Advertisement

Continue Reading

BiH

Dijaspora BiH u prošloj godini poslala 5,26 milijardi maraka, 307 milijuna više u odnosu na godinu ranije

Published

on

By

Informacija da je samo prošle godine bh. dijaspora poslala iznos koji premašuje tri godišnja proračuna Sarajevske županije ili nešto manji od entitetskog proračuna Republike Srpske, najbolje ilustrira razmjere egzodusa iz Bosne i Hercegovine (BiH), kao i potrebe onih koji ostaju.

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupne doznake iz inozemstva prošle su godine iznosile rekordnih 5,26 milijardi maraka, što je bilo 307 milijuna maraka više nego prethodne godine. U 2021. godini ukupne doznake iz dijaspore iznosile su 4,35 milijardi maraka.

“Svake godine doznake dijaspore rastu, i to sigurno nije zato što dijaspora šalje više novca, već nažalost zato što naša dijaspora raste. I da, nažalost, doznake dijaspore su veće od izravnih stranih ulaganja,” kaže profesor Ermin Cero s Internacionalnog Burch univerziteta.

Dodaje da iznosi koje radnici iz BiH izdvajaju od svojih zarada u zapadnoj Europi i drugim dijelovima svijeta održavaju domaće gospodarstvo.
“Međutim, problem će nastati s drugom generacijom dijaspore, gdje će doznake vjerojatno biti smanjene iz više razloga – zbog manje emocionalne povezanosti s domovinom, gubitka izravnih obiteljskih veza, integracije te generacije u zemlju domaćina… To zahtijeva povećan angažman na identifikaciji faktora koji bi eventualno mogli kompenzirati očekivani pad,” ističe Cero, piše Avaz.

Advertisement

Slaže se s ocjenom da pitanje kako usporiti odlazak stanovništva gubi smisao u vremenima kada političari svako malo izazovu novu krizu, jer osnovni uzrok egzodusa iz BiH, koji se broji stotinama tisuća mladih, obrazovanih i sposobnih ljudi, više nema toliko veze s ekonomskom situacijom koliko s osjećajem nesigurnosti i besperspektivnosti.

Continue Reading

Društvo

OD SV.ANTE DO SV.IVE: Iz Zaprešića do Podmilačja pješačili svetom Ivi

Published

on

By

Grupa hodočasnika iz Zaprešića proteklog je vikenda uspješno završila svoj dug put do svetišta Svetog Ive u Podmilačju. Ovi hrabri vjernici, vođeni vjerom i željom za duhovnom obnovom, pješačili su stotinama kilometara kroz predivne, ali izazovne krajolike.

Hodočašće je započelo u ranim jutarnjim satima u Zaprešiću, gdje su se okupili svi sudionici. Nakon zajedničke molitve i blagoslova, grupa je krenula na put, noseći sa sobom samo najnužnije potrepštine i puno dobre volje.

Tijekom nekoliko dana pješačenja, prolazili su kroz razna mjesta, susretali se s lokalnim stanovništvom koje ih je srdačno dočekivalo i nudilo im osvježenje te prenoćište. Na svakom koraku osjetila se prisutnost zajedništva i podrške, što je dodatno motiviralo hodočasnike da nastave svoj put, kazao je Petar Leovac za portal Centralna.ba.

Dolazak u Podmilačje bio je ispunjen emocijama. Unatoč fizičkom umoru, svi su bili ispunjeni duhovnom snagom i zadovoljstvom što su stigli na cilj. Svetište Svetog Ive, poznato po čudotvornim ozdravljenjima i brojnim hodočašćima, bilo je konačna destinacija gdje su svi hodočasnici mogli izreći svoje molitve i zahvalnosti.

Advertisement

Ovo hodočašće nije samo fizički podvig, već i simbol duhovnog puta i rasta. Hodočasnici iz Zaprešića dokazali su da se uz zajedništvo, vjeru i odlučnost mogu postići i najzahtjevniji ciljevi.

Čestitamo svim sudionicima na ovom izvanrednom pothvatu i želimo im puno blagoslova i snage u njihovim daljnjim duhovnim putovanjima.

Continue Reading

Društvo

U Podkraju podijeljen sakrament svete krizme

Published

on

By

U nedjelju, 23. lipnja, vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić tijekom misnog slavlja u župi Sv. Ane u Podkraju, podijelio je sakrament svete potvrde za četiri kandidata,.piše Nedjelja.ba.

Nakon svečanog dočeka, nadbiskup se prije euharistije susreo s krizmanicima i u razgovoru s njima dobio uvid u njihovo znanje vjere nakon čega su mogli pristupiti sakramentu svete potvrde.Uslijedilo je misno slavlje u kojem su s nadbiskupom koncelebrirali župnik vlč. Mario Oršolić, dekan Travničkog dekanata preč. Josip Lebo i župnik župe Turbe vlč. Ivan Butum.

Na početku mise župnik je pozdravio nadbiskupa, krizmanike i nazočne vjernike koji su došli uveličati slavlje, a potom su to učinili i krizmanici.Nakon navještenja Evanđelja vlč. Oršolić predstavio je krizmanike, a potom je prigodnu homiliju uputio nadbiskup. Osvrćući se na Evanšelje, protumačio je krizmanicima značenje prispodobe koju su čuli te ih je potaknuo da darove koje primaju po sakramentu potvrde uistinu u vlastitom životu i koriste i primjenjuju.

 „Pozvani smo u vlastitom životu koristiti ono što nam Krist daruje jer tako izgrađujemo sebe ali i svijet kojega smo i mi dio“, istaknuo je, uz ostalo, mons. Vukšić potaknuvši nazočne svećenike i vjernike da im u tomu pomognu.Poslije propovijedi krizmanici i okupljeni vjernici ispovjedili su svoju vjeru, a nadbiskup Tomo je molitvom, polaganjem ruku te mazanjem uljem krizme podijelio sakrament potvrde.Na kraju zahvalne riječi nadbiskupu uputili su župnik i krizmanici.

Advertisement

Misno slavlje pjevanjem je animirao župni zbor.

Poslije mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje i slavlje po obiteljima krizmanika.

M.A., KT

Continue Reading

Društvo

Vitežanin Nikola Maros bos hodočastio Svetom Ivi u Podmilačje

Published

on

By

Vitežanin Nikola Maros bos je hodočastio Svetom Ivi u Podmilačje. Nikola je u pratnji prijatelja Kristijana Vrepca u petak popodne krenuo iz svoje Gornje Večeriske prema Podmilačju, gdje je stigao danas u popodnevnim satima.

“Povod mog hodočašća i tomu da idem bos svetom Ivi je moj rođak, koji me potaknuo još prošle godine kada je postaje izašao bos. Na putu prema dolje smo naišli i na momka koji slijep ide postajama, gdje sam sebi rekao, ako Bog da zdravlja idem i ja bos sljedeće godine”, govori Nikola za portal Vitez.info.zahtjevan, ali je sretan i zahvalan Bogu da je uspješno izdržao sve.

“Put je bio dug i bolan, ali hvala Bogu i dobrim ljudima, na lijepim riječima i djelima. Hvala Kristijanu koji je u stopu bio uz mene, hvala logistici, odnosno Anti Marosu koji je svakih 100 metara stajao i bio spreman sa okrjepit i osvježenjem. Hvala i Anti Sivonjiću, koji nam je ustupio kući da se možemo istuširati i odspavati u krevetu”, ističe za naš portal Nikola.

Kako kaže, nastojat će sigurno ovo ponoviti i opet nekad hodočastiti bos Svetom Ivi u Podmilačje.Nisam siguran hoću li uspjeti sljedeće godine, ali nastojat ću ponovno hodočastiti bos. Uz Boga možemo sve uspjeti, s njim ništa nije nemoguće. Sveti Ivo, usliši naše molitve i moli za nas”, zaključuje naš razgovor Nikola Maros.

Advertisement

I ovim putem Nikoli čestitamo od srca, a njemu, kao i svim hodočasnicima, želimo da sveti Ivo usliši njihove molitve.

Continue Reading

Društvo

Više od pedeset tisuća vjernika i hodočasnika pohodilo svetište sv.Ive u Podmilačju

Published

on

By

Više od pedeset tisuća vjernika i hodočasnika pohodilo svetište sv. Ive u Podmilačju na bolesničkoj misi  koju je predvodio nadbiskup Vrhbosanski mons. Tomo Vukšić.

 

Ovo tradicionalno katoličo okupljanje svake godine privlači veliki broj vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i iz susjednih zemalja.

Proslava je započela iznošenjem spomenika i provesijom sa kipom svetog Ive, te svetom misom u 16 sati koju je predvodio fra Drago Radić.

Advertisement

Procesija je bila ispunjena molitvama, pjesmom i zajedničkim duhom, a mnogi su vjernici palili svijeće i molili za svoje osobne nakane.

Svečanu svetu misu u 18 sati, na kojem je sudjelovalo preko 50 000 vjernika  predvodio nadbiabiskup Vrhbosanski mons. Tomo Vukšić.

U svojoj propovijedi, biskup je istaknuo važnost svetog Ivana Krstitelja kao simbola vjere i nade, te je pozvao sve prisutne da slijede njegov primjer u svakodnevnom životu. Biskup je također naglasio značaj očuvanja tradicije i duhovnosti u današnjem društvu.

Propovijed pogledajte OVDJE.

Advertisement

Hodočasnici su također imali priliku obići prostorije svetišta i prisustvovati različitim duhovnim ispovjedima, koja su bila organizirana tijekom dana. Na raspolaganju su im bili i duhovnici za ispovijed i duhovni razgovor.

Unatoč velikom broju ljudi, događaj je protekao u miru i skladu, bez većih incidenata. Policija i volonteri su bili prisutni kako bi osigurali red i pomogli hodočasnicima u slučaju potrebe.

Ovo veliko okupljanje u svetištu sv. Ive u Podmilačju još jednom je pokazalo snagu vjere i zajedništva, te potvrdilo važnost ovog svetišta kao jednog od najznačajnijih vjerskih centara u regiji.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Mostar domaćin konferencije Connecto 2024: Jačanje veza s dijasporom za ekonomski rast

Published

on

By

U Intera Tehnološkom Parku u Mostaru, u utorak, 25. lipnja, održat će se konferencija Connecto 2024.

Program konferencije započinje u 11 sati, a radi se o jedinstvenom poslovnom događaju koji će okupiti više od 260 poslovnih ljudi iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, iz 29 zemalja regije, Europe i svijeta.

Izjave za medije predviđene su u 10.30 sati, a novinarima će se obratiti Petar (Pero) Desnica, vlasnik Ruff Cyclesa iz Travnika (BiH) i Regensburga (Njemačka), međunarodni stručnjak za dijasporu iz Velike Britanije Loksan Harley, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto, gradonačelnik Mostara Mario Kordić te direktor INTERA Tehnološkog Parka Mostar Vedran Šimunović, najavili su organizatori.

Kako su pojasnili, cilj konferencije je kroz suradnju s dijasporom raditi na jačanju gospodarstva i privlačenju investitora iz dijaspore koji će uložiti u matičnu zemlju.

Advertisement

Na dan konferencije, nakon programa, održat će se B2B sastanci uživo, dok će se online B2B sastanci održati u srijedu i četvrtak, 26. i 27. lipnja.

Zajedno s INTERA Tehnološkim Parkom, organizatori konferencije CONNECTO 2024 su GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) kroz BOOST Projekt, sufinanciran od Europske unije i njemačke Vlade kroz projekt EU4DigitalSME, kao i Enterprise European Network (EEN).

Autor: Fena

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Kip Sv.Ive u procesiji iznešen pred vjernike u Podmilačju

Published

on

By

Toćno u 16 sati kip Sv.Ive u procesiji iznešen je pred vjernike u Podmilačju. Više desetaka tiću ljudi iz cijele BiH danas je došlo na zavjetnu misu u Podmilačje svome svetom Ivi.

Continue Reading

Najnovije vijesti

BiH40 minuta ago

IMA 335.386 NEZAPOSLENIH OSOBA – ZAŠTO ONDA ZAPOŠLJAVAMO STRANE RADNIKE?

Novi trend zapošljavanja stranih radnika nikako ne odgovara evidencijama prema kojim Bosna i Hercegovina ima 335.386 nezaposlenih osoba. Ovo je...

Sport41 minuta ago

Najavljen tradicionalni 14. turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj

Župljani u iseljeništvu župe sv. Petra i Pavla u Brajkovićima najavljuju 14. tradicionalni turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj, u...

Društvo42 minute ago

“Da sam ja neko” Enisa Bešlagića ovoga ljeta u Travniku

Bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić posljednjih dana rasprodaje dvorane širom regije sa svojom predstavom “Da sam ja neko”, ovog ljeta predstava...

BiH43 minute ago

NEVRIJEME VAM JE OŠTETILO AUTOMOBIL? PRIJAVITE POLICIJI KAKO BI OD OSIGURANJA NAPLATILI ŠTETU

Vozilo vam je oštećeno usljed jakog nevremena, kakvo je u subotu i nedjelju pogodilo brojne gradove BiH? Trebalo bi da...

Središnja Bosna49 minuta ago

Sinoć se na uočnicu sv. Ivi u Podmilačju okupio ‘najveći broj vjernika nakon Domovinskog rata’

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit Tomo Vukšić predslavio je misu uočnicu na vanjskom oltaru u Podmilačju, kojom je u nedjelju 23....

Društvo1 sat ago

BLAGDAN SV. IVANA KRSTITELJA, SV. IVE: Svim Ivanima, Ivama, Ivicama, …. želimo sretan imendan!

Danas, 24. lipnja, Crkva slavi blagdan Svetog Ivana Krstitelja – Sv. Ive. Stoga, svim Ivanima, Ivanama, Ivkama, Ivankama, Ivicama, Ivama...

BiH1 sat ago

Dijaspora BiH u prošloj godini poslala 5,26 milijardi maraka, 307 milijuna više u odnosu na godinu ranije

Informacija da je samo prošle godine bh. dijaspora poslala iznos koji premašuje tri godišnja proračuna Sarajevske županije ili nešto manji...

Sport2 sata ago

Danas igraju Hrvatska i Italiia, evo gdje gledati utakmicu

Danas ćemo saznati konačan rasplet u skupini B Europskog prvenstva u Njemačkoj, a pred Vatrenima je utakmica odluke u Leipzigu...

Advertisement
Advertisement
LM